Αρχείο για 6 Μαρτίου, 2010

522-machine_232x.jpgΠώς να «αυτοκτονήσετε» ψηφιακά και να απαλλαγείτε από όλους τους ανεπιθύμητους «φίλους»

Αν η εικονική σας ζωή έχει φτάσει σε αδιέξοδο, υπάρχει πάντα η λύση της ψηφιακής αυτοκτονίας. Ή μήπως υπήρχε; Ένα site που δημιούργησε μια ολλανδική κολεκτίβα κατάφερε να οδηγήσει σε ευθανασία μερικές χιλιάδες χρήστες, προκαλώντας τη μήνη των υπεύθυνων του Facebook. Ένας από τους ιδρυτές του και ένας «αυτόχειρας» εξηγούν τις αιτίες της ανόδου, της πτώσης και της επικείμενης ανάστασης του Web 2.0 Suicide Machine.

Tο κόνσεπτ ήταν απλό και ξεπερνούσε τους δισταγμούς μιας πραγματικής αυτοκτονίας. Παραχωρούσες τους κωδικούς σου στο Web 2.0 Suicide Machine, έδινες την εντολή «commit» και, χωρίς τη δυνατότητα ανάκλησης ή επαναφοράς στη ζωή, το σύστημα διέγραφε με θεωρητικά ανατριχιαστική ακρίβεια τους φίλους, τα γκρουπ, τα μηνύματα και γενικά κάθε «κοινωνική» σου δραστηριότητα. Είτε αυτή είχε συμβεί στο Facebook και το Twitter είτε στο Myspace και το LinkedIn.

Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα (αντίθετα με τις περίπου εννιά που, σύμφωνα με το Suicide Machine, θα απαιτούσε το Facebook) το μόνο που απέμενε ήταν ένα εύθραυστο ψηφιακό κουφάρι, ένα νεκρό προφίλ χωρίς δεδομένα. Μοναδικό επιθανάτιο αποτύπωμα, τα «επιτύμβια» αναμνηστικά που μπορούσες να αφήσεις στο site του «δήμιου» σου. Και που περιλάμβαναν από πομπώδεις αποχωρισμούς («αντίο, άπονε κόσμε») μέχρι κακίες εκ των υστέρων («σε ευχαριστώ, microblogging, είσαι τελείως άχρηστο»).

«Το πιο κουλ στο Suicide Machine ήταν η ίδια η ύπαρξή του», λέει ο 31χρονος Ben Gencarelle από το Rhode Island των ΗΠΑ, που οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα όταν κατάλαβε ότι το Facebook ήταν γι’ αυτόν ένα τεράστιο χάσιμο χρόνου. «Περνούσα ώρες ολόκληρες κοιτάζοντας αν κάποιος φίλος μου ανανέωσε το status του. Η δημιουργικότητά μου είχε φτάσει στο μηδέν εξαιτίας μιας εικονικής πραγματικότητας, που τελικά δεν είναι καθόλου φιλική και καθόλου διαδραστική για όποιον θέλει να χειρίζεται τις πληροφορίες που ανεβάζει».

Γιατί δεν ακολούθησε τη μέθοδο διαγραφής λογαριασμού που προσφέρει το δημοφιλές site; «Γιατί το Facebook δεν είναι καθόλου αξιόπιστο. Αντί να σβήσει ολοκληρωτικά το λογαριασμό σου, απλώς τον απενεργοποιεί, διατηρώντας όλα τα δεδομένα», λέει. Και κάπως έτσι αποφάσισε να εξαφανιστεί από τον ψηφιακό για να επιστρέψει στον πραγματικό κόσμο. Η φωτογραφία στο προφίλ του αντικαταστάθηκε από την κρεμάλα (το λογότυπο του Web 2.0 Suicide Machine) και όλα τα ψηφιακά του καμώματα, όλα τα σχόλια, τα γκρουπ ή τα παιχνίδια σβήστηκαν ένα-ένα μπροστά στα μάτια του.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

1285530_91.jpgΤον χαρακτηρισμό «Ρομπέν του Ίντερνετ» έχει λάβει ένας χάκερ που εισέβαλε στα οικονομικά συστήματα τραπεζών και άλλων κρατικών υπηρεσιών της Λετονίας και τα δίνει στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και στο Twitter.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Νίο» – αναφορά στις ταινίες «Μάτριξ» – ο χάκερ ισχυρίζεται ότι σκοπός του είναι να εκθέσει όσους εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση στη χώρα για δικό τους όφελος. Σταδιακά δίνει στοιχεία και λεπτομέρειες για διάφορες εταιρείες στη Λετονία μέσω Twitter σε τηλεοπτικούς σταθμούς, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Προς το παρόν, τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει αφορούν τις απολαβές στελεχών μιας τράπεζας που έλαβε κρατικά χρήματα για τη σωτηρία της, και δείχνουν ότι σε πολλούς από τους εργαζόμενους δεν μειώθηκαν οι μισθοί, όπως αρχικά προβλεπόταν. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι κρατικές εταιρείες έδωσαν μπόνους σε στελέχη τους, την ώρα που ζητούσαν τη βοήθεια της κυβέρνησης για την επιβίωση τους.

Ο ανώνυμος χάκερ ισχυρίζεται ότι είναι μέλος μιας ομάδας που έχει στην κατοχή της περισσότερα από επτά εκατομμύρια εμπιστευτικά φορολογικά κείμενα, ενώ εικάζεται ότι βρίσκεται στη Βρετανία.

Η Λετονία διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την απόσπασή της από την Σοβιετική Ένωση, το 1991. Η ανεργία φτάνει το 23% και είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. ενώ τα δύο τελευταία χρόνια η οικονομική παραγωγή έχει μιεωθεί περίπου κατά 25%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Μήπως να τον καλέσουμε κατά δω μπας και βρει που πήγαν τα λεφτά;

Comments 0 σχόλια »

The New York Times

Οι κοινωνιολόγοι έχουν κατά καιρούς προτείνει εξαιρετικά πολύπλοκες θεωρίες σχετικά με τη διάδοση των ειδήσεων και των κουτσομπολιών, καθώς και για το ποια από αυτά θεωρούνται πιο σημαντικά. Κανείς, όμως, δεν κατάφερε να προσδιορίσει ποιο πληροφοριακό υλικό «ταξιδεύει» με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αραγε ο κόσμος προτιμάει να διασπείρει καλές ή κακές ειδήσεις; Προτιμάμε να σκανδαλίζουμε ή να διαφωτίζουμε; Ποιες ιστορίες επιθυμούμε να μοιραζόμαστε και ποιες να κρατάμε για τον εαυτό μας;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια μελέτησαν εκτενώς τον κατάλογο των New York Times όπου περιλαμβάνονται τα άρθρα που προωθούνται περισσότερο σε άλλους παραλήπτες, ελέγχοντας πώς διαμορφώνεται κάθε δεκαπεντάλεπτο επί περισσότερο από έξι μήνες. Ανέλυσαν το περιεχόμενο χιλιάδων άρθρων και ελέγξαν διάφορους παράγοντες, όπως είναι η θέση τους στη σελίδα ή την ιστοσελίδα της εφημερίδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν έκπληξη. Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές Τζόνα Μπέργκερ και Κατερίν Μίλκμαν, οι αναγνώστες προτίμησαν να προωθήσουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο άρθρα με θετικά και αισιόδοξα θέματα, αλλά και μακρά δημοσιεύματα με δύσκολη θεματολογία. Περισσότερο από όλα οι αναγνώστες θέλησαν να μοιραστούν δημοσιεύματα που τους προκάλεσαν δέος. Αυτό εξηγεί γιατί ήταν τόσο δημοφιλή τα επιστημονικά άρθρα. Οι ερευνητές, ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι το 20% των άρθρων που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης των ΝΥΤ προωθήθηκε σε τρίτους. Ομως προωθήθηκε το 30% των επιστημονικών άρθρων. «Η επιστήμη τα κατάφερε καλύτερα από όσο πιστεύαμε», εξηγεί η δρ Μπέργκερ, κοινωνική ψυχολόγος και καθηγήτρια Μάρκετινγκ στη Σχολή Ουάρτον. «Είχαμε προβλέψει ότι ο κόσμος θα προωθούσε άρθρα με πρακτικές πληροφορίες για την υγεία ή τις διάφορες συσκευές που χρησιμοποιούμε. Ομως διαπιστώσαμε ότι εξίσου μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των αναγνωστών για την παλαιοντολογία και την αστρονομία». Οι ερευνητές παρακολούθησαν την τύχη 7.500 άρθρων που δημοσιεύθηκαν ανάμεσα στον Αύγουστο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2009 και αξιολόγησαν πόσο δημοφιλές ήταν το καθένα τους ελέγχοντας διάφορες παραμέτρους, όπως την ώρα ανάρτηση στην ηλεκτρονική έκδοση, τον τομέα δημοσίευσης στην εφημερίδα και πόσο μεγάλη ήταν η προβολή του στην πρώτη σελίδα. Επίσης ένα τυχαίο δείγμα τριών χιλιάδων άρθρων αξιολογήθηκε από αναγνώστες με διάφορα κριτήρια, όπως είναι η χρησιμότητά τους ή πόσο αναμενόμενα ήταν τα συμπεράσματα κ.ο.κ. Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εντοπίσουν τις συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις μέσα στο άρθρο και να αξιολογήσουν πόσο θετικό ή αρνητικό ήταν.

Τα άρθρα που ήταν φορτισμένα συναισθηματικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να προωθηθούν με μέιλ, όπως και πιο αισιόδοξα άρθρα συγκριτικά με τα αρνητικά. Τα μακρύτερα δημοσιεύματα ήταν πιο δημοφιλή από τα βραχύτερα, αν και η δρ Μπέργκερ πιστεύει ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή συνήθως έχουν τα δυσκολότερα και άρα πιο ενδιαφέροντα θέματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσαν ότι οι αναγνώστες μοιράζονται και άλλα συναισθήματα, όπως είναι -παραδείγματος χάριν- το άγχος. Ισχύει, λοιπόν, η παλαιά θεωρία που κάποτε πίστευαν οι δημοσιογράφοι, ότι «ο φόβος πουλάει». Από όλες τις μεταβλητές που μελέτησε η δρ Μπέργκερ κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπίστωσε ότι το δέος είναι αυτό που μας προκαλεί περισσότερο να αποστείλουμε σε φίλους και γνωστούς ένα άρθρο. Γι’ αυτό λοιπόν και οι επιστήμες έχουν την τιμητική τους.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

new-technology-protesting.jpgΜε κάποιον που αγόρασε ένα πανάκριβο αυτοκίνητο, αλλά δεν έχει μάθει ούτε τα σήματα. Με μια γυναίκα που έκλεισε τραπέζι σε γκουρμέ εστιατόριο κι έφερε τάπερ από το σπίτι. Με ένα παιδί που θέλει να πετάξει σαν τον Σούπερμαν, αλλά ακόμη μπουσουλάει. Κάπως έτσι μοιάζει το ελληνικό κράτος, που θέλει να προωθήσει την ιδέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (όλοι μάθαμε να πιπιλίζουμε αυτό το «opengov»), αλλά ένα μέιλ δεν λέει να μάθει να στέλνει!

Ερωτήματα πολιτών όταν τίθενται ηλεκτρονικά στις περίφημες «φόρμες επικοινωνίας» μένουν μετέωρα, οι ιστοσελίδες κρατικών φορέων ανανεώνονται κατά κανόνα κάθε εξάμηνο (και αν) και χαρακτηρίζονται από μηδαμινή διαδραστικότητα, ξύλινη γλώσσα, παντελή έλλειψη φαντασίας, σωρεία λαθών και κάθε άλλο παρά «χρήσιμων» πληροφοριών, όπως συνήθως αναφέρονται – λες και κάποιος «φόρτωσε» στο Ιντερνετ ένα πραγματικό γραφείο δημόσιας υπηρεσίας με όλη τη «χαρτούρα», τη γραφειοκρατία και τη δυσθυμία που αυτό αναδίδει.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων