Αρχείο για Μάιος 10th, 2010

2009091600986-preview.jpgΔιαβάστε μία επίκαιρη τοποθέτηση του συναδέλφου Τάσου Χατζηαναστασίου, Φιλόλογου στο ΕΠΑΛ Ναυπλίου, Γενικού Γραμματέα ΔΣ ΕΛΜΕ Αργολίδας,»Όταν το κράτος θεσμοθετεί την αδικία και την κοροϊδία»

Comments 0 σχόλια »

junkia.jpgΠοιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ
σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,
ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ
καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;

Νὰ τρέφῃ ὅλους τους ἀργούς,
νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,
ταμεῖο δίχως χρήματα
καὶ δόξης τόσα μνήματα;
Νἄχῃ κλητῆρες γιὰ φρουρὰ
καὶ νὰ σὲ κλέβουν φανερά,
κι ἐνῷ αὐτοὶ σὲ κλέβουνε
τὸν κλέφτη νὰ γυρεύουνε;

Το Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου

Comments 0 σχόλια »

Ποιος είπε ότι χάσαμε τη δημιουργικότητά μας; Η NOMINT είναι μια ελληνική creative ομάδα που κάνει θραύση με το βίντεό της.

Comments 0 σχόλια »

Το ‘The Manoeuvre’ (ο ελιγμός) είναι ένα 3D animation δημιουργία του καλλιτέχνη Richard De Souza από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, στο οποίο πρωταγωνιστεί το νερό.

www.themanoeuvre.com

Comments 0 σχόλια »

Το παρακάτω βίντεο αποτελεί μια οπτικοποίηση του βόρειου ευρωπαϊκού εναέριου χώρου παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις που είχε στις πτήσεις, η ηφαιστειακή τέφρα. Τα δεδομένα πτήσης είναι από το flightradar24.com και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. 

www.flightradar24.com/

Comments 0 σχόλια »

 

Και κυρίως ξεχάστε τις αχανείς μεζονέτες, στο βίντεο αποδεικνύεται πως 30 τετραγωνικά είναι υπεραρκετά!

Comments 0 σχόλια »

eminds.jpgΤα κλασικά λεξικά δεν αρκούν πλέον για να ερμηνεύσουν τις εκφράσεις και τις συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται από τους θαμώνες του διαδικτυακού κόσμου.

Δεν είναι μόνο οι γονείς που στέκονται αδαείς μπροστά στην οθόνη όταν καταφέρνουν να κρυφοκοιτάξουν «τι γράφει αυτό το παιδί τόση ώρα που μιλάει με τους φίλους του στο Ιντερνετ». Ακόμη και νεότερης ηλικίας, πιο εξοικειωμένοι χρήστες του Διαδικτύου, προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις στη διάλεκτο των social media.

Η συγκεκριμένη αργκό περιλαμβάνει όρους, ακρωνύμια και συντομογραφίες που προέρχονται κυρίως από την κουλτούρα των chat rooms και της αρχέγονης εκδοχής τους, των bulletin board systems. Ο περιορισμός χαρακτήρων που επιβάλλει η επικοινωνία σε δίκτυα όπως το Twitter, η βιασύνη και η ανάγκη να επικοινωνήσουν άνθρωποι που μιλούν άλλες γλώσσες, οδηγεί τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερες και πιο εξελιγμένες συντμήσεις της γλώσσας. Κάποιες απ’ αυτές περνούν σταδιακά και στα κείμενα των e-mails και των sms. Οι συντομογραφίες αυτές, γραμμένες άλλοτε με κεφαλαία και άλλοτε με πεζά γράμματα, περιέχουν λέξεις, ολόκληρες φράσεις, αλλά και συναισθήματα που απουσιάζουν από την απρόσωπη επικοινωνία που επιβάλλει η μεσολάβηση των υπολογιστών (βλέπε cmc, στους «νέους όρους»). Τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής υποκαθιστούν γράμματα και σύμβολα, που οι μυημένοι τα παίζουν στα δάχτυλα. Οι υπόλοιποι, καλό είναι να έχουμε τα ειδικά ψαχτήρια/λεξικά πρόχειρα.

Βέβαια, κάποιες συντομογραφίες δημιουργούνται αυθόρμητα και είναι αναγνωρίσιμες από μικρές ομάδες, οπότε δεν θα τις βρει κανείς καταγεγραμμένες. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ντροπή να ρωτάει κανείς τον συνομιλητή του «τι σημαίνει αυτό;» αν δει έναν όρο που δεν έχει ξανασυναντήσει.

Οσο για τους γονείς, χωρίς να υπάρχει λόγος να πανικοβάλονται από τη μυστικοπάθεια των εφήβων, καλό είναι να γνωρίζουν τα συνήθη συνθήματα που σηματοδοτούν την εισβολή τους στο δωμάτιο, εν είδει συναγερμού: p911 (parent emergency), paw ή prw (parents are watching), pir (parents in room) και pos (parents over shoulder).

Λεξικά συντομογραφιών www. noslang.com

www.acronymfinder.com

acronyms.thefreedictionary.com/

e-minds στην Ελευθεροτυπία

Comments 2 Σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων