tetris.jpgΜπορεί να κλείνει φέτος 25 χρόνια ζωής σε ένα «σύμπαν» όπου το προσδόκιμο είναι σαφώς χαμηλότερο, όμως παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές. Μπορεί επίσης να είναι ένα από τα απλούστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όμως το Τetris έχει έναν άσσο στο… τουβλάκι: σύμφωνα με μια νέα έρευνα αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Η ομάδα των επιστημόνων από το αμερικανικό ερευνητικό ίδρυμα Μind Research Νetwork, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρ Ρίτσαρντ Χέιερ, «στρατολόγησαν» για το πείραμά τους 26 έφηβες. Τους ζήτησαν να παίζουν Τetris για 30 λεπτά ημερησίως για τρεις μήνες. Με το τέλος της περιόδου αυτής, τις υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία και συνέκριναν την εγκεφαλική ισχύ τους με συνομηλίκους τους που δεν είχαν παίξει ποτέ το παιχνίδι.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως αυτή η καθημερινή ενασχόληση με τα τουβλάκια του Τetris (για τους ελάχιστους που ίσως δεν το γνωρίζουν, σκοπός του Τetris είναι να συνταιριάζεις τα τουβλάκια διαφόρων σχημάτων που πέφτουν από ψηλά ώστε να συγκροτείς συμπαγείς σειρές που εξαφανίζονται) παχαίνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν μια αλλαγή στον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Χέιερ. «Το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού αυξάνεται κατά λιγότερο από μισό χιλιοστό». Και ο εγκεφαλικός φλοιός παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συνειδητότητα.

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων