Αρχείο για 12 Φεβρουαρίου, 2010

school2009090801233-preview_425x.jpgΝέο σχολείο με νέους εκπαιδευτικούς. Στη νέα τάξη ο εκπαιδευτικός θα κάθεται σε μικρό γραφείο που δεν θα φαντάζει μεγαλύτερο από τα θρανία των μαθητών. Δεν θα υπάρχει ο κλασικός μαυροπίνακας, αλλά διαδραστικοί πίνακες τους οποίους θα χειρίζονται οι εκπαιδευτικοί μέσα από το φορητό κομπιούτερ τους. Υπολογιστές θα υπάρχουν παντού. Οι εκπαιδευτικοί θα επικοινωνούν με το υπουργείο Παιδείας από όλες τις γωνιές της χώρας μέσω τηλεδιασκέψεων.

Τα μαθήματα που θα διδάσκονται στη διάρκεια των σπουδών τους οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αλλάζουν, ενώ απαραίτητο θα είναι στο μέλλον το Πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας στις εξετάσεις για την πρόσληψή τους στον δημόσιο τομέα.

Ολα αυτά αποτελούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα «ψηφιακή τάξη» και την εικόνα του σχολείου τα επόμενα χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας κόβει δραστικά τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα διδαχθούν στις σχολικές τάξεις κομμάτια της ύλης που αλληλοκαλύπτονται μεταξύ διαφορετικών μαθημάτων. Οι αλλαγές θα αφορούν τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, το γυμνάσιο και το λύκειο. Θα περικοπούν τα μαθήματα: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Πληροφορική, Τεχνολογία και Γεωγραφία. Σε αυτά κόβεται η ύλη που είτε είναι περιττή είτε δυσνόητη, με αποτέλεσμα να μην την καταλαβαίνουν οι μαθητές.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

800x.jpgΣτο λόγο και τον αντίλογο θα διαγωνιστούν και φέτος μαθητές από σχολεία της χώρας, στους 9ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα της Βουλής.

Συνολικά θα λάβουν μέρος 320 μαθητές από 64 Λύκεια από την Αττική, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο προκριματικός αγώνας για την περιφέρεια της Μακεδονίας θα γίνει, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στο Μουσικό Σχολείο του δήμου Πυλαίας. Σε αυτούς θα συμμετάσχουν 175 μαθητές από 35 σχολεία και θα προκριθούν τελικά 6 σχολεία.

Ο τελικός αγώνας θα γίνει στην Παλαιά Βουλή, στην Αθήνα, την Κυριακή 7 Μαρτίου, οπότε οι νικητές θα βραβευτούν από τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Για την προετοιμασία των μαθητών που συμμετέχουν στους αγώνες (πέντε από κάθε σχολείο) πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, από τους κριτές των αγώνων, προκειμένου να εξασκηθούν στις τεχνικές και στους κανόνες του λόγου και του αντίλογου.

Στόχος των Αγώνων Επιχειρηματολογίας είναι η προώθηση και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στους νέους, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων τους, ενώ διδάσκονται να συνεργάζονται πειθαρχημένα με τους συμπαίκτες τους, να σέβονται, να κατανοούν και να ασκούν κριτική στις θέσεις που υποστηρίζει η αντίπαλη ομάδα.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

Θαυμάστε greek statistics, δυνατές παρουσιάσεις. Αν μιλάμε για εκσυγχρονισμό!

Comments 0 σχόλια »

imf.jpg

Ο Βαλεντίνος μας επισκέφθηκε λίγο νωρίτερα φέτος. Με τις υγείες μας λοιπόν και άντε καλή Σαρακοστή!

http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2010/pr1031.htm

Κι ο Π. Μπουκαλάς σχολιάζει σήμερα στην Καθημερινή: Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι λειτουργούσαν όντως ως εταίροι, ως αλληλέγγυοι σύμμαχοι και όχι ως πραματευτές όπλων και ως κηδεμόνες που δίνουν λίγα για να αποσπάσουν πολλά, τότε ίσως δεν θα υπήρχε λόγος να θυμηθούμε κάποιους κρίσιμους στίχους από την ωδή «Αι ευχαί» του Ανδρέα Κάλβου. Αλλά επειδή, αντί να σπεύσουν, αργοπόρησαν υστερόβουλα, ώστε η κρίση να πάρει (ή να πουν ότι πήρε) γνωρίσματα κατάρρευσης και χρεοκοπίας, και επειδή ο στόχος τους φαίνεται πως είναι η τιμωρία και η πολιτική επιβολή και επιτήρηση παρά η οικονομική συνδρομή, ας θυμηθούμε καλού κακού πώς άρχιζε εκείνο το παλιό ποίημα, που άλλωστε αποδείχθηκε συμβουλή φρονιμότατη (έστω κι αν δεν βρήκε ανταπόκριση) σε πολλές περιόδους της μετεπαναστατικής Ελλάδας:

«Της θαλάσσης καλήτερα / φουσκωμένα τα κύματα / να πνίξουν την πατρίδα μου / ωσάν απελπισμένην, έρημον βάρκαν. // Σ’ την στεριάν, σ’ τα νησία / καλήτερα μίαν φλόγα / να ιδώ χυμένην, / τρώγουσαν πόλεις, δάση, / λαούς και ελπίδας. // Καλήτερα, καλήτερα / διασκορπισμένοι οι Ελληνες / να τρέχωσι τον κόσμον, / με εξαπλωμένην χείρα / ψωμοζητούντες· // παρά προστάτας να ’χωμεν». Και λίγο πριν κλείσει αυτό το ποίημα, που στιγμές στιγμές μοιάζει με αποτροπαϊκή κραυγή, στην προτελευταία στροφή λοιπόν, ο Κάλβος επαναλαμβάνει το «Παρά…», έτσι, με αποσιωπητικά, σαν για να το οξύνει ακόμα περισσότερο και να το αφήσει να εκκρεμεί διά παντός, έστω σαν τη φωνή μιας σύγχρονης Κασσάνδρας.

Comments 0 σχόλια »

Μία διαφορετική εκτέλεση της Τραβιάτα στην κεντρική αγορά της Βαλένθια…

Comments 0 σχόλια »

exams1.jpgΕισάγονται πολλοί, αποφοιτούν λίγοι. Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση διευρύνθηκε την τελευταία δεκαετία με την ίδρυση νέων πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και αυτοτελών τμημάτων σε υπάρχοντα ιδρύματα, όμως ο αριθμός των αποφοίτων σε σχέση με τους εισακτέους μειώνεται συνεχώς. Περισσότεροι παίρνουν το εισιτήριο για τα ΑΕΙ, αλλά ο ενθουσιασμός τους ξεφουσκώνει γρήγορα. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο αριθμός των «αιωνίων» φοιτητών αλλά και να πέφτει το επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου στα ΑΕΙ.

Στατιστικά στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 2008 303.026 (εκ των οποίων 195.152 φοιτητές των πανεπιστημίων και 107.874 σπουδαστές των ΤΕΙ) όφειλαν ακόμη μαθήματα, παρότι είχαν τελειώσει τα κανονικά εξάμηνα σπουδών τους. Δηλαδή, βρίσκονται εκτός των κανονικών ετών ολοκλήρωσης των σπουδών κάθε σχολής. Από την άλλη, πέρυσι ενεγράφησαν στα ΑΕΙ 284.219 φοιτητές και σπουδαστές. Η θέσπιση της βαθμολογικής βάσης του 10 από το 2006 μπορεί να απέτρεψε νέους να εισάγονται σε ΑΕΙ με μέση βαθμολογία 3, 4, 5 ή 6 (όπως συνέβαινε έως και το 2005), δεν έκανε όμως πιο δελεαστικές τις σπουδές σε όσους εισάγονται. Το γεγονός ότι οι «αιώνιοι» έχουν ξεπεράσει τους ενεργούς φοιτητές και ότι πολλοί λιγότεροι αποφοιτούν τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με μία δεκαετία νωρίτερα, αποτελούν σημάδια έκπτωσης της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αρθρο του Απ. Λακασά στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

hgetimgora.jpgΑμερικανική έρευνα υποδεικνύει ότι οι νέοι χρήστες του διαδικτύου έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το μπλόγκινγκ, ενώ αναζητούν πιο σύντομες μορφές επικοινωνίας, όπως το Facebook.

Ο αριθμός των νέων Αμερικανών ηλικίας 12-17 ετών που κάνουν μπλογκ, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στο 14% από το 2006, σύμφωνα με το Pew Internet and American Life Project.

Σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι προτιμούν να μοιράζονται πιο σύντομα μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και να μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων. Αντίθετα, η έρευνα διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση στο μπλόγκινγκ των χρηστών ηλικίας 30 ετών και άνω από 7% το 2007 σε 11% το 2009.  

Όσο οι τεχνολογίες ενσωματώνονται στα κοινωνικά δίκτυα, η χρήση των ιστοσελίδων αυτών συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι νέοι φαίνεται να προτιμούν το “μικρο-μπλόγκινγκ” από το “μακρο-μπλόγκινγκ”, απλώς ενημερώνοντας την κατάστασή τους.

Η Amanda Lenhart, ερευνητής του Pew και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο Associated Press ότι η δυνατότητα που υπάρχει για ενημέρωση της κατάστασης του καθενός έχει κερδίσει έδαφος έναντι του μπλόγκινγκ. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως το μπλόγκινγκ θα εξαφανιστεί αλλά ότι θα χρησιμοποιείται για περισσότερο προσωπικές περιστάσεις και σημαντικά γεγονότα, όπως γάμοι, ταξίδια κτλ.

Περισσότεροι νέοι χρήστες – το 55% των ατόμων ηλικίας από 18 ως 29 χρόνων και το 27% των ατόμων ηλικίας από 12 ως 17 χρόνων – χρησιμοποιούν, επίσης, το Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων.

Ακόμη, οι έφηβοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το Twitter. Ενώ οι νέοι είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές όλων των ιστοσελίδων απευθείας σύνδεσης, το Twitter αποτελεί την εξαίρεση.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων