Αρχείο για 26 Απριλίου, 2010

kavafis-21.jpgΔεν είδαν, επί αιώνας, τέτοια ωραία δώρα στους Δελφούς
σαν τούτα που εστάλθησαν από τους δύο τους αδελφούς,
τους αντιζήλους Πτολεμαίους βασιλείς. Αφού τα πήραν
όμως, ανησύχησαν οι ιερείς για τον χρησμό. Την πείραν
όλην των θα χρειασθούν το πώς με οξύνοιαν να συνταχθεί,
ποιός απ’ τους δυο, ποιός από τέτοιους δυο να δυσαρεστηθεί.
Και συνεδριάζουνε την νύχτα μυστικά
και συζητούν των Λαγιδών τα οικογενειακά.
Αλλά ιδού οι πρέσβεις επανήλθαν. Χαιρετούν.
Στην Αλεξάνδρεια επιστρέφουν, λεν. Και δεν ζητούν
χρησμό κανένα. Κ’ οι ιερείς τ’ ακούνε με χαρά
(εννοείται, που κρατούν τα δώρα τα λαμπρά),
αλλ’ είναι και στο έπακρον απορημένοι,
μη νοιώθοντας τι η εξαφνική αδιαφορία αυτή σημαίνει.
Γιατί αγνοούν που χθες στους πρέσβεις ήλθαν νέα βαριά.
Στη Ρώμη δόθηκε ο χρησμός• έγειν’ εκεί η μοιρασιά.

Comments 0 σχόλια »

email_scam_071015_mn.jpg1. Καταγγείλετέ το Αναφέρετε αμέσως το περιεχόμενο και την ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα είτε τηλεφωνικώς, στην ανοιχτή γραμμή βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (800 11 800 15), είτε μέσω e-mail, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: info@saferinternet.gr, report@safeline.gr, help@saferinternet.gr.

2. Μην απαντήσετε Αφού καταγγείλετε το περιστατικό, διαγράψτε το e-mail και σε καμία περίπτωση μην απαντήσετε.

3. Μην πεισθείτε Μην πεισθείτε από την αποστολή φωτογραφιών ή από τις τηλεφωνικές κλήσεις ή από τα βιντεο-κλήσεις μέσω Ιnternet.

4. Οχι στα mail αγνώστων Μην ανοίγετε e-mail που προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, διότι πιθανόν είναι- εκτός από το ενδεχόμενο να πέσετε θύμα απάτης- να προσβληθεί ο υπολογιστής σας από ιούς.

Comments 0 σχόλια »

7098.jpgΣτον πράσινο πίνακα του μονοθέσιου σχολείου της ακριτικής Ψερίμου είναι ακόμα γραμμένο το μήνυμα της τελευταίας δασκάλας, της Χαράς: «Τρίτη 16 Ιουνίου 2009. Κάθε μαθητής και κάθε δάσκαλος έχει αφήσει μέσα σε αυτή την αίθουσα ένα κομμάτι από την ψυχή του… Τα κομμάτια αυτά φτιάχνουν μια γλυκιά ιστορία, που ελπίζω να μην ξεχαστεί», υπογραφή Χαρά και δίπλα το τηλέφωνό της.

Το κουδούνι δεν ξαναχτύπησε με την αποφοίτηση της τελευταίας μαθήτριας του Δημοτικού, της Αννας Μαύρου. Η δασκάλα διορίστηκε στην Κέρκυρα και τα 3 από τα 7 παιδιά της οικογένειας Μαύρου έμειναν ορφανά από εκπαίδευση. Τα 4 μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας δουλεύουν.

Η Αννα, ο Παντελής και η Σεβαστή με τη μάνα στο χωριό. Διψούν για μάθηση, αλλά δεν υπάρχει τρόπος. Το μήνυμα της δασκάλας, και την επιθυμία των μαθητών, καθώς και των ενηλίκων της Ψερίμου να παρακολουθήσουν γυμνασιακές σπουδές, υιοθέτησαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και η έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Σιφουνιού. Ετσι προχθές αντιπροσωπεία του Επαρχείου Καλύμνου μετέβη στην Ψέριμο και τοποθέτησε εξοπλισμό τηλεμάθησης. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό για τα παιδιά και τους πολίτες της Ψερίμου. Θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Γυμνάσιο της Καλύμνου, από όπου και θα πάρουν απολυτήριο.

Ηδη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επεξεργάζεται το πρόγραμμα για την κατάρτιση των παιδιών και των εκπαιδευτικών επί της τηλεμάθησης. Οσο για το κουδούνι της σχολικής περιόδου 2010 -2011, αυτό θα ηχήσει μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Ελευθεροτυπία

Ομως όπως φαίνεται μία ίδια είδηση είχαμε διαβάσει πριν δύο χρόνια; 

Comments 0 σχόλια »

lazyΕιδικά στην εκπαίδευση η κατάργηση των πρότυπων δημόσιων σχολείων στον πρώτο κιόλας χρόνο διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ στηριζόταν στο λαϊκιστικό επιχείρημα ότι στη δημόσια εκπαίδευση δεν μπορούν να υπάρχουν σχολεία και επομένως καθηγητές και μαθητές δύο ταχυτήτων. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει απελπιστικά το επίπεδο των δημόσιων σχολείων. Στην πτώση συνέβαλε τότε και η κατάργηση του θεσμού του επιθεωρητή, ένα είδος εξωτερικού ελεγκτή, που δρούσε ως αξιολογητής της σχολικής μονάδας, και η αντικατάστασή του από τον σχολικό σύμβουλο, που σε εκείνη τη μακρινή εποχή του βαθέος ΠαΣοΚ δεν ήταν τίποτε άλλο από ένας πρασινοφρουρός.

Τώρα η κυβέρνηση επαναφέρει την αξιολόγηση. Και την επαναφέρει με έναν τρόπο σοφιστικέ. Με δόκιμους, με μέντορες, με τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης, με ανοιχτές διαδικασίες στο Διαδίκτυο και με πιστοποιητικά επάρκειας. Ξέρουμε βέβαια ότι η κοινωνία μας έχει την ικανότητα να μετατρέπει το σοφιστικέ σε κουρελού. Οπως ξέρουμε ότι η απόσταση από την εξαγγελία ενός μέτρου ως την εφαρμογή είναι τεράστια. Τόσο τεράστια ώστε η εφαρμογή να ακυρώνει το μέτρο.

Αγνοούμε πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός του μέντορα, που μας φαίνεται πολύ αγγλοσαξονικός, προϋποθέτοντας μια ιεραρχία που είναι σεβαστή και αποδεκτή, ιεραρχία όχι βαθμών αλλά γνώσης. Αλλά, ανεξαρτήτως του πώς θα υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, η αντίδραση στην αξιολόγηση, ακόμη και στο επίπεδο των εξαγγελιών, είναι λυσσαλέα. Είναι ο μπαμπούλας του «εργασιακού βίου», όπως αναφέρεται στη δήλωση κάποιου συνδικαλιστή, δηλαδή ο νεκροθάφτης του ως τώρα μόνου αξιολογητή, του… πανδαμάτορος χρόνου.

Ο Νίκος Μπακουνάκης στο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

To Twitter δωρίζει στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου τα αρχεία με όλα τα δημόσια μηνύματα που ανάρτησαν οι χρήστες του από την ίδρυσή του το 2006. Οι ιστορικοί θα μπορούν έτσι να ανατρέχουν στις διαδικτυακές συζητήσεις για σημαντικά γεγονότα όπως η εκλογή Ομπάμα, οι πρόσφατες ταραχές στο Ιράν και ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, η ιστορική, ερευνητική βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον θα αποκτήσει πρόσβαση στα δισεκατομμύρια «tweets» (τιτιβίσματα) που έχουν σταλεί από την 21η Μαρτίου του 2006.

Το πρώτο μήνυμα του τεράστιου αρχείου ήταν αυτό που έστειλε εκείνη την ημέρα ο συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ. Δεν ήταν βέβαια μια πραγματική ιστορική στιγμή, αφού μήνυμά του γράφει απλά «Τζακ».

Το αρχείο των μηνυμάτων που θα παραδοθεί στη Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μόνο τα μηνύματα που αναρτώνται σε δημόσια θέα και όχι όσα δημοσιεύονται από λογαριασμούς με περιοριστικές ρυθμίσεις ασφάλειας.

Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου στέλνουν σήμερα 55 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με την ίδια την εταιρεία.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θα προσφέρει πρόσβαση στα μηνύματα αυτά έξι μήνες μετά την ανάρτησή τους.

Σε μια ξεχωριστή συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η Google ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει κι αυτή πρόσβαση στο αρχείο του Twitter μέσω ενός νέου εργαλείου που ταξινομεί τα μηνύματα για ένα συγκεκριμένο θέμα ανά ημέρα, μήνα ή έτος.

Η αρχή θα γίνει με τα tweets που δημοσιεύτηκαν μετά τις 11 Φεβρουαρίου 2010, αργότερα όμως το εργαλείο θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα από την ίδρυση του Twitter.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων