Αρχείο για 10 Φεβρουαρίου, 2010

Πόσο πρέπει να τρέμουν το Facebook και το Twitter από το νέο κοινωνικό δίκτυο Buzz, που παρουσίασε η Google και το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσίας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Gmail; Ο χρόνος θα δείξει αν υπάρχει χώρος για μια ακόμη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η εταιρία πάντως έχει μεγάλες ελπίδες ότι θα υποσκάψει τους ανταγωνιστές της, κυρίως το Facebook.

Η νέα κοινωνική υπηρεσία Google Buzz, που θα αρχίσει να «λανσάρεται» στους χρήστες του Gmail μέσα στις επόμενες μέρες, επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται περιεχόμενο (γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες κ.α.), να διαβάζουν και να σχολιάζουν τις δημοσιεύσεις των φίλων τους.

Το Buzz θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τον πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών του Gmail, που είναι γύρω στα 177 εκατ. διεθνώς (έναντι σχεδόν 400 εκατ. μελών του Facebook), σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Το Gmail θεωρείται η τρίτη δημοφιλέστερη υπηρεσία e-mail στον κόσμο, μετά το Windows Live Hotmail της Microsoft (369 εκατ. χρήστες) και το Yahoo Mail (304 εκατ. χρήστες).

Τα χαρακτηριστικά του Buzz είναι ενσωματωμένα άμεσα στο δωρεάν Gmail. Οι χρήστες θα μπορούν να δημοσιεύουν ιδιωτικές ή δημόσιες ενημερώσεις (status updates), που θα καλούνται buzz (κατά τα tweets) και θα μοιράζονται περιεχόμενο από άλλα sites, όπως Twitter (αλλά όχι το Facebook), YouTube, Flickr, Picassa κ.α.

Τα μηνύματα θα ενσωματώνονται κατευθείαν στη «θυρίδα εισερχομένων» που έχει ο χρήστης στο Gmail. Τα ιδιωτικά μηνύματα (θα τα βλέπουν μόνο όσοι επιλέγει ο χρήστης να τα μοιραστεί) θα προστίθενται αυτομάτως στη σελίδα προφίλ του χρήστη, ενώ τα δημόσια μηνύματα θα είναι διαθέσιμα σε όλους μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Όπως και στο Twitter, o ενδιαφερόμενος χρήστης θα μπορεί να «παρακολουθήσει» εκείνους που με τους οποίους μοιράζεται δημοσιεύσεις.

Το Buzz επίσης θα συστήνει περιεχόμενο από ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρουν τον χρήστη.

Η Google περιέγραψε τη νέα υπηρεσία ως «έναν τελείως νέο κόσμο μέσα στο Gmail». Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, θα καταστήσει διαθέσιμο το Buzz στους χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων που «τρέχουν» το λειτουργικό της σύστημα Android, καθώς επίσης τα συστήματα Windows Mobile και Symbian, συνδυάζοντάς παράλληλα το Buzz με το Google Map, ώστε ο χρήστης να ξέρει τι λένε οι φίλοι του στη γειτονιά του και πού αυτοί βρίσκονται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο. Το 2004 (λίγες μόλις εβδομάδες πριν το Facebook κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα σε ένα φοιτητικό κοιτώνα του Χάρβαρντ), είχε «στήσει» το Orkut, που είχε γίνει δημοφιλές σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, το οποίο όμως τελικά επισκιάστηκε από το Facebook και το MySpace. 

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

300.jpgΤο υπουργείο Παιδείας, εκμεταλλευόμενο τον υψηλό βαθμό ανεργίας των νέων πτυχιούχων καθηγητών πανεπιστημιακών σχολών και έχοντας στα συρτάρια του περίπου 60.000 αιτήσεις, προσλαμβάνει κάθε χρόνο 10.000-11.000 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Oυσιαστικά, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί καλούνται να εξαγοράσουν με τη δωρεάν εργασία τους την ελπίδα μιας προϋπηρεσίας που έπειτα από 3-4 χρόνια ενδέχεται να τους οδηγήσει σε μόνιμο διορισμό.

Είναι γνωστή, αρκετά χρόνια τώρα, η συμπεριφορά της Πολιτείας προς τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Μεσαιωνική εργασιακή πραγματικότητα, με 350 ευρώ μισθό μηνιαίως, με καθυστέρηση μέχρι και 12 μήνες για την καταβολή των δεδουλευμένων, με απουσία οποιωνδήποτε περιθωρίων για ανάπτυξη εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής σχέσης με τους μαθητές και κυρίως με διαρκείς θυσίες για την εξαγορά, μέσα από την απλήρωτη εργασία, μιας προϋπηρεσίας που έπειτα από χρόνια ενδέχεται να οδηγήσει στον διορισμό.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικές, απροειδοποίητες απολύσεις στη μέση της χρονιάς συνθέτουν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο το παζλ μιας πολιτικής στην οποία η υπονόμευση της προσωπικής και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αναδεικνύονται σε εγγενή χαρακτηριστικά της.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

314129_310x.jpgΓεννήθηκε στη Ζάκυνθο την άνοιξη του 1798. Το όνομά του έγινε γνωστό όταν συνέγραψε το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1823, ποίημα εμπνευσμένο από την ελληνική επανάσταση του 1821, οι πρώτες δυο στροφές του οποίου έγιναν ο Ελληνικός εθνικός ύμνος το 1865.

Με τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» άρχισε μια σημαντική περίοδος για την μετέπειτα διαμόρφωση του ποιητή: είναι η εποχή στην οποία έχει κατακτήσει πλέον την γλώσσα και προσπαθεί να δοκιμαστεί σε συνθετότερες μορφές, να διευρύνει τον κύκλο των εμπνεύσεών του και να εγκαταλείψει την ευκολία του αυτοσχεδιασμού. Καρπός των αναζητήσεων αυτής της περιόδου ήταν η «Ωδή εις το θάνατο του Λόρδου Μπάιρον», «Η Καταστροφή των Ψαρών», ο «Διάλογος», η «Γυναίκα της Ζάκυνθος».

Εκτός από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», τα σπουδαιότερα έργα του είναι: Ο «Κρητικός», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Ο Πόρφυρας», «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος». Το βασικό χαρακτηριστικό της ποιητικής παραγωγής του είναι η αποσπασματική μορφή: κανένα από τα ποιήματα που έγραψε μετά τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» δεν είναι ολοκληρωμένο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τίποτα δεν δημοσιεύτηκε από τον ίδιο.

Νωρίτερα, μελέτησε συστηματικά τα δημοτικά τραγούδια, το έργο των προσολωμικών ποιητών, δημώδη και κρητική λογοτεχνία, που ήταν τα καλύτερα ως τότε δείγματα της χρήσης της δημοτικής γλώσσας στην νεοελληνική λογοτεχνία. Τα ποιήματα που ξεχωρίζουν από τα έργα αυτής της περιόδου είναι η «Ξανθούλα», η «Αγνώριστη», «Τα δυο αδέρφια» και η «Τρελή μάνα».

Σημαντική για την στροφή του προς τη συγγραφή στα ελληνικά θεωρείται η συνάντησή του το 1822 με τον Σπ. Τρικούπη.

Comments 0 σχόλια »

www.jpg

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με τους Σχολικούς Σύμβουλους Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας και το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» διοργανώνουν το 2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2010 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» – ΝΟΗΣΙΣ Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

Συμμετοχή

Στο συνέδριο έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι μαθητές των σχολείων:

  • Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄)  και
  • Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης με εργασίες που οι ίδιοι θα έχουν εκπονήσει.

Σκοποί του Συνεδρίου είναι :

  • Η ενθάρρυνση των μαθητών ώστε να ετοιμάσουν μία εργασία με – όσο το δυνατόν – επιστημονική προσέγγιση.
  • Η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.
  • Η απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου.
  • Η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην πράξη.
  • Η απόκτηση δεξιοτήτων μέσω της εκπαιδευτικής αξιοποίησης των  Τ.Π.Ε.
  • Η δημιουργία παραδειγμάτων και καλών πρακτικών για τις επερχόμενες σχολικές χρονιές (για μαθητές και εκπαιδευτικούς)

Θεματολογία

Το θέμα των εργασιών είναι ελεύθερο και επιλέγεται από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των καθηγητών Πληροφορικής του σχολείου τους, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και των δασκάλων τους για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εργασίες που θα παραχθούν, από ένα μαθητή ή ομάδα μαθητών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της τάξης, καλό θα είναι να έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας και διαθεματικότητας, καθώς και ελκυστικές παρουσιάσεις. Γίνονται δεκτές όλες οι εργασίες στις οποίες αξιοποιούνται εκπαιδευτικά οι Τ.Π.Ε.

Ενδεικτικά, οι εργασίες μπορούν να έχουν τη μορφή:

  • Απλής παρουσίασης με λογισμικό Παρουσιάσεων
  • Ψηφιακών εντύπων (Σχολική εφημερίδα, Σχολικό Λεύκωμα , κ.ά.)
  • Ιστοσελίδας
  • Προγράμματος, σε γλώσσα προγραμματισμού που διδάσκεται στο σχολείο
  • Κατασκευής τρισδιάστατων μοντέλων
  • Πειραματικών διατάξεων
  • Διατάξεις Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

και θα συνοδεύονται από κείμενο σύμφωνα με τα πρότυπα που επισυνάπτονται [Δείτε στο τέλος του κειμένου].

Οι εργασίες θα παρουσιασθούν αποκλειστικά από τους ίδιους τους μαθητές – προφορικά ή σε μορφή poster και θα συμπεριληφθούν μαζί με την παρουσίασή τους σε ένα οπτικό δίσκο (CD) που θα μοιραστεί στα σχολεία. Κάθε σχολείο μπορεί να καταθέσει έως και 5 εργασίες.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

  • 1η Φάση: Υποβολή Περιλήψεων εργασιών: 16/02/2010
  • Επιβεβαίωση επιλογής: 22/02/2010
  • 2η Φάση: Υποβολή Τελικών Εργασιών και παρουσιάσεων: 15/03/2010


Ενημερωτικές συναντήσεις

Για την καλύτερη πληροφόρηση των εκπαιδευτικών που θα υποστηρίξουν τη συμμετοχή των μαθητών στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενημερωτικές συναντήσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας την:

  • Παρασκευή 05-02-2010, ώρα 13.00 για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Τρίτη  09-02-2010, ώρα 13.00 για τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΆρθρο της Διονυσιας Βοριδη στην Καθημερινή

Πέρασαν ήδη έξι χρόνια από τη γέννηση του Facebook και η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης -όπως oνομάζεται- γνώρισε επιτυχία μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να προβλέψει κανείς. Κατ’ ακρίβεια εξελίχθηκε σε κοινωνικό φαινόμενο. Τα στοιχεία που δίνει η εταιρεία που το διαχειρίζεται είναι εντυπωσιακά καθώς αποδεικνύουν ότι μπορούμε πια να μιλάμε για ένα μικρό, παράλληλο κυβερνοσύμπαν. Σήμερα χρησιμοποιούν το Facebook 350 εκατομμύρια χρήστες. Καθένας δαπανά, κατά μέσο όρο, καθημερινά 55 λεπτά στις σελίδες του, ενώ κάθε μήνα ανεβαίνουν εκεί περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια φωτογραφίες. Και αν οι πιο «φιλοσοφημένοι» βιαστούν να το χαρακτηρίσουν απαξιωτικά «αμερικανιά» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 70% των χρηστών ζουν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και ότι έχει μεταφραστεί σε 70 γλώσσες.

Το Facebook έχει εξελιχθεί σε μια κοινωνία με τα όλα της, με τους καλούς και τους κακούς της. Πριν από λίγες εβδομάδες στη Βρετανία οι αρχές ανακάλυψαν ότι κάποιος δραπέτης των φυλακών από τη σελίδα του έπαιζε «κρυφτούλι» με την αστυνομία, δίνοντας στοιχεία σχετικά με το πού βρίσκεται και προκαλώντας την να τον συλλάβει. Πολλοί, επίσης, εκφράζουν φόβους ότι το συνδικάτο του εγκλήματος το χρησιμοποιεί για να εκφοβίζει οποιονδήποτε θα είχε τη διάθεση να μιλήσει στις διωκτικές αρχές.

Πρόσφατα, όπως αναφέρουν οι New York Times, στον ίδιο διαδικτυακό τόπο δημιουργήθηκε μια ομάδα διαμαρτυρίας που στόχευε στο να απαλλάξει μια δεκαπεντάχρονη από την τιμωρία που της επέβαλαν οι γονείς της. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα «είναι μια εφηβική επανάσταση. Είναι, όμως, ηλεκτρονική και άρα ειρηνική, οργανωμένη και με τάχιστη διάδοση».

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον τόπο κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν χιλιάδες ομάδες διαμαρτυρίας και εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με πολλά εκατομμύρια οπαδούς, που προσπαθούν να επιτύχουν ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο σύγχρονος άνθρωπος συμπαραστέκεται ή διαμαρτύρεται από το σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρά του, αγκαλιά με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, εύκολα, άκοπα, ανέξοδα και αναποτελεσματικά. Το να γίνει «θαυμαστής» της σελίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση ή της Action Aid, να δηλώσει την αντίθεσή του στα μεταλλαγμένα και να διαμαρτυρηθεί για τη ρύπανση, πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα, παρεκτός ίσως σε κάποιον κοινωνιολόγο ή ειδικό του μάρκετινγκ που μετρά τάσεις. Δυστυχώς, το Facebook μας κάνει παθητικά όντα. Εχουμε την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχουμε σε αναρίθμητες κοινωνικές επαναστάσεις, διαμαρτυρίες και φιλανθρωπικές κινήσεις, αυταπατώμεθα ότι ενεργούμε ενώ παραμένουμε αμέτοχοι θεατές. Μπορούμε να φωνάζουμε όσο θέλουμε κατά της γονεϊκής καταπίεσης, της παιδικής πορνείας και της κακοποίησης των γυναικών, μέσα από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, χωρίς να συνεισφέρουμε. Ισως μάλιστα αυτή η δήθεν δραστηριοποίηση να μας χορτάσει, να μας αποκοιμίσει και να μας αποτρέψει από τα ουσιαστικότερα. Μήπως το Facebook είναι ένα light, ένα ελαφρύ «όπιο του λαού»;

Comments 0 σχόλια »

Η ανάγκη επαγρύπνησης και εφαρμογής μέτρων για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, ειδικά από τα παιδιά, συζητήθηκε χθες στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα (ξενοδοχείο Τιτάνια) από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των πολιτών που καταγγέλλουν στην ανοικτή γραμμή Safeline (2811391615, 9.00 – 16.00 και διαδικτυακά) παράνομο περιεχόμενο στο Ιντερνετ.

Η αύξηση αυτή εκφράζει την ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση του Ιντερνετ στην Ελλάδα, αλλά είναι αναλογικά πολύ υψηλότερη, μαρτυρώντας την οξύτητα του προβλήματος, καθώς και μια σχετικά αυξημένη ευαισθησία.

Η φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (για έβδομο έτος) ήταν αφιερωμένη στα παιδιά, τα οποία όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και είναι προφανώς πιο ευάλωτα σε απειλές. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ένας στους δύο εφήβους στην Ευρώπη αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες στο Ιντερνετ, με κίνδυνο όμως να παραμείνουν για πάντα προσβάσιμες σε κακόβουλους χρήστες. Γι’ αυτό βασικό σύνθημα της φετινής Ημέρας είναι: «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου!».

Η Ελλάδα είναι χώρα με περιορισμένη χρήση του Διαδικτύου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (50% λιγότερο στις ηλικίες 9-18 ετών). Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο επικοινωνιακός και διαδικτυακός «αναλφαβητισμός». Σύμφωνα με την εικόνα του προγράμματος EU Kids Online Ι, οι Ελληνες γονείς επιβλέπουν περισσότερο τα παιδιά τους όταν σερφάρουν, σε σχέση με τους γονείς στη Δανία ή τη Σουηδία, αλλά υποτιμούν τους κινδύνους που προέρχονται από διαδικτυακές επαφές (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση, διαδικτυακός εκφοβισμός). Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι η απαγόρευση του Ιντερνετ (που μπορεί να είναι πολύπλευρα χρήσιμο) ή η τεχνοφοβική προσέγγιση, ούτε ο ασφυκτικός περιορισμός του παιδιού, αλλά η διαμόρφωση συνθηκών και κριτήριων αποτροπής των κινδύνων.

Σε αυτό έρχεται να συμβάλει και η Γραμμή Βοηθείας 800 11 800 15 / help@saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία λειτουργεί επίσημα από τον Σεπτέμβριο του 2009. Τους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας της δέχτηκε 443 αιτήματα, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχετικά με προβλήματα από το Ιντερνετ.

Οσον αφορά τις εταιρείες που παρέχουν συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, είκοσι απ’ αυτές υπέγραψαν πέρυσι τις αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση, ύστερα από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενα χρόνο μετά, οι περισσότερες πήραν ορισμένα μέτρα. Υπάρχουν όμως πολλά να γίνουν ακόμα. Για παράδειγμα, μόνο το 40% των εταιρειών έχει φροντίσει ώστε το προφίλ των ανηλίκων χρηστών να είναι προσβάσιμο μόνο από τους προεπιλεγμένους φίλους τους. Επίσης, μόνο σε 11 από 22 ιστότοπους είναι αδύνατη η ανεύρεση, μέσω μηχανής αναζήτησης, του ιδιωτικού προφίλ ανηλίκων.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

90963_type11495.jpgΠερισσότεροι από 4.400 μαθητές κατηγορούνται ότι “αντέγραψαν” πέρυσι στη Βρετανία στις απολυτήριες εξετάσεις του σχολείου ή τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή επιτήρησης των εξετάσεων Ofqual, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία έκανε χρήση κινητών τηλεφώνων ή συσκευών υψηλής τεχνολογίας για να “κλέψει” στις εξετάσεις.

Συνολικά 4.415 μαθητές τιμωρήθηκαν για “αντιγραφή” στις εξετάσεις, δηλαδή σημειώθηκε μια αύξηση 6% από το 2008, μολονότι ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με μόλις το 0,03% των μαθητών που έδωσαν εξετάσεις.

Τα περισσότερα προβλήματα “αντιγραφής” επικεντρώνονται στη λαθραία είσοδο μη εγκεκριμένου υλικού μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων, σημειώνει η Ofqual. Το υλικό αυτό ποικίλλει από εγχειρίδια και απαγορευμένα λεξικά έως κινητά τηλέφωνα και ατομικές στερεοφωνικές συσκευές.

“Όπως και το 2008, ο πιο διαδεδομένος τύπος ‘αντιγραφής’ αφορούσε την εισαγωγή μη εγκεκριμένου υλικού μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επρόκειτο για ένα κινητό τηλέφωνο ή κάποια άλλη συσκευή επικοινωνίας”, αναφέρεται στην έκθεση της Ofqual.

Άλλα μεγάλα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν η λογοκλοπή, η παράλειψη των πηγών και η αντιγραφή ή η “συνεργασία” στη διάρκεια των εξετάσεων με άλλους υποψηφίους.

ΕΘΝΟΣ

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων