Αρχείο για 4 Φεβρουαρίου, 2010

hedaer_bg_r.gifΤην Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly, και ώρα 9.30 – 14.00 ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της Δια Βίου Μάθησης μέσα από μία ανθρωποκεντρική, αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη στρατηγική», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις στρατηγικές της Δια Βίου Μάθησης.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό θα απευθύνουν, η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Θεόδωρος Τσέκος και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, Ευθύμιος Μπάκας.
Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) με τη συνεργασία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Κ.ΑΝ.Ε.Π.) της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Pass the light».
Η ημερίδα θα προβληθεί ζωντανά μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr/rts

Γενική Γραμματεία Δια βίου μάθησης

Comments 0 σχόλια »

345.jpgΕπισκέφθηκα την αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης,  στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Στην έκθεση  παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα των βασικών ενοτήτων της καλλιτεχνικής δημιουργίας του: έργα των δεκαετιών 1960 και 1970, οι ενότητες «Η εικόνα του σώματος» (1979-1992), «Λιοτριβιά» (1978-1986), «Σελίδες ημερολογίου» (1980-1990), η πολύπτυχη μνημειακή ζωγραφική εγκατάσταση «Νέκυια» (1993-2000), καθώς επίσης, για πρώτη φορά, η τελευταία σημαντική ενότητα του καλλιτέχνη με τίτλο «Αναφορές» (2002-2009), μια σειρά φανταστικών πορτρέτων πέντε καλλιτεχνών ( Φρ. Μπέικον, Β. Βαν Γκογκ, Α.Τζιακομέτι, Γ.Μπουζιάνης, Γ.Χαλεπάς ) που επέδρασαν καταλυτικά στη ζωγραφική σκέψη του. 

Ειδικά η Νέκυια προκαλεί τον θεατή καθώς τα όρια των δύο κόσμων γίνονται ρευστά. Μία συνομιλία με τους νεκρούς μέσα από μία εικαστική κάθοδο στον Άδη. Η ζωγραφική του σώματος βιογραφεί το θάνατο.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης 

emst

Comments 0 σχόλια »

computegravelogout.jpgΤι θα γίνουν τα e-mail μου, το μπλογκ μου και η σελίδα μου στο Facebook όταν… πεθάνω; Στις ΗΠΑ ειδικές εταιρείες υπόσχονται την ασφάλεια των ψηφιακών μυστικών του χρήστη μετά τον θάνατό του και κάνουν χρυσές δουλειές. Με ένα μικρό αντίτιμο, συνήθως περί τα 25 ευρώ τον χρόνο, παντός είδους κωδικοί, μυστικά passwords και τραπεζικοί λογαριασμοί online προστατεύονται από υπηρεσίες που εγγυώνται ότι ο μακαρίτης θα πάρει τα προσωπικά του δεδομένα στον τάφο ή θα τα μοιραστούν κληρονόμοι της εμπιστοσύνης του.

Παλιά, όταν κάποιος έφευγε από τη ζωή, άφηνε συνήθως πίσω του κάποια έγγραφα επαγγελματικής φύσεως, μερικά άλμπουμ με φωτογραφίες, ίσως και ερωτικές επιστολές. Στις μέρες μας οι περισσότεροι έχουν μεταφέρει τέτοια προσωπικά δεδομένα σε ψηφιακά αρχεία. Τι γίνεται όμως με τους κωδικούς ασφαλείας, που παρέχουν πρόσβαση στον υπολογιστή, στον τραπεζικό λογαριασμό, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή στο προσωπικό ιστολόγιο κάποιου, όταν ο χρήστης αποχαιρετήσει τα εγκόσμια;

Προσφέροντας τη βεβαιότητα ότι τα προσωπικά δεδομένα θα παραδοθούν στα χέρια ενός στενού συγγενούς ή ενός έμπιστου φίλου που ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα έχει επιλέξει όσο βρίσκεται εν ζωή, οι ιστοσελίδες-φύλακες ψηφιακών μυστικών γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Ο ενδιαφερόμενος συμφωνεί με την ιστοσελίδα που θα επιλέξει τους όρους της ψηφιακής «διαθήκης» του. Πληρώνει κάθε χρόνο τη συνδρομή και όταν διαπιστωθεί ο θάνατός του, μέσω πιστοποιητικού θανάτου ή άλλων διαδικασιών, η υπηρεσία αναλαμβάνει να αποκαλύψει τους κωδικούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των τραπεζικών δεδομένων ή και σημειώματα προσωπικής φύσεως με εκμυστηρεύσεις που ο αποθανών δεν μοιράστηκε με τους οικείους του όσο ζούσε. Πριν από την έλευση των «ψηφιακών θυρίδων ασφαλείας», όπως αποκαλούνται αυτές οι ιστοσελίδες, τα στοιχεία χάνονταν, ή για να «ξεκλειδωθεί» ο λογαριασμός κάποιου χωρίς τους προσωπικούς του κωδικούς απαιτούνταν πιστοποιητικό θανάτου, ρητός όρος στη διαθήκη του αποθανόντος, ή ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση. Αντιθέτως, η διαδικασία που απαιτείται πλέον μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι τόσο απλή όσο η δημιουργία ενός λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και επιπλέον παρέχει πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από χάκερς.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

harald_schmitt_lenin_thrown.jpgΣε μια προσπάθεια συμφιλίωσης με το ιστορικό παρελθόν, το Βερολίνο εγκαινιάζει ένα «μουσείο ντροπιασμένων αγαλμάτων», στο οποίο θα συνυπάρχουν μνημεία από εποχές που οι Βερολινέζοι θέλησαν κάποτε να αφήσουν πίσω τους. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά εκθέματα θα είναι η κεφαλή του γιγαντιαίου αγάλματος του Λένιν, βάρους 3,5 τόνων, το οποίο αποκαθηλώθηκε το 1991, δύο χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, και θάφτηκε στα περίχωρα της γερμανικής πρωτεύουσας. Το νέο μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του το 2013 σε φρούριο του 16ου αιώνα. Θα φιλοξενεί μνημεία της ψυχροπολεμικής περιόδου, της εποχής του Γ΄ Ράιχ και αγάλματα του 18ου αιώνα που εξυμνούσαν τον μιλιταρισμό της Πρωσίας.

To Βήμα

Comments 0 σχόλια »

27462.jpg

Αρχικά αντιμετωπίστηκε ως μια χαριτωμένη παραξενιά. Ακολούθως έγινε μία από τις πολυχρησιμοποιημένες λέξεις στην καθημερινότητά μας. Σήμερα οι νεαρές ηλικίες παραδέχονται ότι έχουν σχεδόν θέσει σε αχρησία το κινητό τους τηλέφωνο.

Δεν περνάει μέρα που να μην επισκεφθούν το προφίλ τους και να ανανεώσουν το στάτους τους. Οι νεαρές ηλικίες πλέον συχνάζουν καθημερινά στο Facebook, όπως οι παλιοί στο καφενείο, και, όπως είπαν νεαροί χρήστες στο «Βήμα», δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτό: «Μπαίνω κάθε μέρα, σε διαφορετικές ώρες. Να δω τι κάνουν οι φίλοι μου, να ανταλλάξουμε τραγούδια ή βίντεο, να πούμε τα νέα μας.Οι γονείς μου παραπονέθηκαν μόνο στην αρχή. Οταν είδαν ότι τους ζητούσα όλο και αραιότερα χρήματα για να αγοράσω κάρτα για το κινητό μου, ηρέμησαν» λέει χαμογελαστή η Ειρήνη Μ., 14 ετών. «Τώρα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ όσο συχνά χρησιμοποιούσα το κινητό μου» συμπληρώνει. Ο Γιώργος Κ., 13 ετών, αναφέρει ότι ενεργοποιήθηκε περισσότερο στο Facebook έπειτα από προτροπή των γονιών του αφού το θεώρησαν ασφαλέστερο: «Ηταν πολύ ανήσυχοι για την ακτινοβολία του κινητού. Από τις πρώτες ημέρες που ζήτησανα μου αγοράσουνείχαν προβληματιστεί. Αλλά πλέον βλέπουν ότι το χρησιμοποιώ όλο και λιγότερο. Εξάλλουμε το Facebook κάνω ό,τι θα έκανα με το κινητό και κάτι παραπάνω».

Οι λειτουργίες του Facebook αυξάνονται καθημερινά. Εκτός από τα παιχνίδια που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης, μπορεί να επικοινωνήσει με τους φίλους του ανά πάσα στιγμή: να τους στείλει προσωπικά μηνύματα, να κάνει chat, να δει και να σχολιάσει τις φωτογραφίες άλλων χρηστών, να μάθει πληροφορίες για αυτόν χωρίς να χρειαστεί να τον ρωτήσει απευθείας και φυσικά να φλερτάρει.

«Δεν ήθελα να ρωτήσω το ζώδιο ενός αγοριού που μου άρεσε, οπότε ανέτρεξα στο προφίλ του» λέει χαμογελώντας η Ειρήνη. «Και όταν θέλησα να μάθω με ποιους έκανε παρέα, αντί να πάρω τηλέφωνο φίλους και φίλες για να ρωτήσω για αυτόν και να εκτεθώ, “ξεσκόνισα” το προφίλ του».

Ο Γιώργος Κ. σερφάρει καθημερινά στο Facebook και ανταλλάσσει απόψεις με τους φίλους του για την αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό: «Μέσα από το Facebook κανονίζουμε να πάμε στο γήπεδο και μέσα από εκεί ρίχνουμε τα καρφιά μας για την πορεία της ομάδας. Ε, ναι, δεν πάει και τόσο καλά τώρα τελευταία και τα πειράγματα από τους βάζελους πάνε κι έρχονται με ρυθμό πολυβόλου!».

Οι μικρές ηλικίες βρήκαν έναν νέο τρόπο να επικοινωνούν. Μένει να δούμε κατά πόσο θα τον διατηρήσουν ή θα τον υποκαταστήσουν κι αυτόν, όταν η τεχνολογία ανοίξει κάποιο άλλο παράθυρο, όπως φαίνεται ότι έκαναν με τον μέχρι πρότινος αχώριστο… φίλο τους, το κινητό.

Η ΑΡΧΗ
η Λίγα πράγματα θυμίζουν το αρχικό Facebook αφού οι αλλαγές στην εικόνα και στις λειτουργίες του γίνονται με καταιγιστικό ρυθμό αφομοιώνοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τις διαδικτυακές μόδες (π.χ., Τwitter, Flickr) που σημειώνουν επιτυχία. Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook ιδρύθηκε από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ τον Φεβρουάριο του 2004 με σκοπό να φέρει κοντά τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
η Η «φιλία» με άτομα που δεν γνωρίζουμε. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες, η πλοήγηση στο Facebook θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η (αλόγιστη) χρέωση των πιστωτικών καρτών. Σε πολλά παιχνίδια υπάρχει η δυνατότητα να «αγοράσεις» πόντους με χρέωση της πιστωτικής κάρτας. Η μη χρήση ορίων στο τι κάνουμε και λέμε. Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν ακόμη και απολύσεις γιατί ο υπάλληλος είτε είχε ξεχάσει ότι ήταν «φίλος» με το αφεντικό του και τον έβριζε «δημοσίως».

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
η Η Ειρήνη Μ. χρησιμοποιούσε κάθε εβδομάδα μία κάρτα των 9 ευρώ. Πλέον μπορεί να περάσουν και δύο εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί να την ανανεώσει.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων