Ως ιατρικός ακόλουθος της Sine ανανεώθηκε το ενδιαφέρον μου για τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης.

Μπορεί να λέγεται «άνθρωπος των σπηλαίων» (CAVEman), ωστόσο είναι ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, βοηθώντας γιατρούς και βιολόγους στη μελέτη και αποκρυπτογράφηση των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και στην έρευνα για θεραπεία ανίατων έως σήμερα, ασθενειών.

O «άνθρωπος των σπηλαίων», που δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά, δεν είναι βεβαίως «αληθινός» άνθρωπος: πρόκειται για το πρώτο πλήρες εικονικό μοντέλο του ανθρώπινου σώματος, το οποίο αναπαριστά τρισδιάστατα και με εντυπωσιακή αληθοφάνεια όλα τα όργανα από τα οποία αυτό αποτελείται.

Oσο για τη «σπηλιά», αυτή είναι μια σκοτεινή αίθουσα όπου τρεις στερεοσκοπικοί προβολείς στο πάτωμα κι ένας στην οροφή αναπαράγουν αυτό το εικονικό ομοίωμα, αιωρούμενο καταμεσής της αίθουσας. Ετσι, όποιος επιστήμονας θέλει να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό μοντέλο στις μελέτες του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να μπει στη «σπηλιά»· με τη βοήθεια ειδικών τρισδιάστατων γυαλιών μπορεί κυριολεκτικά να ταξιδέψει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, εξετάζοντάς το από οποιαδήποτε οπτική γωνία.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων