Επιμορφωτικά σεμινάρια για 120.000 εκπαιδευτικούςΧωρίς την προώθηση της μαζικής επιμόρφωσης των χιλιάδων εκπαιδευτικών που καθημερινά μπαίνουν στις τάξεις δεν μπορεί να σταθεί και να προχωρήσει καμιά μεταρρύθμιση στο σχολείο. Στόχος είναι να έχουν περάσει και οι 120.000 υπηρετούντες εκπαιδευτικοί, μέσα σε μία τριετία, από τα σεμινάρια «εκσυγχρονισμού της γνώσης». Θα υπάρξει ένας φορέας επιμόρφωσης, ο ΟΕΠΕΚ, που θα διαμορφώνει τα επιμορφωτικά προγράμματα και θα παρακολουθεί την πρόοδό τους.
Θα συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια που θα τον τροφοδοτούν με το υλικό της επιμόρφωσης, αλλά και με επιμορφωτές (έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 25.000 επιμορφωτές για την ανάπτυξη των προγραμμάτων). Προτείνεται μάλιστα για τον λόγο αυτό και η συγκρότηση σώματος επιμορφωτών με πιστοποίηση, όπως επίσης η ίδρυση ειδικού φορέα (Σχολής επιμορφωτών).
Η επιμόρφωση θα διακρίνεται στην α) εισαγωγική (διάρκεια ενός έτους) με δημιουργία του θεσμού του μέντορα, β) περιοδική (ενδοσχολική, εντός και εκτός Ελλάδας, με χορήγηση αδειών στους εκπαιδευτικούς), καθώς και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων.
ΣΤΟΧΟΣ 8 προσόντα θα έχουν οι αυριανοί μαθητές
Τα καινούργια προγράμματα στοχεύουν στην ανάπτυξη οκτώ βασικών προσόντων:
Σωστή ικανότητα επικοινωνίας στη μητρική γλώσσα.
Ικανότητα επικοινωνίας σε ξένες γλώσσες [η αξιοποίηση τόσο ποσοτικών όσο και ποιοτικών μεθόδων αξιολόγησης (π.χ. φάκελος-portfolio μαθητή, ευρωπαϊκό portfolio γλωσσών) που λειτουργούν ανατροφοδοτικά σε σχέση με την επίτευξη μαθησιακών διδακτικών στόχων και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πράξης].
Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Ψηφιακή ικανότητα.
Ανεπτυγμένη αντίληψη ώστε ο μαθητής να γνωρίζει μόνος του πού θα βρίσκει και πώς τη μάθηση [η δημιουργία συνθηκών που παρέχουν σε κάθε άτομο τη δυνατότητα της διά βίου μάθησης («μαθαίνω πώς να μαθαίνω», αυτοκατευθυνόμενη μάθηση, επίλυση προβλημάτων)].
Ικανότητα του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη.
Ανάπτυξη της ικανότητας για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς.
Ανάπτυξη πολιτισμικής συνείδησης (η διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας, αλλά και προετοιμασία του νέου ανθρώπου για την κοινωνία του Ευρωπαίου πολίτη).
Α. Διαμαντοπούλου
«Στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχουμε ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα υποδομών στην υπηρεσία των Ελλήνων μαθητών. Η Ελλάδα είναι 25η στις είκοσι επτά χώρες όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ψηφιακή τάξη που προωθούμε δεν σημαίνει να βάλουμε κομπιούτερ στα σχολεία. Σημαίνει μια αλλαγή της προσέγγισης, όπου τα νέα εργαλεία, η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται οριζόντια, για να διδαχθούν όλα τα μαθήματα».
25.000 επιμορφωτές, ουάου! μήπως να τους δείξουμε τα στατιστικά της επιμόρφωσης Β΄; εδώ κυνηγάμε τους πελάτες (συγγνώμη επιμορφούμενους) με το ντουφέκι… Αυτό επίσης με την πιστοποίηση, λίγο με ταράζει. Γιατί ως γνωστόν μόλις αλλάζει επίπλωση το ΥΠΕΠΘ προκηρύσσει και μία πιστοποίηση…Φαίνεται πάμε για επιμόρφωση Γάμα!
Την Ελλάδα «αλωνίζει» κάθε εβδομάδα ο Γιώργος Ζωγόπουλος για να ικανοποιεί τις ανάγκες των Ελλήνων φοιτητών και των… μαμάδων τους. «Είναι μεγάλη απόφαση το παιδί να μείνει μόνο. Τι θα τρώει;» λέει στην «Κ» η Αθηναία Σοφία Λινάρδου, μιλώντας για τη φοιτήτρια κόρη της. Ετσι, με λίγες λέξεις, εξηγεί τον λόγο της επιτυχίας του κ. Ζωγόπουλου. Ο 48χρονος από το Αγρίνιο έχει εταιρεία με σύνθημα «μεταφέρουμε για φοιτητές», ή αλλιώς Student’s Transport Services, όπως είναι ο τίτλος. «Μεταφέρουμε δέματα σε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, και αντίστροφα, όσα τα παιδιά στέλνουν στους γονείς, συνήθως τα άπλυτα ρούχα. Κάνουμε δύο διαδρομές σε πόλεις με τμήματα ΑΕΙ. Η πρώτη γίνεται από την Αθήνα μέχρι τα Γιάννενα με ενδιάμεσες στάσεις. Η δεύτερη διαδρομή είναι Γιάννενα – Αγρίνιο – Πάτρα – Λαμία – Βόλος – Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη» ανέφερε στην «Κ». Σύμφωνα με τον κ. Ζωγόπουλο, το 10% των δεμάτων περιέχουν ρούχα και άλλα αντικείμενα, κυρίως είδη σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα έχουν μαγειρεμένα φαγητά, και βασικός λόγος δεν είναι μόνο ο υπερπροστατευτισμός των γονιών. Πολύ συχνά φοιτητές παραπονιούνται ότι το φαγητό στις πανεπιστημιακές λέσχες δεν… τρώγεται. Μάλιστα, ο ίδιος καταρρίπτει τον μύθο ότι περισσότερο τα αγόρια δεν θέλουν να ξεβολευτούν από τη μητρική φροντίδα. «Θα περιμέναμε οι περισσότεροι παραλήπτες να είναι αγόρια. Ομως συμβαίνει το αντίθετο» τονίζει. Τα νωπά και τα μαγειρεμένα προϊόντα μεταφέρονται σε ειδικά κιβώτια – ψυγεία. Και παρότι φροντίζει ώστε να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα, ο κ. Ζωγόπουλος διηγήθηκε στην «Κ» ένα από τα πολλά παράδοξα που μπορεί να απαιτήσει η γραφειοκρατία: Για την έκδοση άδειας για την επιχείρηση, οι αρμόδιοι του ζήτησαν τα μεταφερόμενα προϊόντα να είναι από εταιρείες πιστοποιημένες με ISO. «Μα, μεταφέρουμε μαγειρεμένα φαγητά από μαμάδες!» απάντησε έκπληκτος.
Τα τάπερ της μαμάς ταξιδεύουν, λοιπόν, σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό, βέβαια, δεν φταίει μόνο ο υπερπροστατευτισμός των γονιών. Σχετίζεται και με την ίδρυση νέων ΑΕΙ ακόμη και σε κωμοπόλεις χωρίς επαρκείς δομές φοιτητικής μέριμνας, μόνο και μόνο για να ενισχυθεί οικονομικά η περιφέρεια…
Ο καθένας μπορεί πλέον να ταξιδέψει στην αχανή ρωσική τάιγκα, στα βαθιά μπλε νερά της τεράστιας λίμνης Βαϊκάλης και στις στέπες της Σιβηρίας – χωρίς να σηκωθεί καν από τον καναπέ του – χάρη σε ένα νέο site που δημιούργησαν από κοινού η Google και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι. Δίνει τη δυνατότητα στους «ταξιδιώτες της πολυθρόνας» να παρακολουθήσουν με την άνεσή τους όλο το μήκος της διαδρομής μέσω web-κάμερας.
«Δεν χρειάζεστε παρά μια απλή σύνδεση στο διαδίκτυο και μπορείτε να ταξιδέψετε…σε επτά χρονικές ζώνες, σε 12 περιοχές, σε 87 χωριά.
Δείτε τα πιο όμορφα τοπία στη Ρωσία από το παράθυρο του τρένου, που διασχίζει 9.000 χιλιόμετρα, χάρη σε 150 ώρες βίντεο», αναφέρει ανακοίνωση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Η διαδρομή του Υπερσιβηρικού από τη Μόσχα μέχρι την πόλη του Βλαδιβοστόκ, στην ακτή της Ανατολικής Ρωσίας στον Ειρηνικό ωκεανό, παρουσιάζεται τόσο με χάρτες όσο και με βίντεο του YouTube στη διεύθυνση www.google.ru/transsib. ENET
Την προτελευταία θέση μεταξύ 25 ανεπτυγμένων χωρών σε όλο τον κόσμο ως προς την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, καταλαμβάνει η χώρα μας σύμφωνα με πίνακα που συντάχθηκε στο London Business School για λογαριασμό της Nokia Siemens Networks.
Στον Πίνακα Επιδόσεων Συνδεσιμότητας ο οποίος καταρτίστηκε από την ομάδα του καθηγητή Λίοναρντ Ουέιβερμαν, συνυπολογίζονται δεκάδες παραμέτροι μεταξύ των οποίων: οι τεχνολογικές δεξιότητες και η χρήση της τεχνολογίας επικοινωνιών και περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές λίστες για 25 ανεπτυγμένες και 25 αναπτυσσόμενες χώρες.
Στην πρώτη πεντάδα στην κατάταξη των ανεπτυγμένων χωρών βρίσκονται οι ΗΠΑ (7,71), η Σουηδία (7,47), η Δανία (7,18), η Ολλανδία (6,75) και η Νορβηγία (6,51), ενώ στην έκτη θέση η Βρετανία (6,44) ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Ισπανία (δείκτης συνδεσιμότητας 3,49), η Πορτογαλία (3,02), η Ουγγαρία (2.72), η Ελλάδα (2,62) και η Πολωνία (2,49).
Στην αντίστοιχη λίστα των αναπτυσσόμενων χωρών, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Μαλαισία χάρη στην καλή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Νότιος Αφρική και τη Χιλή, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Νιγηρία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή