Αρχείο για 4 Αυγούστου, 2009

Στις 4 Αυγούστου 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς, πρωθυπουργός διορισμένος από τα ανάκτορα, επιβάλει δικτατορία στην Ελλάδα. Ο «Γ’ Ελληνικός Πολιτισμός» όπως ονομάστηκε, έφερε έντονα στοιχεία των ολοκληρωτικών καθεστώτων της εποχής, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας, σε όλα τα επίπεδα. Παρακολουθείστε το βίντεο με αρχειακό υλικό από την εποχή από τη σειρά “Το Πανόραμα του Αιώνα” που προβλήθηκε στην Ετ1.

Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

p1010439.jpgΖουν μαζί εδώ και 2.500 χρόνια. Είναι πέντε και περιμένουν πάντα την έκτη αδελφή τους, που έπεσε θύμα αρπαγής, χρόνια τώρα. Ευθυτενείς και υπερήφανες, αντέχουν το βάρος της εποχής τους με θηλυκότητα και δυναμισμό. Μοιάζουν ίδιες αλλά είναι μοναδικές. Η γυναίκα-σύμβολο στη size zero εποχή μας.

Στέκεται υπερήφανη ανάμεσα στις άλλες τέσσερις προαιώνιες φίλες της στο μπαλκόνι που σχεδίασαν για χάρη τους ο Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί και ο δικός μας Μιχάλης Φωτιάδης. Για χρόνια, η πρώτη Καρυάτιδα αριστερά ήταν κλεισμένη κι αυτή σε βιτρίνα αζώτου για να προστατεύσει τη μαρμάρινη επιδερμίδα της. Απαλλάχθηκε απ’ αυτή μετακομίζοντας στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να εγκαταλείψει το κέντρο της πόλης, που εδώ και χιλιετίες αγαπά, όπως η έκτη της παρέας, που την ξεγέλασε ένας Αγγλος και μένει τώρα στο Λονδίνο σε χρυσό κλουβί.

Οι Καρυάτιδες δεν έχουν τη λεπτεπίλεπτη φινέτσα που κουβαλούν οι αρχαϊκές Κόρες με τα κοσμήματα και τα στολίδια, αλλά μια σικάτη στιβαρότητα, μια σιγουριά που κάθε σύγχρονη γυναίκα θα ήθελε να έχει.

Από πεντελικό μάρμαρο φτιαγμένες και οι πέντε (η έκτη, που άρπαξε ο Ελγιν, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο), με το πρώτο βλέμμα μοιάζουν ίδιες σε όλα. Και όμως είναι τόσο διαφορετικές. Κόρες τις έλεγαν -Καρυάτιδες βαφτίστηκαν αργότερα- και οι μύθοι για την καταγωγή τους είναι πολλοί. Παρθένες χορεύτριες από τις Καρυές, που χόρευαν λατρευτικούς χορούς. Φιλοτεχνήθηκαν από τον γλύπτη Αλκαμένη ή, σύμφωνα με άλλους, από τον Καλλίμαχο.

Το δωρικό πέπλο που φορούν όλες, ζωσμένο στη μέση για να σχηματίζει μαλακές πτυχώσεις, έχει διαφορές από τη μία στην άλλη. Τα σύγχρονα γυναικεία βλέμματα καρφώνονται με ζήλια στα μακριά τους μαλλιά. «Ονειρώδη» για την εποχή του εξτένσιον και τόσο περίπλοκα που μόνον ένας καλλιτέχνης κομμωτής μπορεί να πετύχει και να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται μοναδική. Χωρισμένα στη μέση, πέφτουν με κυματιστούς βοστρύχους στους κροτάφους και καταλήγουν σε δυο χοντρές πλεξούδες που σταυρώνουν με χάρη στην πλάτη.

p1010436.jpgΕίναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει με την πίσω πλευρά αυτών των γυναικών. Σαν να την ανακαλύψαμε όλοι τώρα. Κάθε επισκέπτης μαγνητίζεται από τη δική του Καρυάτιδα. Η αντίληψη που είχαν οι αρχαίοι για τα κτίριά τους βασίζεται στη δομή του ελληνικού σώματος, εξηγεί δίπλα μας ο πρόεδρος του μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής. Οι κόρες που στήριζαν στο κεφάλι τους τη στέγη της πρόστασης στη νότια πλευρά του Ερεχθείου ήταν κολόνες. «Οι αρχαίοι έκαναν την αρχιτεκτονική γυναικείο σώμα και το γυναικείο σώμα, αρχιτεκτονική».

Το βλέμμα του κοινού τρέχει στο χυμώδες κορμί, στους γυμνούς ώμους, στο οβάλ πρόσωπο. Η αρμονία τους καθιέρωσε το κλασικό πρότυπο ομορφιάς, δίνοντας έμπνευση σε νεοκλασικά σπίτια της νεότερης εποχής, στους μεγαλύτερους γλύπτες και ζωγράφους, μέχρι τους σχεδιαστές μόδας. Από τον Ζαν Ντεσέ, τη Σανέλ, μέχρι τον Ιβ Σεν Λοράν (ας θυμηθούμε πριν από δύο χρόνια και τις πτυχώσεις του Γκοτιέ), δεν υπήρχε σχεδιαστής που να μην υποκλήθηκε στο μέτρο που μοιάζει να περιφρονεί την ανορεξική εποχή μας. Ευθυτενείς, στητές, υπερήφανες, αντέχουν το βάρος της εποχής τους με θηλυκότητα, ανεξαρτησία και δυναμισμό. Μοιάζουν ίδιες αλλά είναι μοναδικές. Η γυναίκα-σύμβολο στη size zero εποχή μας.

Αρθρο της  Γιώτας Συκκά στη Γυναίκα

p1010437.jpg

Φωτογραφίες της TerraComputerata από το μουσείο Ακρόπολης

Comments 0 σχόλια »

xeir.jpgΗ αλληλογραφία έδωσε τη θέση της στα e-mails, τα ερωτικά ραβασάκια στα SΜS. Τα ημερολόγια μετατράπηκαν σε blogs και ελάχιστες είναι πλέον οι μαθήτριες που διατηρούν λεύκωμα. Τα μολύβια και τα στιλό έχουν αντικατασταθεί από τα πλήκτρα του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου, ενώ αντί για την καλλιγραφία, οι μαθητές στα σχολεία εκπαιδεύονται στο τυφλό σύστημα. Έρχεται λοιπόν το τέλος του χειρογράφου;
Κάποιοι απαντούν αφοπλιστικά όχι, επιμένοντας ότι η αποτύπωση λέξεων στο χαρτί είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου και ότι όσο υπάρχουν συναισθήματα θα υπάρχει και το χειρόγραφο. Πολλοί υποστηρίζουν πως θα φτάσει η στιγμή που το χειρόγραφο θα μετατραπεί σε μουσειακό είδος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οτιδήποτε καταγράφεται θα είναι σε ψηφιακή μορφή. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για το τέλος του χειρογράφου. Η γραφή είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Είναι μια φυσική εκδήλωση του ανθρώπου- από την ηλικία των τριών ετών μετά το παιχνίδι- που βοηθάει παράλληλα στο να διώχνουμε το στρες και να αποτυπώνουμε τα συναισθήματα, τα οποία δεν μπορούν να φανούν στο ξερό κείμενο του υπολογιστή», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η γραφολόγος κ. Χριστίνα Σωτηράκογλου. Σύμφωνα με τους γραφολόγους, το γραπτό αποτυπώνει τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία, τα ταλέντα, τις ατέλειες ενός ανθρώπου. «Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση της τεχνολογίας έχει επηρεάσει και τον γραφικό χαρακτήρα των μαθητών- ειδικότερα των κοριτσιών- που μιμούνται τα στρογγυλά γράμματα του υπολογιστή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως έχει υποκαταστήσει τον γραφικό χαρακτήρα κάθε ανθρώπου. Ο άνθρωπος όσο πιο πολύ γράφει με το στιλό ή το μολύβι τόσο οξύνει τη μνήμη του, καθώς εξασκεί τον εγκέφαλό του. Δεν σημαίνει ότι η χρήση του υπολογιστή όμως μας κάνει αμνήμονες. Καλό πάντως είναι οι νέοι όσο μπορούν να γράφουν και στο χαρτί», συμβουλέυει η κ. Σωτηράκογλου.

Αρθρο του Θόδωρου Νικολάου στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

barnes_and_noble_logo.jpgΗ αμερικανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Barnes & Nobles παρουσίασε την Δευτέρα τη μεγαλύτερη, όπως υποστηρίζει, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του κόσμου που αναμένεται να επισκιάσει τον «κολοσσό» του τομέα, το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει θέσει 700.000 τίτλους βιβλίων, σε ηλεκτρονική μορφή, στη διάθεση των πελατών της. Τα βιβλία αυτά θα διαβάζονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή σε κινητά τηλέφωνα.

«Θέλουμε να κάνουμε το ηλεκτρονικό βιβλίο απλό, προσιτό, φτηνό και πρακτικό για όλους», δήλωσε ο Ουίλιαμ Λιντς, υπεύθυνος της ιστοσελίδας της Barnes & Noble.

Στην αμερικανική αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου δεσπόζει μέχρι τώρα η Amazon που έχει διαθέσιμους 300.000 τίτλους και προτείνει τη δική της συσκευή και το λογισμικό Kindle για τους χρήστες.

Τέχνη και ζωή – Ναυτεμπορική

Comments 0 σχόλια »

search_gr.jpgΤρία κλικ αριστερά από το Google υπάρχουν και εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης.

Ας πούμε ότι αγοράσατε το e-book reader σας και θέλετε να το γεμίσετε με ηλεκτρονικά βιβλία, μία καλή πηγή βρίσκεται στη διεύθυνση: www.ebook-search-engine.com

Αν τώρα επενδύσατε σε ένα mp3 player  οι επόμενες στάσεις σας θα είναι: είτε η μουσική μέλισσα είτε το http://mp3realm.org/ που σας δίνει και τους στίχους, είτε το http://skreemr.com/ που αναλαμβάνει να εμπλουτίσει τη συλλογή σας και με podcasts, audiobooks.

Comments 0 σχόλια »

Ποίηση Κ. Γ. Καρυωτάκης – Διαβάζει ο κ. Δημοσθένης Παπαδόπουλος 

Comments 0 σχόλια »

Οι Matisse είναι οι Killers της Ελλάδας. Οχι τόσο γιατί μοιάζει ο εμπορικός ήχος τους, ούτε γιατί τα άλμπουμ τους είναι γεμάτα με σινγκλ όπως κι εκείνα των ρόκερ από το Λας Βέγκας. Ενα επιπλέον κοινό στοιχείο είναι ότι δίνουν μεγάλη βάση και οι δύο στην εικόνα τους.

Το καινούργιο άλμπουμ των Matisse λέγεται «Rock ‘Ν’ Roll Mafia». Ενας κεφάτος δίσκος με πολλά φυσικά όργανα και λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν ηλεκτρονικά στοιχεία. Οκτώ τραγούδια μίξαρε στην Αγγλία ο Κρις Τσανγκαρίδης (Depeche Mode, Japan, Judas Priest), ενώ το μάστερινγκ του cd έγινε στο Λονδίνο από τον Ιαν Κούπερ (Oasis, Verve, Sting).

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων