Αρχείο για 4 Μαΐου, 2010

The Guardian

Μερικοί από τους καλύτερους ιστορικούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δήλωσαν συμμετοχή σε μεγάλο διαδικτυακό πρόγραμμα, με στόχο να ριχτεί φως πάνω στην κρίσιμη αυτή περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, συγκεντρώνοντας σημαντικό υλικό ηχητικών, οπτικών και έγγραφων στοιχείων.

Ο Αντριου Ρόμπερτς, ο Αντονι Μπίβορ και ο Ρόμπερτ Σέρβις, όλοι τους συγγραφείς μπεστ-σέλερ για τον Πόλεμο, είναι μεταξύ αυτών που θα εμφανίζονται στην ιστοσελίδα, η οποία θα χρεώνει τους επισκέπτες της για πρόσβαση στα νέα ιστορικά στοιχεία. Αλλοι ιστορικοί που θα μετάσχουν στο φιλόδοξο πρόγραμμα είναι ο καθηγητής σερ Ιαν Κέρσο, ειδικός στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, και ο καθηγητής σερ Ρίτσαρντ Εβανς. Ο δημιουργός της ιστοσελίδας WW2History.com, Λόρενς Ρις, έχει γράψει πολλά βιβλία πάνω στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του στο BBC, ο κ. Ρις υπήρξε παραγωγός ορισμένων σημαντικών ντοκιμαντέρ, όπως τα «Ναζί: Μια προειδοποίηση από την Ιστορία» και «Αουσβιτς: Οι ναζί και η Τελική Λύση». Η ιστοσελίδα, σύμφωνα με την ελπίδα των δημιουργών της, θα βοηθήσει επίσης στην ανασκευή των προσπαθειών που καταβάλλουν οι αρνητές του Ολοκαυτώματος να περάσουν τις θέσεις τους μέσω του Ιντερνετ.

Το σχέδιο του Ρις να χρεώνει τους επισκέπτες για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του, όπως μακροσκελείς συνεντεύξεις με 25 κορυφαίους ιστορικούς της επίμαχης περιόδου, αναγνωρισμένες αυθεντίες στον τομέα τους. Σημείο κεντρικού ενδιαφέροντος της ιστοσελίδας θα είναι λεπτομερές χρονολόγιο που θα είναι προσβάσιμο δωρεάν σε όλους τους χρήστες και θα διαθέτει σύντομα βίντεο δέκα λεπτών. Σε αυτά, οι ιστορικοί συνεργάτες θα απαντούν σε ερωτήσεις του τύπου: «Ποια ήταν τα κίνητρα των καμικάζι;».

Αφού εγκατάλειψε το BBC το 2008, ο Ρις σχεδίαζε αρχικά την παραγωγή λίγων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με στόχο τη διάψευση των θεωριών που δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο οι αρνητές του Ολοκαυτώματος. «Τους καταδιώκω από τότε που γύρισα το ντοκιμαντέρ μου για το Αουσβιτς. Δεν είχα ιδέα πόσο απεχθείς είναι οι τύποι αυτοί», λέει ο κ. Ρις.

Η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται τακτικά, ενώ τα αρχικά σχέδια για χρηματοδότησή της μέσω διαφημιστικών καταχωρίσεων σε αυτή εγκαταλείφθηκαν. Αντίθετα, οι χρήστες θα πρέπει τώρα να καταβάλλουν 5 στερλίνες για πρόσβαση ενός 24ώρου ή 7 στερλίνες για τον πρώτο μήνα συνδρομής και 4 στερλίνες για κάθε μήνα ύστερα από αυτόν. «Οι ιστορικοί μού προσέφεραν ο καθένας μία ώρα από τον χρόνο του», λέει ο Ρις, που αποκαλύπτει ότι η σελίδα του θα διαθέτει και βιβλιογραφίες των πανεπιστημιακών συνεργατών του.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

49421.jpgΜια Κενυάτισσα βρέθηκε εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ για δύο ημέρες. Μέσω e-mail η κόρη της από τον Καναδά κινητοποίησε έναν μεγάλο αριθμό αγνώστων και τελικά κατάφερε να την εντοπίσει. Μια ιστορία που δίνει σε όλους ένα μεγάλο μάθημα…

Η Αγκνες Μουανγκάλε κοιτούσε τον πίνακα ανακοινώσεων στο αεροδρόμιο του Τορόντο. Ακυρώθηκε, ακυρώθηκε, ακυρώθηκε, έγραφε παντού. Η Αγκνες είχε υποσχεθεί στη μητέρα της στην Κένυα, που ταξίδευε για πρώτη φορά με αεροπλάνο, ότι όλα θα πάνε καλά. Ομως τώρα, η μητέρα της Σοφία Κάφου, ήταν παγιδευμένη στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ και δεν είχε τρόπο να επικοινωνήσει μαζί της.

Εκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο έμειναν καθηλωμένοι σε αεροδρόμια λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου την περασμένη εβδομάδα. Ομως λίγοι βρέθηκαν εντελώς χαμένοι όπως η 64χρονη Σοφία Κάφου, η οποία δεν είχε βγει ποτέ από την Κένυα, δεν είχε ανέβει ποτέ σε αεροπλάνο και μιλούσε μόνο Σουαχίλι. Είχε φύγει από το σπίτι της έχοντας στην τσάντα της μόνο 25 δολάρια και ένα κινητό τηλέφωνο που λειτουργούσε μόνο στην Κένυα. Η Αγκνες, η πιο μικρή από τα 12 παιδιά της, αποφοιτούσε από κολέγιο του Καναδά και είχε πείσει τη μητέρα της να πραγματοποιήσει το μακρινό ταξίδι.

Ετσι η Ντόνοβαν έστειλε ένα απελπισμένο e-mail σε φίλους και γνωστούς: «Χρειάζομαι επειγόντως τη βοήθειά σας»! Αμήν περιέγραφε την Οδύσσεια της Κάφου, το e-mail κατέληγε: «Γνωρίζετε κάποιον που να έχει εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ ή κάποιον που να ξέρει κάποιον που να ξέρει κάποιον που έχει φίλους στο Facebook ή στο Τwitter που να βρίσκονται εκεί;». Το μήνυμα άρχισε να μεταδίδεται και χρειάστηκαν μόνο 2 ώρες για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα.

ΤΟ Ε-ΜΑΙL της Ντόνοβαν πήγε σε έναν εργαζόμενο της οργάνωσης «Κόσμος χωρίς ΑΙDS» στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος το έστειλε σε έναν δικηγόρο στην Ουάσιγκτον, αυτός σε έναν άλλο δικηγόρο, εκείνος στον πατέρα του που είναι ανώτατο στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας Delta, η οποία συνεργάζεται με την ΚLΜ, και μετά έφτασε σε ένα άλλο στέλεχος της Delta, τον Τζορτζ Μπούγια. Εκείνος θέλοντας να επιβεβαιώσει την ιστορία, κάλεσε τον αριθμό τηλεφώνου που αναφερόταν στο μήνυμα στο οποίο απάντησε η Αγκνες και τον παρακάλεσε να τη βοηθήσει. Ο Μπούγιας της ζήτησε να του στείλει φωτογραφίες της μητέρας της. Σε λίγη ώρα ο Μπούγιας έστειλε έξι ανθρώπους της ασφάλειας να χτενίσουν το αεροδρόμιο- εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο Σίπχολ περίπου 2.000, οι περισσότεροι από τους οποίους κοιμόντουσαν. Λίγο μετά άλλες δύο γυναίκες, η Τζάκλιν Ουίτεμπρουντ και η Φεζέιλ Κουζάγιο που είχαν λάβει το μήνυμα και βρίσκονταν εκεί, άρχισαν επίσης να ψάχνουν.

Σε μια αίθουσα του αεροδρομίου εντοπίστηκαν δύο Αφρικανές σκεπασμένες με κουβέρτες. «Μαμά Σοφία;», είπε στη μία η Κουζάγιο που μιλά Σουαχίλι.

«Μας έστειλε η κόρη σου». Η γυναίκα χαμογέλασε και 4 ημέρες αργότερα, όταν ξανάρχισαν οι πτήσεις, συναντήθηκε επιτέλους με την κόρη της στο Τορόντο. Οπως λέει η Αγκνες, «μπορεί να έχεις ένα πρόβλημα. Οσο όμως το γνωρίζουν και άλλοι, δεν είναι πια μόνο δικό σου».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

teacher-student.jpgΜια ασυνήθιστη γενετική μελέτη ενισχύει την άποψη ότι ένας καλός δάσκαλος μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα στην τάξη, ενώ αντιθέτως ένας κακός δάσκαλος μπορεί να καταστρέψει ακόμη και τους πιο προικισμένους μαθητές. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» ανήκει σε ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδας και έδειξε ότι ένας χαρισματικός δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει παιδιά δημοτικού με «προικισμένο» γενετικό υλικό να διαβάζουν καλύτερα. Την ίδια στιγμή ένας κακός δάσκαλος μπορεί να συμπαρασύρει στον «πάτο» τα παιδιά μιας τάξης, ακόμη και εκείνα που αν είχαν τη σωστή καθοδήγηση θα… έλαμπαν. Προκειμένου να ανακαλύψουν την επίδραση των γονιδίων αλλά και του περιβάλλοντος στην απόδοση ενός μαθητή, οι επιστήμονες στράφηκαν σε ζεύγη διδύμων. Εξέτασαν για την ακρίβεια 280 ζεύγη ομοζυγωτικών διδύμων που μοιράζονται το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό, αλλά και 526 ζεύγη ετεροζυγωτικών διδύμων που έχουν περίπου κατά το ήμισυ το ίδιο γενετικό υλικό (ή όσο μοιράζονται δύο απλά αδέλφια). Σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών, αν ένα ταυτόσημο δίδυμο έχει καλύτερη επίδοση στο σχολείο σε σχέση με το δεύτερο, λογικά η διαφορά αυτή πιθανότατα να οφείλεται στον δάσκαλο. Ολα τα παιδιά φοιτούσαν σε διαφορετικά δημοτικά σχολεία της Φλόριδας.

Οπως προέκυψε, όταν ο δάσκαλος ήταν καλός, τα γονίδια του κάθε παιδιού ήταν εκείνα που έκαναν τη διαφορά. Αν και τα δύο ταυτόσημα δίδυμα είχαν έναν καλό δάσκαλο, παρουσίαζαν αμφότερα καλές επιδόσεις. Αν όμως ένα από αυτά είχε καλό δάσκαλο ενώ το δεύτερο είχε κακό δάσκαλο, τότε και οι επιδόσεις τους ήταν ανάλογες των δυνατοτήτων των δασκάλων τους.

«Ο καλός δάσκαλος παρέχει στα παιδιά ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να αγγίξουν το ανώτατο όριο των δυνατοτήτων τους» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Τζάνετ Τέιλορ. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, παρ΄ ότι ένας χαρισματικός δάσκαλος δεν εγγυάται την επιτυχία, οι αρμόδιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οφείλουν να προσλαμβάνουν σωστό διδακτικό προσωπικό το οποίο είναι άκρως σημαντικό ακόμη και για τα χαρισματικά παιδιά.

To BHMA

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων