tomatis.jpgΤο δεξί αυτί αντιστοιχεί στη μητέρα και το αριστερό στον πατέρα. Τυχόν τραύματα της παιδικής ηλικίας μάς οδηγούν στο να αποκλείουμε ορισμένες συχνότητες ήχου, με αποτέλεσμα αδυναμία επικοινωνίας, μαθησιακές δυσκολίες, επιθετικότητα, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη. Αυτά υποστηρίζει η μέθοδος Τοmatis και ισχυρίζεται ότι με την κατάλληλη «ηχοθεραπεία» μπορεί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα και διάφορα άλλα σε παιδιά και ενήλικες.

Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, εφηβική κρίση ταυτότητας, τραυλισμός, προβλήματα άρθρωσης, επιθετικότητα, συναισθηματική φόρτιση, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές ψυχισμού και συμπεριφοράς, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες, επαγγελματική βαρηκοΐα, ίλιγγοι λόγω ηχορύπανσης, δυσκολίες κατανόησης και εκμάθησης ξένων γλωσσών». Αυτά είναι τα προβλήματα στα οποία βρίσκει εφαρμογή η μέθοδος.

«Είμαστε αυτό που ακούμε»

Ο Δρ. Aλφρεντ Τοματίς έλεγε ότι αυτό που κάνει η θεραπεία του είναι να δίνει ενέργεια στους ανθρώπους. Το αυτί λειτουργεί για τον εγκέφαλο όπως ακριβώς το δυναμό στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Η βασική ιδιότητά του δεν είναι η παθητική ακοή αλλά η επεξεργασία των ήχων και η ηλεκτροχημική ενεργοποίηση του εγκεφάλου, μια και το αυτί ενεργοποιεί τον εγκέφαλο κατά τα 2/3 σε σχέση με όλες τις άλλες αισθήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καλό ακουόγραμμα δεν σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε και αποκωδικοποιούμε σωστά τα «μηνύματα» που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας. Το αυτί πρέπει να μπορεί να επιλέξει, να επεξεργαστεί και να ιεραρχήσει τους ήχους ενεργοποιώντας θετικά τον εγκέφαλό μας.

Ακούμε από τη μήτρα

Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει ο άνθρωπος είναι η ακοή. Ξεκινάμε να ακούμε λίγο πριν από τον πέμπτο μήνα της κύησης, οστέινα, μέσα από τη σπονδυλική στήλη της μητέρας μας. Ετσι, η πρώτη φωνή που αναγνωρίζουμε είναι η δική της και ενστικτωδώς νιώθουμε καλοδεχούμενοι ή ανεπιθύμητοι αφού ηχητικά βιώνουμε μαζί της την καλή ή κακή ψυχολογία της. Ιδανική ακουστικά, και κατ’ επέκταση νευρολογικά, θεωρείται η κύηση κατά την οποία το έμβρυο ακούει κυρίως υψηλές συχνότητες, που είναι οι ήχοι της χαράς και της θετικής ενέργειας. Σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση, αρχίζει να αναπτύσσεται η αέρινη ακοή. Στο γονεϊκό περιβάλλον πια, το παιδί, εφοδιασμένο με ένα υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα, ακούει και αναλύει συναισθηματικά τις φωνές των γονιών του, τις συγκρούσεις, τους καυγάδες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο του απευθύνονται.

Ενας από τους βασικούς μηχανισμούς άμυνας και θωράκισης του ανθρώπου είναι το «κλείσιμο της κουρτίνας» ακρόασης και ανάλυσης ήχων. Αυτή η καθ’ όλα φυσιολογική αντίδραση συμβαίνει όταν ακούμε πράγματα επώδυνα, που θεωρούμε ότι μας απειλούν. Οι περισσότερες και πιο σημαντικές θωρακίσεις ακρόασης γίνονται από την εμβρυακή ηλικία και μέχρι τα 12. Πρόκειται για μια σημαντική νευρολογική δυσλειτουργία, αφού το αυτί εξακολουθεί να αποκλείει από τον εγκέφαλο όλες τις συχνότητες που έχει καταγράψει στο ασυνείδητο ως επικίνδυνες.

Κακή ακρόαση πρακτικά σημαίνει ελλιπής ενεργειακά τροφοδότηση του εγκεφάλου, άρα νευρολογική εξάντληση, λανθασμένη ή υποκειμενική ερμηνεία των ακουσμάτων, έλλειψη σαφήνειας στον λόγο και στη συμπεριφορά και κακή επικοινωνία. Συμπτώματα της κακής ακρόασης είναι η σύγχυση σε ομόηχες λέξεις, ο δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας, η δυσκολία στην κατανόηση γραπτών κειμένων και στην εστίαση προσοχής και η κινητική αδεξιότητα.

Η θεραπεία γίνεται με την παρέμβαση ενός ηλεκτρονικού αυτιού, ενός «προσομοιωτή ακρόασης», που λειτουργεί ως ιδανικό ανθρώπινο αυτί. Με ειδικά επεξεργασμένους ήχους μουσικής Μότσαρτ, γρηγοριανών ύμνων, της φωνής μας και της φωνής της μητέρας μας, εκγυμνάζεται το αυτί ώστε να αναστρέψει τις νευροαισθητηριακές άμυνες και να αποκαταστήσει την επιλεκτική ακρόαση. Οι συνθέσεις του Μότσαρτ θεωρούνται θεραπευτικές γιατί είναι μοναδικές στην αναπαραγωγή τόσο υψηλών συχνοτήτων. Το σύνηθες πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους και διαρκεί έξι μήνες.

Ο Δρ. Αλφρέντ Τοματίς

Γεννήθηκε το 1920 στη Νίκαια της Γαλλίας. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στην ωτορινολαρυγγολογία και στη φωνιατρική. Υστερα από πολυετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυτί σε συνεργασία με το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει την παραγωγή της φωνής. Ανέπτυξε τη διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδο ακουστικο-ψυχο-φωνολογίας, Tomatis «test d’ecoute», που βασίζεται στη σημαντική επίδραση που έχει στην ψυχική και σωματική υγεία η συνειδητή ακρόαση και κατανόηση των ήχων. Το 1953 παρουσίασε την έρευνά του στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών, όπου και κατοχυρώθηκε ως «Effet Tomatis», «Φαινόμενο Tomatis».

Άρθρο της Κατερίνας Χτενέλη στη Γυναίκα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων