Αρχείο για 11 Μαρτίου, 2010

paideia2Με… προσγείωσε το σχόλιο καθηγητή να μην επιρρίπτω την ευθύνη για την εικόνα του δημόσιου σχολείου μόνο στους εκπαιδευτικούς. Αφορμή ήταν πρόσφατο κείμενο όπου ανέφερα ότι «η ελληνική εκπαίδευση, ως το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού Δημοσίου, έχει τα ίδια προβλήματα που έχει όλος ο δημόσιος τομέας. Είναι νωχελική, βολεμένη, απαξιωμένη».

Η απαξίωση της ελληνικής εκπαίδευσης είναι πρόβλημα σύνθετο, και μοιάζει με φαύλο κύκλο. Επί χρόνια το σχολείο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών για ανάπτυξη απαραίτητων δεξιοτήτων (όπως η καλή γνώση αγγλικών και πληροφορικής) και για συμμετοχή σε δραστηριότητες (αθλητικές κλπ.). Ταυτόχρονα -και με ευθύνη των ισχυρών εκπαιδευτικών συντεχνιών- το εκπαιδευτικό έργο κατέληξε μια στείρα αναπαραγωγή γνώσεων οι οποίες, όπως παρουσιάζονται, αφήνουν αδιάφορο τον μαθητή. (Μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Χιλή μαθητής της Β΄ Γυμνασίου με ρώτησε πού βρίσκεται η χώρα, και όταν του απάντησα στη Λατινική Αμερική, τη θυμήθηκε, καθώς η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας κοντραρίστηκε με την αγαπημένη του Βραζιλία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του προσεχούς Ιουνίου).

Για την απαξίωση του δημόσιου σχολείου, μερίδιο ευθύνης φέρει και η ελληνική οικογένεια, που από νωρίς μπαίνει στον αγώνα αντοχής ώστε στα 18 του το παιδί να είναι πανέτοιμο να περάσει στο πανεπιστήμιο. Φροντιστήρια από νωρίς -ακόμη και από το Δημοτικό- σε δύο γλώσσες ώστε το παιδί να έχει πάρει το δίπλωμα, ώστε με τη λήξη του γυμνασίου και μετά να… μπουκωθεί με τα φροντιστήρια προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εχουν σκεφτεί οι γονείς τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του μαραθώνιου για το παιδί;

Ευθύνη έχει και η πολιτεία. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ποτέ κάποιο κίνητρο στους εκπαιδευτικούς, ώστε οι ίδιοι να βελτιώσουν τη δουλειά τους. Και δεν μιλώ για χρήματα. Οχι χρήματα! Κυρίως, αξιολόγηση σοβαρή που να επιβραβεύει τους αρίστους και να βοηθά τους υπολοίπους. Οι εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί και υπάρχουν πολλοί που ένα «μπράβο» θα τους δώσει φτερά. Φτάνει η επιβράβευση να είναι αξιοκρατική και όχι με κομματικά κριτήρια, όπως συνέβη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες όπου οι κομματικοί μηχανισμοί (πολλές φορές σε αγαστή συνεργασία των δύο ισχυρών κομμάτων) καθόριζαν τις κρίσεις των εκπαιδευτικών για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.

Ετσι, η πραγματικότητα προσγειώνει τους εκπαιδευτικούς, δικαιολογώντας εν μέρει την απογοήτευσή τους με τα γνωστά αποτελέσματα (αδιαφορία κ.λπ.). Ομως, είναι πλέον ξεπερασμένη η νοοτροπία να μεταθέτουμε τις ευθύνες την ίδια στιγμή που, σε συνθήκες απόλυτης Δημοκρατίας, μπορούμε να αναλάβουμε δράση. Ο εκπαιδευτικός είναι το επίκεντρο της σχολικής διαδικασίας. Και φωνή έχει και τις θεσμικές διόδους για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τη δουλειά του πέρα από χρήματα. Ας μην παραπονιούνται, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί όταν τους προσάπτουν ότι την κρίσιμη στιγμή επιδεικνύουν τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του ωχαδελφισμού και του βολέματος.

Άρθρο του Απ. Λακασά στην Καθημερινή

Αυτό το Σαββατοκύριακο το Υπουργείο μας καλεί σε μία γιορτή. Θα βραβευτούν οι καινοτόμοι εκπαιδευτικοί. Σίγουρα το Υπουργείο κάνει μία κίνηση για να ενισχύσει την εικόνα των εκπαιδευτικών. Δεν είναι όλοι λουφαδόροι, ιδιαιτεράκηδες και κομματόσκυλα. Αλλά μήπως όλη αυτή η φιέστα στήθηκε λίγο βιαστικά; Η πρόσκληση απευθυνόταν στους ήδη βραβευθέντες. Από οποιονδήποτε διαγωνισμό; Ναι, δεν διευκρινιζόταν. Ισως το ΥΠΕΠΘ δεν ήξερε ότι υπάρχουν μερικοί που αλληλοβραβεύονται μέσα από τις ενώσεις -τύπου δικτυακά καφενεία- που έχουν στήσει. Αν ήθελε επίσης να έχει κάποια βαρύτητα, δεν θα έπρεπε να μας ανακοινώσει την κριτική επιτροπή που από όλες τις συμμετοχές κατέληξε σε 100 και τα κριτήρια της; Μήπως κάποιοι βιάζονται να δείξουν έργο στην πλάτη μερικών εργατικών εκπαιδευτικών;

Comments 0 σχόλια »

Σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου, οι συνδικαλιστικοί φορείς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αμφότερες συστημικές δομές ενός κρατικού συνδικαλισμού, καλούν τους πολίτες σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην ουσία και οι δύο φορείς επιχειρούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του πολιτικού θεάματος, προφασιζόμενοι ότι ακολουθούν διεκδικητική πολιτική γραμμή, αλλά με συγκεκριμένο και άμεσο στόχο την αφομοίωση και στη συνέχεια την εκτόνωση της κοινωνικής οργής. Αυτός είναι ο ρόλος του καθεστωτικού συνδικαλισμού.

Τουλάχιστον ας λειτουργούσαν όπως οι αντίστοιχοι φορείς της Γαλλίας ή της Γερμανίας, είτε ακόμη και της Ιταλίας. Ας διαπραγματεύονταν εντός του πλαισίου του συστήματος που εξυπηρετούν τους όρους μιας σωστότερης, εντιμότερης και δικαιότερης διασποράς των μέτρων λιτότητας στον κοινωνικό ιστό. Δεν το πράττουν με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα για έναν και μοναδικό λόγο. Οι συνδικαλιστές στη χώρα αυτή συγκροτούν ξεχωριστή κοινωνική ομάδα που λειτουργεί στη βάση ιδιοτελών συμφερόντων. Όπως δηλαδή στην περίπτωση της εθελουσίας εξόδου από τον ΟΤΕ ή την Ολυμπιακή, ή την περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και την Cosco. Στην ουσία, λειτουργούν ως ιδιαίτερη ομάδα άσκησης πίεσης για ίδιο όφελος και ενίσχυση της ιδιότυπης εξουσίας τους, με χαρακτήρα διεκπεραιωτικό και όχι στρατηγικό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές και εφικτές διεκδικήσεις του κοινωνικού συνόλου.

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν ανήκουν στο εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα. Είναι κομμάτι του που λειτουργεί αυτόνομα, ενίοτε σε διάσταση με την κυβερνητική πολιτική, αν θίγονται τα μικροσυμφέροντα της δικής τους εξουσίας και άρα του ελέγχου που ασκούν στις εξελίξεις. Πρόκειται για νομενκλατούρα με τη σταλινική της έννοια σε συνθήκες παρηκμασμένης σοσιαλδημοκρατίας.

Ο χαρακτήρας διαρκούς συνδιαλλαγής των συνδικάτων με τους τρίτους παράγοντες που εμπλέκονται σε βασικές λειτουργίες της κοινωνίας, όπως στην Παιδεία ή στην Υγεία, δημιουργούν το πλαίσιο που επιτρέπει τη συστημική διαφθορά αλλά και την προστασία των διαπλεκόμενων προσώπων.

Νίκου Γεωργιάδη The system στην Athens voice

Αλήθεια η ηγεσία της ΟΛΜΕ συνεχίζει να εισπράττει αμοιβές για τις συνεδριάσεις του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών; 

Comments 0 σχόλια »

femalegamer.jpgΗ έννοια του gaming έχει συνδεθεί παραδοσιακά με το ανδρικό φύλο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των γυναικών που δείχνουν μια προτίμηση στα games και δη στα social games. Η Q Interactive και η Engage Expo πήραν συνεντεύξεις από 700 γυναίκες προκειμένου να διερευνήσουν τις απόψεις τους γύρω από το θέμα των παιχνιδιών.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες του δείγματος ανέφεραν ότι παίζουν social games καθημερινά, αν και μόνο το 42% θεωρούν ότι είναι gamers. Υπάρχει κι ένα 7% που αυτοπροσδιορίζεται ως παθιασμένη gamer. Επίσης, το 67% είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν παίζουν έως και πέντε ώρες την εβδομάδα, ενώ το 26% ανέφερε ότι είναι ΟΚ να παίζουν από έξι ώρες και πάνω.

Φαίνεται, όμως, ότι οι γυναίκες παίρνουν πολύ σοβαρά τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το gaming στην εικόνα τους. Οι δύο στις τρεις είπαν ότι μπορεί να επέλθει κοινωνικός στιγματισμός από το gaming, καθώς -όπως ανέφεραν- “τα παιχνίδια είναι εθιστικά και σε κάνουν να παραμελείς άλλους τομείς της ζωής σου“. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο το ότι ένα 16% των γυναικών του δείγματος κρύβουν το γεγονός ότι παίζουν games.

PC Magazine

Comments 0 σχόλια »

3958487w310_h_r0_p0_s1_v1jpg.jpgΜπορεί άραγε ένα κινητό τηλέφωνο να βοηθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος; Ή μήπως να σώσει τη ζωή ενός άνδρα εγκλωβισμένου στα ερείπια κάποιου κτιρίου; Πριν από μερικά χρόνια η απάντηση θα ήταν αρνητική, αφού οι δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων περιορίζονταν στις συνομιλίες, στην αποστολή γραπτών ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών και στη λήψη χαμηλής ποιότητας φωτογραφιών. Πλέον όμως μια νέα γενιά «έξυπνων» τηλεφώνων ανατρέπει όλα όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε τεχνολογικά θαύματα στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Ετσι, μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία ειδικών εφαρμογών μετατρέπει τα κινητά σε… «γιατρό τσέπης», ο οποίος φυσικά είναι διαθέσιμος επί 24ώρου βάσεως.

Ηδη υπάρχουν περισσότερες από 2.000 διαθέσιμες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που σχετίζονται με την υγεία. Η Αpple ανακοίνωσε ότι οι απανταχού χρήστες των iΡhone «κατεβάζουν» περίπου 100 εκατομμύρια εφαρμογές κάθε μήνα μόνο από την ιστοσελίδα της και ότι η πλειοψηφία αυτών είναι διαθέσιμη δωρεάν. Με την εφαρμογή uΗear της Unitron παρέχεται η δυνατότητα στο άτομο να ελέγχει την ακοή του σε διάφορες συχνότητες, ενώ με το ΡocketCΡR της Ζoll Μedical να μαθαίνει τη σωτήρια τεχνική της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης. Η εφαρμογή Diabetes Μanager της Wave Sense προσφέρει στον χρήστη ένα σύστημα τήρησης αρχείου των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, της πρόσληψης υδατανθράκων και των δόσεων της ινσουλίνης. Παραλλήλως, η ΑcneΑpp υπόσχεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής ένα καθαρό και υγιές δέρμα. Η εφαρμογή εκπέμπει από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου μπλε και κόκκινο φως, που πιστεύεται ότι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

395.jpgΣε τρεις διαστάσεις απεικονίζεται πλέον η Αθήνα στον διαδικτυακό, γεωγραφικό πλοηγό Google Εarth. Η Google, με αφορμή τη Χειμερινή Ολυμπιάδα του Βανκούβερ, αποφάσισε να επιστρέψει στην πόλη που διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής και να αποδώσει και με τις τρεις διαστάσεις τους το σύνολο των κτιρίων που υπάρχουν στο ιστορικό κέντρο και όχι μόνο. Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία, το σύνολο του δομημένου περιβάλλοντος του κέντρου της Αθήνας έγινε 3D, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους θέλουν να «ταξιδέψουν» στην ελληνική πρωτεύουσα μέσω του Διαδικτύου, να πάρουν μια ψηφιακή γεύση της εικόνας της ελληνικής πρωτεύουσας. Οπως έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο μηχανικός λογισμικού της εταιρείας και γνώστης του ελληνικού πολιτισμού κ. Αλισον Φλόιντ, σε αυτή την τεχνολογική αναβάθμιση της Αθήνας περιλαμβάνονται ιστορικά μνημεία, διάσημες πλατείες και σημαντικά κτίρια όπως η Βουλή και η «Μεγάλη Βρεταννία», που απεικονίζονται να δεσπόζουν στην πλατεία Συντάγματος. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη εργαλείο για τον τουρισμό της πόλης, καθώς στην εποχή του Διαδικτύου σχεδόν όλοι όσοι ετοιμάζονται για ταξίδι δεν αμελούν να κάνουν πρώτα έναν εικονικό «περίπατο» στον προορισμό τους.

Comments 0 σχόλια »

40366.jpgΕιρηνικότερη αλλά και πιο… οργισμένη. Και όμως συνδυάζονται αυτές οι δύο ιδιότητες, όταν μιλάμε για την αντίδραση των πολιτών μέσω Facebook. Αν κάποτε έλεγαν ότι «η επανάσταση θα ξεκινήσει μεσημέρι, όταν σχολάνε οι εργάτες και ξυπνούν οι φοιτητές», σήμερα το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτείται ηλεκτρονικός υπολογιστής και σύνδεση στο Ιnternet για τη διοργάνωση της κοινωνικής αντίδρασης, έστω και online. «Ενα εκατομμύριο υπογραφές για αγωγές στους υπουργούς που φέσωσαν την Ελλάδα» τιτλοφορείται το γκρουπ που ίδρυσε πριν από 15 ημέρες ο κ. Κώστας Πιστικός . Ως την προηγούμενη Τετάρτη- ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα- το γκρουπ αριθμούσε λιγότερα από 60 μέλη. Από τότε όμως ως χθες, άγγιζαν πλέον τις 30.000! «Σκοπός μου είναι να γίνει επιτέλους κάτι για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τα σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας» εξηγεί διαδικτυακά ο κ. Πιστικός. «Δεν θα σταθούμε όμως στο online γκρουπ. Στόχος μας είναι να κατατεθούν συλλογικές αγωγές εναντίον πολιτικών» καταλήγει.

Μια «εναλλακτική οδό» στην αντιμετώπιση της κρίσης προτείνει το γκρουπ: «Φορολογήστε την Εκκλησία για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία». Πιο δημοφιλές, με 84.124 μέλη, το γκρουπ «Υπογράψτε να φορολογηθεί και η Εκκλησία», ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινείται και εκείνο που έχει τίτλο «Αμεση και Ουσιαστική Φορολόγηση της Εκκλησίας», με 6.815 μέλη.

Οι μισθοί των βουλευτών και των υψηλόβαθμων κρατικών υπαλλήλων εξοργίζουν. «Αν δεν έχετε λεφτά… μειώστε τους μισθούς των βουλευτών και τον αριθμό τους:45.000 ευρώ κάθε μήνα μάς κοστίζει ο καθένας » γράφει ο διαχειριστής του γκρουπ «Ναι στη μείωση του μισθού των βουλευτών», με 1.078 μέλη. Οσο για αυτούς που αναρωτιούνται πόσο τοις εκατόν θα όφειλε να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση για να εκτονωθεί η οργή του λαού, την απάντηση δίνει ένα άλλο γκρουπ: «Βασικός μισθός στους βουλευτές» είναι ο τίτλος του και αριθμεί ήδη… 3.385 μέλη! «Αυτή θα είναι η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να ξεσπάσει ένα κύμα αντίστασης στο φαύλοσύστημα που μας θέλει όλους τους Ελληνες συνυπεύθυνους για τη λεγόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και τη δήθεν επίθεση στο ευρώ» γράφει ο διαχειριστής του γκρουπ «Θα κόψετε τον 14ο μισθό; Τότε 14 θα είναι οι μέρες σας!», το οποίο αριθμεί 532 μέλη.

To BHMA

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων