Αρχείο για 8 Φεβρουαρίου, 2010


Το υγρό γυαλί ακούγεται σαν υλικό επιστημονικής φαντασίας, όμως οι κάτοχοι της ευρεσιτεχνίας του ισχυρίζονται ότι θα μας προστατέψει από τις ασθένειες, θα μας βοηθήσει να προστατέψουμε συγκομιδές και θα κάνει μέχρι και το κρασί υπέροχο. Μπορεί άραγε να ανταποκριθεί πράγματι σε τόσες προσδοκίες;
Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό: ένα μη τοξικό σπρέι, αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, που προστατεύει σχεδόν κάθε επιφάνεια από τη σκόνη και τα βακτηρίδια, είτε πρόκειται για νοσοκομειακό εξοπλισμό και ιατρικούς επιδέσμους είτε για αρχαία πέτρινα μνημεία και ακριβά υφάσματα. Όμως είναι αλήθεια. Το εν λόγω σπρέι είναι μια μορφή «υγρού γυαλιού» και είναι ακίνδυνο για τα ζωντανά όντα και το ευρύτερο περιβάλλον. Διαφημίζεται ως ένα από τα πιο σημαντικά, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που έχουν προκύψει από τον τομέα της νανοτεχνολογίας, η οποία ασχολείται με αντικείμενα που μετρώνται στη μοριακή κλίμακα.

Το μυστικό του υγρού γυαλιού είναι ότι σχηματίζει μια άκρως λεπτή μεμβράνη περίπου 500 φορές πιο λεπτή από την ανθρώπινη τρίχα. Σ΄ αυτή τη νανοκλίμακα το υγρό γυαλί μετατρέπεται σε ένα πολύ ευλύγιστο αόρατο φράγμα που απωθεί το νερό, τη σκόνη και τα βακτηρίδια, αλλά είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, τα οξέα και την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα μπορεί να «αναπνέει». Μια οικογενειακή γερμανική εταιρεία με την επωνυμία Νanopool έχει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το υγρό γυαλί, το οποίο προέκυψε από τις έρευνες που διεξάγονται στο Ινστιτούτο για Νέα Υλικά στο Σααρμπρίκεν. Το υγρό γυαλί αποτελείται από σχεδόν καθαρό διοξείδιο του πυριτίου, το χημικό συστατικό του χαλαζία (quartz ή silica), το πιο άφθονο ορυκτό στον φλοιό της Γης. Είναι αρκετά αδρανές και δεν είναι γνωστό να βλάπτει το περιβάλλον. Λειτουργεί σχηματίζοντας ένα πολύ αδιάβροχο, «υδροφοβικό» στρώμα που αντιστέκεται στη βρωμιά και τα βακτηρίδια. Πωλείται στη μορφή ενός διαλύματος νερού ή αλκοόλ, ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας που θα καλυφθεί. Όταν ψεκαστεί σε μια επιφάνεια, το διάλυμα του γυαλιού σχηματίζει μια ευλύγιστη, εξαιρετικά λεπτή μεμβράνη που δημιουργεί ισχυρές ηλεκτροστατικές δυνάμεις οι οποίες το κρατούν ενωμένο με το υλικό στο οποίο έχει ψεκαστεί, ενώ απωθούν το νερό από την αντίθετη, εκτεθειμένη επιφάνεια.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

3929.jpgΣτο Βήμα διαβάζουμε συμβουλές προς γονείς για το “Πώς να διατηρήσουμε τον έλεγχο στο σπίτι”- οι κανόνες, τα όρια και οι τρόποι εφαρμογής τους στα παιδιά:

1. Να θέτουν όρια στη ζωή των παιδιών με την προϋπόθεση ότι είναι λογικά.

2. Να συμφωνούν μεταξύ τους για τα όρια και τους τρόπους εφαρμογής τους και έπειτα να τα εξηγούν στα παιδιά.

3. Να μη χρησιμοποιούν σωματική βία. Η σωματική τιμωρία, όπως και ο λεκτικός ή ψυχοσυναισθηματικός καταναγκασμός, έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση και τον τραυματισμό της προσωπικότητας των παιδιών.

4. Μαζί με τα παιδιά να διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα καθημερινής ζωής και δράσης που να επιδέχεται έκτακτες τροποποιήσεις.

5. Να είναι συνεπείς. Το «όχι» να είναι πάντα «όχι».

6. Να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παίζουν με δημιουργικά παιχνίδια ή να βγαίνουν παρέα έξω για να παίξουν.

7. Να διαβάζουν στα παιδιά από μικρή ηλικία και να τα ενθαρρύνουν να διαβάζουν μόνα τους καθώς μεγαλώνουν.

8. Να μην πιέζουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μάθουν το αλφάβητο ή να μετρούν.

9. Να επιμένουν στον θηλασμό. Οι μητέρες πρέπει να θηλάζουν τα μωρά τους τουλάχιστον 4-6 μήνες και να φροντίζουν ώστε η οικογένεια να τρέφεται βάσει των αρχών της μεσογειακής δίαιτας.

Comments 0 σχόλια »

Ο ινδός φοιτητής του ΜΙΤ Πρανάβ Μίστρι  και η Πάτι Μάες, η καθηγήτριά του- και οι δύο μέλη του παγκόσμιας φήμης Μedia Lab που ασχολείται με κάθε είδους μικρομηχάνημα, ικανό να αλλάξει όμως με γιγάντια βήματα τη ζωή μας στο μέλλον- είχαν αιχμαλωτίσει το κοινό. Εδειχναν έναν συνδυασμό συσκευών που ονομάζεται «έκτη αίσθηση», δέχονται εντολές με βάση τις κινήσεις στον αέρα των τεσσάρων δακτύλων του χεριού, ντυμένων στις άκρες τους με τέσσερα διαφορετικά χρώματα, και αντιδρούν ανάλογα. «Ζωγράφιζε» με το δάχτυλο ένα ρολόι επάνω στον καρπό τού αριστερού χεριού και αμέσως προβαλλόταν εκεί ένα άυλο ρολόι με την ώρα· άνοιγε την παλάμη του και οι φάλαγγες των δακτύλων έφτιαχναν ένα πληκτρολόγιο που αγγίζοντας τα ψηφία του σχημάτιζες έναν αριθμό τηλεφώνου· πατούσες ένα επίσης άυλο πλήκτρο με την ένδειξη «Call» και άκουγες το σήμα κλήσης στην τηλεφωνική γραμμή. Χαιρετούσε έναν συμφοιτητή του και στην μπλούζα του συνομιλητή του εμφανιζόταν το όνομά του, σε περίπτωση που το είχε ξεχάσει, η ηλικία του και άλλα στοιχεία.

Επαυξημένη εξυπηρέτηση
«Επαυξημένη πραγματικότητα»: ακούγεται πιο ορθολογικό από εκείνη την παλαιάς κοπής και οξύμωρη «πλασματική πραγματικότητα», ενώ είναι πολύ πιο μπροστά από αυτήν και λίγο πιο πίσω από την «έκτη αίσθηση» του Μedia Lab. Μπορεί ο άνθρωπος στον δρόμο ακόμη να μην έχει καν ακούσει, και ακόμη περισσότερο να μην έχει αφομοιώσει, την καινούργια έννοια, αλλά ζει ήδη μέσα στην καινούργια αυτή «πραγματικότητα». Οπως διευκρινίζει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Γιαγλής, ο οποίος ασχολείται και ο ίδιος με την έρευνα γύρω από αυτήν τη νέα δυνατότητα των φορητών ατομικών συσκευών: «Ο όρος (κινητή) “επαυξημένη πραγματικότητα” αναφέρεται σε προβολές κειμένου ή και άλλου υλικού (αυτό που λέγεται και πολυμεσικό, όπως π.χ. δισδιάστατες ή τρισδιάστατες απεικονίσεις), πάνω στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου μέσω της ενσωματωμένης κάμερας. Τα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα αποκτούν επιπρόσθετες δυνατότητες, ενσωματώνοντας ασύρματους αισθητήρες, καλύτερες ικανότητες αναπαραγωγής πολυμεσικού περιεχομένου, μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης και ισχυρότερη επεξεργαστική δύναμη, ενώ όλο και περισσότερες καινοτόμες εφαρμογές κάνουν την εμφάνισή τους».

Αυτήν τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να εξοπλιστούν σε τέτοιο βαθμό τα κινητά τηλέφωνα ώστε αν, για παράδειγμα, στέκεσαι ως τουρίστας στη μέση της πλατείας Συντάγματος και στρέφεις την κινητή συσκευή σου προς διάφορες κατευθύνσεις, τα κτίρια που συναντά νοητά το βλέμμα σου μέσα από την οθόνη να «αποκτούν» δίπλα από την εικόνα τους και ένα σύνολο από πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική τους και την ιστορία τους, ή αν πρόκειται για ξενοδοχεία να μαθαίνεις ακόμη κι αν διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια! Βέβαια, αυτό φαίνεται χρήσιμο και ενδιαφέρον, αλλά απλό δεν είναι. Πρέπει η αναγνώριση σχημάτων και προσόψεων να προχωρήσει, αφού σήμερα στρέφοντας ένα κινητό προς μια κατεύθυνση οι… αισθητήρες του θα συλλάβουν τα πά ντα σε αυτήν. Εδώ ίσως έρχεται η εκπληκτική για τα σημερινά δεδομένα «έκτη αίσθηση» να δώσει κάποια στιγμή τη λύση. Διότι, όποιος παρακολουθήσει τις σχετικές προβολές βλέπει ότι χάρη στις συσκευές της επινόησης αυτής, αν ο χειριστής σχηματίσει με τα δάχτυλα στον αέρα ένα νοητό κάδρο, το σύστημα μπορεί να αντιδράσει, να διακρίνει και να δώσει μόνον όσες πληροφορίες σχετίζονται με τα αντικείμενα εκεί μέσα.

Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη ότι υπήρξε μια υπόσχεση από τον περιζήτητο πλέον νεαρό Πρανάβ Μίστρι ότι θα δώσει στις αρχές αυτής της χρονιάς ελεύθερο σε χρήση τον κώδικα της έκτης αίσθησης, κάπου 50.000

γραμμές ήδη, και έτσι οι ανά τον κόσμο δυνατοί προγραμματιστές θα μπορέσουν να πάνε την επινόησή του ακόμη πιο πέρα, τότε να περιμένουμε μεγάλες εξελίξεις. Μπορεί να διατυπώθηκαν κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα όσα είδαν οι θεατές στην περίπου οκτάλεπτη παρουσίαση της καθηγήτριάς του ήταν όλα αληθινά- και κάποια δεν ήταν παρά ένα τρικ με τη βοήθεια του μοντάζ- φαίνεται όμως ότι τα πράγματα προχωρούν. Τα τελευταία νέα λένε ότι ήδη, αντί για υπολογιστή, τώρα ο νεαρός έχει στην τσέπη ένα κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον, μάλλον δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί πλέον χρωματιστές ταινίες για να ξεχωρίζουν τα δάχτυλά του, το σύστημα έχει εφοδιαστεί με δύο κάμερες στερεωμένες στους κροτάφους, οπότε έτσι προστέθηκε η τρισδιάστατη αντίληψη στις συνθηματικές χειρονομίες του χειριστή και, φυσικά, οι προτάσεις από όλο τον κόσμο για συνεργασία, χρηματοδότηση και μπίζνες συσσωρεύονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του εργαστηρίου.

Σύγχρονα θαύματα

Με τις τέσσερις, πάντως, αρχικές χρωματιστές ταινίες γύρω από τα δάχτυλα και τέσσερα ακόμη πράγματα, ένα υπολογιστικό μηχάνημα, τον προβολέα, την κάμερα και το καθρεφτάκι, αλλά και με πολύ καλογραμμένο κώδικα προγραμματισμού, και με συνολικό κόστος προς το παρόν τα 350 δολάρια, φαίνεται ότι γίνονται θαύματα. Στρέφεις την κάμερα εκεί όπου σε ενδιαφέρει- σε πρόσωπο, σε κτίριο, σε εισιτήριο-, τα στοιχεία διαβιβάζονται στον επεξεργαστή του κινητού ή άλλου φορητού μηχανήματος, από τα δεδομένα προκύπτει η σχετική πληροφορία και ψηφιοποιημένη διοχετεύεται στο μικροσκοπικό μηχάνημα προβολής εικόνων. Από εκεί, όπως είναι στραμμένο προς τα κάτω, στέλνει τις εικόνες στο καθρεφτάκι για να μπορείς εσύ να τις «ρίχνεις» σε όποια επιφάνεια θέλεις ή βρίσκεται μπροστά σου. Στην μπλούζα τού συνομιλητή σου, στον τοίχο, στη θέση της φωτογραφίας ενός πρωτοσέλιδου εφημερίδας ή, αν πρόκειται για την καθυστέρηση μιας πτήσης, στο επάνω μέρος του εισιτηρίου, αφού η κάμερα έχει φωτογραφίσει τον κωδικό της, τον έχει στείλει στο κινητό, έχει γίνει η σύνδεση με το τερματικό της εταιρείας και έχει σταλεί πίσω η τυχόν νέα ώρα πτήσης. Ο Πρανάβ Μίστρι είναι γιος ενός ινδού αρχιτέκτονα, ο οποίος κάποτε, αντί να αγοράσει το έτοιμο από το μαγαζί, έφτιαξε για τον γιο του ένα δικής του επινόησης βιντεοπαιχνίδι, που έβαλε σε σκέψεις τον μικρό. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο στην πόλη Γκουτζαράτ, ο Πρανάβ είχε πλέον την έμμονη ιδέα να περάσει πράγματα του φυσικού κόσμου από την…

άλλη πλευρά, στην οθόνη του υπολογιστή. Μια από τις εργασίες του στο ΜΙΤ ήταν το να κρατάει σε μια θέση μικρά χαρτιά post it με σημειώσεις και να τα βλέπει περασμένα στον υπολογιστή να προβάλλονται στην οθόνη, αναμειγνύοντας έτσι, όπως του αρέσει να λέει, τον ψηφιακό κόσμο με τον φυσικό κόσμο. Ταυτοχρόνως, δηλώνει νοσταλγός του φυσικού κόσμου, μετά ίσως και από τις ατέλειωτες ώρες που μένει κλεισμένος στο εργαστήριο, και ότι του λείπει μια βόλτα με ένα ποδήλατο, μαζί βέβαια με όλα τα παρελκόμενα μιας πραγματικότητας, που σε αυτήν όμως θα υπάρχει πλέον επέμβαση, με απροσδιόριστο ακόμη βάθος…

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

dante_accepted.jpgΗ «Κόλαση» κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα σε βιντεοπαιχνίδι

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Του Dave Ιtzkoff

Στην «Κόλαση» του Δάντη, ο ομώνυμος ρωμαλέος ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα από τις Σταυροφορίες για να ανακαλύψει ότι η αγαπημένη του Βεατρίκη έχει δολοφονηθεί άγρια και η αθώα της ψυχή έχει αιχμαλωτιστεί από τον Εωσφόρο. Πρέπει να φτάσει κοντά της, να κερδίσει το παιχνίδι. Θα καταφέρει να σκοτώσει όλους τους δαίμονες;

Αν μπερδευτήκατε, μάλλον ανήκετε στη μειοψηφία. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Εlectronic Αrts σε 800 ανθρώπους έδειξε πως μόλις ένα 17% γνώριζε και μπορούσε να ανακαλέσει την ιστορία της «Κόλασης», του πρώτου μέρους της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη. Το υπόλοιπο 83% είχε μεν ακουστά το έργο, αλλά μέχρι εκεί. Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε στην Εlectronic Αrts το πράσινο φως που αναζητούσε: στις 9 Φεβρουαρίου, κυκλοφορεί στην αγορά για τις κονσόλες του Χbox 360 και του Ρlaystation 3 η «Κόλαση» του Δάντη σε βιντεοπαιχνίδι.

Ο ποιητής έγινε ιππότης
Όπως ίσως θα καταλάβατε, δεν έχει και μεγάλη σχέση με το πρωτότυπο αριστούργημα. Ο Δάντης εδώ δεν είναι ένας εσωστρεφής ποιητής με κλίση προς το φιλοσοφείν αλλά ένας action hero, ένας ιππότης με μυς και πανοπλία, ο οποίος πρέπει, προκειμένου να φτάσει στην αγαπημένη του Βεατρίκη, να σκοτώσει με το δρέπανό του ολόκληρα κύματα δαιμόνων. Στο παιχνίδι, ο σκοπός είναι η ικανοποίηση, η νίκη. Τόσο απλά. Για τη σημασία και την ερμηνεία της «Θείας Κωμωδίας», από την άλλη πλευρά, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.

Ιεροσυλία; Οι υπεύθυνοι της Εlectronic Αrts, πάντως, δεν νιώθουν καμιά ανάγκη να απολογηθούν. «Το παιχνίδι έχει κάτι για όλους, από τον διανοούμενο έως τον λιγότερο καλλιεργημένο», λέει ο παραγωγός Τζόναθαν Νάιτ. «Αν ξέρεις το ποίημα, έχει πολλά να προσφέρει. Αν θέλεις απλώς να πατάς κουμπιά και να σκοτώνεις δαίμονες, είναι μόνο αυτό». Περιέργως, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει πάρει (ακόμα τουλάχιστον) τα όπλα. «Δεν με ενοχλεί καθόλου», λέει η Τεοντολίντα Μπαρολίνι, καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

«Μου έχει εξάψει το ενδιαφέρον και περιμένω να το δω».

«La Divina Commedia»

Η «ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ» γράφτηκε από τον Ιταλό ποιητή Δάντη Αλιγκέρι το διάστημα 1308-1321 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η πεμπτουσία του μεσαιωνικού χριστιανικού ανθρωπισμού.

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ χωρίζεται σε τρία κύρια μέρηΚόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος- το καθένα αποτελούμενο από 33 ωδές και μία εισαγωγική.

Ο ΔΑΝΤΗΣ, σε πρώτο πρόσωπο, περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι του στο βασίλειο των νεκρών, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη.

Ο ΑΡΧΙΚΟΣ τίτλος του έργου ήταν «Κωμωδία». Ο όρος «Θεία» προστέθηκε μεταγενέστερα από τον Βοκκάκιο. 

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

64106.jpgΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ άλλαξε η ζωή της.

Η εννιάχρονη Γκιζέμ με τις τρύπιες μπότες έγινε διάσημη σε όλη την Τουρκία όταν οι συμβουλές της προς τους συμμαθητές της απαθανατίστηκαν με μια κάμερα από τον δάσκαλό της και ανέβηκαν στο Facebook. Χάρις σε αυτό το βίντεο, η Γκιζέμ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ δέχθηκε πρόταση να συμμετάσχει σε διαφήμιση.

Και στο σπίτι της φθάνουν καθημερινά καινούργια ζευγάρια μπότες. «Είχαμε ένα τσουβάλι κάρβουνα στο σπίτι, τώρα έχουμε 80», λέει ο άνεργος πατέρας της.

Η ζωή της μικρής Γκιζέμ άλλαξε όταν μαζί με τη συμμαθήτριά της Χαβά προσπάθησαν να πείσουν τους συμμαθητές τους να διαβάζουν περισσότερο. «Φίλοι μου, εμένα ο δάσκαλος δεν με έκανε πρόεδρο επειδή είμαι φτωχή, αλλά επειδή είμαι καλή μαθήτρια.

Κοιτάξτε τις μπότες μου, είναι τρύπιες. Σήμερα ήρθα στο σχολείο με βρεγμένες κάλτσες. Ο πατέρας μου δούλευε στις οικοδομές κι έπεσε από τον τέταρτο όροφο. Δούλευε για να μας σπουδάσει. Η καρδιά μου είναι βαθιά πληγωμένη αυτήν τη στιγμή». Ο δάσκαλος της Γκιζέμ έστειλε το βίντεο στη Γερμανία, στην κόρη του, κι εκείνη το ανέβασε στο Facebook. Μέσα σε λίγες ώρες έσπασε ρεκόρ επισκέψεων. Κι ύστερα, η Γκιζέμ δέχθηκε προσκλήσεις από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές της χώρας. Όλη η Τουρκία τη θαύμασε. «Είναι για φτύσιμο», ξέσπασε αυθόρμητα η Γκιζέμ για την αρχή Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του προγράμματος κάνοντας τον τηλεπαρουσιαστή να τρέξει κοντά της και να της κλείσει το στόμα φοβούμενος για τις συνέπειες. «Η κόρη μου έχει μάθει να λέει μόνο αλήθειες», έσπευσε να συμπληρώσει ο πατέρας της υπερήφανος για την κόρη του. Μια τουρκική παροιμία λέει άλλωστε ότι «στην Τουρκία το καλό τιμωρείται»!

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο για τη θεραπεία κοινών ασθενειών, σύμφωνα με τον δόκτορα Χανς Γιοακίμ Τράπε της πανεπιστημιακής κλινικής Μαριχόσπιταλ στην Χέρνη, της Γερμανίας.

Η κλασσική μουσική είναι η πλέον αποτελεσματική, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα επί του άγχους, της κατάθλιψης και των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Εκτός αυτών βοηθά στην αντιμετώπιση των πόνων, του στρες και των διαταραχών του ύπνου και έχει πολύ θετικές επιρροές στο ανοσοποιητικό σύστημα, γράφει ο Τράπε σε γερμανικό ιατρικό περιοδικό.

Επιπλέον η κλασσική μουσική βοηθά στη συγκέντρωση, στη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την ενέργεια σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ίδιου επιστήμονα.

Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η ορχηστρική μουσική. Ο Τράπε στην περίπτωση αυτή συστήνει να δοκιμάσουν ως εναλλακτική λύση την ποπ ή τη ροκ μουσική. Τα δύο αυτά είδη μουσικής έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την ανθρώπινη διάθεση. Επίσης η λατινοαμερικάνικη μουσική έχει παρατηρηθεί ότι διαθέτει ιδιότητες βελτίωσης της διάθεσης.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί σε καμιά περίπτωση για τη μουσική χέβι μέταλ ή την τέκνο, υπογραμμίζει ο Τράπε και προσθέτει ότι αυτά τα είδη μουσικής αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.

Γι’αυτό η Terra φροντίζει κάθε μέρα να σας τονώνει τη δημιουργικότητα με τη μουσική επιλογή της ημέρας.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων