Αρχείο για 21 Αυγούστου, 2009

The New York Times

Οι ταξιδιώτες που θα διέλθουν από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου μάλλον θα εκπλαγούν αντικρίζοντας σε μία γωνιά του ολοκαίνουργου Τέρμιναλ 5, τον συγγραφέα Αλέν ντε Μποτόν να κάθεται σε ένα γραφείο και να γράφει στον φορητό του υπολογιστή. Το κείμενο που πληκτρολογεί εμφανίζεται σε μια γιγαντοοθόνη τοποθετημένη λίγο πιο πίσω. Ο συγγραφέας του διάσημου έργου «How Proust Can Change Your Life» έχει εγκατασταθεί για μερικές ημέρες στο βρετανικό αεροδρόμιο. Αφού κοιμηθεί μερικές ώρες στο γειτονικό ξενοδοχείο Sofitel, ξαναπιάνει δουλειά: παίρνει συνεντεύξεις από επιβάτες, εργάτες του αεροδρομίου, στελέχη αεροπορικών εταιρειών και όποιον έχει την τύχη να περάσει από τη «γειτονιά» του.

Οταν ολοκληρώσει το ερευνητικό του έργο, θα συγγράψει ένα βιβλίο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο «Μία εβδομάδα στο αεροδρόμιο: Το Ημερολόγιο του Χίθροου». Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Profile Books τον Σεπτέμβριο. Αν όλα πάνε καλά, στις 21 Σεπτεμβρίου, το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν σε δέκα χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το αγοράσουν στα βιβλιοπωλεία.

Η ιδέα του βιβλίου ανήκει στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων του αεροδρομίου Mischief of London. Ο συγγραφέας, σε τηλεφωνική συνέντευξη, παραδέχθηκε ότι αν και η διοίκηση του αεροδρομίου κατέβαλε ένα ποσό ως προκαταβολή και καλύπτει τα έξοδα ξενοδοχείου και τα γεύματα, έχει πλήρη ελευθερία να γράψει ό, τι θέλει.

Ανάμεσα στα θέματα που θα προσεγγίζει ο συγγραφέας είναι κι αυτό των διαζευγμένων πατεράδων που περιμένουν την άφιξη των παιδιών τους. Για το εγχείρημα, εξηγεί η εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου Κατ Τζόρνταν, η διοίκηση του αεροδρομίου προσέγγισε και άλλους συγγραφείς, αλλά ο Αλέν ήταν ο πιο πρόθυμος. Αλλωστε είχε και στο παρελθόν ασχοληθεί με ταξιδιωτικά βιβλία.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Χτες επιστρέφοντας από την καλοκαιρινή μου εφημερία στο τσακ τη γλίτωσα, καθώς μία οδηγός κράδαινε το κινητό της στο ένα χέρι και το τιμόνι στο άλλο. Από ότι φαίνεται τα ελληνικά σποτ κατά της χρήσης κινητών ενώ οδηγούμε δεν έχουν περάσει το μήνυμα. Η τροχαία της Βρετανίας με την ταινία που βλέπετε ελπίζει να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς -και όχι μόνο- για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση του κινητού τηλεφώνου ενώ οδηγάς. Στην ταινία, η οποία έγινε από τον Peter Watkins-Hughes, πρωταγωνιστούν νέοι διάσημοι ηθοποιοί και αναμένεται το φιλμ να παρουσιαστεί και στα σχολεία.

Περιλαμβάνει αρκετά σκληρές σκηνές.

Comments 0 σχόλια »

womanwithchildreading.jpg«Μέσα από τα βιβλία της κλασικής λογοτεχνίας μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για όλα τα θέματα που αφορούν τη ζωή. Στις σελίδες τους, άπειρες φορές αποκαλύπτονται οι απαντήσεις σε ερωτήματα και ζητήματα που προκύπτουν τόσο σε προσωπικά ζητήματα όσο και στις σχέσεις με τους γύρω μας, ακόμη και με τα παιδιά μας».Η Ειρήνη Καλτίδου, φιλόλογος, είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Έχει έναν γιο 16 ετών και τρεις κόρες οι οποίες είναι 14, 12 και τα 6 χρόνων αντίστοιχα. Τα έργα των κλασικών συγγραφέων που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη της έγιναν η χείρα βοηθείας που έχει ανάγκη ένας νέος γονιός στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, κλείνοντας τα μάτια μπροστά σε τίτλους που έμοιαζαν μεν ελκυστικοί, αλλά χωρίς εγγυήσεις για το αποτέλεσμά τους. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Ειρήνη Καλτίδου, «διάβαζα στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία κλασική λογοτεχνία- στην αρχή εκείνα που ήταν γραμμένα για παιδιά από τα κλασικά εικονογραφημένα, για παράδειγμα. Στην εφηβεία τους τώρα πια αναζητούν τα έργα των μεγάλων συγγραφέων. Εκείνο όμως που είναι για μένα πιο σημαντικό και πιο ουσιαστικό είναι ότι εκείνα τα αναγνώσματα και οι ιστορίες των μεγάλων συγγραφέων αποτέλεσαν αφορμή για να τεθούν πολλά θέματα συζήτησης ανάμεσά μας».

Σαν συμβουλές
Οι μεγάλοι συγγραφείς μπορούν να προσφέρουν καλύτερες συμβουλές στους γονείς από θεραπευτές ή βιβλία σχετικά με τη συμπεριφορά στα παιδιά. Και όπως επισημαίνει ο Ευγένιος Τριβιζάς, συγγραφέας και καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading στη Μεγάλη Βρετανία, ασφαλώς δοκιμασμένα κλασικά έργα με διαχρονικά θέματα έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξίσου σημαντικά και επωφελή σύγχρονα έργα.

Άρθρο στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Δεν είναι καν όμορφη. Τουλάχιστον όχι με τα πρότυπα ομορφιάς που έχουμε συνηθίσει: αδύνατη, άψογο δέρμα, γυαλιστερά μαλλιά, εντυπωσιακά μάτια, γαλλική μύτη, σαρκώδη χείλη.

Οταν βλέπεις για πρώτη φορά την 27χρονη κοπέλα που ζει κάπου έξω από το Νιούκαστλ στην Αγγλία, μεγαλώνοντας μόνη ένα παιδί, δεν φαντάζεσαι ότι είναι η ανερχόμενη «βασίλισσα» της βιομηχανίας καλλυντικών, εμπνέοντας κορίτσια και γυναίκες όλων των ηλικιών να ακολουθήσουν τις συμβουλές της για να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Μπορεί να περηφανεύεται για 50 εκατομμύρια επαναλήψεις των βίντεό της, 250.000 συνδρομητές στο προσωπικό της κανάλι (στο youtube) από 70 χώρες… Είναι άμεση και ειλικρινής. Μοιάζει να μην έχει να κερδίσει ή να χάσει κάτι για να σε πείσει να αγοράσεις ένα προϊόν, όπως συνηθίζεται από τις πληρωμένες σελίδες των περιοδικών. «Χρόνια έκανα αυτό που μου έλεγαν τα περιοδικά και η τηλεόραση και ένιωθα άχρηστη. Είμαι ένα συνηθισμένο κορίτσι, που δεν μπορεί να φοράει 10 ζευγάρια ψεύτικες βλεφαρίδες για να θυμίζει το μοντέλο της φωτογραφίας».

Η ιστορία της Λόρεν Λιουκ είναι φτιαγμένη για το Ιντερνετ. Το Ιντερνετ που αντικαθιστά την τηλεόραση, γίνεται ριάλιτι με παγκόσμια εμβέλεια. Η 27χρονη Αγγλίδα, όμως, είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας, που έγινε ίνδαλμα μέσα σε μια νύχτα. Βίντεο με μαθήματα κατ’ οίκον μπορεί να ανακαλύψει κανείς στο you tube, που χαρίζει 15 λεπτά δημοσιότητας σε όποιον αντέχει και ξέρει πώς να εξαργυρώσει γρήγορα και ανώδυνα την επιτυχία του.

Η Λόρεν Λιουκ είναι αυτοδίδακτη. Εχει αποκτήσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκατομμύρια θαυμάστριες–εθελόντριες–πειραματόζωα, που απλώνουν σκιές στα μάτια, περίγραμμα στα χείλη στον ίδιο τόνο με το δέρμα τους, τσιμπάνε τα μάγουλά τους για να κοκκινίσουν…

Και η ίδια η Λόρεν Λιουκ παραμένει ένα χυμώδες κορίτσι που δεν ντρέπεται για το παρουσιαστικό της, αντιθέτως τονίζει τα δυνατά της σημεία.

Άρθρο της Σάντυ Τσαντάκη στην Καθημερινή

www.youtube.com/Panacea81

Comments 0 σχόλια »

Μέλη του κοινωνικού δικτύου Τweeter προσκλήθηκαν να καταθέσουν tweets (διαδικτυακά μηνύματα) με στόχο τη δημιουργία ενός καινούργιου λιμπρέτο που θα φιλοξενηθεί στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου. Η πρώτη σκηνή της όπερας (που δεν έχει προς το παρόν τίτλο) είναι ήδη ολοκληρωμένη και σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΒC αφορά έναν άνδρα ο οποίος έχει πέσει θύμα απαγωγής πουλιών που θέλουν να τον εκδικηθούν επειδή σκότωσε ένα από αυτά. Τμήματα της όπερας προβλέπεται να παρουσιαστούν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η όπερα-πείραμα, με αυθεντική μουσική της συνθέτριας Ελεν Πόρτερ, είναι μια πρωτοβουλία της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου που εστιάζει στην ενασχόληση περισσότερων ανθρώπων στη δημιουργία όπερας.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων