Αρχείο για 3 Απριλίου, 2010

n271979592778_8908.jpg«Φορολόγηση της Εκκλησίας. Αμήν και πότε» και «Φορολογηθείτε άφοβα. Ο Χριστός θα τα έδινε όλα» ήταν μερικά από τα συνθήματα που, γραμμένα σε χαρτόνια, κρατούσαν σιωπηλά πολίτες της Θεσσαλονίκης έξω από τον Ιερό Ναό Παναγούδας στο κέντρο της πόλης, όπου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος χοροστατούσε στην προχθεσινή κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Την ίδια ώρα, καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούνταν στην Αθήνα, μπροστά στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό.Η διαμαρτυρία δεν διοργανώθηκε από κάποιον επίσημο φορέα ή ένωση ούτε από κόμμα ή άλλη πολιτική οργάνωση. Προέκυψε μέσα από τη συνάντηση ομοϊδεατών στο Διαδικτύο. Η ομάδα του facebook «Υπογράψτε να φορολογηθεί η Εκκλησία», μέσα από την οποία διοργανώθηκαν οι διαμαρτυρίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αριθμεί σήμερα περίπου 90.000 μέλη και ζητάει τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των εσόδων της, τον έλεγχο του τρόπου κτήσης της εκκλησιαστικής περιουσίας και την ποινική τιμωρία κληρικών, δικαστικών και πολιτικών που ευθύνονται για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και παρόμοιων περιπτώσεων.

Πλούσιος διάλογος

Λιγότερο από δύο ημέρες και ειδοποιήσεις μέσω sms ήταν αρκετές, αφού η ομάδα έχει συσταθεί εδώ και αρκετό καιρό και ο διάλογος είναι πλούσιος μεταξύ των χιλιάδων μελών της, ενώ παράλληλα διενεργείται ψηφιακή συλλογή υπογραφών. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περισσότεροι από είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να κατατεθεί ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, η ανακίνηση του θέματος με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς και οι πρόσφατες αντιδράσεις της Εκκλησίας σχετικά με τις εξαγγελίες περί φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, έκαναν τον διαδικτυακό διάλογο να ανάψει και τους μετέχοντες στην ομάδα να αποφασίσουν να κινητοποιηθούν.

«Ενώ η οικονομία της χώρας καταρρέει και στους πολίτες επιβάλλονται αιματηρές θυσίες, ο πλουσιότερος οργανισμός της χώρας, η Εκκλησία, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Συγκεντρωνόμαστε ειρηνικά, φέρνουμε την καλή μας διάθεση και τις πικέτες μας και ενώνουμε τις φωνές μας! “Κανείς δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος”, άρθρο 13, παρ. 4 του Συντάγματος», αναφέρεται στην κοινοποίηση της σχετικής εκδήλωσης στο facebook.

Καθημερινή

www.petitiononline.com/taxchu/petition.html

www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=271979592778&ref=ts

Comments 0 σχόλια »

thu_port.jpgΤο Δ΄Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη, διοργανώνει από τις 7 έως τις 11 Απριλίου, η γενέτειρα πόλη του μεγάλου ιστορικού της αρχαιότητας, ο δήμος Αλίμου (δήμος Αλιμούντος τού τότε) με θέμα: «Τεχνικές του Θουκυδίδη μεταξύ ιστορικής έρευνας και λογοτεχνικής αναπαράστασης».

Σκοπός του Συμποσίου είναι να έρθουν σε επαφή και συνεργασία, ιστορικοί, φιλόσοφοι, πολιτικοί, κοινωνιολόγοι, νομικοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, σπουδαστές, φοιτητές, ώστε να ακουστεί για άλλη μια φορά διεθνώς, ο επίκαιρος τρόπος σκέψης του Θουκυδίδη και να μεταφερθουν τα διαχρονικά μηνύματα του λόγου του, σε μια προσπάθεια το έργο του ιστορικού της αρχαιότητας, να προβληθεί και να γίνει κτήμα των πολιτών του κόσμου.Η Τελετή Έναρξης του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Βουλής. Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 8 Απριλίου και θα συνεχιστούν, στις 9 & 10 Απριλίου, σε αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου.

Το Δ΄Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη αποτελεί πλέον θεσμό για την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τους δημότες του Αλίμου. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη μεταλαμπάδευση των ιδεών και των μηνυμάτων του Θουκυδίδη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του σύγχρονου κόσμου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

fv5ald.jpgΆρθρο της Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή

Κάνε το καλό και ρίξ’ το στον γιαλό. Και σε πείσμα των καιρών που μας θέλουν να φοβόμαστε και τη σκιά μας, να κλείνουμε ερμητικά τον εαυτό μας, να κοιτάζουμε το συμφέρον μας -αυτό και μόνο αυτό- η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τη σοφία τής παραπάνω λαϊκής ρήσης. Η καλοσύνη, η συνεργασία, η ευγένεια και η γενναιοδωρία, μεταξύ άλλων, είναι «ασθένειες» κολλητικές, λένε οι ειδικοί, εξαπλώνονται γρηγορότερα κι από τη σφοδρότερη πανδημία, και μπορούν αργότερα να επιστρέψουν ενισχυμένες στον υπερθετικό τους βαθμό, πίσω σε μας.

Τελικά, η πολυετής έρευνα για τα κοινωνικά δίκτυα, που «τρέχουν» ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Ιατρικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κ. Νικόλας Χρηστάκης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια κ. Τζέιμς Φάουλερ, έχει εξελιχθεί σε αστείρευτη πηγή αναπάντεχων, συναρπαστικών συμπερασμάτων. «Με ίσως το πιο σημαντικό από αυτά να είναι η ανακάλυψη της βαθιάς σύνδεσης μεταξύ των κοινωνικών δικτύων και της καλοσύνης», όπως λέει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Χρηστάκης, που βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας» (εκδ. Κάτοπτρο) στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. «Τελικά, ο λόγος που οι άνθρωποι σχηματίζουν κοινωνικά δίκτυα είναι επειδή τα οφέλη από αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από το όποιο κόστος».

Το «πείραμα»

Στην τελευταία -«ρομαντική», όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν- εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, οι δύο επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια πράξη ευγένειας μπορεί να «διαχυθεί» στην κοινωνία σαν καλός ιός. Η γενναιόδωρη συμπεριφορά ή η διάθεση συνεργασίας δεν μετακυλίεται απλώς στο διπλανό μας -τον φίλο, τον συνάδελφο, τον αδερφό, τον αποδέκτη της «καλής» μας πράξης- αλλά έχουν αλυσιδωτή επίδραση σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άλλα άτομα, άγνωστα σε εμάς. Στο «πείραμά» τους, χρησιμοποίησαν εθελοντές, άγνωστους μεταξύ τους, τους οποίους χώρισαν σε ομάδες και τους έβαλαν να παίξουν το γνωστό Παιχνίδι του Κοινού Αγαθού (γνωστό στους οικονομολόγους, στο παιχνίδι δίδεται ένα ποσό σε κάθε μέλος της ομάδας που πρέπει να αποφασίσει εάν θα το κρατήσει όλο ή θα το καταθέσει όλο, ή μέρος του, στον κοινό κουμπαρά. Μετά τις συνεισφορές όλων των μελών της ομάδας το ποσό που έχει συγκεντρωθεί διπλασιάζεται και ισοκατανέμεται στα μέλη της ομάδας. Θα συνεργαστούν οι παίκτες ώστε να βγουν κερδισμένοι ή θα κοιτάξουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους;). Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε κάθε δολάριο που κάποιος προσέφερε στον πρώτο γύρο του παιχνιδιού, προσθέτονταν 20 σεντς από κάποιον άλλο στον δεύτερο γύρο και άλλα 8 σεντς από κάποιον τρίτο στη συνέχεια και άλλα 6 σεντς από τον επόμενο – ένα «πουρμπουάρ» που όλο φουσκώνει.

Μεταξύ αγνώστων

«Ηταν η πρώτη φορά που έγινε πείραμα για κάτι τέτοιο», εξηγεί ο κ. Χρηστάκης, τον οποίο πέρυσι το περιοδικό Time κατέταξε στους «100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο». «Στην έρευνά μας, οι άνθρωποι βρίσκονταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον – αντίθετα τα όποια στοιχεία είχαμε μέχρι σήμερα για την επίδραση της συνεργασίας βασίζονταν σε ήδη διαμορφωμένα δίκτυα, φιλικά, οικογενειακά, διαδικτυακά κ.λπ.». Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνάς τους, έχουν επίσης αποδείξει ότι «μεταδοτικό» είναι και το αίσθημα της ευτυχίας, και μάλιστα μεταξύ αγνώστων. Η ευτυχία μεταδίδεται από τον καθέναν μας, όχι μόνο στους φίλους μας, αλλά και στους φίλους των φίλων μας. Αντίστοιχα, τα κοινωνικά δίκτυα είναι καλοί «αγωγοί» και αρνητικών χαρακτηριστικών, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ακόμα και η αυπνία! (Ερευνα σε πάνω από 8.000 εφήβους έδειξε ότι όταν ένας έφηβος αρχίζει να κοιμάται λιγότερο, τον ακολουθούν και οι φίλοι των φίλων του…)

Η ουσία όμως παραμένει στη σοφία του παλιού εκείνου γνωμικού. «Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να είναι και θετικά και αρνητικά. Το βέβαιο όμως είναι ότι, εάν τα χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά για να ασκήσουμε βία ο ένας προς τον άλλο, θα κατέρρεαν. Κατά συνέπεια, η διάχυση θετικών στοιχείων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των δικτύων», καταλήγει ο κ. Χρηστάκης.

Comments 0 σχόλια »

twitt_232x.jpgΠάνω από 7.000 θέσεις εργασίας στις εταιρείες Sears και Kmart θα δημοσιευτούν στο Twitter, σε μια προσπάθεια να βρεθούν ενδιαφερόμενοι μεταξύ 18-34 ετών που αποτελούν τη μεγάλη βάση των χρηστών του σάιτ κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την Sears Holdings, θυγατρικές της οποίας είναι η Sears και η Kmart, οι θέσεις εργασίας θα δημοσιευτούν στο TweetMyJobs.com, το οποίο διαθέτει παρόμοιες αναρτήσεις και από άλλες εταιρίες, όπως η Motorola και η McDonald’s.

Αν και το Twitter είναι δωρεάν, το TweetMyJobs.com χρεώνει από 4.000 δολάρια τις 500 δημοσιεύσεις και 8.000 δολάρια τον πελάτη που θέλει να έχει δυνατότητα απεριόριστων αναρτήσεων. Για μεμονωμένες δημοσιεύσεις χρεώνει 1.99$.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί για το είδος της εργασίας που προσφέρουμε  στην ιστοσελίδα μας. Προσέχουμε για spam και απορρίπτουμε βέβαια τις αγγελίες του τύπου “βγάλτε ένα εκατομμύριο δολάρια σε μια ώρα”», επισήμανε ο Ριτς Τρομπέτα, συνιδρυτής του TweetMyJobs.com.

Για να βρουν δουλειά μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας οι ενδιαφερόμενοι  θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο TweetMyJobs.com. Στη συνέχεια μπορούν να συνδέσουν το προφίλ τους στον λογαριασμό του Τwitter και να γίνουν συνδρομητές σε όποιο από τα προσφερόμενα 8.397 δίκτυα επιθυμούν. Για παράδειγμα υπάρχει ένα δίκτυο που ανανεώνεται συνέχεια, όταν μπαίνει μια νέα αγγελία για προσφορά θέσης σε λογιστές στο Σικάγο. Αν ο λογαριασμός του Twitter είναι συνδεδεμένος με το e-mail ή το τηλέφωνο του ενδιαφερόμενου, τότε θα λάβει ειδοποίηση αμέσως.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων