Αρχείο για 9 Μαρτίου, 2010

maronitis.jpgΟ Δ. Μαρωνίτης από τη στήλη του στο Βήμα συζητά το θέμα της σχολικής λογοτεχνίας:

“Εξ ορισμού, αν δεχτούμε ότι οι σχολικές φασκιές συνήθως πνίγουν, έστω παραμορφώνουν, τη λογοτεχνία, που αρέσκεται μάλλον στην ελεύθερη κίνηση, παίζοντας με πόδια και χέρια. Αυτός είναι σίγουρα ο αποφασιστικός λόγος που η ισχύουσα σχολική ανάγνωση επιδρά, κατά κανόνα, πάνω στη λογοτεχνία διαστροφικά.

Προφανώς επειδή η λογοτεχνία (η τέχνη γενικότερα) είναι ζήτημα κυρίως επιλογής, όχι επιβολής. Αρχή που φαίνεται να την αποστρέφεται η σχολική διδασκαλία, όπως ορίζεται στα αναλυτικά προγράμματα και εφαρμόζεται στην τάξη. Η παραβίασή της πάντως έχει σοβαρά παρεπόμενα, με κοινό παρονομαστή την πολλαπλή παρεξήγηση. Πρόχειρο παράδειγμα: η υποτίμηση της αναγνωστικής απόλαυσης (καλύτερα: της τέρψης, που ορίζεται ως πρώτος στόχος της ποίησης στον Ομηρο, τόσο για τους αθανάτους όσο και για τους θνητούς), προς όφελος μιας, ωφέλιμης υποτίθεται, γνώσης και μιας ενάρετης, εξίσου υποθετικής, ηθικής. Η σχολική αυτή επιβολή ασκείται και επικυρώνεται τόσο με τη λογοκριμένη συνήθως εκλογή των λογοτεχνικών κειμένων όσο, και προπαντός, με την αποσπασματική τους διδασκαλία, καταλήγοντας συχνά στη σαλαμοποίηση. Απόδειξη λαθραίας λογοκρισίας και ηθικολογίας: στη διαβόητη πλέον καβαφική «Ιθάκη» είχε διαγραφεί για κάμποσα χρόνια στο σχολικό εγχειρίδιο το δίστιχο: ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής/ όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά. Οσο για την αποσπασματική, διδακτική και εξεταστική, κακοποίηση των λογοτεχνικών κειμένων, αυτή πλήττει προπάντων τα εκτενέστερα αφηγηματικά έργα, με πρόχειρο σχολικό θύμα τα δύο ομηρικά έπη, μοιρασμένα στις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου· προηγείται η Οδύσσεια και έπεται η Ιλιάδα”

Comments 0 σχόλια »

139.jpg«Δεν πληρώνετε, δεν θα έχετε» δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι επιστημονικών περιοδικών, οι οποίοι «κόβουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από τις «τράπεζες» πληροφοριών τους. Το ελληνικό κράτος, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, χρωστά το αστρονομικό ποσό των 33 εκατ. ευρώ, με το οποίο πρέπει να καλυφθούν για τα έτη 2009 και 2010 οι συνδρομές στα επιστημονικά περιοδικά, τα οποία αποτελούν την «ανάσα» για τους χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές της χώρας. Η Ελλάδα χάνει έτσι την πρόσβαση σε 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών.

Το υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει εφέτος το ποσό στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεών του. Το υπουργείο Οικονομίας όμως δεν το έχει εγκρίνει ακόμη. Καθώς η διαδικασία μάλλον καθυστερεί και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που διανέμουν παγκοσμίως τους επιστημονικούς τίτλους δεν μπορούν να περιμένουν, οι έλληνες «κακοπληρωτές» μένουν εκτός διανομής για το επόμενο χρονικό διάστημα. Συναγερμός έχει ξεσπάσει στα πανεπιστήμια, καθώς χθες ήταν η τελευταία ημέρα διανομής επιστημονικών τίτλων στην Ελλάδα από τον Εlsevier, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των πληροφοριών επιστήμης και υγείας παγκοσμίως, ο οποίος και δημοσιεύει περίπου 250.000 άρθρα τον χρόνο σε 2.000 περιοδικά. Τα πανεπιστήμια, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιβλιοθηκών, είχαν προειδοποιήσει το κράτος εγκαίρως. Οι επιστημονικές συνδρομές σε διεθνούς εκδοτικούς οίκους χρηματοδοτούνταν τα προηγούμενα χρόνια από κοινοτικά κονδύλια, καθώς θεωρούνταν για τη χώρα μας στόχος αναπτυξιακός. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ενέκρινε όμως την ένταξη του κονδυλίου για τις ηλεκτρονικές επιστημονικές βιβλιοθήκες και στο τέταρτο κοινοτικό «πακέτο» κονδυλίων (ΕΣΠΑ), καθώς για την Ελλάδα αποτελεί πλέον έξοδο λειτουργικό και όχι αναπτυξιακό και θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεών του.

To BHMA

Τελικά μετά το θόρυβο στον Τύπο  η πρόσβαση αποκαταστάθηκε… Αλλά μήπως δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει;

Comments 0 σχόλια »

01-03-10_325905_1.jpgΟι ειδήσεις online έχουν καταστεί δημοφιλέστερο μέσο από τις εφημερίδες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το Διαδίκτυο κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από τους τοπικούς και εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφέρει η τελευταία μελέτη του Pew Research Center.

«Για όσους θέλουν να ενημερώνονται, η πληροφόρηση γίνεται μια δραστηριότητα που δεν περιορίζεται από χρόνο, τοποθεσία ή συσκευή», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη. Οι εφημερίδες στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οδηγώντας πολλές να εξετάσουν τις προοπτικές χρέωσης του περιεχομένου που δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους. Η μελέτη του Pew βρήκε ότι οι υπηρεσίες συγκέντρωσης ειδήσεων από διάφορες πηγές, όπως η Google News και η AOL χρησιμοποιούνται ευρέως, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ιστοσελίδες των CNN και BBC.

Οι συνήθειες αλλάζουν

Το 61% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι ενημερώνονται από online πηγές σε καθημερινή βάση, ενώ 78% ανέφερε ως πρωταρχική πηγή τα τοπικά κανάλια ειδήσεων και 71% τα εθνικά δίκτυα όπως το CNN και το Fox News.

Επιπλέον, 54% ανέφερε ότι ακούει ραδιοφωνικές ειδησεογραφικές εκπομπές στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Περισσότερο από 90% χρησιμοποιεί περισσότερες από μία πηγές για ενημέρωση, ενώ 57% διαβάζει ειδήσεις σε δύο έως πέντε ιστοσελίδες. «Οι Αμερικανοί ενημερώνονται τόσο online όσο και offline», επισημαίνει η Άμι Μίτσελ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Pew Research Center Project for Excellence in Journalism.

«Σε γενικές γραμμές δεν έχουν προτίμηση σε κάποιο website, αλλά ταυτόχρονα δεν ψάχνουν άσκοπα. Οι περισσότεροι χρήστες ενημερώνονται συνήθως από μια σειρά διαφορετικών πηγών στο Ίντερνετ», συνέχισε. Οι τακτικοί αναγνώστες των εφημερίδων – είτε τοπικών ή εθνικών – έχουν μειωθεί κατά 50%, αναφέρει η μελέτη.

Οι εφημερίδες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διανύουν μια από τις δυσκολότερες περιόδους της εξέλιξης τους, εξαιτίας της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων αλλά και τη μετανάστευση πολλών αναγνωστών στο Ίντερνετ. Η Post Intelligencer του Σιάτλ συγκαταλέγεται στους τίτλους που έκλεισαν τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ τόσο η Chicago Tribune όσο και η San Francisco Chronicle έχουν προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές προσωπικού προκειμένου να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι 37% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Pew δήλωσαν ότι συμμετέχουν στη διαμόρφωση των ειδήσεων, με το σχολιασμό τους και τη διάδοσή τους με τις αναδημοσιεύσεις σε ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter. Τέλος, το 75% όσων ενημερώνονται από online πηγές δήλωσαν ότι προωθούν σε φίλους τους, μέσω e-mail ή σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, τις ειδήσεις που βρίσκουν ενδιαφέρουσες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC, Γαλλικό Πρακτορείο

Comments 0 σχόλια »

recordtripping.jpgΤο recordtripping είναι ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα αλλά και εθιστικά online παιχνίδια. Μια συναρπαστική εμπειρία που αρχίζει με scratch σε ένα δίσκο. Η συνέχεια επί της οθόνης!

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων