Αρχείο για 17 Φεβρουαρίου, 2010

Στην έναρξη της Συνόδου Υπουργών Παιδείας στο Άουσβιτς διαβάστηκε μια επιστολή, προς τον δάσκαλό του, ενός μεγάλου Μαθηματικού, ο οποίος επιβίωσε του Στρατοπέδου:

            «Αγαπητέ μου δάσκαλε, επιβίωσα του Άουσβιτς, τι είδα στο Άουσβιτς; Είδα καταπληκτικούς Χημικούς, να παράγουν αέρια που δολοφονούσαν χιλιάδες ανθρώπους σε δευτερόλεπτα. Είδα εξειδικευμένους γιατρούς να σκοτώνουν έμβρυα. Είδα καταπληκτικές νοσηλεύτριες να αφαιρούν ωοθήκες για πειράματα από γυναίκες. Είδα κάθε είδους επιστήμονες να λειτουργούν με ασέλγεια πάνω στο ανθρώπινο σώμα και την ανθρώπινη ψυχή.

            Ας ελπίσουμε ότι ο νέος κόσμος δεν θα έχει μορφωμένα τέρατα, δεν θα έχει ευφυές άγημα, γιατί η γνώση της ανάγνωσης, της αριθμητικής δεν είναι από μόνα τους αυτά που κάνουν τους ανθρώπους. Πάνω απ’ όλα είναι ο Ουμανισμός»

Comments 0 σχόλια »

Η ταινία που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι μας μεταφέρει σ’ ένα κοντινό μέλλον, όπου ο πλανήτης μας έχει ήδη περάσει οικολογικές καταστροφές Αποκάλυψης, ενώ οι άνθρωποι είτε έχουν πεθάνει από πείνα είτε αυτοκτονήσει, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν το χειρότερο. Οι λιγοστοί επιζήσαντες επιστρέφουν σε μια πρωτόγονη κατάσταση, ακολουθώντας τους νόμους της ζούγκλας, με τους περισσότερους να επιδίδονται σε κανιβαλισμό για να επιβιώσουν. Σ’ αυτό τον εφιαλτικό, απάνθρωπο κόσμο που σιγοσβήνει, ένας πατέρας (Βίγκο Μόρτενσεν), που ακόμα δεν έχει χάσει την ανθρωπιά του, προσπαθεί να οδηγήσει τον μικρό γιο του σε ασφαλές μέρος, αλλά και να κρατήσει ζωντανή τη φωτιά που μεταφέρει μέσα του, τη φωτιά που θέλει να μεταδώσει και στο παιδί του.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Oδηγίες για το ξεμάτιασμα, εξομολόγηση μέσω ηλεκτρονικού ραντεβού, ευχές για την κατασκευή κομποσκοινιού αλλά και πλήρης κατάλογος ακολουθιών, προσευχών, ύμνων και ψαλμών κάθε μυστηρίου. Ποιος είπε ότι η θρησκεία δεν ακολουθεί τις τάσεις της εποχής; Μια ματιά στο Διαδίκτυο πείθει και τον πιο… άπιστο.

Περίπου 109 εκατ. σελίδες εμφανίζονται στο Google πληκτρολογώντας τη λέξη «Εκκλησία». Από την επίσημη σελίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τους ιστοτόπους των μητροπόλεων ως sites χριστιανικών οργανώσεων αλλά και επιτηδείων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την πίστη του χρήστη του Ιnternet.

Στο «χωνευτήρι» του Διαδικτύου όλα χωρούν και όλα ανευρίσκονται. Ο ρυθμός ζωής του σύγχρονου ανθρώπου έχει αναγκάσει και τους ιεράρχες να λάβουν τα μέτρα τους προσφέροντας ηλεκτρονικές λύσεις. Οπως για παράδειγμα ο πατέρας Ανδρέας, ο οποίος πληροφορεί το ποίμνιό του από την ιστοσελίδα του «Αθέατα Περάσματα» ότι τελεί εξομολογήσεις «μέσω ηλεκτρονικού ραντεβού». Προτού βιαστεί κανείς να τον κακολογήσει, σημειώνει: «Είναι θέμα αντοχής και ορίων. Να ξέρω ότι την τάδε ημέρα με περιμένουν οι συγκεκριμένοι είκοσι άνθρωποι και όχι σαράντα και πενήντα». Για ραντεβού προς εξομολόγηση πρόκειται, όχι για τη διαδικασία αυτή μέσω Διαδικτύου.

Εκτός από ηλεκτρονικά ραντεβού, ο πατέρας Ανδρέας, στο διάλειμμα των καθημερινών εκπομπών του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, διαφημίζει τα ιερά CD που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις με τις οποίες συνεργάζεται, όπως για παράδειγμα αυτό που τιτλοφορείται «Και μην ξεχάσεις να γίνεις άγιος». Διευκρινίζει μάλιστα ότι τα έσοδα από τα πάσης φύσεως δικαιώματα (10%) μοιράζονται ισομερώς στον ομιλητή και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Τονίζει επίσης: «Σου ζητώ μια χάρη. Υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη. Δεν το λένε σ΄ εσένα,το λένε σ΄ εμένα». Κάπου εκεί εμφανίζεται ένας τραπεζικός λογαριασμός της Εμπορικής για τον πολυάσχολο πιστό, ο οποίος μπορεί να εξαγνίσει τα ενοχικά του σύνδρομα καταθέτοντας, έστω και ηλεκτρονικά, τον οβολό του, αφού δεν έχει χρόνο να περάσει από το παγκάρι. Στο «Νέκταρ της Ορθοδοξίας» ένας πλήρης κατάλογος ακολουθιών, ευχών, προσευχών, ύμνων για κάθε γάμο, κηδεία ή άλλο μυστήριο, περιμένει τον χρήστη του Ιnternet που νιώθει την ανάγκη να σιγοψιθυρίσει κάτι στο γραφείο, ενώ στο site «Πηγή Ζωής», του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρειά Μυτιλήνης, το ηλεκτρονικό μενού περιλαμβάνει ορθόδοξα ακούσματα, λειτουργίες, παρακλητικούς κανόνες, αλλά και τους… ΑΧΕΧ, όπως τονίζει το αρκτικόλεξο, δηλαδή τους Αγίους Χωρίς Επαρκή Χρονολογία, όπως εξηγείται στον ιστότοπο.

Περισσότερο χρηστικές πληροφορίες απαντώνται στο gonia.gr. Τριάντα τρεις ευχές για την κατασκευή ενός 33αριού κομποσκοινιού, ενώ ακόμη πιο χρηστικές είναι οι συμβουλές του oode.gr για το πώς παρασκευάζεται ένα πρόσφορο. Μαθαίνει κανείς λοιπόν ότι εκτός των υλικών (αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι) απαιτείται η ειδική σφραγίδα για πρόσφορα, αλλά και ένα αναμμένο κερί. Τips για τη ζύμωση είναι και κάποιες προσευχές, όχι του τύπου «Θεέ μου, να μην καεί», αλλά ειδικές για μια τέτοια, ιερή, διαδικασία. Σε άλλα sites oι συμβουλές δεν σταματούν στα πρόσφορα. Επεκτείνονται στη σωστή διαδικασία παρασκευής κολλύβων- κούφια η ώρα-, αλλά και στο πώς να… διώξεις τους πιστούς από την εκκλησία, αν δεν είσαι ο ιερέας που απαιτούν οι ορθόδοξοι κανόνες συμπεριφοράς και λειτουργίας.

Κ αι όπως δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, έτσι και δίπλα στις σοβαρές συμβουλές προς τους θεοσεβούμενους βρίσκουν χώρο διάφοροι επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ανάγκη των πιστών. Ετσι προκύπτουν στο Διαδίκτυο τοποθεσίες που διαφημίζουν ότι οι κάτοχοί τους είναι ειδικοί στο… ξεμάτιασμα.

Μια κυρία «ΝtoraΚ», με site σε… ύποπτο (για το όνομα) γαλάζιο χρώμα, ισχυρίζεται ότι με μόλις 5 ευρώ αντίτιμο μέσω πιστωτικής κάρτας ή payΡal μπορεί να ξεματιάσει τον ματιασμένο χρήστη του Ιnternet, και μάλιστα εξ αποστάσεως. Παρέχει δε τις συμβουλές της 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα!

Εξομολόγηση online πάντως ακόμη δεν προσφέρεται. Αντίκειται στους κανόνες αυτής της ιερής διαδικασίας. Τουλάχιστον με την παραδοσιακή μέθοδο, διότι στο εξωτερικό το «πες την αλήθεια σου», ή αλλιώς την αμαρτία, βρίσκει εφαρμογή σε ιστοσελίδες όπως το ivescrewedup.com (σε ελεύθερη μετάφραση: «τα έκανα θάλασσα»), δημιούργημα ιερέα για όσους θέλουν δημοσίως να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους- μικρές ή μεγαλύτερες.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

overprotec.jpgΤο κουδούνι για το σχόλασμα χτυπά κάθε ημέρα στις 2.15 μ.μ., αλλά για τον δεκάχρονο Νίκο ο ήχος του σηματοδοτεί μόνον την αρχή ενός «μαρτυρίου». Στο σπίτι θα φάει στο πόδι, θα ρίξει μια ματιά στα μαθήματα της επόμενης ημέρας με τα οποία θα ασχοληθεί το βραδάκι και θα ξεκινήσει τον μαραθώνιο της υπόλοιπής του ημέρας. Μαθήματα γαλλικών και αγγλικών τη Δευτέρα, πιάνου και μπάσκετ την Τρίτη, αγγλικών, γαλλικών και μπάσκετ την Τετάρτη, πιάνου την Πέμπτη, γαλλικών, αγγλικών και μπάσκετ την Παρασκευή. Οσο για το Σαββατοκύριακο; Και πάλι μπάσκετ. Ορισμένες φορές μάλιστα μπορεί να έχει και τεστ ξένης γλώσσας.Οι γονείς σήμερα βλέπουν τα παιδιά τους σαν προέκταση της… επιτυχίας τους, λένε οι ειδικοί. Και αυτό έχει το τίμημά του. Το να είναι κάποιος αφοσιωμένος γονιός δεν συνεπάγεται και ευτυχισμένα παιδιά. «Οσοι θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους πρέπει να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο προσπαθώντας να είναι τέλειοι γονείς και περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να είναι τέλειοι σύζυγοι» λέει η ψυχολόγος- γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια κυρία Ασημίνα Χριστοπούλου. Και προσθέτει: «Ετσι δημιουργείς στα παιδιά το πρότυπο των σχέσεων που θα είναι υγιές να δημιουργήσουν μεθαύριο στη ζωή τους. Πρέπει να αναζητούμε την ισορροπία. Μόνον έτσι γίνονται επιτυχημένες οι σχέσεις».

Υπάρχει ένας σύγχρονος μύθος σχετικά με την ανατροφή των παιδιών που υποστηρίζει ότι όσο περισσότερη προσοχή δίνουμε στα παιδιά τόσο το καλύτερο. Το πρόβλημα όμως, όπως λένε οι ειδικοί, είναι ότι οι σύγχρονοι γονείς συχνά ξεφεύγουν από το μέτρο, με συνέπεια να προκαλούν περισσότερη ζημιά παρά καλό από την πολλή πίεση. Οταν όλα «γυρίζουν» γύρω από τα παιδιά της οικογένειας, τότε οι γονείς εξαντλούνται και τα παιδιά μετατρέπονται σε απαιτητικά «τερατάκια». Οι γονείς είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τις ζωές τους και τους γάμους τους για τα παιδιά τους· τα παιδιά έχουν προτεραιότητα στον ελεύθερο χρόνο τους, στην ενέργειά τους και στην προσοχή τους. Συχνά όμως, παρότι ο γάμος και το «εγώ» καταχωνιάζονται, «τα παιδιά γίνονται ολοένα
και πιο απαιτητικά και δυσαρεστημένα» , σημειώνει η κυρία Χριστοπούλου.

Με το θέμα των πιεστικών γονέων ασχολείται και ένα καινούργιο βιβλίο που έχει γίνει best-seller στην Αμερική και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Ντ. Κόουντ, συγγραφέα του βιβλίου «Για να αναθρέψετε ευτυχισμένα παιδιά, δώστε προτεραιότητα στον γάμο σας», τα σημερινά παιδιά έχουν προβλήματα διότι «πνίγονται» από την πολλή προσοχή. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, τα παιδιά φαίνεται να έχουν περισσότερα προβλήματα σήμερα από ό,τι εμείς ή οι γονείς μας ως παιδιά. «Με τη “δολοφονία” του εαυτού μας, ώστε να δημιουργήσουμε μια τέλεια, δίχως τραυματικές εμπειρίες παιδική ηλικία για τα παιδιά μας, σπαταλούμε την ενέργειά μας. Το μέγιστο δώρο που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας είναι ένας υπέροχος γάμος» συμβουλεύει ο κ. Κόουντ, ο οποίος είναι οικογενειακός σύμβουλος και συνεργάτης της εφημερίδας «Τhe Wall Street Journal». Αλλά τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν το παιδί του έχει προβλήματα τα οποία απαιτούν έναν γονιό «πλήρους απασχόλησης»; Ο Κόουντ θεωρεί ότι οποιεσδήποτε ανησυχίες έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους αυτές συνδέονται με τις ανησυχίες τους για τον γάμο τους περισσότερο ίσως από ό,τι εκείνοι αντιλαμβάνονται. «Οι γονείς έχουν την πεποίθηση ότι το να βάζουν πάνω απ΄ όλα τα παιδιά τους είναι μια τακτική “φιλική” για τα παιδιά, αλλά με αυτή τους τη συμπεριφορά κάνουν δύο κύρια λάθη» αναφέρει ο συγγραφέας. Κατ΄ αρχάς, γίνεται δυσκολότερο να επιβληθούν στα παιδιά όρια, τα οποία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους. Ετσι τα παιδιά γίνονται πιεστικά και φορτικά έως ότου πάρουν αυτό που επιθυμούν. «Οι μελλοντικοί προϊστάμενοι και σύζυγοιόμως μπορεί να μην είναι τόσο υπομονετικοί με τέτοιου είδους συμπεριφορά» σημειώνει. Δεύτερον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς πιέζουν τρομακτικά τα παιδιά ώστε να εκπληρώσουν τις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες.

Οι πιεστικοί γονείς μπορεί να δημιουργήσουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, αλλά και με επιθετικότητα. Και αυτό διότι το παιδί θεωρεί ότι δεν το εκτιμούν γι΄ αυτό που είναι, αλλά γι΄ αυτό που πρέπει να γίνει. Πρόσφατα η αμερικανίδα ψυχολόγος δρ Μάντλιν Λεβάιν υποστήριξε ότι τα παιδιά των γονέων οι οποίοι είναι πιεστικοί και δεν τα αφήνουν να… ανασάνουν είναι τρεις φορές πιο πιθανόν να υποφέρουν από άγχος, ακόμη και από κατάθλιψη.

Βεβαίως, το θέμα δεν είναι καινούργιο. Μελέτη βρετανών ερευνητών που είχε δημοσιευτεί το 2005 στο επιστημονικό έντυπο «Αrchives of Disease in Childhood» είχε καταδείξει ότι οι πιεστικοί γονείς μπορεί να βλάψουν παρά να ωφελήσουν την υγεία των παιδιών τους.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

allodapoi.jpgΣτη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία με μεγάλο ποσοστό παιδιών μεταναστών και στη δημιουργία ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας σε σχολεία με μεγάλη ετερογένεια (αλλοδαποί, Ρομά, μειονοτικές ομάδες) προχωρά από την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας. Τα προγράμματα διδασκαλίας μητρικής γλώσσας θα είναι αρχικά πιλοτικά, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τις εργασίες τους οι ομάδες που θα συντάξουν τα σχετικά εγχειρίδια.

Η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε χθες στο διεθνές συνέδριο για τη Μετανάστευση, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, για την αδήριτη ανάγκη να προσαρμοσθεί η Ελλάδα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό αίτημα της πολυ-πολιτισμικότητας. Ετσι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν άρδην από την 1η Δημοτικού έως και την 3η Λυκείου ώστε η συνείδηση της εθνικής ταυτότητας να αναπτύσσεται παράλληλα με τη συνείδηση της διαπολιτισμικότητας.

Καθημερινή

Οτι είχε προσπαθήσει να κάνει η κα Πρωτονοταρίου και σύρθηκε στα δικαστήρια τώρα θεσμοθετείται…

Comments 0 σχόλια »

Comments 3 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων