Αρχείο για 13 Φεβρουαρίου, 2010

treno_sto_rouf1.jpgΓια τρίτη χρονιά συνεχίζονται εφέτος οι επιτυχημένες λογοτεχνικές συναντήσεις μετά ποτού και φαγητού τα μεσημέρια της Κυριακής στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ. Οσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τους αγαπημένους τους έλληνες λογοτέχνες (πεζογράφους, ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς) έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν μαζί τους και να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της προσωπικής ζωής και του συγγραφικού έργου τους πίνοντας ένα ποτήρι κρασί σε φιλικό κλίμα στο βαγόνι του Οrient Εxpress.

« Θέλουμε, στον βαθμό που μπορούμε, να στηρίξουμε το βιβλίο και να βοηθήσουμε στην αύξηση του αναγνωστικού κοινού. Εχουμε σύμμαχό μας την οικειότητα και τη φιλική ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα στο βαγόνι. Οι αναγνώστες νιώθουν σαν να είναι συνταξιδιώτες με τον συγγραφέα και μοιράζονται μαζί του μια σύντομη αλλά πολύ προσωπική διαδρομή » λέει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Τατιάνα Λύγαρη η οποία οργανώνει αυτά τα πρωτότυπα κυριακάτικα λογοτεχνικά brunches. Ο Γ΄ Κύκλος Λογοτεχνικών Βrunches στο Τρένο στο Ρουφ ξεκινά με τον Μιχάλη Γκανά, για να ακολουθήσουν ο Παύλος Μάτεσις στις 21/2, η Μάρω Δούκα στις 28/2 και ο Μένης Κουμανταρέας στις 7/3. Η είσοδος τιμάται 22 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνονται φαγητό και ένα ποτήρι κρασί).

Τρένο στο Ρουφ, Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, οδός Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 210 5298.922 και 6937 604.988, e-mail: theater@totrenostorouf.gr.

BHMA

Comments 0 σχόλια »

shakesp.jpgΜια 85χρονη Ινδή, η τελευταία μιας ολόκληρης φυλής που ζούσε στις νήσους του αρχιπελάγους Ανταμάν, έφυγε από τη ζωή παίρνοντας μαζί της στον τάφο μια γλώσσα ηλικίας 65.000 ετών. Η ΜπόαΣρ ανήκε στη γηγενή φυλή των Μπο η οποία αριθμεί πλέον μόλις 52 άτομα, αλλά ήταν η μοναδική ομιλήτρια της πανάρχαιης γλώσσας.

Σύμφωνα με την UΝΕSCΟ, κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση ως και 1.800 γλώσσες, από τις περίπου 6.000 ζωντανές γλώσσες του πλανήτη. «Ασφαλής» θεωρείται μια γλώσσα αν υπολογίζεται ότι θα την μιλούν παιδιά σε 100 χρόνια. «Επισφαλής», αν εκτιμάται ότι δεν θα την μιλούν παιδιά σε 100 χρόνια. «Ετοιμοθάνατη», αν δεν την μιλούν παιδιά σήμερα.

Τρία είναι τα κριτήρια ζωτικότητας μιας γλώσσας:

1. Ο αριθμός των ομιλητών. 2. Η μέση ηλικία των ομιλητών. 3. Το ποσοστό της νεότερης γενιάς που τη χρησιμοποιεί ως μητρική.

Δεν υπάρχουν απόλυτα αριθμητικά κριτήρια. Γλώσσες της Αφρικής που ομιλούνται από 100 άτομα μπορεί να θεωρούνται ασφαλείς, ενώ γλώσσες της Ινδονησίας που ομιλούνται από δεκάδες χιλιάδες άτομα ετοιμοθάνατες διότι δεν τις μαθαίνει η νέα γενιά. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

logo_t2.jpgΜε πέντε μήνες ζωής, 300 ενεργούς φοιτητές, υποστήριξη από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου και προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου, το πρώτο παγκόσμιο διαδικτυακό πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα ήρθε για να φέρει τη μεγάλη επανάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο πείραμα σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο ξεκίνησε στις 10 του περασμένου Σεπτέμβρη από τον ισραηλινό επιχειρηματία κ. Σάι Ρισέφ. Το Πανεπιστήμιο του Λαού (University of the Ρeople) έχει προσελκύσει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και την υποστήριξη οικονομικών και επιστημονικών φορέων, καθώς δίνει μια ελπίδα τόσο στους πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, αλλά και σε όλους τους πολίτες που έχουν πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα προγράμματά του μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος θέλει, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αρκεί να ξέρει αγγλικά και να μπορεί να πληρώσει ένα μικρό κόστος εγγραφής, το οποίο κυμαίνεται από 15 ως 50 δολάρια (ανάλογα με τη χώρα προέλευσης). Ακόμη, πρέπει να πληρώσει το κόστος των εξετάσεών του, το οποίο κυμαίνεται από 10 ως 100 δολάρια.Το Πανεπιστήμιο του Λαού (http: //www.uopeople.org) δεν δέχεται δίδακτρα, δεν πληρώνει σχεδόν κανέναν από τους ακαδημαϊκούς οι οποίοι διδάσκουν στα προγράμματά του, αλλά διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ένα μοντέρνο πανεπιστήμιο, εκτός από κτιριακές εγκαταστάσεις (campus) και αμφιθέατρα. « Η εκπαίδευση έχει γίνει εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση », λέει ο κ. Ρισέφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Βusiness Week». « Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτό που κάνουμε είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον εφευρέθηκε το Ιnternet. Γιατί να μη βοηθήσουμε τους ανθρώπους μέσω του Ιnternet, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο που να προσφέρει μόρφωση χωρίς δίδακτρα; ».

Προς το παρόν, το Πανεπιστήμιο του Λαού δεν είναι πιστοποιημένο. Πάντως, το να πιστοποιηθεί είναι μια από τις προτεραιότητές του, όπως λέει ο κ. Ρισέφ, που δηλώνει ότι καταχώρισε νομικά το ίδρυμα στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, για να συνεργαστεί χωρίς προβλήματα με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της χώρας. Ηδη, το νέο πανεπιστήμιο αποτελεί ερευνητικό συνεργάτη της Νομικής Σχολής του Γέιλ στην Αμερική, έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και ακαδημαϊκών θεσμών υψηλής στάθμης, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Ηofstra της Νέας Υόρκης κ. Ντ.Γκρίνγουντ συμμετέχει εθελοντικά μία φορά την εβδομάδα στα προγράμματά του, ενώ αποτελεί και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής. Μέλος της ίδιας επιτροπής είναι και ο καθηγητής Νομικής του Γέιλ κ. Τζ. Μπάλκιν, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία του με το νέο πανεπιστήμιο προκειμένου να διερευνήσει τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης στη γνώση. Το νέο ίδρυμα μπαίνει έτσι σε μια αναπτυσσόμενη με γοργούς ρυθμούς αγορά, καθώς από τα δύο εκατομμύρια άτομα που παρακολουθούν σήμερα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το 68% παρακολουθεί προγράμματα μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Μέχρι σήμερα, ο κ. Ρισέφ έχει επενδύσει στο ίδρυμα 1.000.000 δολάρια από την προσωπική του περιουσία, ενώ αναζητεί άλλα 5.000.000 από χρηματοδότες.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
University of the Ρeople
4 Ιδρυτής και πρόεδρος: Ο ισραηλινός επιχειρηματίας κ. Σάι Ρισέφ (φωτογραφία)

4 Κόστος: Η εγγραφή από 15 ως 50 δολάρια (ανάλογα με τη χώρα προέλευσης) και οι εξετάσεις, που κοστίζουν από 10 ως 100 δολάρια 4 Προϋποθέσεις φοίτησης: Απολυτήριο Λυκείου, επάρκεια στα Αγγλικά, πρόσβαση στο Διαδίκτυο 4 Φοιτητές: Από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου Ηλεκτρονική διεύθυνση: http: //www.uopeople.org) 4 Σε αριθμούς: Τριακόσιοι φοιτητές εγγεγραμμένοι από 50 χώρες 4 Σπουδές: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφορική

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Την έντονη ανησυχία γονέων και δασκάλων έχουν προκαλέσει οι συχνές αυτοκτονίες μαθητών στη Βομβάη και τις γύρω περιοχές.

Όπως αναφέρει το CNN, από την αρχή του έτους, περίπου 25 μαθητές έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους, ενώ γονείς και δάσκαλοι παλεύουν να καταλάβουν τί κρύβεται πίσω από τους θανάτους και προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Η Ινδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας στον κόσμο και οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 40% αυτών που αποφασίζουν να θέσουν τέλος στη ζωή τους είναι έφηβοι.

Οι αρχές της χώρας μάλιστα οργανώνουν σχετικά συμβούλια προκειμένου να εξετάσουν το φαινόμενο αυτό. Στα συμβούλια αυτά οι δάσκαλοι προσπαθούν να ερευνήσουν τις αιτίες των αυτοκτονίων και να καταπολεμήσουν τις αυτοκτονικές τάσεις των παιδιών.

Σε πολλές περιπτώσεις, αιτία που ένας έφηβος οδηγείται στην αυτοκτονία είναι η πίεση που νιώθει από το σχολείο.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ινδίας είναι βασισμένο στην αποστήθιση και δίνει εξαιρετική έμβαση στους υψηλούς βαθμούς.

«Στο παρελθόν τα παιδιά είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Στο παρελθόν τα παιδιά δεν έπρεπε να αγωνιστούν τόσο για να περάσουν σε κάποιο κολέγιο. Όλοι αυτοί οι παράγονες έχουν επηρεαστεί και από τις αλλαγές στη Ινδία που συνέβησαν περίπου στη δεκαετία του ’80», τονίζει ο ψυχίατρος, Χάρις Σέτι.

Το Βήμα

CNN

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων