Αρχείο για 5 Μαρτίου, 2010

student_first_logo.jpgΑν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ σήμερα θα βρει το πλήρες κείμενο που ορίζει το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης για την μετάβαση στο Νέο Σχολείο. Είναι βέβαια επιμελώς κρυμμένο πίσω από την εικόνα-logo.Εύγε στο σχεδιαστή της ιστοσελίδας, φαίνεται αρέσκεται στα webquests!

Αλήθεια αυτό το σχέδιο δεν προβλέπεται να μπει για δημόσια διαβούλευση στο opengov; Δεν θα ήταν καλό να ακουστούν περισσότερες φωνές; κατευθείαν θα περάσουμε στα νομοσχέδια;

Comments 0 σχόλια »

ypepth-new.gifΤο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τη διά βίου μάθηση προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Πλαισίου Προσόντων για τη διά βίου μάθηση σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν υπήρχε ένα ενιαίο σύστημα αναγνώρισης και πιστοποίησης προσόντων που να συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας. Τα μαθησιακά αποτελέσματα, δηλαδή το τι γνωρίζει, κατανοεί και είναι ικανός να κάνει κάποιος μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας, από την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη μη τυπική ή άτυπη μάθηση, καθώς και από την επαγγελματική και κοινωνική εμπειρία των πολιτών,  δεν αναγνωρίζονται και δεν αξιοποιούνται.

www.opengov.gr/ypepth/

Comments 0 σχόλια »

Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να πληκτρολογήσετε ένα μήνυμα SΜS στην παλάμη σας ή να γράψετε ένα κείμενο πάνω στον βραχίονά σας που θα έχει μετατραπεί σε οθόνη αφής; Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια τεχνολογική πραγματικότητα, που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της σε λίγο καιρό.

Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα, που φέρει το όνομα «Σκίνπουτ» (Skinput), κατασκευάστηκε από τον 26χρονο Κρις Χάρισον, διδακτορικό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, και τους Νταν Μόρις και Ντέσνεϊ Ταν της εταιρείας Μicrosoft.

Το Skinput, που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «επιδερμογράφος», έχει την ικανότητα να εκτελεί συγκεκριμένες εντολές, αναγνωρίζοντας το ακριβές σημείο του βραχίονα ή της παλάμης που ακουμπάμε με το δάχτυλό μας. Πάνω στον βραχίονα του χρήστη θα εμφανίζεται, μέσω των προβολέων, ένα εικονικό πληκτρολόγιο, ενώ οι αισθητήρες ήχου, που επίσης βρίσκονται στο χέρι του χρήστη, θα μπορούν να αντιλαμβάνονται, με ακρίβεια 95,5%, τους ήχους που παράγονται από το χτύπημα των δαχτύλων πάνω στο δέρμα. Στη συνέχεια η εντολή θα μεταδίδεται μέσω τεχνολογίας «bluetooth» στο τηλέφωνο ή στο λάπτοπ και θα εκτελείται άμεσα.

Για το Skinput χρησιμοποιήθηκαν δύο υπάρχουσες τεχνολογίες: η ικανότητα ανίχνευσης των ήχων πολύ χαμηλής συχνότητας, όπως αυτών που προκύπτουν όταν χτυπάμε με το δάχτυλό μας το δέρμα μας, και αφετέρου των νέων μικροσκοπικών προβολέων (pico) που ήδη διαθέτουν μερικά κινητά τηλέφωνα.

Tο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

anagnostakis1.jpgΚι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ
Δεν παραδέχτηκα την ήττα. Έβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.


Μιλάτε, δείχνετε πληγές, αλλόφρονες στους δρόμους
Τον πανικό που στραγγαλίζει την καρδιά σας σα σημαία
Καρφώσατε σ’ εξώστες με σπουδή φορτώσατε το εμπόρευμα
Η διάγνωσίς σας ασφαλής: Θα πέσει η πόλις.

Comments 0 σχόλια »

4vp9n-600x166.jpg
[via]

Comments 0 σχόλια »

Η Κική Δημουλά μιλάει για τον έρωτα, τον θάνατο και την ποίηση σ’ ένα ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη.

Τι παραπάνω, άραγε, θα είχε να εξομολογηθεί για την τέχνη της, τον έρωτα, τον φόβο του θανάτου, απ’ όσα διοχετεύει στο έργο της εξήντα χρόνια κοντά;

Η απάντηση κρύβεται στις «Συναντήσεις με την Κική Δημουλά» της Κατερίνας Πατρώνη. Μια συμπαραγωγή του «Περίπλου», του ΕΚΚ, της ΕΡΤ και του «Ικάρου» που -ελλείψει κινηματογραφικού νομοσχεδίου- απέχει από το επικείμενο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ενα ωριαίο ντοκιμαντέρ χωρίς στολίδια, χωρίς μαρτυρίες τρίτων και μ’ ελάχιστα εξωτερικά πλάνα, με την κάμερα προσηλωμένη στο πρόσωπο της ποιήτριας που, μ’ ένα τσιγάρο μονίμως στο χέρι, μιλάει, στοχάζεται, ονειροπολεί.

Διαβάστε περισσότερα στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

el260210p037.jpgΑνησυχητική έκταση λαμβάνει πλέον και στην Ελλάδα το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών, οι οποίες αποτελούν μια σοβαρότατη πάθηση, η οποία εμφανίζεται κυρίως στην περίοδο της εφηβείας. Υπολογίζεται ότι σήμερα ένα εκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή τους στη χώρα μας, γεγονός που σημαίνει ότι δύο εκατομμύρια οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα αυτό. 

Η σοβαρότερη μορφή είναι η νευρική ανορεξία, που είναι και η ψυχική νόσος με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (20%). Με βάση έγκυρες επιδημιολογικές έρευνες, στην Ελλάδα νοσεί τη στιγμή αυτή το 6% του πληθυσμού (1% από νευρική ανορεξία και 5% από νευρική βουλιμία), ενώ ένα επιπλέον 7% φέρει μερικώς κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα και από τις δύο νόσους, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των πασχόντων σε περίπου 13%.

Στη χώρα μας, όμως, η ενημέρωση γύρω από τις διατροφικές διαταραχές είναι ελλιπής, επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου η Μ. Τσιάκα, διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (ΕΚΔΔ), που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Ημερίδας για την Οικογένεια και τις Διατροφικές Διαταραχές (Δ.Δ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολή Αθηνών (DSA) στο Μαρούσι. Η κυρία Τσιάκα ανέφερε πως έχουν εδραιωθεί λάθος αντιλήψεις και μύθοι γύρω από το θέμα αυτό. Οι οικογένειες, οι φίλοι και γενικότερα ο κοινωνικός περίγυρος των ατόμων που πάσχουν, αδυνατούν να τα βοηθήσουν ουσιαστικά. Παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπευτών/θεραπευτικών μονάδων και ο κοινωνικός στιγματισμός οδηγούν τα άτομα που υποφέρουν σε αδιέξοδο.

Οι βασικές κατηγορίες διατροφικών διαταραχών είναι η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η αδηφαγική διαταραχή. Τα στοιχεία της προσωπικότητας των ατόμων με νευρική ανορεξία είναι: τελειομανή, ευσυνείδητα, συνεπή, επιθυμούν να ευχαριστούν τους άλλους, να έχουν υψηλές επιδόσεις, έχουν χαμηλή αυτο-εκτίμηση, δεν επιθυμούν να ρισκάρουν, εκτιμούν την αγνότητα, τον ασκητισμό, αποφεύγουν να κάνουν καινούργια πράγματα και έχουν υψηλές πιθανότητες για ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή, κατάθλιψη και αυτοτραυματισμούς.

Οι γονείς

Τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι γονείς συμπαρασύρονται από την εμμονή του παιδιού τους για τη μείωση του βάρους του, τον έλεγχο των θερμίδων, το καθημερινό ζύγισμα. Η αναζήτηση βοήθειας από κάποιο διαιτολόγο δεν έχει αποτέλεσμα, αφού τις περισσότερες φορές αδυνατεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σύμπτωμα όντας μη εξειδικευμένος σ’ αυτό.

Δυστυχώς οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμη και την επιρροή που ασκεί το σύμπτωμα στο παιδί τους. Πολλές φορές οι ακραίες συμπεριφορές που αναπτύσσονται εξαιτίας των διατροφικών διαταραχών ενοχοποιούν τους γονείς προς όφελος του φαντάσματος της νευρικής βουλιμίας ή της νευρικής ανορεξίας. Περισσότερες πληροφορίες στο www.hcfed.gr

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

brain-1.jpgΤα ουσιαστικά και τα ρήματα μπορεί να πηγαίνουν χέρι-χέρι σε μια πρόταση, όμως στον εγκέφαλο…τραβούν διαφορετικούς δρόμους και η μάθησή τους γίνεται σε διαφορετικές περιοχές, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη εξηγεί πιθανώς γιατί τα παιδιά μαθαίνουν τα ουσιαστικά πριν τα ρήματα, ενώ οι ενήλικες επίσης τα πάνε καλύτερα και αντιδρούν ταχύτερα με τα ουσιαστικά παρά με τα ρήματα, όπως έχουν δείξει τα νοητικά τεστ.

Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο Ροντρίγκεζ Φορνέλις του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες λειτουργικού συντονισμού (fMRI) για να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 21 εθελοντών, την ώρα που αυτοί είχαν κληθεί να μάθουν 160 νέα ουσιαστικά και ρήματα. Το πείραμα σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει τον τρόπο που οι άνθρωποι αποκτούν νέο λεξιλόγιο στη διάρκεια της ζωής τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο νευροεπιστημονικό περιοδικό “Neuroimage”, σύμφωνα με το Live Science, έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν νέα ουσιαστικά, ενεργοποιείται η αριστερή ατρακτοειδής έλικα του εγκεφάλου τους, η οποία σχετίζεται με την οπτική επεξεργασία των αντικειμένων.

Όταν όμως μαθαίνουν νέα ρήματα, ενεργοποιείται ένας τμήμα της αριστερής μέσης κροταφικής έλικας (που σχετίζεται με τις έννοιες) και ένα τμήμα της αριστερής κάτω μετωπιαίας έλικας (που σχετίζεται με την επεξεργασία της γραμματικής).

Επιπροσθέτως, η ενεργοποίηση άλλων μερών του εγκεφάλου σχετίζεται με το πόσο καλά οι άνθρωποι μαθαίνουν τα νέα ουσιαστικά, αλλά όχι τα νέα ρήματα.

ENET

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων