Αρχείο για 1 Φεβρουαρίου, 2010
Νομίζω ότι οι μαντικές μου ιδιότητες έχουν πλέον επιβεβαιωθεί. Τι να σου κάνει ο μάντης Τειρεσίας, όταν το έργο το έχουμε ξαναδεί; Νέα παράταση δόθηκε στις αιτήσεις για την επιμόρφωση Β΄επιπέδου αφού η εγκύκλιος έφτασε την περασμένη Παρασκευή που έληγε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Σημειωτέον στο σχολείο μου που έλεγξα σήμερα, δεν έχει φτάσει ακόμα.
Το Σάββατο στην ημερίδα, μάθαμε ότι υπάρχουν μικροαλλαγές και επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών. Το ερώτημα ρητορικό. Αν είμαστε σοβαροί, αυτό το πρόγραμμα δεν θα έπρεπε να έχει ήδη αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του προγράμματος;
Είχα γράψει ότι οι οδηγίες θα μας δοθούν την παραμονή της έναρξης. Μήπως ήμουν υπερβολικά αισιόδοξη;
Μάθαμε επίσης ότι υπάρχουν επιμορφωτές που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα γιατί απλά τα πιστοποιημένα ιδιωτικά κέντρα “έφαγαν” την αποζημίωση.
Ποια ήταν η επίσημη τοποθέτηση των ιθυνόντων; Ας προσέχατε. Αυτά κάνουν τα ιδιωτικά. Ενώ τα δημόσια… που καθυστέρησαν δύο και τρία χρόνια την αποζημίωση… Που μας έστειλαν το ενημερωτικό για την εφορία χωρίς να δηλωθεί ότι πρόκειται για καθυστερούμενες απολαβές. Τώρα πληρώστε το 40% πίσω στην εφορία για να παίρνουν κάποιοι τα εύσημα ότι προχωράει η επιμόρφωση.
Οταν δε επισημάναμε ότι τα εργαστήρια δεν διατίθενται για τις δοκιμαστικές διδασκαλίες κι αν μπορείτε στείλτε μία εγκύκλιο να μας διευκολύνετε αυτό ερμηνεύτηκε ως εξής: Ισως θα πρέπει να εμπλέξουμε τους καθηγητές πληροφορικής προβλέποντας μία αποζημίωση και γι΄αυτούς.
Διότι έτσι προχωράει το πράγμα. Μοιράζοντας την πίτα. Ακούστηκαν και τα γνωστά παράπονα για τα λογισμικά. Τόσα χρήματα και να μην είναι αξιοποιήσιμα… Κρίμα.
Τελικά θα φτάσει τίποτα στο μαθητή; Ερώτημα ρητορικόν!
0 σχόλια »
Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία για τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΠΘ: Νέο σχολείο, σε μορφή αλλά και σε περιεχόμενο, με ολοήμερο πρόγραμμα, νέα βιβλία, νέα αναλυτικά προγράμματα, άλλου τύπου επιμόρφωση εκπαιδευτικών και ιδιαίτερο βάρος στις τεχνολογίες, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Ακόμα: Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μέσα από άλλου τύπου επιμόρφωση προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στη νέα εκπαιδευτική λογική. Για το σκοπό αυτόν θεωρείται επιβεβλημένη η επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών. Τη μεγαλύτερη ανάγκη διαπιστώθηκε πως την έχουν οι καθηγητές, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους δασκάλους, είναι μεγαλύτερης ηλικίας και λιγότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.
Οπως φαίνεται δεν θα τη γλιτώσει κανείς από την επιμόρφωση! Ελπίζω αυτή η άλλου τύπου επιμόρφωση να μην αφορά τη νέα καραμέλα που ακούσαμε και διαβάσαμε στις εγκυκλίους για την επιμόρφωση. Επιμόρφωση μέσω Skype! Φαίνεται κάποιος τεχνοκράτης νεόκοπος σύμβουλος που χρησιμοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα για να επικοινωνεί με τους φίλους του στην Εσπερία νομίζει ότι βρήκε τη λύση για τις απομακρυσμένες περιοχές.
Μακριά νυχτωμένοι!
1 σχόλιο »
«Οταν αποφάσισα να θέσω όρια στις ώρες που η κόρη μου μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση, να σερφάρει στο Ιντερνετ και να γράφει μηνύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου της έζησα μια κατάσταση μέσα στο σπίτι μου που ποτέ δεν φαντάστηκα.
Δεν μου μιλούσε για τρεις μέρες, ήταν κλεισμένη στο δωμάτιό της, ούρλιαζε, έσπαγε πράγματα και μας κατηγορούσε πως την αποξενώνουμε από τους φίλους της».
Αυτά είναι τα λόγια μιας μητέρας από τη Μασαχουσέτη η οποία αποφάσισε να δώσει ένα κινητό τηλέφωνο στην κόρη της όταν ήταν πέντε ετών και τώρα που έχει γίνει 11 παρατηρεί πως είναι εθισμένη στην τεχνολογία.
Το συμπέρασμα το οποίο βγήκε από το συνέδριο που οργάνωσε το Ιδρυμα της Οικογένειας Χένρι Τζ. Κάιζερ είναι πως οι γονείς δεν έχουν θέσει κανόνες μέσα στο σπίτι τους και τώρα που θέλουν, έχουν να αντιμετωπίσουν τα στερητικά σύνδρομα των παιδιών τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ass. Press», η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ώρες που αφιερώνουν τα παιδιά στα μέσα επικοινωνίας (τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, Ιντερνετ κ.ά.) όλο και αυξάνονται. Σήμερα τα παιδιά ηλικίας 8-18 ετών αφιερώνουν περισσότερες από 53 ώρες την εβδομάδα μπροστά στην οθόνη και ημερησίως ορισμένες φορές ξεπερνούν και τις 10 ώρες, ενώ ο μέσος όρος είναι εφτά ώρες και 38 λεπτά. Αυτό όμως που κάνει μεγάλη αίσθηση είναι ότι μόνο τρία στα δέκα παιδιά έχουν γονείς που τους επιτρέπουν ορισμένες ώρες να κάθονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους ή την τηλεόραση.
Μια άλλη μητέρα ανέφερε στο συνέδριο ότι αναγκάστηκε να κλειδώνει στο αμάξι τούς υπολογιστές των παιδιών της. Τον πρώτο καιρό μάλιστα ένα από τα παιδιά της προσπαθούσε μέσα στη νύχτα να ανοίξει το αμάξι. Αλλοι πάλι είπαν πως συνειδητοποίησαν το πρόβλημα όταν τα παιδιά τους ετοιμάζονταν να κοιμηθούν την ίδια ώρα που εκείνοι έφευγαν το πρωί για τη δουλειά τους.
Ο επικεφαλής του συνεδρίου επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τηλεοράσεις και υπολογιστές στα δωμάτια των παιδιών αλλά μόνο σε κοινόχρηστους χώρους, οι γονείς να θέσουν κανόνες στο σπίτι και, τέλος, όταν συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια μαζί, να μην υπάρχουν κινητά τηλέφωνα.
Κι όλα αυτά μέχρι την επόμενη έρευνα που θα αποδεικνύει κάτι άλλο σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών και τα λάθη των γονιών…
Ελευθεροτυπία
0 σχόλια »
Αναρτήθηκε από terracomputerata στο σχολείο, με ετικέτες: διάλειμμα
«Φαγητό στα παιδιά πριν ή μετά το διάλειμμα;». Το συγκεκριμένο ερώτημα απασχολεί όλο και συχνότερα γονείς, δασκάλους και νηπιαγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα, δεδομένου ότι η μόδα της σίτισης στο σχολείο εξαπλώνεται διαρκώς, πολλοί επισημαίνουν ότι δεν θα αργήσει να φθάσει και στη χώρα μας.
Με βάση τη διεθνή εμπειρία, η συνήθης πρακτική σε αρκετές χώρες του εξωτερικού ήταν η παροχή του μεσημεριανού πριν από το διάλειμμα. Προσφάτως όμως ερευνητές και ειδικοί περί τις διατροφικές συνήθειες των νέων υποστήριξαν ότι η αλλαγή του συγκεκριμένου σχολικού προγράμματος θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω προς το θετικότερο στη ζωή των μικρών και συνέστησαν σε αρκετά σχολεία να… αναποδογυρίσουν τις μεσημεριανές τους συνήθειες. Οπως σημειώνουν, η αλλαγή επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στον χώρο του εστιατορίου όσο και στην τάξη, και αυτό διότι λιγότερα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια, καθώς καταναλώνονται περισσότερες μερίδες γάλακτος, φρούτων και λαχανικών, ενώ οι ίδιοι οι δάσκαλοι παρατήρησαν μείωση των περιστατικών προβληματικής συμπεριφοράς στα παιδιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δημοτικό σχολείο Σάρον στο Ρόμπινσβιλ του Νιου Τζέρσι. Το περασμένο φθινόπωρο η διευθύντριά του Τζάνετ Σίνκεβιτς τροποποίησε το σχολικό πρόγραμμα, παρέχοντας στους μαθητές πρώτα το διάλειμμα για παιχνίδι και στη συνέχεια το φαγητό. «Τα παιδιά που ακολουθούν το καινούργιο πρόγραμμαείναι πιο ήρεμα μετά το παιχνίδι.Αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο χρόνο για φαγητό και δεν χρειάζεται να βιάζονται για να πάρουν το δωράκι τους (παιχνίδι),αφού το έχουν ήδη πάρει» τόνισε χαρακτηριστικά. Συνέχεια »
0 σχόλια »
Η σχετικά σύντομη ιστορία του Διαδικτύου είναι γεμάτη με ιστορίες ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών που κάποτε έσφυζαν από χρήστες αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας νέων ταχύτερων και καλύτερα σχεδιασμένων εφαρμογών και υπηρεσιών.
Αυτή η στιγμή δε φαίνεται να πλησιάζει για το Facebook, συγκεκριμένα δεν είναι καν στον ορίζοντα, εξαιτίας του ότι η δημοφιλής ιστοσελίδα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής των μελών του, μια ιδέα που περιγράφεται ως «τεχνολογικό κλείδωμα».
«Νομίζω ότι το Facebook είναι το σημαντικότερο επίτευγμα του Ίντερνετ, περισσότερο ακόμη και από τη Google, επειδή τοποθετούνται ως η διαδικτυακή μας ταυτότητα», εξήγησε η Αλίσα Ραβάζιο, 21χρονη φοιτήτρια του UCLA, που σπουδάζει την επίδραση του Διαδικτύου στην κοινωνία και την επικοινωνία. «Είναι το αληθινό σου όνομα, οι πραγματικοί σου φίλοι, και από τη στιγμή που ξεπεράσεις το σκόπελο της ιδιωτικότητας των στοιχείων, καθίσταται η παγκόσμια σύνδεσή σου με τον κόσμο. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι το νέο κινητό τηλέφωνο, είναι το εργαλείο με το οποίο έρχεσαι σε επαφή, σχεδόν προαπαιτούμενο της σύγχρονης κοινωνικότητας».
Το «τεχνολογικό κλείδωμα» αναφέρεται στην ιδέα ότι όσο περισσότερο μία κοινωνία υιοθετεί μια συγκεκριμένη τεχνολογία, τόσο πιο απίθανο είναι οι χρήστες της να την αντικαταστήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που η διάταξη QWERTY στα πληκτρολόγια εξακολουθεί να εφαρμόζεται από όταν εμφανίστηκε στις γραφομηχανές του 1870, παρά το ότι έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί πιο λογικές διατάξεις των γραμμάτων σε ένα πληκτρολόγιο.
Το Facebook, που μετρά περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και 350 εκατομμύρια παγκοσμίως, φαίνεται να βρίσκεται στο προστάδιο του τεχνολογικού κλειδώματος, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Comsocre. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Facebook κατέγραψε σχεδόν 112 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τα 57 εκατομμύρια του MySpace και τα 20 εκατομμύρια του Twitter. Ταυτόχρονα, οι χρήστες περνούν σημαντικά περισσότερο χρόνο στο Facebook, που φτάνει κατά μέσο όρο τα 246,9 λεπτά σε μηνιαία βάση. «Είναι κάτι που αυτό-τροφοδοτείται», εξηγεί ο διευθυντής της Comscore, Άντριου Λίπμαν. «Όσο περισσότεροι χρήστες έρχονται στο δίκτυο, τόσο περισσότερο συνδέονται μεταξύ τους, ανεβάζοντας το κόστος και τον αντίκτυπο της αποχώρησης από αυτό».
Καθημερινή
0 σχόλια »
Η Ομάδα D.A.R.T (Digital Awareness & Response to Threats _D.A.R.T) έχει ως στόχο την τακτική ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων για τους ψηφιακούς κινδύνους που υπάρχουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Αποτελεί το κέντρο πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στους ψηφιακούς κινδύνους, ώστε να μπορούν να δρουν προληπτικά.Συνεργάζεται με τους σημαντικότεροους φορείς και Ανεξάρτητες Αρχές που έχουν αποστολή τους την προστασία των πολιτών στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.
Η Ομάδα D.A.R.T έχει ως στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου, προκειμένου όλοι να απολαμβάνουμε τα οφέλη της ψηφιακής εποχής με ασφάλεια!
www.dart.gov.gr
0 σχόλια »
|