Αρχείο για 17 Μαρτίου, 2010

Comments 0 σχόλια »

320663_205x.jpgΤο Facebook είναι πλέον το site με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ, καθώς ξεπέρασε για πρώτη φορά σε εβδομαδιαία βάση και το Google, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Μέσα δε σε ένα χρόνο, το Facebook διπλασίασε τον αριθμό των μελών του, τα οποία πλέον φτάνουν τα 400 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία Hitwise και στην οποία αναφέρεται επίσης ότι η επισκεψιμότητά του τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, ενώ από κοινού οι ιστοσελίδες Google και Facebook αντιστοιχούν στο 14% των συνολικών επισκέψεων στις HΠΑ.

«Η πραγματική αξία του Facebook, αλλά και γενικότερα των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, καθίσταται πλέον σαφής στους ειδικούς», σχολιάζει ένας αναλυτής τον οποίο επικαλούνται οι Financial Times. 

Comments 0 σχόλια »

2o-afisa.jpgΣτο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (Νόεσις) της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν, ομαδικά ή ατομικά με τη μορφή εισηγήσεων ή πόστερ, περίπου 180 εργασίες, με θέματα της επιλογής τους, που αφορούν ιατρικά, περιβαλλοντικά, διαστημικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς επίσης και πρωτότυπες κατασκευές, μηχανισμούς και λογισμικά.

Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και με την καθοδήγηση υπεύθυνων καθηγητών πληροφορικής, οι μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Πεύκων παρουσίασαν «το σχολείο του μέλλοντος» μέσα από τη δική τους οπτική και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, την απεικόνιση του ηλιακού μας συστήματος με τη χρήση powerpoint. Μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και το 2ο Γυμνάσιο Περαίας, ασχολήθηκαν με τις τεχνολογικές εξελίξεις στη ρομποτική χειρουργική και στο «έξυπνο σπίτι».

Το ιδιωτικό δημοτικό Μαντουλίδη κατασκεύασε έναν ρομποτικό κάδο απορριμμάτων – με χρήση φωτοκύτταρων και πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή – ο οποίος ανοίγει αυτόματα όταν κάποιος πλησιάσει το χέρι του, ενώ ειδοποιεί τον χρήστη ότι έχει γεμίσει και πρέπει να τον αδειάσει.

Οι μαθητές του λυκείου δημιούργησαν μία πρωτότυπη ορχήστρα ψηφιακής μουσικής με τη χρήση κινητών τηλεφώνων i – phone. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν το «Imagine» του Τζον Λένον, παίζοντας πιάνο και ντραμς, πατώντας τα πλήκτρα τους κινητού τους τηλεφώνου.

Το 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, που αποτελεί ένα από τα πιλοτικά σχολεία της Ευρώπης στο πρόγραμμα Nanoyou για τις επιπτώσεις από τη χρήση της νανοτεχνολογίας, θα παρουσιάσει εφαρμογές της «μικροεπιστήμης» στη ζωή μας και ηθικά διλήμματα από τη χρήση της.

Μαθητές της πρώτης Λυκείου της ελληνογαλλικής σχολής «Καλαμαρί», ανέπτυξαν λογισμικό που αφορά τον τρόπο λειτουργίας της «μενδελικής κληρονομικότητας». Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές κατανοούν στο μάθημα της βιολογίας τις διασταυρώσεις και τις μεταβιβάσεις γονιδίων, με βάση τη θεωρία του Μέντελ. Συγκεκριμένα, επιλέγοντας χαρακτηριστικά από μία λίστα δεδομένων, μπορούν να διαπιστώσουν τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι απόγονοι ενός ζευγαριού, για παράδειγμα την ομάδα αίματος κ.α.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

ypepth-new.gifΔιαβάζω στην Καθημερινή: η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε τη συνδρομή του ΟΟΣΑ στο ζήτημα της μεταρρύθμισης στον διοικητικό μηχανισμό της ελληνικής εκπαίδευσης, ο οποίος παρουσιάζει τις ίδιες παθογένειες που εμφανίζει όλη η δημόσια διοίκηση. Εστω κι αν δεν υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στελεχών της εκπαίδευσης, ο διοικητικός μηχανισμός έχει στιγματισθεί από την αναξιοκρατία στον τρόπο επιλογής των στελεχών και την ήσσονα προσπάθεια των υπαλλήλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η υλοποίηση πολλών μέτρων που αποφασίζονται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες να είναι ελλειμματική. Συνέπεια είναι τα κονδύλια να «μην πιάνουν τόπο», ενώ φιλόδοξα σχέδια να μένουν μετέωρα και να εκφυλίζονται στη διαδρομή.

Aξιολόγηση

Ετσι, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει να προωθήσει αλλαγές σε όλο το διοικητικό μοντέλο της εκπαίδευσης, ώστε η διαμόρφωση πολιτικής να αποσυνδεθεί από την εφαρμογή της. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού, αξιοκρατικές επιλογές στελεχών, καθώς και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στο υπουργείο, πιθανότατα κάτω από την αρμοδιότητα ενός μόνιμου γενικού γραμματέα.

Για να δούμε… γιατί οι αντιστάσεις καλά κρατούν και οι πελατειακοί μηχανισμοί δε σπάνε τόσο εύκολα με γενικούς γραμματείς και εγκυκλίους

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

quiz.gifΚαι τώρα χαλαρώνουμε! Το τεστ που ακολουθεί δεν έχει στόχο να ξεχωρίσει τους «σπασίκλες» από τους «κουμπούρες», αλλά να δώσει την ευκαιρία και στις δύο… παρατάξεις να παίξουν και να γελάσουν. Αν, μαζί με το γέλιο, αφομοιωθεί και καμιά πληροφορία… ακόμα καλύτερα!

1. Πότε απελευθερώθηκε η Θεσσαλία;

α) Το 1912

β) Το 1821

γ) Το 1881

2. Τι ήταν ο Δημήτρης Πικιώνης;

α) Ηθοποιός

β) Αρχιτέκτονας

γ) Σκηνοθέτης

3. Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι έργο του Βέρντι;

α) Αΐντα

β) Μάλα

γ) Τραβιάτα

Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

Αναλογιστήκατε ποτέ πόσο παντογνώστες θα ήμασταν αν θυμόμασταν ακόμα όσα διδαχτήκαμε μέχρι και το λύκειο; Οσο διευρύνονται τα πεδία της γνώσης κι όσο περισσότερο βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες, υποχρεωνόμαστε να απορρίπτουμε τις περισσότερες, προκειμένου να μην «κάψουμε» το μυαλό μας. Συχνά, όμως, μαζί με τα άχρηστα, πετάμε και τα χρήσιμα, ακριβώς επειδή δεν μάθαμε ποια είναι αυτά.

Μπορείτε να μου αναφέρετε έναν έλληνα σύγχρονο συγγραφέα;» Το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «Δεν γνωρίζω». «Εναν ξένο σύγχρονο συγγραφέα;» Το ποσοστό της ίδιας απάντησης («Δεν γνωρίζω») άγγιξε το 78%, για να εκτοξευθεί στο 96% όταν το ερώτημα αφορούσε την κατηγορία ξένου σύγχρονου σκηνοθέτη θεάτρου. Μόνο η μουσική ανέτρεψε την εικόνα, μειώνοντας το ποσοστό της άγνοιας στο 41%. Η έρευνα, που διεξήγαγε το 2005 η εταιρεία Metron Analysis στην οποία την ανέθεσε το πολιτιστικό περιοδικό «Highlights», σκιαγράφησε μια εικόνα ωμής αλήθειας για τις γνώσεις των Ελλήνων σχετικά με τα πολιτιστικά θέματα και τις πολιτι- στικές τους συνήθειες.

Ασφαλώς, η άγνοια ή η ημιμάθειά μας δεν αφορά μόνο τα πολιτιστικά. Μπορεί κανείς να υποψιαστεί τη γενικότερη εικόνα αν πληροφορηθεί πως σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο. Κι αν ο σκόπελος του αναλφαβητισμού με την κυριολεκτική έννοια δεν φαίνεται να μας απειλεί, τίθεται ζήτημα «σύγχρονου αναλφαβητισμού», δηλαδή ελλιπούς μόρφωσης του ενήλικου πληθυσμού – κατάσταση που δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά και πλούσιες χώρες με ηγετική θέση στη διεθνή σκηνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της UNESCO (Education for all Global Monitoring Report) σχετικά με τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η απόδοση 1,7 εκατομμυρίου πολιτών της σε ένα απλό τεστ αποδείχτηκε κατώτερη από την αναμενόμενη για ένα εφτάχρονο παιδί· επιπροσθέτως υπολογίζεται πως ένα εντεκάχρονο παιδί θα τα κατάφερνε καλύτερα από 5,1 εκατομμύρια ενήλικων πολιτών.

Κι αν αυτά συμβαίνουν στη Μεγάλη Βρετανία, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για το τι ισχύει εδώ. Με το «μπούκωμα» των πληροφοριών, την αποστήθιση και τη δαμόκλειο σπάθη του εξεταστικού συστήματος να πρωταγωνιστούν στην εκπαίδευση, το διάβασμα γίνεται απωθητική εμπειρία. Οι πρόσκαιροι καρποί του, οι όποιες αποσπασματικές γνώσεις σβήνουν έπειτα από λίγα χρόνια ακριβώς γιατί δεν βρίσκουν τη θέση τους σ’ ένα ευρύτερο σχήμα γνώσης. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι η ημιμάθεια ή ακόμα και η άγνοια καθαυτή, αλλά η έλλειψη φιλομάθειας που καλλιεργείται από το σχολείο, για να μας στοιχειώσει και στην ενήλικη ζωή μας. Και αυτό είναι αναμενόμενο όσο ο δάσκαλος παραμένει αφηγητής και ο μαθητής εξομοιώνεται μ’ ένα σκέτο δοχείο που απλώς γεμίζει με το υλικό της παράδοσης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

99906.jpgΗ Κ.S. Υoung (1988), καθηγήτρια της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η οποία με τη ρηξικέλευθη έρευνά της έκανε γνωστό τον εθισμό στο Διαδίκτυο στο ευρύ κοινό, υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν όρο ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και προβλημάτων ελέγχου των παρορμήσεων. Ταξινομείται σε πέντε ειδικούς υποτύπους:

1) Εθισμός στο διαδικτυακό σεξ: Καταναγκαστική χρήση ιστοσελίδων που απευθύνονται σε ενηλίκους για διαδικτυακό σεξ (cybersex) και διαδικτυακό

πορνογραφικό υλικό (cyber porn).

2) Εθισμός στις διαδικτυακές σχέσεις: Υπερβολική ενασχόληση σε διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις.

3) Καθαροί καταναγκασμοί: Εμμονή στον τζόγο, στις αγορές ή στις συναλλαγές ημέρας.

4) Υπερβολική αναζήτηση πληροφοριών: Καταναγκαστική περιήγηση (σερφάρισμα) στο Διαδίκτυο ή καταναγκαστικές αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων.

5) Εθισμός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές: Εμμονή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Η εξάπλωση του φαινομένου είναι παγκόσμια, αφορά όλες τις ηλικιακές και τις κοινωνικές ομάδες. Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι περίπου 9 εκατ. αμερικανοί και 10 εκατ. κινέζοι πολίτες μπορούν να χαρακτηριστούν εθισμένοι στο Διαδίκτυο, με επιπτώσεις στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, που περιλαμβάνουν απώλεια ελέγχου των παρορμήσεων, έντονη επιθυμία για απόσυρση, κοινωνική απομόνωση, συζυγικά προβλήματα, ακαδημαϊκές αποτυχίες και οικονομικά χρέη. Η διαφορά μεταξύ διαταραχής εθισμού στο Διαδίκτυο και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών είναι εξαιρετικά λεπτή. Δεν έχει προσδιοριστεί αν η διαταραχή εθισμού στο Διαδίκτυο είναι ξεχωριστή συμπεριφορά ή αποτελεί μέρος κάποιας άλλης ψυχιατρικής διαταραχής. Πρέπει να τονιστεί ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν αποτελεί αναγνωρισμένη ψυχιατρική διαταραχή σε κανένα ταξινομικό σύστημα νόσων.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο του Κ. Σιώμου στο Βήμα Ιδεών

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων