search-engines1.gifΗ σαρωτική κυριαρχία της Google μπορεί να θεωρείται δεδομένη σε πολλά επίπεδα στον παγκόσμιο ιστό, αλλά έχει ενδιαφέρον να δοκιμάζει κανείς μικρές νησίδες αντίστασης σε αυτήν.

Κάποιες από αυτές είναι και τα εναλλακτικά «ψαχτήρια», που ανταγωνίζονται το μονοπώλιο της βασίλισσας των μηχανών αναζήτησης αλλά και των ανταγωνιστών της, Yahoo, Bing κ.λπ.

Δεν είναι μικρό πράγμα να ξέρεις ότι κάποιος θα σου δώσει ποιοτικές επιλογές χωρίς επαναλαμβανόμενα ή άχρηστα αποτελέσματα ή θα περιορίσει τα links σε συγκεκριμένες θεματικές. Και σίγουρα είναι μεγάλο πράγμα να σου υπόσχονται ότι οι αναζητήσεις σου δεν καταχωρίζονται σε έναν server για να πουληθούν σε διαφημιστικές που θα σε θυμούνται για καιρό μετά.

duckduckgo.com

Διάφοροι έχουν ειρωνευτεί τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης για το όνομά της, αλλά ακόμη κι αυτοί εκτιμούν το ξεκαθάρισμα που κάνει στους συνδέσμους που εμφανίζει. Το ατού της είναι ότι προβάλλει στην κορυφή τις καταχωρίσεις που προέρχονται από επίσημες ιστοσελίδες. Πάνω κι από αυτές δίνει σε ξεχωριστό πλαίσιο το «zero-click info», επιλεγμένη χρήσιμη πληροφόρηση για τη λέξη ή τη φράση που αναζητά ο χρήστης.

Υπόσχεται λιγότερη άχρηστη πληροφορία και spam στα αποτελέσματα, αποκλείοντας κάπου 60 εκατομμύρια sites από το ευρετήριό του. Δηλώνει πως σέβεται την ιδιωτικότητα του χρήστη και δεν καταγράφει πληροφορίες γι’ αυτόν όπως κάνουν η Google και πολλές άλλες μηχανές.

Στις ρυθμίσεις (settings) επιτρέπονται περιορισμοί στην αναζήτησή του βάσει χώρας. Οταν ο χρήστης αναζητά έναν όρο με διαφορετικές ερμηνείες, εμφανίζεται δυνατότητα επιλογής μίας από αυτές (π.χ. αν με το «apple» ψάχνει να βρει μήλα, την ομώνυμη εταιρεία κ.ο.κ.).

www.wolframalpha.com

Αντί για links, αυτή η υπολογιστική μηχανή γνώσης παρουσιάζει απαντήσεις και δίνει βασικές πληροφορίες και δεδομένα από επίσημες πηγές για αναζητήσεις σχετικές με τους διάφορους επιστημονικούς κλάδους, πρόσωπα, χώρες, οργανισμούς, εταιρείες κ.λπ.

Δεν συλλέγει δεδομένα από το web, αλλά από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφοριών. Οι ασχολούμενοι με τις θετικές επιστήμες μάλλον πρέπει να εξερευνήσουν τις δυνατότητές της και τα θυγατρικά της sites όπως το mathworld.wolfram.com.

www.cuil.com

Ξεκίνησε με φιλοδοξία να κατατροπώσει την Google και πολλοί πίστεψαν ότι θα το κατάφερνε, αφού μεταξύ των ιδρυτών της ήταν και πρώην στελέχη της εταιρείας που είχαν δουλέψει στο κομμάτι των αναζητήσεων. Δεν το κατάφερε αλλά συνεχίζει να λειτουργεί προσφέροντας τα αποτελέσματα κάθε αναζήτησης σε ένα είδος αναφοράς που βγαίνει από αλγοριθμική αναζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύει μόνο σε 8 γλώσσες. Στα ελληνικά βγάζει σκόρπιους συνδέσμους μόνο.

Σε συνεργασία με το Facebook προσφέρει αναζήτηση σχετικών πληροφοριών μεταξύ των φίλων του χρήστη στο συγκεκριμένο δίκτυο. Π.χ. με τον όρο «U2» εμφανίζει φίλους που είναι fan του Μπόνο ή ποιοι θα πάνε σε συναυλίες του γκρουπ. Πρόσφατο προϊόν της ίδιας ομάδας είναι η εγκυκλοπαίδεια www.cpedia.com, η οποία διαχωρίζει διαφορετικές έννοιες των όρων που αναζητά ο χρήστης και του επιτρέπει να εντοπίσει ποια είναι η αρχική πηγή μιας αναφοράς μεταξύ διαφορετικών συνδέσμων που την έχουν αναδημοσιεύσει.

Δείτε επίσης

www.timmp.com -ψάχνει μεταξύ 130 δισ. ιστοσελίδων

www.powerset.com – αναζητήσεις εντός της Wikipedia

www.keyboardr.com – εμφανίζει αποτελέσματα από Google, Wikipedia και Youtube μαζί

www.pipl.com – για εντοπισμό χρηστών του Διαδικτύου

e-minds ENET

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων