Ενα φανταστικό, τροπικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό με την ονομασία Σεϊλάν. Μια ανθρωπιστική κρίση έχει ξεσπάσει εξαιτίας της εμφύλιας διαμάχης που σπαράζει τους κατοίκους και της ξηρασίας που πλήττει το νησί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.Μια επίλεκτη ομάδα του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ κατευθύνεται στην περιοχή προκειμένου να παράσχει τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του νησιού.
Για να επιτύχει τον στόχο της πρέπει πρώτα να φέρει εις πέρας έξι αποστολές. Στον αγώνα ενάντια στην πείνα συμμετέχουν μικροί μαθητές.
Το εκπαιδευτικό βιντεοπαιχνίδι με την ονομασίαFood Force, που σχεδιάστηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές ηλικίας 8-13 ετών να εκτιμήσουν τις διαστάσεις μιας ανθρωπιστικής κρίσης, να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για να την αντιμετωπίσουν και να εξοικειωθούν με τις δυσκολίες που εμπεριέχει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες. Το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα www. food-force.com και οι δάσκαλοι μπορούν να το παίξουν με τους μαθητές στην τάξη ή να το γράψουν σε CD και να τα μοιράσουν στους μαθητές.
Ως σήμερα περισσότερα από 7 εκατομμύρια χρήστες έχουν κατεβάσει το παιχνίδι από το Διαδίκτυο.
Οι συνθήκες του παιχνιδιού ομοιάζουν πολύ με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, γεγονός που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έργο τους.
Το Food Force εξελίσσεται σε έξι αποστολές, καθεμία από τις οποίες ξεκινά με ένα εκπαιδευτικό βίντεο, που δείχνει στους χρήστες τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα στην προσπάθειά της να μεταφέρει τα τρόφιμα στους κατοίκους του νησιού.
Στην πρώτη αποστολή οι μαθητές καλούνται να εποπτεύσουν από αέρος την περιοχή, να εντοπίσουν τους υποσιτισμένους και να βρουν την πιο σύντομη διαδρομή για την παροχή τροφής.
Στη δεύτερη, τους ζητείται με ένα περιορισμένο μπάτζετ να δημιουργήσουν γεύματα πλούσια σε θρεπτική αξία, ενώ στην τρίτη αποστολή τα παραδίδουν από αέρος στους κατοίκους του νησιού. Στην τέταρτη αποστολή οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διεθνείς οργανώσεις ώστε να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων όσο πιο οικονομικά μπορούν και στην επόμενη αποστολή τα παραδίδουν με επίγεια μέσα μεταφοράς.
Στο τέλος οι μαθητές καλούνται να εξασφαλίσουν ότι η Σεϊλάν μπορεί να παράγει αρκετά τρόφιμα για τους κατοίκους της και ότι η κοινότητα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να αναπτυχθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιντεοπαιχνίδι έχει λάβει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόκειται από την επόμενη σχολική χρονιά να μπει και στις ελληνικές σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθεί ως βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό στο πλαίσιο προγραμμάτων που υλοποιούνται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Σοβαρά παιχνίδια» για σοβαρά προβλήματα
ΤοFood Forceανήκει σε μια νέα γενιά εκπαιδευτικών βιντεοπαιχνιδιών, οι σχεδιαστές των οποίων τα αποκαλούν «σοβαρά παιχνίδια» και έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν τους νέους χρήστες στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων
ΣτοΡea cemaker(Ο Ειρηνοποιός) οι χρήστες καλούνται να φέρουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή δίνοντας λύση στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο χρήστης μπορεί να υποδυθεί είτε τον ισραηλινό πρωθυπουργό είτε τον παλαιστίνιο πρόεδρο. Μπορεί για παράδειγμα να αποφασίσει να αποσύρει τους εποικισμούς των Ισραηλινών σε μια περιοχή και να διακινδυνεύσει μια τρομοκρατική επίθεση ή να πιέσει τον ΟΗΕ να πάρει απόφαση υπέρ των Ισραηλινών διακινδυνεύοντας αντίποινα από τη Χαμάς. Το παιχνίδι διατίθεται στο Διαδίκτυο αντί 19,95 δολαρίων.
Σε ένα άλλο μοτίβο το βιντεοπαιχνίδιReΜission δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς καρκινοπαθείς να αντλήσουν πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα, για το πώς αναπτύσσονται τα καρκινικά κύτταρα και πώς μπορούν να τα εξοντώσουν. Το παιχνίδι διαθέτει 20 επίπεδα, καθένα από τα οποία μεταφέρει τον χρήστη σε ένα ταξίδι μέσα στο σώμα ασθενών που πάσχουν από διαφορετικά είδη καρκίνου. Το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα www.remission.net.
Το Διαδίκτυο πάσχει από… υπερπληθυσμό, από φόρτο εργασίας και από την απηρχαιωμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τις ιντερνετικές συνδέσεις σε πολλές χώρες του πλανήτη. Αν οι υπηρεσίες δεν εκσυγχρονιστούν άμεσα, ο παγκόσμιος ιντερνετικός ιστός κινδυνεύει να «σκάσει». Με άλλα λόγια, θα αρχίσει να καταρρέει τμηματικά μέσα στα επόμενα χρόνια λόγω της πίεσης που δέχεται από μια δέσμη απειλών: το βαρύ φορτίο των διακινούμενων πληροφοριών και δεδομένων, τις «επιθέσεις» από χάκερ, την ελλιπή ψηφιοποίηση και, κυρίως, τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των χρηστών του.Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Φόρεστερ (www. forrester.com), οι χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως αναμένεται να φθάσουν ως το 2013 στους 2,2 δισ. από 1,5 δισ. το 2008, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 45%. Το μεγαλύτερο ποσοστό θα αντιστοιχεί στην Ασία (43% από 38% που είναι σήμερα), ενώ στη Βόρεια Αμερική θα αντιστοιχεί μόλις το 13% των χρηστών και στην Ευρώπη το 22% (έναντι 17% και 26% αντίστοιχα το 2008).
Σ ύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου, το 2013 η Κίνα θα αριθμεί 377 εκατ. χρήστες, περισσότερους και από τις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των χρηστών αναμένεται να φθάσει στα 260 εκατ. Η μελέτη εκτιμά πως θα σημειωθεί μια εξίσου σημαντική αύξηση των χρηστών στην Ευρώπη, κυρίως στις χώρες που μέχρι στιγμής έχουν περιορισμένη πρόσβαση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ελλάδα.
Με τα νέα δεδομένα, το Διαδίκτυο, το οποίο σχεδιάστηκε το μακρινό 1972 με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μερικών χιλιάδων ανθρώπων, θα μετατραπεί σε έναν πυκνό, αραχνοειδή ιστό που, σε λίγα χρόνια από σήμερα, θα συνδέει πάνω από 2 δισ. ανθρώπους. Ηδη σχεδόν ο ένας στους τρεις κατοίκους της Γης «σερφάρει» σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση. Αναμένεται να προκληθεί μια διαδικτυακή συμφόρηση εφάμιλλη με την αντίστοιχη κυκλοφοριακή σε ώρες αιχμής. Αυτό συμβαίνει διότι οι ίδιοι εκείνοι άνθρωποι που πριν από 40 χρόνια σχεδίασαν το Ιnternet δεν σκέφτηκαν να μεριμνήσουν για παράγοντες όπως «χωρητικότητα» και η «ασφάλεια», με αποτέλεσμα σήμερα η λειτουργία του Διαδικτύου να απειλείται τόσο από τις περίπου 3 τρισ. σελίδες που είναι διαθέσιμες όσο και από τις απρόσκλητες επιθέσεις των διαφόρων κυβερνοπειρατών.
«Αυτό που καθιστά το Διαδίκτυο τόσο δημοφιλές είναι το πόσο εύκολα μπορεί να συνδεθεί κανείς. Αυτό όμως είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του» τονίζει ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Φίλιξ Γου, εκτιμώντας πως, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις που έγιναν στον κοινωνικό ιστότοπο Τwitter, «δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος προστασίας απέναντι στις επιθέσεις των χάκερ. Το Ιnternet, μαζί με την άνεση, δίνει παράλληλα δύναμη σε όσους θέλουν να προξενήσουν ζημιά σε κάποιον άλλον».
Ε να άλλο πρόβλημα που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα του Διαδικτύου είναι τα λεγόμενα «spam e-mail», όλα εκείνα δηλαδή τα άχρηστα, κυρίως διαφημιστικά μηνύματα που φθάνουν στην ηλεκτρονική μας αλληλογραφία. Σύμφωνα με τον κ. Γου, περίπου το 90%-95% των συνολικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε είναι «spam», επειδή το Διαδίκτυο έχει καταντήσει ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να στείλει, ανώνυμα, οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. «Αν το Διαδίκτυο ήταν “έξυπνο” αρκετά και μπορούσε να προσαρμοστεί και να χειριστεί από μόνο του τα νέα δεδομένα που ενσκήπτουν καθημερινά, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» ισχυρίζεται η μηχανικός Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Κέρεν Μπέργκεν.
Ούτε η διεθνής οικονομική κρίση μπορεί να φρενάρει την ιλιγγιώδη επέκταση του κυβερνοχώρου. «Παρά την ύφεση, ο αριθμός των ανθρώπων,των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που στρέφονται στη χρήση του Διαδικτύου συνεχώς αυξάνεται» παρατηρεί ο αναλυτής Ζία Γουίγκντερ. Αυτή τη στιγμή την πεντάδα των κρατών με τους περισσότερους χρήστες αποτελούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Γερμανία. Το 2013, όμως, όλα δείχνουν ότι τα ηνία θα αναλάβει η Κίνα, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν και την Ινδία να φιγουράρει τρίτη.
ΧΘΕΣ βράδυ είδα την ταινία του Alejandro Amenabar «Agora». Σπάνια γράφω για τις ταινίες που βλέπω, αλλά αυτή μού γαργάλησε κάτι βαθύτερο και νομίζω πως το ίδιο θα συμβεί και σε σας· γι’ αυτό την προτείνω.
ΕΙΝΑΙ η πρώτη ταινία που πραγματεύεται τη ζωή της Υπατίας, της μεγάλης Ελληνίδας φιλοσόφου – μαθηματικού – αστρονόμου, που δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο από τον χριστιανικό όχλο, τους Παραβαλάνους του… αγίου Κυρίλλου, Σαρακοστή του 415 μ.Χ., στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ο Amenabar, με μια ακριβή παραγωγή χρησιμοποιώντας πλήθη κομπάρσων και πολύ πετυχημένα σκηνικά που αναπαριστούν την αρχαία πόλη, καταφέρνει να αποδώσει το κλίμα της ύστερης ελληνιστικής εποχής στην Αλεξάνδρεια, που τον 4ο μ.Χ. αιώνα η Υπατία, η τελευταία παγανίστρια, επιστήμων του δυτικού κόσμου, ακολουθεί τον δρόμο της ανεξαρτησίας και έρχεται σε σύγκρουση με τον θρησκευτικό φανατισμό, τις προκαταλήψεις και το ανδροκρατούμενο κατεστημένο. Για δεκαπέντε αιώνες η Υπατία θεωρείται ότι ήταν η μόνη γυναίκα επιστήμονας στην ιστορία των μαθηματικών και της αστρονομίας και η πιο διάσημη Ελληνίδα φιλόσοφος.
Η Υπατία, στην ταινία την υποδύεται η γλυκύτατη Rachel Weisz, έγραψε 13 βιβλία για την αριθμητική του Διόφαντου, ασχολήθηκε με τον αστρονομικό κανόνα του Πτολεμαίου και έκανε διατριβή σε 8 βιβλία-παπύρους περί των Κωνικών Τόμων του Απολλώνιου εκ Πέργης του γεωμέτρη, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει τον 3ο αιώνα τις ασυνήθιστες τροχιές των πλανητών. Οι κωνικές τομές αγνοήθηκαν μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα όταν οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι πολλά φυσικά φαινόμενα, όπως οι τροχιές των πλανητών, περιγράφονταν με τις καμπύλες που προκύπτουν από τις κωνικές τομές.
ΓΙΑ χίλια χρόνια μετά τη δολοφονία της δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στα μαθηματικά, την αστρονομία και τη φυσική, γι’ αυτό και η Υπατία, εκτός των άλλων, συμβολίζει το τέλος της αρχαίας επιστήμης, της οποίας ένα μεγάλο μέρος δεν έφτασε ώς εμάς εξαιτίας της πυρκαγιάς της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Από την άλλη συμβολίζει το αρχαίο πνεύμα το αθάνατο, την έρευνα, την αμφιβολία, τον πολιτισμό και την ανεξιθρησκεία. Η ίδια, αν και τηρούσε πιστά τις αρχές της νεοπλατωνικής σχολής -που ήταν ασκητική και παρέπεμπε στον Πυθαγόρα, ο οποίος δίδαξε πως η σοφία επιτυγχάνεται μέσω της… αποχής-, δεν απαιτούσε το ίδιο από τους μαθητές της, που ασπάζονταν διαφορετικές θρησκείες.
Ο αυτοκρατορικός έπαρχος της Αιγύπτου, Ορέστης, ήταν μαθητής της και την είχε φίλη και γκουρού. Ολοι τη σέβονταν και τη συμβουλεύονταν. Ο Κύριλλος όμως ξεκίνησε αγώνα για την «καθαρότητα της χριστιανικής πίστεως», τη συκοφάντησε ότι ασκούσε μαύρη μαγεία και τη στοχοποίησε. Στόχος του φυσικά ήταν η εξουσία που είχε ο Ορέστης.
ΣΤΗΝ ταινία δολοφονείται με λιθοβολισμό, η κυρίαρχη εκδοχή όμως είναι ότι ο χριστιανικός όχλος την έσυρε στην εκκλησία Καισάρειον, της κομμάτιασαν το σώμα με όστρακα, περιέφεραν τα κομμάτια της σε ολόκληρη την πόλη και τα κάψανε στην πυρά στη θέση Κίναρον, έξω από την Αλεξάνδρεια.
Μιλάτε γαλλικά; Αν όχι, δεν πειράζει. Η Google ετοιμάζει ένα επαναστατικό λογισμικό για τα «έξυπνα» κινητά, που θα γίνουν πια και πολύγλωσσα, καθώς θα μπορούν να μεταφράζουν αυτομάτως τα λόγια των συνομιλητών. Κάτι τέτοιο –αν υλοποιηθεί με επιτυχία- ασφαλώς θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στη «βιομηχανία» εκμάθησης ξένων γλωσσών σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την εταιρία, η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με αλλοδαπούς, ακόμα κι όταν δεν ξέρουν ούτε μια λέξη από τη γλώσσα τους. Το λογισμικό, που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, βασίζεται στο υπάρχον software της Google για την αυτόματη μετάφραση ιστοσελίδων και εγγράφων σε μια άλλη γλώσσα, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα αναγνώρισης φωνής για να μεταφράζει τα λόγια σε πραγματικό χρόνο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή