hercules.jpgΌπως καταγγέλλει ο ανταποκριτής της βρετανικής Independent, Πήτερ Πόφαμ, η Ιταλία κατασκευάζει αποθήκη υγραερίου σε απόσταση ενός μιλίου από τους αρχαιοελληνικούς δωρικούς ναούς του Ακράγαντα στη Σικελία. Πρόκειται για δείγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αφάνταστου κάλλους, που η Ουνέσκο έχει περιλάβει στην Παγκόσμια Κληρονομιά από το 1997.

Αλλά τώρα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σχεδιάζει να κατασκευάσει μία τεράστια αποθήκη υγραερίου σε λιγότερο από ένα μίλι από τον φημισμένο Ακράγαντα, πράγμα που έχει προκαλέσει την οργή των περιβαλλοντολόγων.

Όπως γράφει η ?Κοριέρε ντέλα Σέρα?, είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου (και όχι 13 με 20) από εκεί που θέλουν να πραγματοποιήσουν το έργο, με την κατασκευή δύο αποθηκών υγραερίου, η κάθε μια 160.000 τετραγωνικών μέτρων, ύψους 47 μέτρων και φ?ρδους 72 μέτρων, συν τον πύργο της φλόγας ύψους 40 μέτρων, βρίσκεται το αρχαιολογικό Πάρκο της Κοιλάδας των Ναών.

Η Κοιλάδα ιδρ?θηκε σαν ελληνική αποικία τον 6ο αιώνα π.Χ. και περικλείει τους θαυμάσιους δωρικούς ναούς. Ήδη το 2002, η Ουνέσκο έκρουε το σήμα κινδύνου γιατί η Κοιλάδα των Ναών, που δεσπόζει με τους καταπράσινους λόφους της στην υπέροχη θέα της θάλασσας, απειλείται από την πανίσχυρη μαφία. Γύρω από τους Ναούς κτ?ζονται νόμιμα και παράνομα σπίτια, βίλες, ξενοδοχεία. Όσοι αντιστρατεύονται το κυβερνητικό σχέδιο, πιστεύουν ότι η μαφία έχει λαδώσει τις ρόδες της κυβέρνησης. Ο Επίτροπος του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σταύρος Δήμας ζήτησε από τις αρχές της Σικελίας ?επείγουσες διασαφηνίσεις? για το κυβερνητικό σχ?διο.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων