Δεκ 30 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Τηλεσχολείο ανοίγει στην Ψέριμο Καθηγητές από την Κάλυμνο μέσω της τηλεματικής θα παραδίδουν μαθήματα στα παιδιά

 contentsegment_9709795w232_h250_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

«Όταν τελειώσω φέτος το δημοτικό σχολείο θέλω να συνεχίσω στο γυμνάσιο, αλλά χωρίς να φύγω από το νησί μου. Και επειδή εδώ δεν έχει γυμνάσιο, θα αναγκαστώ να εγκαταλείψω τα μαθήματα και θα βοηθώ τους γονείς και τ΄ αδέλφια μου στα ζώα».

Αυτά είναι τα λόγια της 12χρονης Άννας Μαύρου, της μοναδικής μαθήτριας στο δημοτικό σχολείο της Ψερίμου, ένα μικρό νησί κοντά στην Κάλυμνο. Στην Ψέριμο σχεδιάζεται να λειτουργήσει- για την Άννα και τ΄ αδέλφια της- το πρώτο τηλεσχολείο.

«Μόλις τελειώσει τη χρονιά η Άννα που πηγαίνει στην Στ΄, το δημοτικό σχολείο θα κλείσει, γιατί στην Ψέριμο δεν υπάρχουν άλλα παιδιά» λέει η δασκάλα της κ. Χαρά Αγγελέτου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει το νησάκι και να πάει- ως νεοδιόριστη- σε κάποιο άλλο «δυσπρόσιτο» σχολείο.

Ελάχιστοι οι κάτοικοι στην Ψέριμο. Τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 25 και είναι όλοι τους κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Η οικογένεια της Άννας Μαύρου είναι η μεγαλύτερη και αποτελείται από επτά παιδιά τα οποία όλα ζουν και απασχολούνται στην Ψέριμο. Η Άννα είναι η μικρότερη. Τα μεγαλύτερα αδέλφια της είναι ο Παντελής, 13 χρόνων, η Σεβαστή, 14 χρόνων, ο Σακελλάρης, 19 χρόνων, ο Νίκος, 21 χρόνων, ο Μικές, 23 χρόνων, και ο Σάββας, 27 χρόνων. Όλα τα αδέλφια έχουν τελειώσει το δημοτικό σχολείο, αλλά κανένα δεν συνέχισε στο γυμνάσιο, γιατί δεν υπήρχε στην Ψέριμο και επειδή κανένα δεν ήθελε να εγκαταλείψει το νησάκι του και να πάει στην Κάλυμνο. Έτσι την «παράδοση» συνεχίζει τώρα και η Άννα: παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν την περασμένη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Καλύμνου Παΐσιος, ο νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και η έπαρχος Χρυσούλα Σιφουνιού, να την πείσουν να πάει στην Κάλυμνο καλύπτοντας μάλιστα και τις σχετικές δαπάνες, η 12χρονη μαθήτρια εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει την οικογένεια και το νησάκι της.

Πιλοτικό πρόγραμμα
Επειδή δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί γυμνάσιο μόνο για μία μαθήτρια, η Νομαρχία Δωδεκανήσου σχεδιάζει τώρα να εφαρμόσει την τηλεκπαίδευση στην Ψέριμο. «Φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ψέριμο, όπου καθηγητές από την Κάλυμνο μέσω της τηλεματικής θα παραδίδουν μαθήματα όχι μόνο στη Μαρία αλλά και σε όλα τα άλλα αδέλφια της, τα οποία κι αυτά εξέφρασαν την επιθυμία να μπουν στο πρόγραμμα» δήλωσε ο νομάρχης κ. Μαχαιρίδης.

Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και όπως δήλωσε ο καθηγητής της Πληροφορικής κ. Κώστας Τσολακίδης: «Εάν πετύχει αυτή η σπουδαία προσπάθεια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή ανάλογων τηλεκπαιδεύσεων σε άλλα νησάκια και σε σχολεία μικρών περιοχών, όπου οι μαθητές είναι ελάχιστοι».

contentsegment_9709808w200_h0_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Μετά το δημοτικό σταματούν τα παιδιά το σχολείο αφού πρέπει να αφήσουν τον τόπο τους και να πάνε στην Κάλυμνο

Νυχτερινό τηλεγυμνάσιο για όλες τις ηλικίες

ΤΟ ΤΗΛΕΓΥΜΝΑΣΙΟ της Ψερίμου θα είναι νυχτερινό. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε μαθήματα το πρωί γιατί είμαστε στα βουνά με τα ζώα», λέει ο 19χρονος Σακελλάρης Μαύρος, ο οποίος δηλώνει πρόθυμος να πηγαίνει τα απογεύματα στο σχολείο και να τελειώσει το γυμνάσιο. Το ίδιο υπογραμμίζει και ο 27χρονος αδελφός του Σάββας, ο οποίος μάλιστα προσθέτει ότι «και άλλοι κάτοικοι από το νησί θα πηγαίνουν στο σχολείο για να παρακολουθούν μαθήματα!..».

Ο σχεδιασμός προβλέπει να εγκατασταθεί ένα σύστημα στην Κάλυμνο όπου καθηγητές θα κάνουν διδασκαλία και ζωντανά μέσω κυκλώματος θα φτάνει στην Ψέριμο, όπου στο σχολείο θα εγκατασταθεί ανάλογο σύστημα και θα μπορούν να την παρακολουθούν εκεί οι μαθητές.

«Είναι η μοναδική λύση για τα παιδιά της Ψερίμου» τονίζει η δασκάλα κ. Αγγελέτου, η οποία μάλιστα δεν παραλείπει να υποστηρίξει ότι «η Άννα είναι ένα έξυπνο κορίτσι, που ολομόναχη προσπαθεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα κάτω από τρομακτικά δύσκολες συνθήκες στο μικρό νησάκι της».

Βέβαια δεν υπάρχει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, «αλλά αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν νομίζουμε ότι θα φέρει αντιρρήσεις, αφού με την τηλεκπαίδευση θα μπορέσουμε να δώσουμε την προοπτική για μόρφωση και σε άτομα που ζουν στα μικρονήσια του Αιγαίου» δηλώνει η έπαρχος Καλύμνου- Λέρου κ. Σιφουνιού.

Μία απάντηση μέχρι τώρα




Μια Απάντηση προς “Τηλεσχολείο ανοίγει στην Ψέριμο Καθηγητές από την Κάλυμνο μέσω της τηλεματικής θα παραδίδουν μαθήματα στα παιδιά”

  1.   ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥστο 30 Απρ 2010 στις 11:35 μμ     1

    Σωστά ! Καλό μήνα !

Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση