Αρχείο για 7 Μαΐου, 2010

Comments 0 σχόλια »

graph_andy_warhol_-_avaf_2010.jpgΤο Διεθνές Φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων, Athens Video Art Festival 2010, ένας πολυδιάστατος και πολυσυλλεκτικός καλλιτεχνικός θεσμός. Εκπροσωπώντας τη χώρα μας διεθνώς, έχει κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων από 7.200 καλλιτεχνών παγκοσμίως κάνοντας την διοργάνωση μια από τις μεγαλύτερες και πλέον συμμετοχικές.

Στο AVAF 2010 το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει έργα από ολόκληρο το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας (Video Art, Animation, Digital Image, Web Art, Installation Art, Performance Art), αλλά και παρουσιάσεις των μεγαλύτερων Διεθνών Φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, Ακαδημαϊκά Αφιερώματα, καθώς και μια σειρά από μεγάλα νεανικά μουσικά συναυλιακά δρώμενα.

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων & Ταινιοθήκη της Ελλάδος Πειραιώς 100 / Ιερά Οδός & Μεγ. Αλεξάνδρου, Γκάζι, Αθήνα , 7, 8, 9 Μαΐου

Comments 0 σχόλια »

534.jpgΗλεκτρονικοί υπολογιστές που δεν ανταποκρίνονται στις εντολές του χρήστη, αργές συνδέσεις και μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής της τεχνικής υποστήριξης είναι μερικοί από τους λόγους που προκαλούν το λεγόμενο «Σύνδρομο άγχους του υπολογιστή» («Computer Stress Syndrome» ή CSS), σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα για τις επιπτώσεις της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην υγεία. Οπως αναφέρει η μελέτη του Chief Μarketing Οfficer Council, εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο στη δουλειά τους βρίσκονται καθημερινά σε μια κατάσταση αναστάτωσης και άγχους εξαιτίας προβλημάτων τεχνικής φύσεως, που όμως επηρεάζουν τη ζωή και την ψυχική υγεία σε βαθμό… κακουργήματος.

Σε έρευνα μέσω ερωτήσεων σε 1.000 ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική, οι ειδικοί διαπίστωσαν με λύπη τους ότι «οι καθημερινές έγνοιες των ανθρώπων αυτών ήταν το πώς να αντιμετωπίσουν τα δεκάδες τεχνικά προβλήματα σύνδεσης, λειτουργίας των συσκευών και μόλυνσης από ιούς που ενέσκηπταν στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, το 64% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιμετώπισαν, κατά το 2009, τουλάχιστον μία φορά «Σύνδρομο άγχους του υπολογιστή». Το 40% των ερωτηθέντων είχαν προβλήματα στο σύστημα του υπολογιστή τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ζήτησαν βοήθεια από έναν τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα.

Οι κυριότερες αιτίες άγχους ήταν για το 51% η καθυστέρηση στη σύνδεση με μια ιστοσελίδα, για το 36% η αργή επιστροφή των συνδέσεων, για το 16% η μόλυνση από ιούς του Διαδικτύου, για το 15% η αδυναμία σύνδεσης στο Διαδίκτυο και για το 14% η αδυναμία εύρεσης ενός προσβάσιμου δικτύου Wi-Fi. Χαρακτηριστικό είναι ότι 94% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η καθημερινότητά τους εξαρτάται απολύτως από την πρόσβαση σε έναν υπολογιστή.

«Ακριβώς επειδή οι κομπιούτερ είναι τόσο σημαντικοί για την καθημερινότητά μας, η χρήση τους τείνει να καταντήσει δίκοπο μαχαίρι για τον χρήστη. Οταν οι υπολογιστές λειτουργούν σωστά,είναι υπέροχοι.Αλλά όταν εμφανίσουν ένα πρόβλημα στη λειτουργία τους, τότε όλοι μας πανικοβαλλόμαστε.Αυτό ακριβώς ορίζεται ως Σύνδρομο Αγχους του Υπολογιστή» λέει ο αμερικανός φυσικός και ένας εκ των διοργανωτών της έρευνας Μάρεϊ Φάινγκολντ. «Η πραγματικότητα είναι ότι αναρίθμητα προβλήματα απασχολούν καθημερινά εκατομμύρια χρήστες. Και το αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών είναι άγχος και στρες» υποστηρίζει η ερευνήτρια Λιζ Μίλερ, καταλήγοντας: «Ευελπιστούμε η μελέτη αυτή να ωθήσει πολλές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών να εστιάσουν την προσοχή τους επάνω στο σύνδρομο αυτό και να γίνουν πιο αποτελεσματικές και ευέλικτες, προς όφελος των καταναλωτών».

Comments 0 σχόλια »

5019.jpgΝΕΑ ΥΟΡΚΗ «Τα αγόρια διαβάζουν ελάχιστα και τα κορίτσια με λιγότερη όρεξη από ό,τι παλιότερα. Προτιμούν να βλέπουν τηλεόραση και να παίζουν με τις ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια. Βλέπουν την ανάγνωση σαν αγγαρεία. Πώς θα τα κάνω να αγαπήσουν το βιβλίο;». Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι η ανάγνωση έχει χάσει τη μάχη για τα παιδιά που μεγαλώνουν στην εποχή της εικόνας. Ο γνωστός αμερικανός βιβλιοκριτικός Μάικλ Νόρις δεν συμφωνεί.

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Τhe Βook Ρublishing Report» δίνει πέντε συμβουλές στους γονείς που θέλουν να μυήσουν τα παιδιά στη χαρά της ανάγνωσης: το μυστικό, λέει, είναι να επιλέγει το παιδί τι θα διαβάσει από λίστα την οποία θα έχει φτιάξει ο γονιός, να μην τηρείται αυστηρά η κατηγοριοποίηση των βιβλίων ανά ηλικία, να μη λένε οι γονείς στα παιδιά τι διάβαζαν εκείνοι όταν ήταν μικροί, να μην παρουσιάζουν σαν υποχρεωτική «δουλειά» την ανάγνωση και να αφήνουν το παιδί να συνεννοείται απευθείας με τον υπάλληλο του βιβλιοπωλείου. Σύμφωνα με τον κ. Νόρις οι λιλιπούτειοι αναγνώστες χρειάζονται ελευθερία επιλογών για να μάθουν να βυθίζονται με ενθουσιασμό σε ένα καλό βιβλίο.

Για να έχουν τα παιδιά το απαραίτητο πεδίο ανεξαρτησίας, θα πρέπει οι γονείς να αφήνουν τον επίδοξο μικρό αναγνώστη να συνεννοείται μόνος του με τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης ή του βιβλιοπωλείου. «Ακόμη και αν η μαμά ή ο μπαμπάς στέκονται κοντά στο παιδί την ώρα που ο βιβλιοπώλης το ρωτάει τι θα ήθελε να διαβάσει,εκείνο θα δώσει μιαν απάντηση που πιστεύει ότι θα ικανοποιήσει τους γονείς του και δεν θα είναι η ίδια με εκείνη που θα έδινε αν ήταν μόνο του» λέει ο κ. Νόρις.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Υστερα από εβδομήντα χρόνια, ο φάκελος με τον αριθμό 1, που αφορά τη σφαγή χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών και διανοουμένων, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Με εντολή του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ η υπηρεσία που διαχειρίζεται τα αρχεία του ρωσικού κράτους δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο σειρά εγγράφων που σχετίζονται με τη σφαγή στο δάσος του Κατίν το 1940 από τη μυστική αστυνομία (ΝΚVD) του Ιωσήφ Στάλιν. Από τα επτά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ξεχωρίζει ένα σημείωμα του αρχηγού του NKVD, Λαβρέντι Μπέρια, το οποίο φέρει την υπογραφή του Στάλιν και προτείνει την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών. Η δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων έχει συμβολική αξία, καθώς η άρση του απορρήτου έγινε το 1992.

Ο Μπόρις Γέλτσιν παρέδωσε φωτοτυπίες από τον φάκελο της υπόθεσης Κατίν στον Πολωνό ομόλογό του την ίδια χρονιά και από τότε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά είχαν μόνο αναλυτές και ιστορικοί. Από την Κοπεγχάγη, ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση, υποστήριξε πως πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από την Ιστορία: «Για τον λόγο αυτό σκέφτηκα πως θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξει μια παρουσίαση του συνόλου των γεγονότων στη δημόσια σκηνή. Είναι κάτι που το χρωστάμε στον κόσμο. Η δημοσιοποίηση των αρχείων δεν σημαίνει πως ήταν άγνωστα, απλά αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να δουν ποιος έδωσε τη διαταγή να σκοτώσουν τους Πολωνούς αξιωματικούς. Ολα βρίσκονται μέσα στα έγγραφα, όλες οι υπογραφές, όλα τα πρόσωπα είναι γνωστά».

Η υπόθεση της σφαγής στο δάσος του Κατίν, αλλά και σε άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, δηλητηρίαζε επί δεκαετίες τις σχέσεις Ρωσίας – Πολωνίας. Για πολλά έτη η ΕΣΣΔ επέρριπτε στον γερμανικό στρατό την ευθύνη. Τον Απρίλιο του 1990 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ που την αναγνώρισε. Σχολιάζοντας τη χθεσινή εξέλιξη, Ρώσοι αναλυτές υποστήριζαν πως η εντολή Μεντβέντεφ είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικών σχέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο πριν από λίγες ημέρες παρέστησαν μαζί στην επιμνημόσυνη δέηση στο δάσος του Κατίν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πρόσφατη συντριβή του αεροσκάφους στο Σμόλενσκ, που μετέφερε τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι μαζί με 94 ακόμα επιβάτες, σε επίσκεψη στο Κατίν.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων