Αρχείο για 20 Μαρτίου, 2010

iwb_classroom.jpg Στην τηλεόραση προβάλλεται μία ελληνική εκπομπή που ανακαινίζει σπίτια: το πάρτι της γυψοσανίδας και της προχειροκατασκευής. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικοδόμος για να κρίνει την ποιότητα των εργασιών. Με το που φεύγουν τα φώτα, αρχίζουν να ξεκολλάνε τα πλακάκια και να μουχλιάζουν οι ταπετσαρίες. Κάπως έτσι σχεδιάζεται το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Τώρα ανακαλύψαμε το νέο ιερό δισκοπότηρο. Το διαδραστικό πίνακα που θα έρθει ως δια μαγείας να μεταμορφώσει το χάλι μας.

Για 15 χρόνια επιμένουμε να αγοράζουμε τεχνολογία χωρίς να προβλέπουμε τον τρόπο αξιοποίησής της. Αγοράσαμε εργαστήρια υπολογιστών πολλών δις για να γίνεται -όταν γίνεται- ένα μάθημα. Αγοράσαμε λογισμικά για να γίνονται και τα υπόλοιπα μαθήματα και στην καλύτερη περίπτωση τα cd σκονίζονται στη ντουλάπα του διευθυντή. Τι να τον κάνεις τον πίνακα αν δεν έχεις κατάλληλο λογισμικό για να αλλάξεις τον τρόπο διδασκαλίας; Αν δεν έχεις τον εκπαιδευτικό επιμορφωμένο;

Το λογισμικό δεν θα πρέπει να παρακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα, το σχολικό βιβλίο;

Ελα όμως που αυτά θα αλλάξουν. Μήπως λοιπόν έπρεπε πρώτα να αποφασίσουμε τι θα διδάξουμε και παράλληλα κάποιες ομάδες εκπαιδευτικών να ετοιμάζουν δραστηριότητες πάνω στο νέο αναλυτικό;

Πώς θα είναι λύση ο ένας πίνακας; Στον οποίο θα γραφόμαστε σε λίστα αναμονής ποιος θα πρωτοκάνει το μάθημά του; Οπως με το εργαστήριο υπολογιστών;

Γνωρίζει κανείς ότι αυτοί οι πίνακες έχουν υψηλό κόστος συντήρησης; Εχουν φίλτρα που μπουκώνουν, λάμπες που καίγονται. Πώς τους στέλνουμε στα σχολεία; Χωρίς τεχνική στήριξη; Γιατί οι σύλλογοι των καθηγητών πληροφορικής θα επαναστατήσουν πάλι, καθώς σε αυτούς θα πέσει το μπαλάκι.

15 χρόνια είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι… Αγοράζουμε υπερόπλα αλλά δεν έχουμε τον τρόπο να τα λειτουργήσουμε. Κι έτσι σκοτώνουμε κουνούπια με ατομικές βόμβες. Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να βάζουμε τους μαθητές να συμπληρώνουν προτάσεις με κενά του τι διάβασαν στο διαδίκτυο και λέμε ότι καινοτομούμε.

Και τώρα που φτάσαμε στο μη παρέκει; Τώρα που μας πήραν είδηση; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η κατασπατάληση πόρων;

Πέρσι οι περισσότεροι επιμορφωτές είχαμε αντιταχθεί στη διανομή των μαθητικών λαπτοπ. Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε.

Πρέπει να ξαναδούμε το έργο με τους διαδραστικούς πίνακες για να αφήσει τη σφραγίδα της η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ; συγγνώμη ΥΠΔΒΕΘ.

Πάλι καλά που δεν ξανακούστηκε το άλλο ανέκδοτο με τα e-book που θα μεταμόρφωναν τους μαθητές σε φιλαναγνώστες…

Γιατί πρέπει πάντα οι προσπάθειες μας να είναι σαν των Τρώων;

Comments 2 σχόλια »

ekl.jpgΔιάβασα στο Βήμα το άρθρο Και την υγειά μας και τα λεφτά μας! και μου ανέβηκε η πίεση. Πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι μερικοί δημοσιογράφοι. Για να σχολιάσεις όμως στο Βήμα πρέπει να πληρώσεις συνδρομή αλλιώς μούγκα στη στρούγκα. Οπότε θα το λουστείτε εσείς αθώοι αναγνώστες μου!

Διαβάζω λοιπόν για την πρόταση του αρθογράφου: “Στην αρχή κάθε χρόνου παίρνω από το Ταμείο μου τη λίστα με τους συμβεβλημένους γιατρούς και επιλέγω έναν από κάθε ειδικότητα. Ετσι για όλον τον χρόνο εξασφαλίζω δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και τσεκάπ».

 Μισή αλήθεια. Αποσιωπά το γεγονός ότι λόγω μέτρων λιτότητας δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των ελεγκτών ιατρών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία. Ολη η Νότια Αθήνα πάει στην Καλλιθέα για να εγκρίνει εξετάσεις. Υπάρχουν και χειρότερα. Συνάδελφοι που υπηρετούν στη Βούλα πρέπει να πάνε στην Παλλήνη!

Και άντε και πάς. Και στήνεσαι στην ουρά 2 ώρες όρθιος στο δρόμο – χωρίς υπερβολή. Γιατί μέσα είχε μόνο τέσσερεις καρέκλες. Αλλά άντε και αντέχεις. Οταν φτάνεις μπροστά στον ελεγκτή, σου απορρίπτει τη συνταγή δι’ ασήμαντον αφορμήν. Του προηγούμενου μου κυρίου του απέρριψαν τους καρκινικούς δείκτες γιατί μόνο σε καρκινοπαθείς εγκρίνονται. Πάει η προληπτική ιατρική.

Κάπως έτσι σιωπηρά καταργείται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τόσα χρόνια οι συνδικαλιστές μας στα 45 αιτήματα που κατέβαζαν για το Βιλαμπάχο και τη Βιλαρίμπα δεν είπαν να ζητήσουν την απλούστευση αυτών των ψυχοφθόρων διαδικασιών. Οτι ο καθένας δικαιούται δύο φορές το χρόνο εξετάσεις αίματος χωρίς να στήνεται στην ουρά. Ζητούσαν επιδόματα για να τα δούμε τώρα να εξαφανίζονται…

Τώρα στην ουρά και όποιος αντέξει…

Comments 1 σχόλιο »

Τώρα δεν θα φοβάστε πια τους λεκέδες, θα τους επιδιώκετε….

Comments 0 σχόλια »

4025.jpg

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για το διαδικτυακό chat, τις συνομιλίες στο Διαδίκτυο. Ξεχάστε επίσης το «αποστειρωμένο» Facebook, όπου λίγο- πολύ ξέρετε τι σας περιμένει. Ενα νέο ρωσικό site με την ονομασία Chatroulette υπόσχεται διαδικτυακές εμπειρίες ανάλογες με αυτές της ρώσικης ρουλέτας.

Με ένα κλικ στο Chatroulette. com συνδέεστε αμέσως, εντελώς τυχαία, με άλλους χρήστες που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε μια κάμερα για να βλέπετε τον άγνωστο. Αν δεν σας αρέσει το πρόσωπό του, απλώς πατάτε το κουμπί «επόμενος» για να δείτε τον άλλον συνομιλητή σας. Σαν να κάνετε δηλαδή ζάπινγκ και να επιλέγετε όποιο κανάλι σάς αρέσει. ΄Η σαν να παίζετε ρουλέτα με ανθρώπους στο Διαδίκτυο.

Δημιουργός του Chatroulette είναι ο 17χρονος ρώσος μαθητής Αντρέι Τερνόφσκι, ο οποίος σε διάστημα λίγων μηνών δέχθηκε 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ημερησίως. Η ιδέα δεν είναι καινούργια- υπάρχουν και παλαιότερα sites όπως τα Οmegle.com, gettingrandom. com που σας συνδέουν με αγνώστους, αλλά χωρίς κάμερες. Η πρωτοτυπία του Chatroulette είναι ότι ανά πάσα στιγμή βλέπετε τον συνομιλητή σας σαν να μιλάτε μαζί του από εικονοτηλέφωνο ή με βιντεοκλήση.

Δεν απευθύνεται φυσικά σε παιδιά, διότι μπορεί αυτός ο άλλος να είναι διεστραμμένος ή κάποιος που αναζητεί περίεργες εμπειρίες. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντελώς απρόβλεπτο καθώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων πάνω σε ποιον θα πέσετε. Μπορεί να πρόκειται για συναρπαστικό συνομιλητή ή για… παιδόφιλο. Το Chatroulette επιμένει πάντως ότι απαγορεύει πορνογραφικό υλικό και μπλοκάρει όσους έχουν τέτοιες βλέψεις.

Η συνταγή είναι απλή: δύο κουτιά στην αριστερή πλευρά της οθόνης για τις κάμερες- το ένα με τίτλο «φίλος», το άλλο με τίτλο «εσύ». Στη δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχει χώρος για την ανταλλαγή των μηνυμάτων. Πατώντας το «Ρlay», το παιχνίδι αρχίζει και το Chatroulette σάς συνδέει με όποιον επιλέξει το σύστημα. Αν αυτός δεν σας αρέσει, απλώς πατάτε «Νext» και βλέπετε τον επόμενο.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

animaoxx3.jpgΜια τραγική είδηση που δείχνει ως πού μπορεί να φτάσει ο εθισμός στο Διαδίκτυο κάνει τον γύρο του κόσμου. Ενα ζευγάρι Νοτιοκορεατών, εθισμένο στο Διαδίκτυο, άφησε το ηλικίας τριών μηνών μωρό του να πεθάνει από την πείνα. Ο λόγος; Και οι δύο γονείς ήταν πολύ απασχολημένοι με το να «μεγαλώνουν» εικονικά μια ψηφιακή «κόρη» σε κάποια ιστοσελίδα!

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι τάιζε το πρόωρο (αληθινό) μωρό του μόνο μία φορά την ημέρα, ανάμεσα στα 12ωρα που περνούσε σε Ιnternet cafe. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν έμειναν άνεργοι. Από τότε έχασαν τη διάθεσή τους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Ικανοποιούσαν όλες τις επιθυμίες τους διαδικτυακά» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σεούλ.

Ο ηλικίας 41 ετών πατέρας και η ηλικίας 25 ετών μητέρα συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες στην πόλη Σουγουεόν νοτίως της Σεούλ, πέντε μήνες μετά τον θάνατο του παιδιού τους. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη διότι η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από μακρά περίοδο υποσιτισμού. Το ζευγάρι είχε εμμονή με το εικονικό κορίτσι, την «Ανίμα», που μεγάλωνε στο δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι Ρrius Οnline. Τo παιχνίδι παρέχει τη δυνατότητα στους παίκτες να επηρεάζουν τη «ζωή» της Ανίμα και, καθώς το κάνουν αυτό, να τη βοηθούν να ανακτήσει τη χαμένη μνήμη της και να αναπτύσσουν συναισθήματα.

Το 30% των Νοτιοκορεατών κάτω των 18 ετών- περίπου 2,4 εκατομμύρια παιδιά- κινδυνεύει από εθισμό στο Ιnternet, σύμφωνα με τον Αν Ντονγκ-γιουν, παιδοψυχίατρο στο Πανεπιστήμιο Χανγιάνγκ στη Σεούλ. Ο εθισμός είναι πολύ διαδεδομένος στις χώρες της Ασίας. Το 2008, κινεζική έρευνα κατέδειξε ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια κινέζοι έφηβοι ήταν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο τουλάχιστον έξι ώρες ημερησίως. Εκατομμύρια χρήστες έχουν δημιουργήσει μια δεύτερη εικονική ζωή στο Διαδίκτυο. Ανθρωποι δε, που δεν έχουν ποτέ συναντηθεί μεταξύ τους στην πραγματική ζωή, και πολλές φορές τους χωρίζει τεράστια απόσταση, «ζουν» μαζί ψηφιακά.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων