Αρχείο για Φεβρουάριος 11th, 2010

2skitso-3-thumb-large.jpgΤο σκίτσο από τον Στάθη

Οπως κι αν ερμηνεύσει κανείς τη λέξη «poor» (φτωχή, δύστυχη, έρμη, ταλαίπωρη), κι ακόμα κι αν αποδώσει στοιχεία θεατρικότητας στην παρουσία του Αγγλου ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, η προχθεσινή ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο είχε τη συμβολική έστω αξία της, στους κόλπους ενός θεσμού που και αυτός συμβολικός είναι, αφού δεν διαθέτει πραγματική ισχύ. Το «Poor Greece!» του ευρωσκεπτικιστή, έτσι όπως ακούστηκε πάλι και πάλι, συνόψισε τη μοίρα όχι μόνο της περιφερειακής ή «άτακτης» Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών που δεν ανήκουν σε κάποιον «άξονα» ή «διευθυντήριο»: «είναι εγκλωβισμένες στη σύγχρονη οικονομική φυλακή των λαών», όπως συμπέρανε ο κ. Φάρατζ, και τις αποκοιμίζει η ψευδαίσθηση ότι θα τρέξουν να τις απελευθερώσουν οι «εταίροι» τους, οι φίλοι και σύμμαχοι στη «μεγάλη Ευρώπη».

Τη δική του ψευδαίσθηση έχει και ο κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο επικεφαλής των πράσινων ευρωβουλευτών, που επιτέθηκε στον κ. Μπαρόζο καταλογίζοντάς του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έπραξε το παραμικρό για να λυθεί το Κυπριακό και να διευθετηθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, κι έτσι το 4,3% (τουλάχιστον) του ελληνικού προϋπολογισμού αναλώνεται για αμυντικές δαπάνες (μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μας στερούν τα σχετικά πρωτεία). Μα αν η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία και οι λοιπές φιλειρηνικές χώρες που εμπορεύονται όπλα (πουλώντας στην Ελλάδα το υπερόπλο Χ και συγχρόνως στην Τουρκία το αντιυπερόπλο Χ, και αντιστρόφως), αποφάσιζαν να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού (που δεν είναι τοπικό πρόβλημα πια αλλά ευρωπαϊκό, κι ας μην το νιώθουν έτσι), πώς θα συντηρούσαν τη δική τους οικονομία, πώς θα κρατούσαν ακμαίους τους δικούς τους οικονομικούς δείκτες; Δηλαδή, σε μια Ευρώπη που γκρεμίζει τα τείχη, θα μπει λουκέτο σε μια χαρά εργοστάσια επειδή υπάρχει ακόμα ένα τείχος στην Κύπρο ή επειδή υπάρχουν ακόμα κατεχόμενα εδάφη (κυπριακά, δηλαδή ευρωπαϊκά) σε μια ήπειρο που, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση Αμερικανών στρατηγών, απελευθερώνει λαούς σε άλλες ηπείρους, οπισθοδρομικές;

Άρθρο του Π. Μπουκαλά στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

ypepth-new.gifΜερικά σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος:
– Μέσα σε μία τριετία θα υπάρχουν οπτικές ίνες σε όλα τα σχολεία της χώρας. Εχει τεθεί ποσοτικός στόχος σε δύο χρόνια από σήμερα το 85% των σχολείων να καλύπτονται.

– Την επόμενη χρονιά σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη του γυμνασίου θα υπάρχει διαδραστικός πίνακας. Ο διαδραστικός πίνακας είναι ένα πραγματικά πολύ σημαντικό νέο εργαλείο στο οποίο ο δάσκαλος μπορεί μέσω του πίνακα να λειτουργήσει με την οθόνη του, να κάνει γεωγραφία, να παρουσιάσει εκπαιδευτικό υλικό από βίντεο και από κάθε είδους πηγές, να βάλει όποια λέξη θέλει και να του παρουσιάσει εικόνες, πληροφορίες, μπορούν τα ίδια τα παιδιά να λειτουργήσουν διαδραστικά. Ο διαδραστικός πίνακας, δηλαδή, αλλάζει τελείως η λογική του μαθήματος. Στόχος είναι στα επόμενα τρία χρόνια να καλυφθεί το σύνολο των σχολείων.

Οσο για τον προσωπικό υπολογιστή, υπάρχει αρκετός προβληματισμός, αφού όπως ανέφερε η υπουργός :
«δεν αρκεί ένα παιδί να έχει έναν υπολογιστή και να είναι ένα παιχνίδι, γιατί ξέρουμε πολύ καλά, ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται πια να πάνε στο σχολείο για να μάθουν υπολογιστές, όσοι είστε δάσκαλοι εδώ μέσα ξέρετε, ότι μάλλον διδάσκουν τα παιδιά στους δασκάλους τους αντί να διδάσκονται. Σημασία έχει να χρησιμοποιηθεί οριζόντια».

Η υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη για το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β΄επιπέδου αφού αναφέρθηκε σε 5000 επιμορφούμενους. Δυστυχώς όμως τα δεδομένα συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση (πολύ χαμηλότερα) μας αναγκάζουν να συζητήσουμε για τα αίτια των περιορισμένων τμημάτων της δευτεροβάθμιας  ανά την επικράτεια. Ισως πάλι αν η υπουργός μάθαινε ότι η εγκύκλιος έφτασε παραδοσιακά όπως είχε προβλέψει η TerraComputerata μετά τη λήξη της προθεσμίας αιτήσεων δεν θα ήταν και τόσο ευχαριστημένη με τους διοικητικούς μηχανισμούς…

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΚι όμως έγινε και αυτό στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά μαθήτρια αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο για ένα γκρουπ που έφτιαξε στο Facebook!

Πρόκειται για μια 14χρονη μαθήτρια της Β’ Τάξης του Γυμνασίου Χρυσοπηγής Χανίων. Η ανήλικη μαθήτρια φέρεται ότι έφτιαξε στο Facebook για πλάκα ένα γκρουπ με τίτλο και θέμα “Ναι, κι εγώ μισώ τη διευθύντρια της Χρυσοπηγής.”, στο οποίο έγιναν μέλη περισσότερα από 100 παιδιά! Στο γκρουπ γράφουν οι μαθητές ότι η διευθύντρια δίνει συνέχεια αποβολές. Το εντόπισε τυχαία μια μητέρα μέσα στο ίντερνετ και ενημέρωσε την διευθύντρια για την ύπαρξη του.

Έτσι την Τρίτη συνεδρίαζε ο Σύλλογος καθηγητών του σχολείου και οι καθηγητές αποφάσισαν το παιδί να αλλάξει σχολείο! Δηλαδή ότι η κοπέλα αποβάλλεται οριστικά από το σχολείο.

Το γεγονός αυτό όμως προκάλεσε την αντίδραση των συμμαθητών της 14χρονης που έφτιαξαν γκρουπ στο Facebook με θέμα: “Θέλουμε τη συμμαθήτρια μας πίσω στη Χρυσοπηγή”.

Περιγράφοντας το γκρουπ τους λένε” Μια ομάδα για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι η θέση της είναι στη Χρυσοπηγή και θεωρούμε απίστευτα άδικο τον λόγο που την απέβαλαν!” Σύμφωνα με πληροφορίες η μαθήτρια ζήτησε συγγνώμη από την διευθύντρια όμως η απόφαση του συμβουλίου του σχολείου ήταν “αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος”.
Χθες το μεσημέρι βρέθηκε το νέο σχολείο της κοπέλας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Βασίλης Παπαστάμος δήλωσε: “Αν και η ΕΛΜΕ δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα ποινολογίου μαθητών, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει το πόσο μεγάλο έλλειμμα και κενό υπάρχει στους εκπαιδευτικούς σε ότι αφορά τη γνώση περί του ψηφιακού κόσμου και της ψηφιακής κοινωνίας στην οποία ζούμε. Η συγκεκριμένη τιμωρία δεν θα έπρεπε, κατά την προσωπική μου γνώμη, να επιβληθεί και δεν θα δινόταν αν οι εκπαιδευτικοί είχαν επιμορφωθεί επί της ουσίας και χρησιμοποιούσαν τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα τους. Έτσι θα γνώριζαν τι σημαίνει Facebook και δεν θα πανικοβάλλονταν με το παραμικρό!”

Η Υπουργός Παιδείας εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός: » Η ανάγκη των νέων να εκφράζονται και να διατυπώνουν το συναίσθημα τους είναι όχι μόνο αυτονόητη, αλλά πρέπει και να ενθαρρύνονται να το κάνουν. Όλα αυτά όμως μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού της προσωπικότητας και της ομαλής λειτουργίας της σχολικής κοινότητας. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και στην επικοινωνία σε συνδυασμό με την ανάγκη ενημέρωσης αλλά και εκσυγχρονισμού των κανόνων μας επιβάλλουν να εγκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω στις νέες προκλήσεις. Σχεδιάζεται από το Υπουργείο με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Παιδιού ειδική ημερίδα για τη νέα προσέγγιση στις σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Η Υπουργός τόνισε την ανάγκη ενός νέου «συμβολαίου σχέσης κατανόησης» μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών που θα αποτελεί ουσιαστικά το αποτέλεσμα της επεξεργασίας όλων των απόψεων γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχολικού κανονισμού, έτσι ώστε να καλύπτει τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί πλέον στο σχολικό περιβάλλον. «η νέα εποχή απαιτεί να δημιουργήσουμε νέο πλαίσιο και κανόνες συνεργασίας στη σχολική κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Διαβάστε και το σχόλιο της Λώρης Κέζα στο Βήμα: «Αποσυνάγωγη λόγω facebook»

Comments 0 σχόλια »

Όλοι μπορούν να εξασφαλίσουν τα 15 λεπτά της δημοσιότητας που τους… αναλογούν στο Ίντερνετ, όμως κάποιοι φαίνεται πως κερδίζουν πολύ περισσότερο χρόνο. Για όλους αυτούς, τα 25 μεγαλύτερα και πιο λαμπερά αστέρια του Ίντερνετ, το αμερικανικό περιοδικό Forbes διαμόρφωσε μια ειδική λίστα.

Στη λίστα αυτή δεν γίνονται διακρίσεις. Μπορεί να βρει τη θέση του ένα παιδί που έγινε σταρ με μια κάμερα, ένας απλός πολίτης που όμως είχε μια έξυπνη ιδέα καθώς κι ένας μπλόγκερ, το κοινό του οποίου είναι μεγαλύτερο ακόμη κι από το αντίστοιχο ενός συγγραφέα μπεστ σέλερ. Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως είναι να συνδέεται το όνομά τους με το Ίντερνετ, όχι με την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο.

Μεταξύ των 25 διασημοτήτων του Διαδικτύου φιγουράρει και το όνομα του ελληνικής καταγωγής Τζέισον Καλακάνη, ο οποίος δημιούργησε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ιστολόγια. Συνιδρυτής της εκδοτικής εταιρίας Weblogs Inc., επέβλεψε την δημιουργία ιστοσελίδων όπως το Endadget και το Joystiq. Το 2005 η εταιρία πουλήθηκε στην AOL για 25 εκατομμύρια δολάρια, όπως λέγεται. Σήμερα ο Καλακάνης είναι ο επικεφαλής του Mahalo.com και εμφανίζεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης ως ειδικός σε θέματα τεχνολογίας.

Μεταξύ των άλλων διασήμων του Ίντερνετ είναι ο Περεζ Χίλτον(perezhilton.com) μπλόγκερ που ασχολείται με τα κουτσομπολιά των σταρ και προσελκύει 7,2 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα, ο Μάικλ Άρλινγκτον του TechCrunch, μπλογκ για την τεχνολογία, καθώς και οι δημιουργοί του Twitter,  Έβαν Ουίλιαμς και  «Μπιζ» Στόουν.  Το μικρότερο «χρυσό» παιδί της λίστας είναι ο 21ετών Σέιν Ντόουσον, πρωταγωνιστής κωμικών βίντεο στο YouTube.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

683.jpgΤα μαθηματικά αντιμετωπίζονται από πολλούς, εκπαιδευτικούς και μη, ως ανδρική υπόθεση. Όμως έρευνες αποδεικνύουν πως οι γυναίκες έχουν μαθηματική σκέψη και η πεποίθηση ότι «τα κορίτσια είναι καλύτερα στο να κλίνουν ένα ρήμα και τα αγόρια στο να κάνουν μαθηματικές πράξεις» είναι απλώς ένα στερεότυπο. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι γι΄ αυτό είναι οι δάσκαλοι.
Για τη Sian Βeilock, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, υπεύθυνες για το συγκεκριμένο στερεότυπο είναι οι γυναίκες δασκάλες του δημοτικού. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Οι μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ δημοτικού, των οποίων οι δασκάλες είχαν άγχος για τη διδασκαλία των μαθηματικών, είχαν χειρότερες επιδόσεις στο συγκεκριμένο μάθημα. Ο τρόπος που μετέδιδαν το άγχος στις μικρές μαθήτριες και αναπαρήγαν το στερεότυπο είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, απλός: καλούσαν πιο συχνά τα αγόρια να λύσουν ασκήσεις, τα επαινούσαν πολύ περισσότερο από τις συμμαθήτριές τους ή υπονοούσαν ότι δεν είναι απαραίτητο για τα κορίτσια να γνωρίζουν μαθηματικά. Ανάλογη όμως είναι και η στάση κάποιων Ελλήνων εκπαιδευτικών, που φαίνεται να πιστεύουν πως γυναίκες και μαθηματικά είναι ασύμβατα. Σε έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 2007 σε δείγμα 255 δασκάλων δημοτικού, τα μαθηματικά όχι απλώς χαρακτηρίζονται ανδρική υπόθεση, αλλά οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι τα κορίτσια έχουν από τη φύση τους μειωμένες ικανότητες.

Περισσότερα στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

36785.jpgTους Semen of the Sun πόσοι, αλήθεια, τους γνωρίζετε; Και όμως, το κομμάτι τους «Chocolate Cake» μετράει 4.000 διαδικτυακές «πωλήσεις». Τους Ενα Βήμα Μπροστά- συγκρότημα που «ανεβάζει» τη δουλειά του δωρεάν στην ιστοσελίδα του; Τη δισκογραφική εταιρεία Spinalonga Records; Την επίσης ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Ιnner Εar με έδρα την Πάτρα; Τους Αn Οrange Εnd, τους Flakes, τους Ρlayground Νoise, τους Εlectric Litany;

Σε περίπτωση, πάντως, που σας αρέσει η μουσική και περιδιαβαίνετε το Ιnternet, ενδεχομένως τα παραπάνω ονόματα να μη σας είναι άγνωστα. Στον κυβερνοχώρο υπάρχει πλέον μια κοινότητα που ζει και αναπνέει με την ανεξάρτητη μουσική (αγγλόφωνη και ελληνόφωνη), τα μέλη της οποίας ενημερώνονται μεταξύ τους για τα επικείμενα live, ανταλλάσσουν μηνύματα και παρουσιάζουν τη δουλειά τους, σπάζοντας έτσι τον αποκλεισμό τους από τη δισκογραφική «πιάτσα».

Με άλλα λόγια, ο μουσικός κόσμος του Διαδικτύου ζει και βασιλεύει ερήμην της καθεστωτικής τάξης. Συγκροτήματα και καλλιτέχνες πάνε και έρχονται με απόλυτη ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Αβέβαιο είναι το επαγγελματικό μέλλον στελέχους της αυστραλιανής τράπεζας Macquarie Private Wealth που «συνελήφθηκε» να βλέπει στον υπολογιστή του ημίγυμνες προκλητικές φωτογραφίες του κορυφαίου μοντέλου της Αυστραλίας Μιράντα Κερ.

Ο Ντέϊβιντ Κιέλι καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό να βλέπει τις επίμαχες φωτογραφίες στον υπολογιστή του εν ώρα εργασίας και τα συγκεκριμένα στιγμιότυπα μεταδόθηκαν ζωντανά από την αυστραλιανή τηλεόραση.

Εκπρόσωποι της τράπεζας δήλωσαν ότι εντός της εβδομάδας θα συζητήσουν με τον κ. Κιέλι το μέλλον του στην εταιρία.

Ο άτυχος υπάλληλος είχε εμφανίσει στην οθόνη του υπολογιστή του τις προκλητικές φωτογραφίες της Μιράντα Κερ, αγνοώντας όμως ότι εκείνη την στιγμή ο συνάδελφός του, Μάρτιν Λάκος, που καθόταν από πίσω του, έδινε συνέντευξη, σε απευθείας μετάδοση, για την αυστραλιανή οικονομία.

Το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο «Seven Network» μετέδωσε τα εν λόγω πλάνα με τις φωτογραφίες του μοντέλου να διακρίνονται καθαρά στην οθόνη του υπολογιστή.

Κάποια στιγμή ο υπάλληλος γυρίζει και κοιτάζει τον τηλεοπτικό φακό συνειδητοποιώντας τότε ότι οι κινήσεις του καταγράφονται.

Το περιστατικό σημείωσε ήδη παγκόσμια επιτυχία στο Διαδίκτυο, με πάνω από 200.000 «χτυπήματα» και βαθμολογία πέντε αστέρων στο YouTube.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

 

«Μπορώ να μιλώ συνέχεια για αυτόν!» μου λέει από το τηλέφωνο η ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη, αναφερόμενη στον Αμερικανό συγγραφέα Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ που πέθανε στις 27 Ιανουαρίου. Τη δεκαετία του ’70 το ελληνικό αναγνωστικό κοινό γνώρισε τον Σάλιντζερ χάρη στη δική της μετάφραση του βιβλίου «Ο φύλακας στη σίκαλη».

Περισσότερα στην AThensVoice

Στο βίντεο μία διάλεξη για τον Σάλιντζερ από το Yale University

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων