Αρχείο για 27 Φεβρουαρίου, 2010

3929316xsmal.jpgΜέχρι στιγμής, η συμβολή της βιομηχανίας της πληροφορικής στη γένεση του κατακλυσμού του 2008 παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. Οπως ακριβώς και οι απαρχές της σχέσης ανάμεσα στην επικοινωνιακή και την οικονομική σφαίρα.

Προκειμένου να αναχαιτίσει την κρίση των αρχών της δεκαετίας του ’70, η άρχουσα τάξη χρησιμοποίησε νέα συστήματα υπολογισμού και επικοινωνίας ως εργαλεία «χωρο-χρονικής υποστήριξης»(2) -για να θυμίσουμε την έκφραση του Ντέιβιντ Χάρβεϊ. Το θέμα ήταν, προπάντων, να γίνει επανασύνδεση με τα κέρδη, διοχετεύοντας τα κεφάλαια προς έναν τομέα που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ανάπτυξη. Μαζικές επενδύσεις αρδεύουν τότε τις ΤΠΕ, εμφυσώντας στην κοινή γνώμη την ιδέα μιας χαρωπής μετάβασης προς τη νέα, χρυσή εποχή, με την επονομαζόμενη «κοινωνία της πληροφορίας».

Πρέπει, άραγε, να χαιρόμαστε που οι ΤΠΕ παραμένουν πόλος μεγέθυνσης; Κατά βάθος ο ψηφιακός καπιταλισμός αναπτύσσεται, όπως και οι προκάτοχοί του, μέσα σε περιόδους κρίσης. Οι οποίες επιφέρουν ταυτόχρονα ένα κοινωνικό φορτίο άνισα κατανεμημένο, νέους τρόπους κυριαρχίας, αλλά, ευτυχώς, και νέες δυνατότητες αντίστασης και ανοικοδόμησης.

Διαβάστε το άρθρο της Le Monde στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

pleaserobme.jpgΟι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας, ωστόσο αυτό έχει και τις αρνητικές του προεκτάσεις. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που αποκαλύπτουν στα διάφορα δίκτυα πότε θα φύγουν για διακοπές, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένες τις περιουσίες τους. Δύο Ολλανδοί developers αποφάσισαν να δείξουν στην πράξη πόσο επικίνδυνη είναι η ανάρτηση τέτοιων πληροφοριών στο Internet.

Οι δύο φίλοι παρατήρησαν ότι αρκετοί άνθρωποι δημοσιοποιούν στο Twitter, μέσα από την υπηρεσία Foursquare, πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και συνεπώς πότε φεύγουν από το σπίτι τους. Έτσι, δημιούργησαν μια ιστοσελίδα, η οποία κάνει αναζητήσεις στο Twitter κι εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο διευθύνσεις σπιτιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων απουσιάζουν. Θέλοντας, μάλιστα, να δώσουν έμφαση στον κίνδυνο που συνεπάγεται η δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών, ονόμασαν την ιστοσελίδα τους PleaseRobMe [ΠαρακαλώΛηστέψτεΜε].

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο δημιουργός της σελίδας Boy Van Amstel δήλωσε ότι “είναι βασικά ένα Twitter search, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Οποισδήποτε ξέρει λίγα πράγματα από HTML και JavaScript είναι σε θέση να φτιάξει ένα τέτοιο site. Είναι πραγματικά για γέλια“. Ο Van Amstel συνέχισε λέγοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δημοσιοποιεί κανείς στο Internet τέτοιες πληροφορίες. “Ποτέ δε θα βάζατε έξω από το σπίτι σας μια ταμπέλα που να λέει Αυτή Τη Στιγμή Απουσιάζω. Γιατί, λοιπόν, να το κάνετε online;

Comments 0 σχόλια »

420.jpgΠαιδιά με χαμηλές επιδόσεις στο γυμνάσιο, οι γονείς των οποίων εργάζονται κυρίως ως τεχνίτες και δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε την υποχρεωτική εκπαίδευση, είναι οι περισσότεροι μαθητές εσπερινών ΤΕΕ.

 Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της Ιωάννας Τσικαλάκη, δρ του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των μαθητών της εσπερινής τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και της σχέση τους με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των μαθητών εσπερινών πρώην ΤΕΕ και νυν επαγγελματικών λυκείων είναι τα 25 έτη, ενώ σχεδόν το 69% είναι μεταξύ 21 έως 28 χρόνων. Πρόκειται για μαθητές που, σε ποσοστό 39%, προέρχονται από οικογένειες με τρία παιδιά και άνω, ενώ το 15% από αυτούς είναι έγγαμοι και το 12% έχει παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 68% των γονέων των μαθητών αυτών είναι τεχνίτες, χειριστές ή εργάτες, το 6% αγρότες και μόνο το 4% επιστήμονες. Οι μητέρες τους σε ποσοστό 39,2% ασχολούνται με τα οικιακά, ενώ το 30% καταγράφονται ως ανειδίκευτες εργάτριες.

Ανάλογο με το επαγγελματικό προφίλ των γονέων των μαθητών των εσπερινών ΤΕΕ είναι, όμως, και το επίπεδο εκπαίδευσής τους. Ειδικότερα, το 61% έχει γραμματικές γνώσεις το πολύ υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ένας στους δύο φοίτησε μόνο μέχρι το δημοτικό, το 26% πήρε απολυτήριο λυκείου ή μέσης τεχνικής σχολής, ενώ το 4% έχει πτυχίο ΤΕΙ και το 10% ΑΕΙ. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις των μαθητών των ΤΕΕ, το 4% δεν συνέχισε αμέσως τη φοίτησή του μετά το δημοτικό, ενώ το ποσοστό της μαθητικής διαρροής από το γυμνάσιο προς το λύκειο εκτοξεύεται στο 19%.

Τα αίτια της διακοπής
Οι κυριότεροι λόγοι διακοπής του σχολείου είναι κυρίως οικονομικοί και οικογενειακοί (78%), όπως οι οικονομικές δυσκολίες, η ανάγκη για εργασία, η μετανάστευση και η οικονομική ανεξαρτησία. Επονται διάφοροι προσωπικοί λόγοι ή λόγοι υγείας, όπως ο θάνατος ενός γονιού, και οι στρατιωτικές υποχρεώσεις (15%). Οι επιδόσεις των μαθητών στο απολυτήριο γυμνασίου -σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%- βρίσκονται στις χαμηλές και μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.

Οι λόγοι για τους οποίους το 50% των μαθητών επέλεξε αυτόν τον τύπο σχολείου συνδέονται κυρίως με πρακτικούς επαγγελματικούς στόχους («για να έχω πτυχίο», «να ασκήσω το επάγγελμα», «να μάθω», όπως είπαν).

Αξίζει να επισημανθεί πως μόλις το 3,8% δηλώνει ότι επέλεξε το εσπερινό ΤΕΕ επειδή του αρέσει.

Η έρευνα διεξήχθη σε εσπερινά ΤΕΕ της Αττικής και απάντησαν συνολικά 310 μαθητές που παρακολουθούσαν τους τομείς Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής – Δικτύων. Ολόκληρη η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση».

Εθνος

Comments 0 σχόλια »

123.JPGΟ δικτυακός τόπος flashplanetarium.com σας παρέχει την δυνατότητα να δείτε τα αστέρια και τους αστερισμούς που είναι ορατοί απ’ όποιο σημείο της γης θέλετε, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα, παρά μόνο χρησιμοποιώντας τον browser σας. Το πρόγραμμα σας δίνει την δυνατότητα zoom, καθώς και πληροφορίες για το κάθε αστέρι που είναι ορατό από το σημείο που επιλέξατε στον χάρτη.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων