Σε συζητήσεις δεν θέλω να κάνω λόγο για την ανάγκη μέτρων και αλλαγών, επειδή η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού. Θέλω να μιλώ για τους Ελληνες που έχουν αποφασίσει να κάνουν πράξη αυτό που οι ίδιοι σε «αθώες» συζητήσεις τους παραδέχονται: ότι το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ορθολογικά. Ομως, η πραγματικότητα με προσγειώνει αποδεικνύοντας ότι πολλοί Ελληνες μόνο σε… φιλολογικό επίπεδο δέχονται τις αλλαγές, αλλά στην πράξη αντιδρούν εάν οι ίδιοι είναι να ξεβολευτούν.
Αυτή την περίοδο εντείνεται η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι εκπαιδευτικοί, για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και των υπηρεσιών από τη νέα σχολική χρονιά χωρίς ξεχειλώματα και πλεονάζον προσωπικό. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί περίπου 7.000 λειτουργικά κενά, την ίδια στιγμή που υπήρχε προσωπικό υπεράριθμο, είτε σε σχολικές μονάδες είτε ακροβολισμένο σε κάθε λογής διοικητικές θέσεις μακριά από τις οργανικές τους θέσεις. Οι υπηρεσίες του υπουργείου τώρα καταγράφουν το πλεονάζουν προσωπικό και ανακαλύπτουν ότι μόνο στο εξωτερικό υπήρχαν περίπου 1.000 υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, ενώ στο εσωτερικό της χώρας περί τους 4.500 εκπαιδευτικοί «λιμνάζουν» σε υπηρεσίες ή και σε σχολεία.
Βέβαια, στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να βάλει μια τάξη -τουλάχιστον αυτό δηλώνεται, και ουδείς μπορεί να αμφιβάλει χωρίς να έχει δει πράξεις που αποδεικνύουν το αντίθετο- ήδη τα «βαρίδια παλαιάς κοπής» έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τα γνωστά τους τερτίπια. Ενδεικτικά, υπάρχουν στελέχη της εκπαίδευσης που αντιδρούν στο ξεβόλεμα κάνοντας «λευκή απεργία». Ισως διότι οι ίδιοι -έστω, αρκετοί από αυτούς- είναι αποφασισμένοι να πάρουν σύνταξη καταθέτοντας τα χαρτιά τους έως τις 20 Αυγούστου, όπως ορίζει ο νόμος.
Την ίδια στιγμή, οι επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ευνοούν τον πολιτικό καιροσκοπισμό. Πληροφορούμε ότι οι πιέσεις βουλευτών, δημάρχων και αλλά τοπικών στελεχών εντείνονται προς την ηγεσία του υπουργείου για να πέσουν στα μαλακά οι ημέτεροι και τη νύφη του εξορθολογισμού να την πληρώσουν όσοι δεν έχουν δήμαρχο στην Κορώνη.
Είναι γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, η λογική των οποίων θα είναι αντίθετη στην επί χρόνια παγιωμένη αντίληψη της ήσσονος προσπάθειας και τους κανόνες του κομματικού κράτους, θα αντιμετωπίσει το πρώτο ισχυρό κρας τεστ στη δημόσια εκπαίδευση. Η οποία, άλλωστε, αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι -περί τις 150.000 είναι οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί και στις δύο βαθμίδες- της Δημόσιας Διοίκησης.
Αυτό που ζητεί το υγιές κομμάτι (μειοψηφία, μήπως;) του ελληνικού λαού είναι ο διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης να γίνει με διαφανή και καλά μελετημένα κριτήρια. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί μπαίνοντας στην τάξη για να διδάξουν τη νέα γενιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία σέβεται τους τιμά και σέβεται τη συστράτευσή τους στον στόχο ενός καλύτερου σχολείου. Δύσκολο;
Εξαιρετικά δύσκολο έχω να απαντήσω, αφού ήδη σε ερωτήσεις αποσπασμένων γιατί τους κόπηκε η απόσπαση η απάντηση ήταν “μα δεν ήρθατε να μας παρακαλέσετε” ή ότι δεν εγγυήθηκε κάποιος για τα φιλοκυβερνητικά τους αισθήματα…
Στην εικόνα το εξάρτημα των καλών υπαλλήλων κοινώς επονομαζόμενον και βύσμα.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.