Αρχείο για 25 Απριλίου, 2010

euro50.jpgΈνα εκατομμύριο ευρώ στοίχισε η ιστοσελίδα της Βουλής ομολόγησε ο πρόεδρος Φίλιππος Πετσάλνικος , ενώ στο υπ. Παιδείας η πολιτική ηγεσία κρατά «μυστικό» εάν και πόσα ξόδεψε ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος για την δημιουργία της ιστοσελίδας «meafora.gr» την οποία στη συνέχεια η Αννα Διαμαντοπούλου την απενεργοποίησε.

Για την ιστορία πάντως η TerraComputerata είχε επισημάνει πόσο λάθος ήταν η ανάπτυξη του υπουργικού blog εκτός των δομών του ΥΠΕΠΘ…

https://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/3355

Πάντως για να έρθουμε στα του οίκου μας όλα αυτά τα χρόνια της ανάπτυξης εκπαιδευτικών δικτυακών τόπων παρατηρείται το φαινόμενο “ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι”. Εννοώ ότι σπαταλιούνται πόροι για το εργαλείο (βλ. σχεδιασμό ιστοσελίδας, π.χ. πύλες για τη διαπολιτισμική και άλλες πύλες για την ειδική ενώ όλα αυτά αποτελούν κατηγορίες μιας πύλης)  αλλά το περιεχόμενο το ζητούν τσάμπα π.χ. από τους εκπαιδευτικούς…

Comments 0 σχόλια »

Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία, 200 π.Χ.

Οτι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία
δεν μέν’ η ελάχιστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.
Ομως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς). Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στο νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.
Εχουνε και μια κλίσι στις θυσίες
παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
ή τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι’ από την άλληνα την συναφή
κι’ από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τι να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.
Κι’ όσο στον έλεγχο σας προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.
Κι’ όταν με το καλό τελειώσουνε την εργασία,
κι’ ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.
Ισως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα. Είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Εχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς η Αποικία.
Ομως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να τραβούμε εμπρός.

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

Comments 0 σχόλια »

Oι εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες της νέας γενιάς δεν περιμένουν υπομονετικά να ανακαλύψει κάποιος το ταλέντο τους. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλία χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο ως πλατφόρμα έκφρασης. Μέχρι στιγμής είχαμε γνωρίσει επίδοξους μουσικούς, κωμικούς, δημοσιογράφους, ακόμη και ηθοποιούς που αναδείχθηκαν μέσω των ιστοσελίδων τους. Σήμερα τη λίστα συμπληρώνουν δημιουργοί κόμικ οι οποίοι χωρίς τη βοήθεια εκδοτικών οίκων «ανεβάζουν» το σκιτσογραφικό τους ταλέντο στον κυβερνοχώρο και απολαμβάνουν την αναγνώριση μετρημένη σε κλικαρίσματα του ποντικιού.

Πολλοί από τους εγχώριους δημιουργούς κόμικς έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο μέσα στις σελίδες του website comicdom.gr. Ενα διαδικτυακό εγχείρημα μιας ομάδας φοιτητών δημοσιογραφίας με αγάπη για τον κόσμο των κόμικς που πλέον διοργανώνει και το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο κόμικς στην Ελλάδα επονομαζόμενο Comicdom con.

Comments 0 σχόλια »

email_scam_071015_mn.jpgΔόλωμα για ευκολόπιστους άνδρες αποτελούν τα e-mail που στέλνουν κατά συρροήν «αναξιοπαθούσες» Ρωσίδες, ζητώντας συμπόνια και… χρήματα!

«Βρίσκομαι για διακοπές στην Αγγλία και αντιμετωπίζω μια τραγική κατάσταση. Μου έκλεψαν την τσάντα με τα λεφτά και όλα τα ταξιδιωτικά μου έγγραφα και έχω μείνει μόνη στο Λονδίνο, χωρίς να μπορώ καν να πληρώσω το ξενοδοχείο στο οποίο μένω.Σε παρακαλώ θερμά να με βοηθήσεις και να μου στείλεις 2.500 ευρώ άμεσα. Σου υπόσχομαι ότι θα σου επιστρέψω τα χρήματα μόλις επιστρέψω ασφαλής στην πατρίδα μου». Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο περιγράφει την «τραγική» κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υποτιθέμενη νεαρή Ρωσίδα, ζητώντας τη βοήθεια του ευκολόπιστου παραλήπτη του e-mail, συνήθως, παραθέτοντας επιπλέον λεπτομέρειες σε σχέση με τη μεταφορά των χρημάτων μέσω της Western Union. Παράλληλα η συνημμένη φωτογραφία μιας νέας- και στο 90% των περιπτώσεων ξανθιάς- γυναίκας εμπλουτίζει την ιστορία με την έμμεση «υπόσχεση» για γνωριμία με τη ρωσίδα καλλονή.

Αν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό ο παραλήπτης του e-mail θα μπορούσε ίσως να διχαστεί ανάμεσα στην επιθυμία του να βοηθήσει και στην αναμενόμενη επιφυλακτικότητα απέναντι σε πιθανή απάτη. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, τα εν λόγω email στέλνονται κατά εκατοντάδες σε άντρες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις δακρύβρεχτες ιστορίες να εξαντλούν τα όρια της φαντασίας: από ανύπαντρες μητέρες ως και γυναίκες που έπεσαν θύματα κλοπής, ληστείας ή και σοβαρής ασθένειας και χρειάζονται οικονομική υποστήριξη για να ορθοποδήσουν! Σε ένα e-mail το οποίο έχει αποσταλεί κατά συρροήν τις τελευταίες εβδομάδες αναγράφεται η απίστευτη ιστορία αναξιοπαθούσας προσφυγοπούλας, η οποία έχει κληρονομήσει μεγάλη περιουσία, στην οποία όμως δεν έχει πρόσβαση, αν δεν τη συνδιαχειριστεί με τον… παραλήπτη του e-mail!

Πώς ψαρεύεται ο χάννος
«Οι εν λόγω περιπτώσεις είναι γνωστές στη γλώσσα του Διαδικτύου ως “fishing”, διότι πρόκειται για “ψάρεμα” ευκολόπιστων χρηστών του Ιnternet που παρασύρονται από την επιθυμία τους να βοηθήσουν και την έμμεση υπόσχεση για μια ερωτική σχέση με μια νεαρή καλλονή»

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

blog2.jpgΣημαντικό έδαφος, σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, κερδίζουν τα blogs τα οποία οι χρήστες εμπιστεύονται για την καθημερινή τους ενημέρωση, θεωρώντας τα μάλιστα πιο αξιόπιστα από τις εφημερίδες.

Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Interview, στο πλαίσιο των μετρήσεων του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών Northern Greece Business Index 500 και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Το δείγμα της έρευνας είναι 514 άτομα πανελλαδικά και πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010, μέσω Web έρευνας με δομημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Όπως προέκυψε, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί την ενημέρωση που λαμβάνει από τα Blogs πολύ-αρκετά αξιόπιστη και το 22% λίγο-καθόλου αξιόπιστη. Σε σχέση όμως με τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το 47% εκτιμά ότι τα blogs είναι το πιο αξιόπιστο μέσο, το 27% οι εφημερίδες και το 18% θεωρεί ότι κανένα μέσο δεν είναι αξιόπιστο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόλις το 5% απαντά υπέρ της αξιοπιστίας του ραδιοφώνου, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η επίδοση της τηλεόρασης με μόνο 1%. Στην ερώτηση ωστόσο, εάν τα Blogs με ενημερωτικό περιεχόμενο θα πρέπει να υπόκεινται στους κώδικες δεοντολογίας της συμβατικής δημοσιογραφίας, όπως το να υπάρχει η υπογραφή του συντάκτη κάτω από τα ρεπορτάζ και τα κείμενα, το 55% τάσσεται υπέρ, ενώ τα Blogs αναδεικνύονται «νικητές» και στο ζήτημα της αμεσότητας στην πληροφόρηση, καθώς το 74% των ερωτηθέντων τους δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» και το 77% τα επισκέπτεται καθημερινά.

Το μέσο, στο οποίο τα Blogs προκαλούν τη μεγαλύτερη «ζημιά» με την ύπαρξη και λειτουργία τους, είναι, σύμφωνα με την έρευνα, οι εφημερίδες, αφού το 50% θεωρεί πως υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, το 25% η τηλεόραση, το 5% το ραδιόφωνο και το 19% λέει ότι σε κανέναν δεν προκαλούν ζημιά.

Η σταδιακή ανάδειξη των Blogs φαίνεται και από το γεγονός ότι το 69% δηλώνει πώς το τελευταίο χρονικό διάστημα κερδίζουν περισσότερο από το χρόνο τους για ενημερωτικούς λόγους, το 27% τον ίδιο χρόνο και μόνο το 4% λιγότερο. Πάντως, σε συντριπτικό ποσοστό- 79%- οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα Blogs είναι ευκαιρία για τη συμβατική δημοσιογραφία και μόνο το 15% ότι είναι απειλή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

pink-floyd-hammers.jpgΑπό 45.000 εισακτέους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ το 1993, φτάσαμε τους 62.000 το 1998, τους 85.000 το 2000, ενώ φέτος διατίθενται 88.165 θέσεις. Η τεράστια αύξηση των εισακτέων δεν οφείλεται στη θεαματική βελτίωση του επιπέδου σπουδών του δημοτικού, του γυμνασίου, του λυκείου, αλλά στη σταδιακή πτώση των βάσεων εισαγωγής…

Ολοι μέσα στα πανεπιστήμια, όλοι προς μια καθολική πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ο διακαής πόθος των Ελλήνων γονέων αλλά και ο στόχος του συστήματος, το οποίο χρειάζεται μια στρατιά από χαμηλόμισθους γρήγορα καταρτισμένους εργαζομένους που θα «μετακινούνται» ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, διά βίου επιμορφούμενοι και μη συμπεριλαμβανόμενοι, βεβαίως, στα ποσοστά ανεργίας. Αυτή η κολοσσιαία πίεση για ανωτατοποίηση όλων των τύπων σπουδών, ακόμη και της τεχνικής κατάρτισης, αυτή η τυφλή ώθηση σχεδόν του συνόλου των νέων προς μια οποιαδήποτε τριτοβάθμια πύλη (ΑΕΙ να ’ναι κι ό, τι να ’ναι), με μεγάλη ευθύνη των Ελλήνων γονέων, που προτιμούν να δουν το παιδί τους μορφωμένο άνεργο πτυχιούχο παρά μορφωμένο τεχνίτη, οδήγησε στα ελλειμματικά περιφερειακά ΑΕΙ, την εξομοίωση πτυχίων παιδαγωγικών ακαδημιών, τα ανώτατα ΤΕΙ, την άνθηση των κολεγίων, την κατάργηση της βάσης του 10, τη σύγχυση των εννοιών μόρφωση, παιδεία, κατάρτιση και τη μετατροπή της μεγάλης μάζας των πανεπιστημίων σε κέντρα μεταλυκειακής απασχόλησης. Απαξίωση των τεχνικών, μεταλυκειακών, ανώτερων σπουδών, υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας. Ομως το πρόβλημα ξεκινάει από χαμηλά. Καμία από τις μεταπολιτευτικές μεταρρυθμίσεις (1976, 1982-85, 1992-93, 1996, 1999, 2001, 2006) δεν κατάφερε να περιορίσει -μάλλον συνέβη το αντίθετο- την αποφοίτηση ανεφοδίαστων νέων. Η εισαγωγή με βαθμό κάτω από τη βάση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτελεί ένα είδος αποδοχής του χαμηλότατου επιπέδου του μέσου μαθητή, της τρομακτικής ανικανότητας του συστήματος να εκπαιδεύσει. Αστεία η επιχειρηματολογία περί συγκράτησης του φοιτητικού πληθυσμού -καλύτερα με 2,5 στα ΤΕΙ παρά στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία. Κοντόθωρη, παραπλανητική, υποκριτική -ειδικά μετά την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων.

Ευκαιριακή διαχείριση του αδιεξόδου με τη συνταγή των εκπτώσεων, απλοϊκή ερμηνεία των ανησυχητικών συμπτωμάτων, αδυναμία αποκλιμάκωσης του καταστροφικού -για την παιδεία- αγώνα δρόμου προς τα ΑΕΙ, που έχει μεταμορφώσει τη μάθηση σε προπόνηση για εξετάσεις, σε φροντιστηριακές τεχνικές διαχωρισμού των «χρήσιμων» για τις πανελλαδικές από τις «άχρηστες» γενικές γνώσεις.

Και προς διευκόλυνση των μαθητών, ενημέρωσε το υπουργείο, θα μειωθεί η ύλη. Μα θα έπρεπε μάλλον να αυξηθεί η σωστά αρθρωμένη και καλά διατυπωμένη, όχι να μειωθεί και άλλο η ήδη κατακερματισμένη, ασυνεχής, κακογραμμένη διδακτέα ύλη.

Διαλυμένα σχολεία και πανεπιστήμια, παραλυμένα από τις συνεχείς αλλαγές, τα πολιτικάντικα πυροτεχνήματα, τον κομματικό ανταγωνισμό και τις συναλλαγές, την έλλειψη οραμάτων, εν τέλει τη βαθιά εκπαιδευτική υστέρηση. Οργισμένοι νέοι στους δρόμους να επιχειρούν να χειραφετηθούν απέναντι στην ευτέλεια, αρκετοί από αυτούς ήδη διαποτισμένοι από μια στρεβλή παράδοση να εμπνέει τις σκέψεις και τις πράξεις τους.

Η Τασούλα Καραϊσκάκη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων