07-07-10_345894_151.jpgΗ υπερβολική έκθεση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα αποδεικτικά στοιχεία που στοιχειοθετούν υποθέσεις διαζυγίων. Η Αμερικανική Ακαδημία Δικηγόρων Διαζυγίου αναφέρει ότι το 81% των μελών του έχει πάρει πολλά στοιχεία από το Facebook, το MySpace, το Twitter και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του YouTube.«Είχα μερικές πολύ αστείες υποθέσεις» δηλώνει η Λίνδα Λέα Βίκεν, πρόεδρος των 1.600 μελών και συμπληρώνει: «Είναι πάρα πολύ κοινό στις καινούργιες μου υποθέσεις».

Το Facebook έχει την πρωτοκαθεδρία στην μετατροπή της εικονικής πραγματικότητας σε ένα δραματικό διαζύγιο της πραγματικής ζωής, σημειώνει η κ. Βίκεν. Το 66% των δικηγόρων ανέφεραν το Facebook ως βασική πηγή τους για online ενοχοποιητικές αποδείξεις. Ακολουθούν το MySpace με 15% και το Twitter με 5%.

Το Facebook μαρτυράει τους ένοχους

Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες χρησιμοποιεί το Facebook για να φλερτάρει, σύμφωνα με έκθεση του Pew internet and American Life Project που δημοσιεύθηκε το 2008. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες που δείχνουν τους ή τις συζύγους σε φωτογραφίες να ερωτοτροπούν με τους εραστές και τις ερωμένες τους και χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου ο πατέρας εξανάγκασε τον γιο του να διαγράψει από τους φίλους του τη μητέρα του, ώστε να τους αποξενώσει.

«Αυτά τα στοιχεία εμφανίζονται και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, σχεδόν σε καθημερινή βάση και είναι εύκολα να τα βρει κανείς», τονίζει η Βίκεν και προσθέτει: «Είναι σαν ‘μου κάνεις πλάκα;’». Η Λ Βίκεν και οι υπόλοιποι δικηγόροι της Ακαδημίας παρουσίασαν ορισμένες σπαρακτικές περιπτώσεις, διατηρώντας ωστόσο την ανωνυμία των πελατών τους:

-Ένας σύζυγος πήγε στην ιστοσελίδα γνωριμιών Match.com και δήλωσε εργένης και χωρίς παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικούσε την κηδεμονία των παιδιών.

-Ένας άλλος κύριος αρνούνταν ότι είχε προβλήματα διαχείρισης θυμού, ωστόσο πόσταρε στο Facebook στο σημείο που πρέπει να περιγράψει τον εαυτό του: «Εάν έχεις τα κότσια να μου την πεις, θα σε χτυπήσω μέχρι υποταγής».

-Ένας πατέρας ζητούσε την κηδεμονία των παιδιών υποστηρίζοντας ότι δεν πήγε ποτέ στις εκδηλώσεις που μετείχαν τα παιδιά τους. Ο εν λόγω κύριος απέδειξε ότι τις παραπάνω ώρες η πρώην σύζυγός του και ο φίλος της έπαιζαν στο διαδικτυακό παιχνίδι World of Warcraft. Ορισμένες φορές η μαμά διαλέγει τις λάθος ώρες να παίζει στο Farmville του Facebook.

-Μία μητέρα αρνούνταν στο δικαστήριο ότι κάπνιζε μαριχουάνα, ωστόσο στο Facebook ανέβασε φωτογραφίες μετά από το κάπνισμα.

Η σύνδεση της εικονικής πραγματικότητας με τον πραγματικό κόσμο είναι καθημερινότητα για τα ζευγάρια που χωρίζουν στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ιστοσελίδα διαζυγίων Divorce – online ανέφερε ότι την τελευταία χρονιά η λέξη Facebook υπήρχε σε κάθε πέμπτη αίτηση διαζυγίου που αναλάμβανε.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι διαζυγίου και ζευγάρι στην πραγματική ζωή από το Ντένβερ του Κολοράντο, Κεν και Λέσλι Μάθιους υποστηρίζουν ότι η αύξηση των αιτήσεων, που να βασίζονται σε ατοπήματα στο Διαδίκτυο είναι μικρότερη. Υπολογίζουν ότι οι 1 στις 10 αιτήσεις βασίζεται σε στοιχεία που προέρχονται από το Ίντερνετ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν μία ή ακόμη και καμία περίπτωση. «Βρίσκεις στοιχεία, που δεν υπάρχει τρόπος να αποκτήσεις υπό κανονικές συνθήκες» σημειώνει η Λέσλι Μάθιους.

Συμβουλές για τους ψηφιακούς παραβάτες

Οι δικηγόροι προειδοποιούν όσους βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου:

-Ό,τι πείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Εάν σχεδιάζεται να πείτε όμματα, ενώ έχετε ορκισθεί, τότε να μην έχετε ανεβάσει στο Διαδίκτυο στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

-Προσοχή από τους εχθρούς του Διαδικτύου. Η διαδικασία του διαζυγίου είναι σκληρή και δύσκολη για τα ζευγάρια. Η επιθυμία να μιλήσουν και να κακολογήσουν είναι μεγάλη, έτσι αναγκάζουν τους φίλους τους να πάρουν το μέρος ενός εκ των δύο. Ωστόσο, είναι το χειρότερο μέρος και σημείο να το κάνει κανείς.

-Μία εικόνα αξίζει όσο..χίλια ευρώ. Οι ανάρτηση γυμνών και προκλητικών φωτογραφιών σε προσωπικά ιστοσελίδες ή στα προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν βοηθούν στην υπεράσπισή τους και αποξενώνουν την οικογένειά τους.

-Διατηρείστε τους κανόνες ασφαλείας των ιστοσελίδων. Υπάρχουν για κάποιο λόγο. Βρείτε τα και χρησιμοποιήστε τα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων