Αρχείο για 9 Αυγούστου, 2009

Η Μάνια Παπαδημητρίου διαβάζει απόσπασμα από το Μικρό Ναυτίλο του Ελύτη.
Από τη μουσικοθεατρική παράσταση “Ερωτας και Αθανασία” στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου.

8 Αυγούστου 2009

ΜΥΡΙΣΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΝ              XV

Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα καλαμιές. Ξόδεψα πολύν άνεμο
για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανε-
παίσθητους συριγμούς, ν’ ακριβολογώ μες στα μυστήρια.
Μια γλώσσα όπως η ελληνική όπου άλλο πράγμα είναι η αγάπη και
άλλο πράγμα ο έρωτας· άλλο η επιθυμία και άλλο η λαχτάρα· άλλο η
πίκρα και άλλο το μαράζι· άλλο τα σπλάχνα κι άλλο τα σωθικά. Με
καθαρούς τόνους, θέλω να πω, που -αλίμονο- τους αντιλαμβάνον-
ται ολοένα λιγότερο αυτοί που ολοένα περισσότερο απομακρύνον-
ται από το νόημα ενός ουράνιου σώματος που το φως του είναι ο αφο-
μοιωμένος μας μόχθος, έτσι καθώς δεν παύει να επαναστρέφεται κά-
θε μέρα όλος θάμβος για να μας ανταμείψει.

Θέλουμε δε θέλουμε, αποτελούμε το υλικό μαζί και το όργανο μιας
αέναης ανταλλαγής ανάμεσα σ’ αυτό που μας συντηρεί και σ’ αυτό
που του δίνουμε για να μας συντηρεί: το μαύρο που δίνουμε, για να
μας αποδοθεί λευκό
·  το θνησιμαίο, αείζωο.

Και χρωστάμε στη διάρκεια μιας λάμψης την πιθανή ευτυχία μας.

Comments 0 σχόλια »

tomatis.jpgΤο δεξί αυτί αντιστοιχεί στη μητέρα και το αριστερό στον πατέρα. Τυχόν τραύματα της παιδικής ηλικίας μάς οδηγούν στο να αποκλείουμε ορισμένες συχνότητες ήχου, με αποτέλεσμα αδυναμία επικοινωνίας, μαθησιακές δυσκολίες, επιθετικότητα, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη. Αυτά υποστηρίζει η μέθοδος Τοmatis και ισχυρίζεται ότι με την κατάλληλη «ηχοθεραπεία» μπορεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα και διάφορα άλλα σε παιδιά και ενήλικες.

Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, εφηβική κρίση ταυτότητας, τραυλισμός, προβλήματα άρθρωσης, επιθετικότητα, συναισθηματική φόρτιση, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές ψυχισμού και συμπεριφοράς, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες, επαγγελματική βαρηκοΐα, ίλιγγοι λόγω ηχορύπανσης, δυσκολίες κατανόησης και εκμάθησης ξένων γλωσσών». Αυτά είναι τα προβλήματα στα οποία βρίσκει εφαρμογή η μέθοδος.

«Είμαστε αυτό που ακούμε»

Ο Δρ. Aλφρεντ Τοματίς έλεγε ότι αυτό που κάνει η θεραπεία του είναι να δίνει ενέργεια στους ανθρώπους. Το αυτί λειτουργεί για τον εγκέφαλο όπως ακριβώς το δυναμό στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Η βασική ιδιότητά του δεν είναι η παθητική ακοή αλλά η επεξεργασία των ήχων και η ηλεκτροχημική ενεργοποίηση του εγκεφάλου, μια και το αυτί ενεργοποιεί τον εγκέφαλο κατά τα 2/3 σε σχέση με όλες τις άλλες αισθήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καλό ακουόγραμμα δεν σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε και αποκωδικοποιούμε σωστά τα «μηνύματα» που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας. Το αυτί πρέπει να μπορεί να επιλέξει, να επεξεργαστεί και να ιεραρχήσει τους ήχους ενεργοποιώντας θετικά τον εγκέφαλό μας.

Ακούμε από τη μήτρα

Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει ο άνθρωπος είναι η ακοή. Ξεκινάμε να ακούμε λίγο πριν από τον πέμπτο μήνα της κύησης, οστέινα, μέσα από τη σπονδυλική στήλη της μητέρας μας. Ετσι, η πρώτη φωνή που αναγνωρίζουμε είναι η δική της και ενστικτωδώς νιώθουμε καλοδεχούμενοι ή ανεπιθύμητοι αφού ηχητικά βιώνουμε μαζί της την καλή ή κακή ψυχολογία της. Ιδανική ακουστικά, και κατ’ επέκταση νευρολογικά, θεωρείται η κύηση κατά την οποία το έμβρυο ακούει κυρίως υψηλές συχνότητες, που είναι οι ήχοι της χαράς και της θετικής ενέργειας. Σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση, αρχίζει να αναπτύσσεται η αέρινη ακοή. Στο γονεϊκό περιβάλλον πια, το παιδί, εφοδιασμένο με ένα υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα, ακούει και αναλύει συναισθηματικά τις φωνές των γονιών του, τις συγκρούσεις, τους καυγάδες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο του απευθύνονται.

Ενας από τους βασικούς μηχανισμούς άμυνας και θωράκισης του ανθρώπου είναι το «κλείσιμο της κουρτίνας» ακρόασης και ανάλυσης ήχων. Αυτή η καθ’ όλα φυσιολογική αντίδραση συμβαίνει όταν ακούμε πράγματα επώδυνα, που θεωρούμε ότι μας απειλούν. Οι περισσότερες και πιο σημαντικές θωρακίσεις ακρόασης γίνονται από την εμβρυακή ηλικία και μέχρι τα 12. Πρόκειται για μια σημαντική νευρολογική δυσλειτουργία, αφού το αυτί εξακολουθεί να αποκλείει από τον εγκέφαλο όλες τις συχνότητες που έχει καταγράψει στο ασυνείδητο ως επικίνδυνες.

Κακή ακρόαση πρακτικά σημαίνει ελλιπής ενεργειακά τροφοδότηση του εγκεφάλου, άρα νευρολογική εξάντληση, λανθασμένη ή υποκειμενική ερμηνεία των ακουσμάτων, έλλειψη σαφήνειας στον λόγο και στη συμπεριφορά και κακή επικοινωνία. Συμπτώματα της κακής ακρόασης είναι η σύγχυση σε ομόηχες λέξεις, ο δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας, η δυσκολία στην κατανόηση γραπτών κειμένων και στην εστίαση προσοχής και η κινητική αδεξιότητα.

Η θεραπεία γίνεται με την παρέμβαση ενός ηλεκτρονικού αυτιού, ενός «προσομοιωτή ακρόασης», που λειτουργεί ως ιδανικό ανθρώπινο αυτί. Με ειδικά επεξεργασμένους ήχους μουσικής Μότσαρτ, γρηγοριανών ύμνων, της φωνής μας και της φωνής της μητέρας μας, εκγυμνάζεται το αυτί ώστε να αναστρέψει τις νευροαισθητηριακές άμυνες και να αποκαταστήσει την επιλεκτική ακρόαση. Οι συνθέσεις του Μότσαρτ θεωρούνται θεραπευτικές γιατί είναι μοναδικές στην αναπαραγωγή τόσο υψηλών συχνοτήτων. Το σύνηθες πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους και διαρκεί έξι μήνες.

Ο Δρ. Αλφρέντ Τοματίς

Γεννήθηκε το 1920 στη Νίκαια της Γαλλίας. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στην ωτορινολαρυγγολογία και στη φωνιατρική. Υστερα από πολυετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυτί σε συνεργασία με το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει την παραγωγή της φωνής. Ανέπτυξε τη διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδο ακουστικο-ψυχο-φωνολογίας, Tomatis «test d’ecoute», που βασίζεται στη σημαντική επίδραση που έχει στην ψυχική και σωματική υγεία η συνειδητή ακρόαση και κατανόηση των ήχων. Το 1953 παρουσίασε την έρευνά του στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών, όπου και κατοχυρώθηκε ως «Effet Tomatis», «Φαινόμενο Tomatis».

Άρθρο της Κατερίνας Χτενέλη στη Γυναίκα

Comments 0 σχόλια »

Η έλευση του Google Voice στα κινητά θα φέρει φτηνότερες υπερατλαντικές κλήσεις, δωρεάν SMS, αυτόματη μετάφραση και μετατροπή φωνητικών μηνυμάτων σε κείμενο καθώς κι ένα νούμερο για πολλαπλές τηλεφωνικές συσκευές.

Προς το παρόν, η έκδοση του Google Voice είναι διαθέσιμη μόνο σε Android OS τηλέφωνα ή Blackberry, ενώ χρειάζεται πρόσκληση από beta χρήστες. Σύντομα όμως αυτό θα αλλάξει και θα φέρει το Google Voice σε Windows Mobile και iPhone κινητά.

Σίγουρα η συγκεκριμένη υπηρεσία της Google θα αναστατώσει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, μίας και θα τους κοστίσει αρκετά χρήματα προκειμένου να προσφέρουν παρόμοιες ή παρεμφερείς υπηρεσίες που θα “κοντράρουν” το Google Voice της Google.

PCW

Comments 0 σχόλια »

forbes-logo.jpgΤο περιοδικό Forbes κατάρτισε μια (ακόμη) λίστα: αυτή των γυναικών από το χώρο των ΜΜΕ με τη μεγαλύτερη επιρροή. Μέτρησε περιουσία, φήμη, αριθμό τηλεθεατών, αλλά και την απήχηση της ιντερνετικής τους «περσόνας».

Στον κατάλογο του αμερικάνικου περιοδικού συνωστίζονται παρουσιάστριες πολιτικών, αλλά και πιο ελαφρών, τοκ σόου, ανταποκρίτριες ειδησεογραφικών δικτύων, παρουσιάστριες ριάλιτι και τηλε-μαγείρισσες. Μαζί τους, σαφής απόδειξη ότι το Ιντερνετ έχει καταλάβει πια για τα καλά τη θέση του ανάμεσα στα media, δημοφιλείς μπλόγκερ κι επικεφαλής ειδησεογραφικών σάιτ.

Η λίστα του Forbes μπορεί, εκτός από ακτινογραφία των τάσεων στα μίντια των ΗΠΑ, να διαβαστεί κι αλλιώς: οι εγχώριες τηλε-σταρ μπορούν να την αντιμετωπίσουν και σαν οδηγίες χρήσης για να κατακτήσουν τη φήμη. Οπότε μην παραξενευτείτε αν αρχίσουν να ξεπηδούν blog με την υπογραφή γνωστών τηλεπερσόνων – λογαριασμό στο Facebook έχουν ήδη αρκετές, και μετρούν «φίλους».

Πρώτη στη λίστα, η Οπρα Γουίνφρεϊ (επάνω αριστερά) με το δημοφιλές σόου της. Πίσω της, παλιές καραβάνες της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, αλλά και η αντισυμβατική Ελεν ΝτεΤζένερες. Πρώτη στη λίστα, η Οπρα Γουίνφρεϊ (επάνω αριστερά) με το δημοφιλές σόου της. Πίσω της, παλιές καραβάνες της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, αλλά και η αντισυμβατική Ελεν ΝτεΤζένερες. Τον πήχυ βέβαια, τον θέτει η Οπρα Γουίνφρεϊ. 750.000 φανατικούς οπαδούς έχει στο Facebook, οπότε μαζί με το τεράστιο κοινό του τοκ σόου που παρουσιάζει, τα δημοφιλή περιοδικά που εκδίδει και την αμύθητη περιουσία της (κάπου ένα δισ. δολάρια) κατέκτησε αυτοδίκαια την πρώτη θέση στη λίστα του Forbes.

Ελευθεροτυπία

Oprah on Facebook
Ellen DeGeneres

Comments 0 σχόλια »

heading_in_b.jpgΟ Χάρης Βλαβιανός δίνει τη δική του εκδοχή για το καλοκαίρι από τις σελίδες της “Ε”. Εξετάζει τις εικόνες του καλοκαιριού στην ελληνική ποίηση και τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει ο μύθος του Αιγαίου στην ελληνική παράδοση, σημειώνοντας πως το Αιγαίο δεν είναι μόνο μια Κιβωτός με πολύτιμους θησαυρούς, αλλά κι ένα πέρασμα, ένα σύνορο κι ένα γλωσσικό όριο το οποίο κάθε ποιητής καλείται, έτσι ή αλλιώς, να διασχίσει.

Οταν σκεφτόμαστε τη «θάλασσα» στην ελληνική ποίηση, το μυαλό των περισσοτέρων αυτομάτως ανακαλεί τον Ελύτη και το περίφημο Αιγαίο του, που τόσο αγάπησε και ύμνησε με τους φωτεινούς αλλά ταυτόχρονα αινιγματικούς του στίχους.

Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές στρέφεται στην πλέον επίπεδη, προβλέψιμη και φολκλορική εκδοχή του, που θυμίζει εκείνες τις κακόγουστες αφίσες του ΕΟΤ της δεκαετίας του 70′, οι οποίες κοσμούσαν τους τοίχους και τις βιτρίνες ταξιδιωτικών γραφείων και δημοσίων υπηρεσιών. Οπως, βέβαια, σωστά έχει παρατηρήσει ο Αρανίτσης, δεν πρέπει να ξεγελιέται κανείς από την επιδερμική πρόσληψη του έργου του Ελύτη ως φυσιολατρικού ή τουριστικού χρονικού.

Στην πραγματικότητα ο Ελύτης «ήταν ένας “μυστικός” ποιητής, δημιουργός ενός περίπλοκου κοσμοειδώλου, του οποίου οι ρίζες ανιχνεύονται κυρίως στον νεοπλατωνισμό αλλά και σε διάφορα μεταφυσικά δόγματα της Ανατολής. Με στοιχεία των συστημάτων αυτών συνέθεσε ένα σύμπαν μαγικών αντιστοιχιών, αναλογιών, μεταφορών, συσχετίσεων κάθε λογής, στο κέντρο του οποίου σκηνοθέτησε μια νέου τύπου συνάντηση του υποκειμένου με τον ελληνικό φυσικό κόσμο.

Η πρωτοφανούς ομορφιάς αυτή συνάντηση ήταν, ωστόσο, και παραμένει, ένα παράδοξο τόλμημα». Πρόκειται, καταλήγει ο Αρανίτσης, «για έναν τύπο λυρικής κρυπτογραφίας -όχι άμεσα προσιτό βεβαίως στον αμύητο αναγνώστη, που επιμένει μέχρι σήμερα να ταυτίζει τη σημαίνουσα εικονοποιία του Ελύτη με τρεχαντήρια, όστρακα και γοργόνες» (Θα μπορούσε, βέβαια, να υποστηρίξει κανείς ως αντίλογο ότι σ’ αυτή την πρόσληψη του έργου του συνέβαλε και ο ίδιος ο Ελύτης, αφού τα σχετικά κολάζ, για παράδειγμα, τα οποία φιλοτέχνησε και κατ’ επανάληψη εξέθεσε, επιμένουν σε μία μάλλον μονοδιάστατη, κοινότοπη και προβλέψιμη ανάγνωση του Αιγαίου).

Η κουλτούρα, όπως καλά γνωρίζουμε, είναι το θέατρο αντιμαχόμενων πολιτικών και ιδεολογικών τάσεων -ένα πεδίο μάχης όπου συχνά συντελούνται οι πιο ακραίες, αλλά και οι πιο κοινές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι τόπος Απολλώνιας ευγένειας ή διονυσιακής έκστασης -κάθε άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τους τόπους που διαλέγουν οι ποιητές για να εγκαταστήσουν το ποιητικό τους σύμπαν: ακόμη κι όταν είναι κοινοί, μπορεί να διαφέρουν απόλυτα ως προς το περιεχόμενο, μπορεί να φορτίζονται με ολότελα διαφορετικές, συχνά αντικρουόμενες σημασίες.

Επιστρέφοντας στο προσφιλές μας Αιγαίο βλέπουμε ότι για τον Ελύτη δεν είναι μόνο ένα σταθερό σημείο αναφοράς στην ποίησή του αλλά και ένας αγνός τόπος, μια Κιβωτός όπου η Ρωμιοσύνη εναπόθεσε τους θησαυρούς της ώστε να επιζήσουν αιώνια.

Για μένα, ωστόσο, (φαντάζομαι και για άλλους) που δεν ψάχνω να εντοπίσω το χαμένο κέντρο των πραγμάτων, ούτε τη σταθερή, αναλλοίωτη ουσία τους, γιατί απλούστατα μια τέτοια ουσία δεν υφίσταται, η θάλασσα αυτή είναι ένα «πέρασμα», ένα «σύνορο», ένα «γλωσσικό όριο», που ο κάθε ποιητής καλείται να διασχίσει· όχι μόνο το σύνορο ανάμεσα στην εμπειρία και τη γλώσσα που ο ίδιος μιλάει, αλλά κυρίως αυτό που τον χωρίζει από άλλες γλώσσες, παραδόσεις και ποιητικές συμβάσεις· σύνορο, που, κατά μία έννοια, πρέπει να διασχίσει αν θέλει να κατανοήσει και ν’ ανταποκριθεί στη νέα συνθήκη που μας καθορίζει-πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική, αλλά και ηθική.

Οσο για την Ιστορία, γι’ αυτήν το Αιγαίο μπορεί να αποτελεί ένα σύμπλεγμα νησιών που επί αιώνες βίωσε την ειρηνική συνύπαρξη καθολικών και ορθόδοξων, εβραίων και μουσουλμάνων ακόμη, αλλά ταυτόχρονα, και ένα πεδίο πολέμου. Μια θάλασσα όπου καράβια με διάφορες σημαίες μάχονται λυσσαλέα για επικράτηση. Εν ολίγοις, ένα πέλαγος σπαραγμού και όχι μόνο άσπιλης ομορφιάς.

Είναι ζήτημα θέασης, λοιπόν, που σχετίζεται με τους στοχαστικούς προσανατολισμούς και αναζητήσεις (αλλά και ιδεοληψίες) του συγγραφέα αλλά και με τις συναισθηματικές και ψυχικές του ανάγκες ή τραύματα.

Ο Θεοτοκάς είχε κάποτε γράψει ότι προτιμά να παρατηρεί ένα τρεχαντήρι που αρμενίζει ανάμεσα στην Πάρο και τη Νάξο, παρά τις ζυμώσεις και τις εξελίξεις στα νέα κινήματα που είχαν μόλις ξεσπάσει στο Παρίσι -εννοούσε, προφανώς, τον ντανταϊσμό και τον υπερρεαλισμό. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων