Αρχείο για 7 Φεβρουαρίου, 2010

where_do_children_play.jpg«Αν πέσεις, σε… σκότωσα» . Κλασική ατάκα ελληνίδας μάνας, μίαδύο γενιές πριν. Τότε που τα παιδιά σκαρφάλωναν στα δέντρα, πηδούσαν τις πεζούλες, έκαναν σούζες με τα ποδήλατα, έπαιζαν ξυλίκι και κυκλοφορούσαν με μελανιές στα πόδια. Τώρα η ατάκα έχει αντικατασταθεί από το «Αν ανοίξεις πάλι το play station, σε… σκότωσα». Και αυτό διότι τα παιδιάκυρίως των υποβαθμισμένων αστικών κέντρων, στα οποία οι χώροι άθλησης και παιχνιδιού εξέλιπανέχουν χάσει ένα από τα βασικότερα «εργαλεία» για την ανάπτυξή τους, το κινητικό παιχνίδι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει σοβαρός λόγος οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να «βάλουν» λίγο ρίσκο στο παιχνίδι τους. Φυσικά, όπως τονίζουν, οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από τον κίνδυνο. Οταν όμως η προστασία γίνεται υπερπροστασία, τα παιδιά δεν εκπαιδεύονται έτσι ώστε να μπορούν να κρίνουν σωστά τους κινδύνους, δηλαδή να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ του άγνωστου ή του ασυνήθιστου και του επικίνδυνου.

Το κινητικό παιχνίδι- σκαρφάλωμα, κυνηγητό, μήλα, παιχνίδι ισορροπίας κ.ά.- βοηθά σε αυτό. «Χάνοντας αυτή την επαφή και ζώντας σε περιορισμένους χώρους είναι λογικό τα παιδιά να έχουν μια διαφορετική αίσθηση του κινδύνου» λέει η σχολική ψυχολόγος κυρία Ζέτα Κωνσταντινίδου . Υπό την έννοια αυτή, τονίζει η κυρία Κωνσταντινίδου, «είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βάλουν το κινητικό παιχνίδι στη ζωή τους. Πάντα με την επίβλεψη του κηδεμόνα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, διότι το ελεύθερο κινητικό παιχνίδιενέχει μια δόση επικινδυνότητας. Από την αρχή της σχολικής ηλικίας, οι γονείς πρέπει σταδιακά να μειώνουν την επίβλεψη. Ομως, όπως είναι δομημένη η ζωή των παιδιών σήμερα, αυτό είναι δύσκολο να γίνει».

Το κινητικό παιχνίδι βοηθά στην υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και στην εκτόνωσή τους. Επίσης μαθαίνει στα παιδιά να συνδιαλέγονται με τους συνομηλίκους τους, να δημιουργούν φιλίες και σχέσεις. «Είναι σημαντικό τα παιδιά να βρίσκονται πολλές ώρες της ημέρας έξω. Συμβουλεύουμε τους γονείς να οργανώνουν δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους ή, ακόμη καλύτερα, έξω στη φύση. Τα παιδιά σήμερα έχουν χάσει εμπειρίες όπως το σκαρφάλωμα, τα πικνίκ στην εξοχή, δραστηριότητες που βοηθούν και τους γονείς» επισημαίνει η ψυχολόγος. Και προσθέτει: «Μέσα από τις εμπειρίες μαθαίνουμε. Δεν συνιστούμε σε ένα παιδί να ανεβεί σε ένα δέντρο και να πάθει ατύχημα για να μάθει. Αλλά δεν είναι δυνατόν να κρατούμε τα παιδιά διαρκώς μέσα σε οργανωμένους χώρους. Σαφώς έχει νόημα μια επαφή με τον κίνδυνο. Δεν θα τον μάθει με τη μία όταν σβήσει τα 18 του κεράκια».

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Η λέξη spam στερείται σημασίας στα αγγλικά. Τα “ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου” πήραν το όνομά τους από την ομώνυμη κονσέρβα κρέατος της αμερικανικής εταιρείας τροφίμων Hormel ονόματι Spam.
H σημασία της λέξης spam αποκτήθηκε χάρη σε ένα σκετς της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής Monty Python’s Flying Circus, στο οποίο μια ομάδα Βίκινγκς βρίσκεται σε ένα εστιατόριο που σερβίρει όλα τα πιάτα με spam και επαναλαμβάνει τραγουδιστά το όνομα της κονσέρβας. Αυτό είναι και το νόημα του όρου: κάτι που επαναλαμβάνεται προκαλεί μεγάλη ενόχληση.
Tον Απρίλιο του 1994 δύο Αμερικανοί δικηγόροι διαφήμισαν την εταιρεία τους στέλνοντας (με την βοήθεια των υπηρεσιών προγραμματιστή που είχαν προσλάβει) κατ’ επανάληψη  e-mail σε χιλιάδες αμερικανικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
Oι παραλήπτες το ονόμασαν “spam”, με την έννοια που είχε προσλάβει μετά την σάτιρα των Μόντυ Πάιθον “το ανεπιθύμητο και επαναλαμβανόμενο εκνευριστικό” e-mail.

Comments 0 σχόλια »

apousiologio.jpgΤο φαινόμενο διογκώνεται στη Γ’ Λυκείου, όπου οι μαθητές με την «ανοχή» των γονέων φεύγουν από τις τάξεις ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για τις πανελλαδικές εξετάσεις.Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές που έχουν χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα είναι αυτοί που καταφεύγουν συχνότερα και ευκολότερα στις κοπάνες.

Μόνο που στη γειτονική Ιταλία o «θεσμός» έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που ανάγκασε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία και να στέλνει στο κινητό του μπαμπά ή της μαμάς γραπτό ραβασάκι που «καρφώνει» τον κοπανατζή μαθητή για την απουσία του από το σχολείο.
Στη χώρα μας οι μαθητές μπορούν να κάνουν 114 απουσίες, εκ των οποίων μόνο 50 αδικαιολόγητες.

Στην Ελλάδα δεν έχει ληφθεί αντίστοιχο μέτρο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται και για την ενημέρωση των υπηρεσιών για τις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης. Οι Ελληνες καθηγητές άλλωστε δεν συμφωνούν με τις επιλογές των Ιταλών, καθώς θεωρούν ότι τα παιδιά στο σχολείο είναι εξαιρετικά επιβαρημένα και δεν χρειάζονται επιπλέον συνθήκες πίεσης.

Βέβαια, το σκασιαρχείο έχει την τιμητική του και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να πιάνουν κόκκινο στις απουσίες και να σταματούν λίγο πριν κινδυνέψουν να μείνουν στην ίδια τάξη. Η εικόνα, μάλιστα, στις αίθουσες της γ’ λυκείου μετά τον Μάρτιο είναι αποκαρδιωτική. Και αν ψάξετε για τις διαρροές, αρκεί ν’ ανοίξετε τις πόρτες των φροντιστηρίων ή των σπιτιών των μαθητών όπου κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.

«Συνένοχοι» σ’ αυτού του τύπου τα σκασιαρχεία των μαθητών είναι οι ίδιοι οι γονείς τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μεριμνούν ώστε να βγάλουν «μαϊμού» χαρτιά από γιατρούς, για να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους. Εκτός όμως από το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι λόγοι για τις απουσίες από το σχολείο είναι πολλοί. Βαρεμάρα για το μάθημα, φόβος, ψυχολογικά και οικογενειακά προβλήματα, κακές επιδόσεις κ.ά.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 6 στους 10 μαθητές ξεπερνούν τις 50 απουσίες τον χρόνο, ενώ το 41% των αγοριών και το 31% των κοριτσιών δηλώνουν ότι κάνουν σκασιαρχείο από το σχολείο περισσότερες από δύο φορές το τρίμηνο. Το φαινόμενο διογκώνεται όταν τα παιδιά φτάσουν στη γ’ λυκείου, όπου σχεδόν όλοι οι μαθητές φτάνουν στο «κόκκινο» όσον αφορά το όριο απουσιών, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα.

«Ενοχη» και η κατάθλιψη
Οσο για τους λόγους που επικαλούνται είναι ότι φοβούνται και βαριούνται το σχολείο, ότι προτιμούν να πάνε μια βόλτα με την παρέα τους, να γλιτώσουν κάποιο διαγώνισμα ή να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Μάλιστα σε έρευνα που ανακοινώθηκε πριν από μερικά χρόνια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αναφέρθηκε ότι τα παιδιά που υποφέρουν από κατάθλιψη κάνουν συχνότερα κοπάνες.

Ανάλογη μελέτη, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, έδειξε ότι κάποιοι έφηβοι κάνουν σκασιαρχείο χωρίς λόγο, ενώ άλλοι επειδή νιώθουν φόβο γι’ αυτό. Πάντως σχεδόν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές, που έχουν χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα είναι αυτοί που καταφεύγουν συχνότερα και ευκολότερα στην κοπάνα από το μάθημα.

Ποιοι μαθητές κάνουν απουσίες και πόσες

Μαθητές – Μέσος όρος απουσιών
Με μέτρια απόδοση         56
Με καλή απόδοση           50
Με πολύ καλή απόδοση 43
Με άριστη απόδοση        29

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Γιατί κάνουν κοπάνες οι μαθητές:

1. Για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις
2. Για να ξεκουραστούν
3. Για να προετοιμαστούν για διαγώνισμα στο φροντιστήριο
4. Για να πάνε βόλτα με τις παρέες τους
5. Για να γλιτώσουν κάποιο διαγώνισμα
6. Γιατί βαριούνται το σχολείο ή νιώθουν πίεση

ΕΘΝΟΣ

Comments 0 σχόλια »

21335_1.jpgΗ νομοθεσία που καλύπτει τα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων διανύει περίοδο αναθεώρησης και προσαρμογής στην ψηφιακή εποχή, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτουν οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης στα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντιγκ, αναφέρθηκε στα ζητήματα που εγείρονται από τη χρήση ιστοσελίδων δικτύωσης όπως το Facebook και το MySpace, στην ομιλία της με την οποία ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με στόχο την προσαρμογή των κειμένων του 1995 στη σύγχρονη εποχή.

Η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για τις Βρυξέλλες, την ώρα που οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια αναζητούν τρόπους εκτενέστερου ελέγχου τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν κατορθώσει να μειώσουν το χρόνο που οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης διατηρούν στην κατοχή τους τα στοιχεία των πολιτών που τις χρησιμοποιούν.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

splash.jpg

Το ταξίδι της φυγής είναι ένα ψηφιακό παιχνίδι που επιτρέπει στα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά την εμπειρία της προσφυγιάς. Θα το βρείτε εδώ:http://www.taxidifygis.org.cy/. Απευθύνεται σε μαθητές/τριες 13-16 ετών.

copyright της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων