Αρχείο για 24 Αυγούστου, 2009

constantine_face.jpgΣτο γειτονικό μπλογκ του φίλου Σωτήρη Ars Longa Vita Brevis πληροφορήθηκα τα σχετικά με τη διερευνητική χρήση του Twitter ως παιδαγωγικού εργαλείου. Καθημερινά ο συγγραφέας του CryForByzantium ανεβάζει 4 μηνύματα που δραματοποιούν τη βυζαντινή ιστορία… Εχει ξεκινήσει από την ενθρόνιση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και θα συνεχίσει ως την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Τέσσερα μηνύματα 140 χαρακτήρων την ημέρα. Αν μιλάμε για πύκνωση… Αν θέλετε περισσότερα συντηρεί και υποστηρικτικό blog.

Ο Σωτήρης αλίευσε ακόμη και μία σελίδα με 10 προτάσεις για την παιδαγωγική αξιοποίηση του Twitter.

Αντε σιγά-σιγά να στρωνόμαστε στη μελέτη…

Comments 0 σχόλια »

Mήνες μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1939, η Βρετανία ζούσε στους ρυθμούς του «βαρετού πολέμου», όπως περιπαιχτικά ονομάστηκε η πρώτη περίοδος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Γηραιά Αλβιώνα. Οι περισσότεροι Βρετανοί ήταν βέβαιοι ότι ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ότι στο τέλος θα έβγαιναν νικητές.Αυτή την περίοδο εξετάζει έκθεση που εγκαινιάζεται στο Βρετανικό Πολεμικό Μουσείο σήμερα υπό τον τίτλο «Ξέσπασμα Πολέμου 1939». Θα διαρκέσει έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2010 και οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη ραδιοφωνική αναγγελία του πολέμου που έκανε ο τότε πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεϊν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1939.

Ανάμεσα στα εκθέματα που φιλοξενούνται στην έκθεση περιλαμβάνεται το ημερολόγιο τσέπης του τότε πρωθυπουργού. Στη σελίδα της 3ης Σεπτεμβρίου έχει απλώς σημειώσει «Κηρύχθηκε ο πόλεμος». Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν και να διαβάσουν επιστολή που απέστειλε ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός στην αδελφή του μια εβδομάδα αργότερα. Μέσα από τις κιτρινισμένες σελίδες της διαφαίνεται ακριβώς το κλίμα της αισιοδοξίας που διέπνεε τους Βρετανούς.

Διαβάστε όλο το άρθρο στην Καθημερινή

Imperial War Museum

Comments 0 σχόλια »

lorel-ipsum.jpg“Το Lorem Ipsum είναι απλά ένα κείμενο χωρίς νόημα για τους επαγγελματίες της τυπογραφίας και στοιχειοθεσίας. Το Lorem Ipsum είναι το επαγγελματικό πρότυπο όσον αφορά το κείμενο χωρίς νόημα, από τον 15ο αιώνα, όταν ένας ανώνυμος τυπογράφος πήρε ένα δοκίμιο και ανακάτεψε τις λέξεις για να δημιουργήσει ένα δείγμα βιβλίου. Όχι μόνο επιβίωσε πέντε αιώνες, αλλά κυριάρχησε στην ηλεκτρονική στοιχειοθεσία, παραμένοντας με κάθε τρόπο αναλλοίωτο. Έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του ’60 με την έκδοση των δειγμάτων της Letraset όπου περιελάμβαναν αποσπάσματα του Lorem Ipsum, και πιο πρόσφατα με το λογισμικό ηλεκτρονικής σελιδοποίησης όπως το Aldus PageMaker που περιείχαν εκδοχές του Lorem Ipsum.”
Γιατί το χρησιμοποιούμε.
“Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο. Πολλά λογισμικά πακέτα ηλεκτρονικής σελιδοποίησης και επεξεργαστές ιστότοπων πλέον χρησιμοποιούν το Lorem Ipsum σαν προκαθορισμένο δείγμα κειμένου, και η αναζήτηση για τις λέξεις ‘lorem ipsum’ στο διαδίκτυο θα αποκαλύψει πολλά web site που βρίσκονται στο στάδιο της δημιουργίας. Διάφορες εκδοχές έχουν προκύψει με το πέρασμα των χρόνων, άλλες φορές κατά λάθος, άλλες φορές σκόπιμα (με σκοπό το χιούμορ και άλλα συναφή).”

www.lipsum.com

Comments 0 σχόλια »

3837041552_9098dbdede.jpgΣτην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) μπορείτε να βρείτε ένα εικονογραφημένο λεξικό πληροφορικής και ευρυζωνικότητας. Το λεξικό αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε οποιαδήποτε λέξη σχετική με τους υπολογιστές και το ευρυζωνικό διαδίκτυο. Ιδανικό για μικρές ηλικίες που ξεκινάν να εξερευνούν τον χώρο της πληροφορικής. Παρακάτω βλέπετε μερικές από τις σελίδες του εικονογραφημένου λεξικού.

Μπορείτε να κατεβάσετε το λεξικό σε pdf μορφή

Comments 0 σχόλια »

 

argot.jpg

Έφαγα φρίκη, είμαι ερείπιο, καλά ρε, είσαι καμένος, αυτός είναι παλαίουρας, με πάει μία- μία, τι παλτό ψωνίσαμε πάλι, σφύρα το ρε κοράκι… Μπορεί η ελληνική γλώσσα να είναι εξαιρετικά πλούσια, το ίδιο πλούσια όμως αποδεικνύεται και η αργκό της, το ιδιαίτερο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν κυρίως οι νέοι, οι φανατικοί του αθλητισμού και τα… φαντάρια.

«Η αργκό είναι ένας ιδιαίτερος γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους- μέλη ορισμένης κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας. Δημιουργείται από την ανάγκη να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χωρίς να γίνονται κατανοητοί από τους άλλους, γι΄ αυτό και η αργκό είναι συνήθως συνθηματικός- κρυπτικός κώδικας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αργκό των φυλακισμένων και των τοξικομανών», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Άννα Ιορδανίδου. Η γλωσσολόγος επισημαίνει παράλληλα ότι από την αργκό εμπλουτίζεται σημαντικά το γενικό λεξιλόγιο και δίνεται μια ανατρεπτική- χιουμοριστική διάσταση στην καθημερινή επικοινωνία. «Οι λέξεις- εκφράσεις της αργκό δεν είναι κατάλληλες για επίσημο ύφος, γι΄ αυτό πιθανότατα πολλοί άνθρωποι τις αξιολογούν ως κατώτερες. Για παράδειγμα, η χαρακτηριστική φράση τα πήρα στο κρανίο, που έχει ενταχθεί στο γενικό λεξιλόγιο, εμφανίζεται σε καθημερινό προφορικό διάλογο αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επίσημη περίσταση ομιλίας.

Για να καταγραφούν οι συνηθισμένες εκφράσεις στην αργκό των νέων χρειάζεται συστηματική έρευνα. Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, έχουμε καταρτίσει ένα Λεξικό της Γλώσσας των Νέων σε ηλεκτρονική μορφή το οποίο εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέες εγγραφές από φοιτητικές εργασίες. Υπολογίζονται σε 3.000 περίπου οι λέξεις/εκφράσεις που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων», σημειώνει η κ. Ιορδανίδου.

Τα Νέα

Γλώσσα των νέων: πλούτος ή απειλή για τη Νέα Ελληνική; από την Φωτεινή Παντογνώστρα

H γλώσσα των νέων -Γιάννης Ανδρουτσόπουλος  

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων