Αρχείο για 3 Φεβρουαρίου, 2010

computeraddict.jpgΟ μέσος Αμερικανός έφηβος, με εξαίρεση την ώρα που περνά στο σχολείο, υπολογίζεται ότι ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο στο να χρησιμοποιεί ένα smart phone, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια τηλεόραση ή μια άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Σύμφωνα με έρευνα του Kaiser Family Foundation, οι ηλικίες μεταξύ 8-18 ετών χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές περισσότερο από 7,5 ώρες ημερησίως, είτε για να σερφάρουν στο Ιντερνετ είτε για να ακούσουν μουσική.

Η ίδια ηλικιακή ομάδα πριν από 5 χρόνια ξόδευε σε παρόμοια έρευνα κατά μέσο όρο 6,5 ώρες. Στην τελευταία καταγραφή δεν συμπεριλαμβάνεται η περίπου 1,5 ώρα που διαθέτουν οι έφηβοι για να γράφουν μηνύματα στα κινητά τους, αλλά και τα 30 λεπτά που υπολογίζεται ότι αφιερώνουν για τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.

Τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα στις ΗΠΑ, προκάλεσαν την έκπληξη των υπευθύνων του Kaiser Family Foundation, που είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα το 2005 ότι η χρήση αυτών των συσκευών από τους νεαρούς Αμερικανούς έπιασε ταβάνι και ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον. Στα συμπεράσματα των ερευνητών σημειώνεται και το γεγονός ότι η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σχετίζεται άμεσα με προβληματικές συμπεριφορές και με χαμηλή καθημερινή απόδοση στις σχολικές τάξεις.

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι η αυξητική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, σε σχέση με τη δεκαετία του ’90, οφείλεται και στο γεγονός ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο πλέον πολύ εξειδικευμένα και υψηλής τεχνολογίας προϊόντα (π.χ. ipods), τα οποία είναι μικρά και μπορεί να μεταφέρονται και να χρησιμοποιούνται παντού.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, δρ Μάικλ Ριτς, υποστήριξε ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να συζητούν για το αν η χρήση αυτών των συσκευών από τους έφηβους είναι καλή ή κακή και θα πρέπει να αποδεχτούν σήμερα ότι είναι μέρος του ζωτικού τους περιβάλλοντος.

Σε γενικές γραμμές, η πλειοψηφία των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν σχετικά καλούς βαθμούς στο σχολείο τους. Ενα, όμως, 47% των μαθητών που χρησιμοποιούν μέχρι και 14 ώρες την ημέρα τις ηλεκτρονικές συσκευές αποδείχθηκε ότι είχαν πολύ μέτριες βαθμολογίες στα μαθήματά τους.

Κατά μέσο όρο, οι νεαροί Αμερικανοί υπολογίζεται ότι ξοδεύουν καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες στο να παίζουν με μια κινητή συσκευή, αφιερώνουν άλλη μία ώρα παρακολουθώντας τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική, ενώ προτιμούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο για να ακούν μουσική ή να βλέπουν βίντεο παρά για τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

facebook.jpgΗ γυναίκα του τον είχε παρατήσει. Τα παιδιά του ζούσαν στο σπίτι της μητέρας τους, οι γονείς του και ο αδελφός του στην άλλη άκρη της Αμερικής. Ήταν προπαραμονή Χριστουγέννων. Αισθανόταν αφόρητη μοναξιά. Και στο μυαλό του τριγυρνούσε μια έρευνα που έδειχνε ότι τα συναισθήματα θλίψης και απομόνωσης μεταδίδονται από εκείνον που τα νιώθει όχι μόνο στους φίλους του, αλλά και στους φίλους των φίλων του. Υπήρχε λοιπόν κίνδυνος να κολλήσει την αρρώστια του η μισή Αμερική.

Παρ΄ όλα αυτά- και αφού δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει- ο 45χρονος συγγραφέας Ουόλτερ Κερν κάθησε μπροστά στον υπολογιστή του και μπήκε στο Facebook. Δεν ήταν κανένας μανιακός των κοινωνικών δικτύων, το αντίθετο μάλιστα. Τον προηγούμενο μήνα είχε διατρέξει για επαγγελματικούς λόγους τις σελίδες τριών καλά δικτυωμένων συναδέλφων του και είχε γίνει «φίλος» με καμιά 300αριά αγνώστους. Δύσκολα θα του έλυναν αυτοί το πρόβλημα. Ήθελε όμως απεγνωσμένα με κάποιον να μιλήσει. Και δεν θα τον πείραζε αν του καθόταν μία από τις μόνες και ωραίες κυρίες της λίστας.

Ε, λοιπόν, μια τέτοια κυρία ήταν εκείνη την ώρα online, άρα θεωρητικά ήταν διαθέσιμη για chat. Μέσα σε δευτερόλεπτα είχε τσεκάρει τη φωτογραφία της και τα βασικά της χαρακτηριστικά, τα είχε εγκρίνει, και της είχε στείλει μήνυμα χωρίς να περιμένει πολλά. Η έρευνα που είχε διαβάσει, άλλωστε, τόνιζε ότι η αρνητική διάθεση προκαλεί ακόμη αρνητικότερη διάθεση. Να όμως που μερικές φορές οι έρευνες διαψεύδονται από τη ζωή. Την απάντηση δεν τη θυμάται, έχει περάσει πια πάνω από χρόνος. Είναι σίγουρος πάντως πως ήταν κάτι του τύπου «Έχω διαβάσει κι έχω λατρέψει ό,τι λέξη έχεις γράψει, αχ, τι κρίμα που δεν σε ήξερα νωρίτερα;». Τέλος πάντων, κάτι τέτοιο.

Το ότι δεν είχαν γνωριστεί νωρίτερα αποδείχθηκε πως δεν ήταν και τόσο σημαντικό. Όπως γράφει ο Κερν στο περιοδικό των Νιου Γιορκ Τάιμς, ήδη γιορτάζουν ένα χρόνο έγγαμου βίου. Κι αν για πολλούς Αμερικανούς αυτός ο χρόνος ήταν δύσκολος- απολύσεις, χρέη, κατασχέσεις σπιτιών- εκείνος είναι ευτυχισμένος. Με βάση λοιπόν την ίδια έρευνα που του είχε προκαλέσει κατάθλιψη, η ευτυχία του μπορεί να μεταδοθεί στη μισή Αμερική.

Ηθικό δίδαγμα: η τεχνολογία κάνει μερικές φορές θαύματα. Κι αν με το Facebook μπορείς με λίγη τύχη να βρεις σύντροφο, με το iΡad που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ο Στιβ Τζομπς μπορείς προφανώς να κάνεις ακόμη περισσότερα πράγματα. Προκύπτει βέβαια ένα ερώτημα. Αν αυτά τα μηχανήματα είναι ικανά να θεραπεύσουν τη μοναξιά σου, μπορούν αν μια μέρα μετανιώσεις να σου τη φέρουν πίσω;

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Tου ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ TA NEA

Comments 0 σχόλια »

444.jpgΟΙ ΛΟΓΟΙ του Μπενίτο Μουσολίνι είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής εφαρμογή στην ιταλική έκδοση της διαδικτυακής πολυμεσικής πλατφόρμας iTunes.

Το iMussolini, όπως είναι ο τίτλος της, περιέχει 100 λόγους του Ιταλού δικτάτορα από το 1914, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έως την εποχή της μεγάλης ακμής του Φασιστικού Κόμματος, το 1938, και διατίθεται για «κατέβασμα» από τους ενδιαφερόμενους αντί 79 λεπτών του ευρώ.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ έκανε την εμφάνισή της στο Διαδίκτυο στις 21 Ιανουαρίου και από τα 55 «κατεβάσματα» της πρώτης μέρας έχει φθάσει τα 1.000 κατά μέσον όρο. Η δημοτικότητα του iMussolini, όπως είναι ο τίτλος της, προκαλεί τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά πολλών Ιταλών. «Το ανησυχητικό ειναι ότι το iTunes δεν απευθύνεται σε κάποιους παλιούς νοσταλγούς του φασισμού, αλλά στη γενιά του Facebook», γράφει η έγκυρη κεντροαριστερή εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Δημιουργός της εφαρμογής είναι ο 25χρονος Ναπολιτάνος Λουίτζι Μαρίνο, ο οποίος δεν είχε σκοπό να ευλογήσει τον Μουσολίνι, αλλά να ντοκουμεντάρει «μια πολύ μελανή σελίδα της σύγχρονης Ιστορίας μας», όπως δήλωσε. Και για να αποδείξει το αγαθό των προθέσεών του, ανέφερε ότι ένα από τα προσεχή σχέδιά του είναι να «ανεβάσει» στο Διαδίκτυο τις ομιλίες του Γκάντι.

ΑΝ ΚΑΙ έχουν περάσει 65 χρόνια από την εκτέλεσή του, οι συμπατριώτες του δεν φαίνεται να τον έχουν ξεχάσει. Τα αναμνηστικά του Μουσολίνι είναι μια ανθούσα βιομηχανία, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στη γενέτειρά του Πρεντάπιο. Μπορεί κανείς να αγοράσει μικρές προτομές του Μουσολίνι, κολώνιες «Nostalgia» με το φασιστικό σήμα στο κουτί και μπλουζάκια με τα αρχικά VIDS (Viva Il Duce Sempre = ο Μουσολίνι θα ζει για πάντα).

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων