monkey-business.jpg Διαβάζω στην Κ έρευνα για τις επιστημονικές έρευνες.

“Η εμπιστοσύνη του κοινού στην τιμιότητα των επιστημόνων πλήττεται από μια μικρή μειονότητα ερευνητών που συμπεριφέρονται ανήθικα και αντιδεοντολογικά. Γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστήμης (European Science Foundation-ESF), το κυρίως συντονιστικό επιστημονικό όργανο στην Ευρώπη, αποφάσισε να κοιτάξει πιο σοβαρά το ζήτημα και, στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε ήδη ένα Φόρουμ για την Ακεραιότητα στην Έρευνα.

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το οποίο έχει τη δικαιοδοσία να ερευνά τις κατηγορίες επιστημονικής απάτης επιβάλει ποινές, όπως ο αποκλεισμός ενός ερευνητή από δημόσιες χορηγήσεις των ερευνών του μέχρι και για πέντε χρόνια ή η εντολή σε αυτόν να παρακολουθήσει μαθήματα ηθικής!”

Δεν μπορώ να μη φέρω στο νου μου γνωστό αυτοαποκαλούμενο ερευνητή και τηλεμαιντανό σε θέματα παιδείας, ο οποίος βδομάδα παρά βδομάδα δημοσιεύει έρευνες σε γνωστή και μη εξαιρετέα εφημερίδα. Τόση έρευνα πια! Αυτός ο άνθρωπος θα είχε ρέψει στη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων. Κι είναι περίεργο γιατί δεν έχω δει ποτέ (μα ποτέ) να κυκλοφορούν τα ερωτηματολόγια συλλογής στοιχείων. Εκτός αν έχει άδηλες πηγές…

Είναι γνωστό όμως ότι στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι. Κι εμείς αυτά τα μαθήματα ηθικής τα έχουμε για τους κουτόφραγκους.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων