Οι ιστορικοί μπορεί να ερίζουν ακόμη για το αν υπήρξε ποτέ η απάτη με την οποία χρέωσε η Ιστορία τον Γκριγκόρι Ποτέμκιν, αλλά εμάς μας βολεύει αφάνταστα για να πούμε τη δική μας ιστοριούλα. Για να φανεί αρεστός στην τσαρίνα Αικατερίνη της Ρωσίας, ο ευνοούμενός της υπουργός φρόντιζε να της κρύβει την αθλιότητα της ρωσικής υπαίθρου, κατασκευάζοντας από χαρτόνι ολόκληρα χωριά, που έδειχναν μιαν ανύπαρκτη ανάπτυξη. Τόσο ήταν διεφθαρμένος.
Ζούμε όλοι…
… σε χωριά Ποτέμκιν, ανάμεσα σε γκρίζες ζώνες και μαύρες τρύπες. Δυστυχώς το καταλαβαίνουμε πολύ αργά, μονάχα αφού πια έχουν πάρει φωτιά τα χαρτόνια τους.
Τις 170.000 καταχωρίσεις συμπλήρωσε η «Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής», ένας δικτυακός τόπος στον οποίο καταγράφονται όλα τα γνωστά είδη χλωρίδας και πανίδας. Πρόκειται για ένα τεράστιο επιστημονικό εγχείρημα, σκοπός του οποίου δεν είναι απλώς η καταγραφή του φυτικού και ζωικού πλούτου του πλανήτη μας αλλά μια αναλυτική καταγραφή στην οποία περιλαμβάνονται εκτενείς περιγραφές των ειδών, εντυπωσιακές φωτογραφίες εμπλουτισμένες με γραφικά, χάρτες, βίντεο, ήχους και παρατηρήσεις από ερασιτέχνες, ενώ δεν λείπουν σύνδεσμοι οι οποίοι παραπέμπουν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Τα στελέχη της online εγκυκλοπαίδειας της ζωής (www.eol.org), τα οποία έχουν χαρακτηρίσει το εγχείρημα «διαδραστικό ζωολογικό κήπο», υπολογίζουν ότι όταν ολοκληρωθεί η συλλογή όλων των δεδομένων, ο όγκος των πληροφοριών θα φθάσει και πιθανόν θα υπερβεί τις 300 εκατ. σελίδες. Στη συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας συμμετέχουν τα μεγαλύτερα επιστημονικά ιδρύματα και πανεπιστήμια του κόσμου.
Η Google ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα μίας εσωτερικής έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και αφορά στη διερεύνηση και τη περιγραφή της γλωσσικής επιλογής των Ελλήνων χρηστών όσον αφορά στις διαδικτυακές αναζητήσεις.Τα ερωτήματα αναζήτησης που διατυπώνονται στα ελληνικά κυριαρχούν σε ποσοστό 51%, ενώ ακολουθούν τα «Greeklish» (ελληνικά που είναι γραμμένα στο λατινικό αλφάβητο) με 34% και έπονται τα αγγλικά με ποσοστό 15%.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, εάν προστεθούν στις αναζητήσεις οι επωνυμίες (πχ. Facebook, in, YouTube, Google), οι Έλληνες φαίνεται να προτιμούν τα Αγγλικά με προβάδισμα 72%, έπειτα τα Ελληνικά (15%) και τέλος τα Greeklish (13%).
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή της έκθεσης περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων στη διάρκεια του Ιουνίου 2009, τα οποία αναφέρονται σε μοναδικά ερωτήματα αναζήτησης (ερωτήματα που εμφανίζουν έστω και ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα υπόλοιπα πχ. Google – goggle) με ικανοποιητικό όγκο αναζητήσεων (τουλάχιστον 1.000 αναζητήσεις ανά εβδομάδα).
Στη συνέχεια, τα ερωτήματα αναζήτησης κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: Αγγλικά, Ελληνικά και Greeklish, με την απόδοση διαφορετικής βαρύτητας σε κάθε ένα από αυτά, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στα τελικά ποσοστά ανάλογα με τον όγκο αναζητήσεων που διέθεταν. Παραδείγματος χάριν, το ερώτημα αναζήτησης “hotel”, “ksenodoxeio” και “ξενοδοχείο”, με αντίστοιχούς όγκους αναζητήσεων 49, 12 και 39 σε σύνολο 100 αναζητήσεων, συμμετέχουν κατά 49%, 12% και 39% στα τελικά ποσοστά.
Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν πρέπει να θεωρηθούν ευρήματα διαχρονικώς αμετάβλητα, καθώς αφορούν στη γλώσσα ενός λαού, η οποία αποτελεί ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σημειακό σύστημα.
Ο κυβερνοχώρος είναι, και πρέπει να παραμείνει, χωρίς αμφιβολία ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Κυρίως πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να τοποθετείται στα διάφορα θέματα, να εκφράζει τις σκέψεις του, να ασκεί κριτική. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να διασχίζει τα σύνορα της ελευθερίας με την ασυδοσία και της ελεύθερης έκφρασης με την ωμή κατασυκοφάντηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου», η Ρόζμαρι Πορτ θα καταθέσει αγωγή κατά της Google ζητώντας της την καταβολή αποζημίωσης 15 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή αποκάλυψε την ταυτότητά της. Η Πορτ διατηρούσε μπλογκ στο Blogger. com της εταιρείας. Τίτλος του «Skanks in NYC», που θα μπορούσε να μεταφραστεί ελεύθερα ως «βρωμερά υποκείμενα στην Πόλη της Νέας Υόρκης». Βασικός στόχος του ήταν να εξαπολύει λυσσώδεις επιθέσεις κατά της Λισκούλα Κόεν, ενός πρώην μοντέλου του περιοδικού Vogue. Την έλουζε, μάλιστα, καθημερινά με χαρακτηρισμούς άκρως υποτιμητικούς: ψυχωσική, ναρκομανή, ψεύτρα, πόρνη, βρωμερό ζώο και άλλα πολύ χειρότερα.
Επειτα από σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, η εταιρεία Google αποκάλυψε την ταυτότητα της ιδιοκτήτριας του μπλογκ. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρόζμαρι ότι τα μπλογκ αποτελούν σύγχρονο φόρουμ όπου έχει ο καθένας δικαίωμα να λέει ό, τι θέλει χωρίς καμιά συνέπεια. Ετσι, η Google αναγκάστηκε να δώσει στην κ. Κόεν στοιχεία όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ηλεκτρονική υπογραφή του υπολογιστή της υβρίζουσας Πορτ, βοηθώντας την να αποκαλύψει την ταυτότητά της. Και το τέλος μπήκε εκεί, καθώς το μοντέλο δεν θέλησε να στραφεί εναντίον της διώκτριάς της. Της άρκεσε ότι έμαθε την ταυτότητά της. Η Google ενημέρωσε τους χρήστες του ιστότοπου που φιλοξενεί τα μπλογκ ότι τα προσωπικά δεδομένα κάθε μπλόγκερ προστατεύονται, αλλά θα αποκαλύπτονται εφόσον ζητηθούν από το δικαστήριο. Βέβαια, μπλογκ με συκοφαντικό περιεχόμενο θα τίθενται εκτός λειτουργίας.
Η ανωνυμία και η δυνατότητα έκφρασης που δίνει η μπλογκόσφαιρα είναι πολύτιμα και πρέπει να προστατεύονται. Τα μπλογκ, όμως, δεν μπορεί να αφεθούν να μετεξελιχθούν σε χώρους εξύβρισης, εκβιασμού και μονομανούς δίωξης οποιουδήποτε τύχει να βρεθεί στον στόχο ενός εμπαθούς μπλόγκερ. Σίγουρα στα καθεστώτα όπου διώκονται η ελεύθερη έκφραση και η απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών, οι μπλόγκερ θα πρέπει να προστατεύονται και η ανωνυμία τους να θωρακίζεται. Ωστόσο, εμείς στα δυτικά κράτη πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανωνυμία δεν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για το «ξεκαθάρισμα» προσωπικών λογαριασμών. Η εξύβριση και η κατασυκοφάντηση δεν αποτελούν ελεύθερη έκφραση, αλλα ασυδοσία. Και καθένας έχει δικαίωμα να προστατευτεί από αυτήν.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή