Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

omerta.jpg

Ακολουθώντας την προσέγγιση «ένα βήμα τη φορά» η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει μεγαλύτερο φως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, νομοθετώντας για τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων, καθώς και όλων των κανονιστικών κειμένων που «παράγει» το σύνολο του κρατικού μηχανισμού.

Το σχέδιο «Διαύγεια», όπως αποτυπώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς, αφού -θεωρητικά τουλάχιστον- οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίσουν «ύποπτες» αποφάσεις φορέων της κεντρικής κυβέρνησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης και να ζητήσουν διευκρινίσεις.

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα «Διαύγεια» μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο (επαν-)εκκίνησης. «Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να υπάρχει διαθέσιμο περιεχόμενο, διαθέσιμη πληροφορία» λέει στην «Οικονομία» ο Παναγ. Βρυώνης, προγραμματιστής, blogger και ειδικός συνεργάτης σε θέματα κοινωνικού διαλόγου και επικοινωνίας στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού. «Νομίζω πως είναι εύκολο για κάποιον να φτιάξει μια ειδική εφαρμογή που θα “διαβάζει” για παράδειγμα το κείμενο ενός νόμου, θα εντοπίζει τις αναφορές σε έναν άλλο νόμο και θα οδηγεί στο αντίστοιχο έγγραφο ή στο αντίστοιχο “Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως”», προσθέτει. Στην απορία μας πώς θα ελέγχει κάθε πολίτης τον ωκεανό της πληροφορίας που θα δημιουργηθεί, προτείνει μια -μάλλον λογική- προσέγγιση. «Για ένα θέμα που απαιτεί σχετική εξειδίκευση είναι λογικό να περιμένουμε ενδιαφέρον από πολίτες που έχουν μια γνώση του αντικειμένου, για παράδειγμα ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό. Προφανώς, κάποιος που δεν έχει ασχολία με γεωργικά θέματα δεν θα ενδιαφέρεται για τις αποφάσεις που αφορούν τους αμπελοκαλλιεργητές», σημειώνει.

ΕΝΕΤ

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων