Αρχείο για 10 Απριλίου, 2010

4334.jpgΚαι ιδού η Μύρτις! Μία εντεκάχρονη αρχαία Αθηναία σαν όλα τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της, τότε και τώρα. Γιατί κοιτάζοντάς την δεν μπορεί κανείς να μην «αναγνωρίσει» το πρόσωπο μιας μικρής γειτονοπούλας… Καστανή, όπως θεωρούν οι αρχαιολόγοι ότι ήταν οι περισσότεροι Αθηναίοι, με συμμετρικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και με μόνη ίσως παραφωνία τα δοντάκια που προεξέχουν στην επάνω γνάθο, καθώς τα νεογιλά δεν είχαν προλάβει να αντικατασταθούν.

Αποτέλεσμα μελέτης που διήρκεσε τρία χρόνια, με τη συμμετοχή πολλών ελλήνων και ξένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, είναι αυτό το εγχείρημα, το οποίο κατέστη δυνατόν μόνο χάρη στην εξαιρετική διατήρηση του κρανίου της μικρής, που βρέθηκε σε ομαδικό τάφο 150 νεκρών στον Κεραμεικό, το 1995.  Το ίδιο πρόσωπο αλλά και τις συνθήκες της ανασκαφής, την ερευνητική διαδικασία για τον προσδιορισμό του ιού που εξολόθρευσε το 1/3 των Αθηναίων και τη διαδικασία ανάπλασης της Μύρτιδος θα παρακολουθούν οι επισκέπτες της πρωτότυπης έκθεσης που θα εγκαινιαστεί στις 15 Απριλίου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Comments 0 σχόλια »

To Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft θα φιλοξενήσει στους χώρους του το 3ο MediaCamp Athens, το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 10-11 Απριλίου και ώρες 10:00-21:00.

Η Microsoft Ελλάς ανοίγει τις πόρτες του Κέντρου Καινοτομίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 103) στο MediaCamp Athens, το οποίο απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα διήμερο αλληλεπίδρασης, δημιουργικής αναζήτησης και ανοιχτής συζήτησης, αποσκοπώντας στη διερεύνηση των νέων ζυμώσεων και τάσεων στο πεδίο της τεχνολογίας, του διαδικτύου και ευρύτερα των Νέων Μέσων.

Στην τρίτη χρονιά διοργάνωσής του, το MediaCamp Athens φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καταθέσουν τις γνώσεις τους και την προσωπική τους εμπειρία αναφορικά με την αξιοποίηση του Διαδικτύου και των Νέων Μέσων, ενώ η συμμετοχή στην εκδήλωση αναμένεται να κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Δείτε τους συμμετέχοντες

Comments 0 σχόλια »

Tο έργο Vexations του Έρικ Σατί θα ερμηνεύσει ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης σε έναν πιανιστικό μαραθώνιο 15 ωρών από τις 10 έως τις 20 Απριλίου σε ένα νέο χώρο στον Βοτανικό, το Beton7.

Για την ακρίβεια πρόκειται για την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου Vexations του Γάλλου συνθέτη Ερίκ Σατί που αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο 10 Απριλίου στις 10 το βράδυ και να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 περίπου ώρες, χωρίς διάλειμμα, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, δηλαδή.

Το μοναδικό αυτό μουσικό έργο, αποτελείται από μια σκοτεινή, περίτεχνη  και αρμονικά πρωτότυπη μουσική φράση, που σύμφωνα με τις επιταγές του συνθέτη, που το έγραψε το 1893 πρέπει να επαναλαμβάνεται επί 840 φορές, οδηγώντας φυσιολογικά τον πιανίστα σε αλλαγές της ερμηνείας του κατά τη διάρκεια των ωρών. Το έργο ανακάλυψε ο μεγάλος πρωτοποριακός Αμερικανός συνθέτης Τζον Κέιτζ, το 1963, ο οποίος  οργάνωσε και συμμετείχε στην ιστορική πρώτη εκτέλεση του Vexations,  στο Pocket Theater της Νέας Υόρκης, στις 9 Σεπτεμβρίου 1963.

BETON 7 , Πύδνας 7, Βοτανικός, 210 7512625, http://www.beton7.com/, Είσοδος ελεύθερη.

Comments 0 σχόλια »

hgetimgora.jpgΟταν τα απομακρυσμένα ελληνικά χωριά ερημώνουν και οι συγχωριανοί χάνονται στην ανωνυμία των μεγαλουπόλεων, το Facebook επιστρατεύεται στην προσπάθεια να ενωθούν οι συγχωριανοί στον κοινό σκοπό της προώθησης του χωριού. «Η αγάπη μου για τον τόπο μου με ωθούσε πάντα να ασχολούμαι με τα κοινά.Το Facebook είναι απλώς ένα ακόμη μέσο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του χωριού και να παρακινήσουμε τους νέους ανθρώπους να μη χάνουν την επαφή με τις ρίζες τους» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Φώντας Χήτας, δημοσιογράφος, ο οποίος δημιούργησε γκρουπ στο Facebook για το Ανήλιο Μετσόβου. Στη σκιά σχεδόν για ολόκληρη τη μέρα λόγω της τοποθεσίας του, το Ανήλιο είναι ένα παραδοσιακό χωριό 1.000 μονίμων κατοίκων που απέχει μόλις έξι χλμ. από το Μέτσοβο.

Σύμφωνα με τον κ. Χήτα, το χωριό θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τη διαδικτυακή προβολή μέσω Facebook σε συνδυασμό με την εγγύτητά του με το Μέτσοβο, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, για να αναπτύξει την τοπική του οικονομία. «Στόχος μας είναι να παραμείνει το χωριό “ζωντανό”, να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και να εξελιχθούν οι ήδη υπάρχουσες τουριστικές υποδομές» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η δραστηριοποίηση όσων συνδέονται με το χωριό, ακόμη και όταν εκδηλώνεται με την απλή συμμετοχή σε ένα γκρουπ του Facebook, προσθέτει πάντα ένα λιθαράκι στον κοινό σκοπό. Συχνά μάλιστα η ενεργοποίηση των ατόμων που κατάγονται από ένα χωριό είναι τόσο μεγάλη που εν τέλει ο αριθμός των μελών του σχετικού γκρουπ ξεπερνάει κατά πολύ τον αριθμό των κατοίκων του χωριού! «Γίναμε 869, όσο και η απογραφή του χωριού μας» έγραψε στις 26 Μαρτίου 2009 ο κ. Βασίλης Τσουκαλάς, μέλος του γκρουπ της Μυρτιάς Αιτωλοακαρνανίας.

Comments 0 σχόλια »

Σπάνια ένα ντοκιμαντέρ γίνεται διεθνής είδηση, όμως αυτό συνέβη με «Το παιχνίδι του θανάτου», που προβλήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία. Ο σκηνοθέτης Κριστόφ Νικ έστησε ένα τηλεπαιχνίδι με ερωτήσεις μνήμης, στο οποίο συμμετείχαν 80 παίκτες. Σύμφωνα με τους κανόνες του σόου, οι παίκτες έπρεπε να τιμωρήσουν εκείνον που θα απαντούσε λανθασμένα, υποβάλλοντάς τον σε ηλεκτροσόκ. Αργότερα, έμαθαν ότι το ηλεκτροσόκ ήταν εικονικό και το θύμα, που σφάδαζε κι εκλιπαρούσε να τον λυπηθούν, ήταν ένας ηθοποιός.

Μαϊμού το τηλεπαιχνίδι, ανατριχιαστικά αληθινές όμως ήταν οι αντιδράσεις των παικτών, από τους οποίους το 81% υπάκουσε στους κανόνες, ενώ κανένας από το πολυπληθές κοινό στο στούντιο δεν διαμαρτυρήθηκε. Το τηλεπαιχνίδι ήταν επανάληψη ενός πολύ γνωστού πειράματος του κοινωνικού ψυχολόγου Στάνλεϊ Μίλγκραμ που είχε διεξαχθεί στις αρχές του ’60 στο Γέιλ με τη συμμετοχή 500 εθελοντών από τους οποίους υπάκουσε το 61%. Σκοπός εκείνου του πειράματος ήταν η διερεύνηση των μηχανισμών υποταγής των ανθρώπων στις παράλογες εντολές μιας νόμιμης ή μάλλον νομιμοποιημένης εξουσίας. Νωπή ήταν τότε η δίκη του Αϊχμαν και αρκετοί επιστήμονες προσπαθούσαν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν έναν «τρομακτικά φυσιολογικό» άνθρωπο στο να διαπράξει τα πιο φρικτά εγκλήματα, απλώς εκτελώντας τις εντολές των ανωτέρων του.

Στο πείραμα του Μίλγκραμ, η εξουσία ήταν η επιστήμη, τώρα είναι η τηλεόραση, που όχι μόνον επιτρέπει κάθε εξευτελισμό και βαρβαρότητα αλλά καθιστά τον παίχτη –και το κοινό– συνένοχο, καταδότη, βασανιστή, δήμιο. Τον μοχλό που υποτίθεται ότι διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα (60 έως 460 βολτ, ανάλογα με τις αποτυχημένες απαντήσεις) δεν τον τραβάει η «παραγωγή» του σόου, αλλά ο πλησίον, ο συμπαίχτης, ο σύντροφος, μολονότι έχει προειδοποιηθεί ότι η ηλεκτροπληξία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Οταν επισκέπτεστε το δάσος της Δαδιάς, η ξενάγηση ξεκινά με αυτό το πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ για την πανίδα του Δάσους της Δαδιάς του Έβρου. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του κέντρου σας οδηγούν στο παρατηρητήριο όπου μπορείτε να δείτε της ταΐστρα των αρπακτικών.

Comments 0 σχόλια »

slow_600px.gifΑν ο υπολογιστής σας σέρνεται ιδού μερικές συμβουλές από τον Techie  Chan Athnes Voice για να επιταχύνετε λίγο τις επιδόσεις του…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων