fbook.jpgΈνα περίεργο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Facebook στα Υψώματα του Γκολάν: μέσω ποιας χώρας συνδέονται στο περίφημο δίκτυο; Της Συρίας ή του Ισραήλ;

Είναι γνωστό ότι τα Υψώματα του Γκολάν είναι μια περιοχή που κατέκτησε το Ισραήλ στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967. Η συνολική της έκταση είναι 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία τα 1.800 ελέγχονται από το Ισραήλ και τα υπόλοιπα από τη Συρία.

Αντίστοιχα, 38.900 κάτοικοι ζουν -θεωρητικά- στο Ισραήλ και 79.000 στη Συρία.

Πριν από μερικά χρόνια ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ-Συρίας με στόχο την εξεύρευση λύσης στο θέμα.

Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Υψώματα ανήκουν στο Ισραήλ και αυτό δεν θα αλλάξει.

Μέχρι πρόσφατα οι χρήστες του Facebook από τη συγκεκριμένη περιοχή συνδέονταν στο δίκτυο με χώρα προέλευσης τη Συρία ή χωρίς ένδειξη χώρας.

Ωστόσο, χρήστες από το Ισραήλ ξεκίνησαν μια εκστρατεία -μέσω Facebook- προκειμένου αυτό να αλλάξει. Η εκστρατεία είχε τη γνωστή «συνταγή»: δημιουργία ενός γκρουπ με τίτλο Facebook, Golan residents live in Israel, not Syria (Οι χρήστες του Facebook στα Υψώματα του Γκολάν ζουν στο Ισραήλ, όχι στη Συρία).

Μέσα σε λίγες μέρες, όπως αναφέρεται στο CNN, περίπου 2.500 άτομα είχαν γίνει μέλος του γκρουπ. Αποτέλεσμα; Το Facebook άλλαξε τακτική: τώρα επιτρέπονται και οι δύο χώρες.

«Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περίπτωση που έχει να κάνει με εδαφικές διαφορές» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ένας εκπρόσωπος του Facebook.

Στα ίδια τα Υψώματα του Γκολάν οι αντιδράσεις ήταν -ασφαλώς- αναμενόμενες: άλλοι χάρηκαν με την προσθήκη του Ισραήλ ως χώρα προέλευσης και άλλοι απογοητεύτηκαν.

Μάλιστα, αρκετοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι εξελίξεις θα προκαλέσουν την ολική απαγόρευση του Facebook στη Συρία, όπως και άλλων sites κοινωνικής δικτύωσης.

«Το θέμα δεν έχει να κάνει με τη διένεξη Αράβων-Ισραηλινών. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτά τα sites είναι εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των ακτιβιστών στη Συρία» δηλώνει ένας κάτοικος των Υψωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το Facebook κατάφερε κάτι ακόμα: βρέθηκε στη δίνη μιας πολιτικής υπόθεσης που κρατά εδώ και 42 χρόνια…

Το Βήμα

telegraph.co.uk

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων