Αρχείο για 2 Απριλίου, 2010

Μια μαγική βραδιά έζησαν οι φίλοι της Λίνας Νικολακοπούλου που γέμισαν το Αμφιθέατρο του σταθμού  ΑΘΗΝΑ 9.84 στην Τεχνόπολη, το Σάββατο 27 Μαρτίου, για την εκδήλωση «Το Μωβ της Άνοιξης».

Τα χρώματα της φύσης, τα αρώματα της Άνοιξης, τα ποιήματα και τα τραγούδια αγαπημένων δημιουργών συνεργάστηκαν με το Τρίφωνο, τον Γιώργο Καραμίχο, τον Άγγελο Μέντη και τους μουσικούς της Λίνας και δημιούργησαν μια αξέχαστη ατμόσφαιρα, που όσοι συμμετείχαν θα τη θυμούνται για καιρό.

Το Τρίφωνο τραγούδησε, ο Γιώργος Καραμίχος διάβασε Ελύτη, Καρυωτάκη, Πολυδούρη, Αγγελάκη – Ρουκ Δημουλά, Χριστιανόπουλο, Χατζηδάκι, Δούκαρη, Ερηνάκη, Λέοναρντ Κοέν και άλλους, ο Άγγελος Μέντης γέμισε το χώρο κεράκια, φωτογραφίες και ζωγραφιές, οι Σάκης Βαργεμτζίδης, Γιάννης Τσόλκας, Γιώργος Σχοινάς έπαιξαν όλα τα μουσικά όργανα και η Λίνα Νικολακοπούλου, που τα πάντα χειροποίητα τα επιμελήθηκε, μας έκανε κοινωνούς της δικής της προσωπικής ευαισθησίας.

Comments 0 σχόλια »

Στον καιρό της οικονομικής κρίσης μοιάζει με μια μοναδική ευκαιρία για να προσεγγίσουν νέους επενδυτές. Τουλάχιστον100 κοινότητες στις ΗΠΑ διαγωνίζονται για να πάρουν μέρος σε ένα πείραμα της Google που θα τους χαρίσει μια από τις πιο γρήγορες συνδέσεις Ίντερνετ στον κόσμο.

«Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορείτε να κατεβάζετε σε λιγότερο από πέντε λεπτά μια ταινία από το Ίντερνετ. Ή θα έχετε τη δυνατότητα να συνεργάζεστε με φοιτητές από όλη τη χώρα, παρακολουθώντας στον υπολογιστή σας μια ζωντανή, τρισδιάστατη διάλεξη πανεπιστημίου. Αυτά και ακόμα περισσότερα θα γίνουν εφικτά με πιο γρήγορες συνδέσεις Ίντερνετ», αναφέρει η Google σε ανακοίνωσή της για το πείραμα που πρόκειται να αρχίσει στην Αμερική. Μέσα στον επόμενο χρόνο, η Google πρόκειται να εξοπλίσει μία ή περισσότερες πόλεις με ευρυζωνικά δίκτυα 100 φορές πιο γρήγορα από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στη χώρα. Το πρόγραμμα ονομάζεται Google Fiber και οι ταχύτητές του αναμένεται να ξεπεράσουν το 1GΒ ανά δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, στόχος του πειράματος είναι να δουν πώς θα αξιοποιήσουν οι χρήστες αυτή την ταχύτητα και ποιες υπηρεσίες του Διαδικτύου θα εκμεταλλευτούν περισσότερο. Η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής λήγει στις 26 Μαρτίου και ήδη τουλάχιστον 100 πόλεις έχουν υποβάλει αιτήσεις. Η δίψα για συμμετοχή στο πείραμα είναι τόση που ορισμένες περιοχές, όπως η Τοπέκα στο Κάνσας, έχουν μετονομαστεί σε «Google» για τον μήνα Μάρτιο. Στην πόλη Ντού λουθ της Μινεσότας, ο δήμαρχος βούτηξε στα παγωμένα νερά μιας λίμνης και ανέβασε το βιντεάκι στο ΥouΤube για να δείξει στην Google πόσο πολύ θέλει το νέο δίκτυό τους. Ενώ κάτοικοι δηλώνουν ότι θα ονομάσουν τις πρωτότοκες κόρες τους Googlette Fiber προς τιμήν της εταιρείας, εφόσον επιλεγεί η πόλη τους. «Το χρειαζόμαστε για τα σχολεία και για τα σπίτια μας», γράφει η Τζένιφερ Μπλάκμαν στο γκρουπ που δημιούργησε η πόλη Φρέσνο στο Facebook για το Google Fiber. Το ταχύτατο Ίντερνετ μπορεί να δελεάσει επενδυτές και να αναστήσει περιοχές που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Μέχρι τότε κάτοικοι, φορείς και εκπρόσωποι των πόλεων προσπαθούν να εκθειάσουν τα πλεονεκτήματα των περιοχών και να κερδίσουν την προσοχή της Google.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

googlehealth-thumb-medium.jpgΗ πλατφόρμα αναζήτησης Google προτείνει στους χρήστες να αποθηκεύουν στο διαδίκτυο το ιατρικό τους ιστορικό. Ως κίνητρο αναφέρει τη δυνατότητα διασύνδεσης με το μεγαλύτερο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις ΗΠΑ.

Εδώ και δύο χρόνια, η Google προσφέρει δωρεάν λογαριασμούς στο google.com/health που επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος αυτού να αποθηκεύουν, να οργανώνουν και εάν το επιθυμούν να μοιράζονται τις λεπτομέρειες του ιατρικού τους φακέλου με ένα γιατρό ή με έναν συγγενή τους.

Η Google Health δεν κοινοποιεί τον αριθμό των χρηστών που έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του προγράμματος αυτού, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ο κλάδος αυτός εμφανίζεται να είναι ιδιαιτέρως επικερδής.

Η Google Health συνεργάστηκε πρόσφατα με την Surescripts, το πιο διαδεδομένο δίκτυο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις ΗΠΑ, το οποίο συνδέει το ιατρικό προσωπικό της χώρας με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες και με τα περισσότερα ανεξάρτητα φαρμακεία.

Με την συγκατάθεση του χρήστη, ο γιατρός μπορεί να κάνει χρήση του προγράμματος της Google για να βρει το ιστορικό του ασθενή ανά πάσα ώρα και στιγμή, έτσι η Google διαμηνύει ότι χάριν στο πρόγραμμα της αυτό μπορεί όπου και να είσαι, ό,τι και να σου τύχει να δεις και να χρησιμοποιήσεις το ιστορικό σου αρχείο, έχοντας αμέσως τις συνταγές όλων των γιατρών που έχει κάποιος επισκεφτεί.

Το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ μόλις ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να μοιράζεται το αρχείο του με την Google Health. Παρ’όλα αυτά δύσπιστος παραμένει μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος αριθμός γιατρών. 

ENET

Comments 0 σχόλια »

peer-to-peer_manifesto-id4898831_size485.jpgΤο Διαδίκτυο έχει χαρακτηριστεί επανάσταση ενδεχομένως εξίσου σημαντική με την εφεύρεση του τροχού. Ο λόγος είναι βεβαίως ότι κάνει διαθέσιμη σε όλους όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό όση γνώση, όσες πληροφορίες διαθέτει η ανθρωπότητα σε όλον τον κόσμο, εκμηδενίζει αποστάσεις και καταλύει σύνορα, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, τάξεις και εθνικότητες.

Οι χρήστες του σε όλο τον κόσμο τείνουν να μοιράζονται ιδέες, απόψεις αλλά και αρχεία παραβιάζοντας κάποιες φορές κανόνες, όπως ο σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας. Δημιουργείται έτσι ένα παράδοξο στην εποχή μας, όπου από τη μια πλευρά η τεχνολογία και οι δυνατότητες που ανοίγει επιτρέπουν νέες μορφές συνεργασίας και νέα επικοινωνιακά ήθη, ενώ από την άλλη καταπατώνται δικαιώματα μέχρι πρότινος κατοχυρωμένα.

«Πρέπει να ξαναοργανώσουμε την οικονομία με γνώμονα το κοινωνικό καλό. Δεν είναι Πυρηνική Φυσική», λέει ο ανθρωπολόγος Michel Bauwens, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, ιδρυτής του p2p Foundation, ενός ιδρύματος που έχει στηρίξει θεωρητικά την ομότιμη οικονομία, τα δίκτυα διαμοιρασμού αρχείων, όπως το διάσημο Σουηδικό Pirate Bay, αλλά και τα «πειρατικά» κόμματα που εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο σε όλη την Ευρώπη. Ο Bauwens είναι ακόμα συνεργάτης πανεπιστημίων στο Βέλγιο και την Ταϊλάνδη, όπου και ζει, ενώ είναι συγγραφέας και αναλυτής θεμάτων τεχνολογίας και οικονομίας.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

ning_down.jpgΤι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα ιντερνετικά κοινωνικά δίκτυα; Συνήθως τα μεγαθήρια του χώρου, πασίγνωστα site όπως το Facebook ή το MySpace. Κι όμως, ανερχόμενη δύναμη στον χώρο των social networks θεωρούνται τα «αυτοσχέδια» sites κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι αφιερωμένα σε ένα εξειδικευμένο θέμα: σε κάποιον συγκεκριμένο μουσικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα, σε κάποιο επάγγελμα ή στο ίδιο χόμπι. Ο λόγος; Κατ’ αρχάς, επειδή η δημιουργία τέτοιων δικτύων σήμερα είναι πιο εύκολη από ποτέ. Χάρις στο διαδικτυακό εργαλείο Ning, οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει εύκολα και απλά ένα «μικρό Facebook», το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από ένα επαγγελματικό site social networking.

Ετσι, με μία απλή εγγραφή στο Ning, ο χρήστης καθορίζει το προσωπικό του nickname, αποκτώντας τη δυνατότητα όχι μόνο να συμμετάσχει στα ήδη υπάρχοντα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και να δημιουργήσει το δικό του. Και μάλιστα δωρεάν, τουλάχιστον στη βασική εκδοχή του, αφού το Ning «προικοδοτεί» κάθε νέο χρήστη με αποθηκευτικό χώρο 5 Gbyte στους servers του, αρκετό για να φιλοξενήσει στο κοινωνικό του δίκτυο 5.000 φωτογραφίες και 500 βίντεο.

Κατά συνέπεια, υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 850.000 τέτοια «μικρά Facebook», τα οποία αυξάνονται καθημερινά κατά 3.000. Και βέβαια, αυτή η τάση έχει φτάσει και στη χώρα μας, αφού το Ning είναι πλήρως εξελληνισμένο: με μία απλή αναζήτηση για «δίκτυα ning», θα βρείτε τέτοια δίκτυα social networking αφιερωμένα στην εκπαίδευση των ενηλίκων (adulteducation. ning. com), σε νέους καλλιτέχνες (amillagr. ning. com), στις αεροφωτογραφίες (airphotos. ning. com) ή στη μουσειολογία (greekmuseologists. ning. com). Ισως όμως η δυναμικότερη παρουσία στο νεοεμφανιζόμενο «δικτυακό κίνημα» είναι αυτή των εκπαιδευτικών: ιστοσελίδες από καθηγητές που απευθύνονται στους συναδέλφους τους –με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και σημειώσεων ή ασκήσεων–, ακόμη και «ηλεκτρονικά φροντιστήρια». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το site που έχει στήσει καθηγητής του 8ου Λυκείου Ιωαννίνων για τους μαθητές του σχολείου (physics8th. ning. com), το οποίο τους προσκαλεί να μην προσθέσουν μόνο αρχεία χρήσιμα στα μαθήματα, αλλά και «οτιδήποτε διαβάσατε και σας έκανε εντύπωση, κείμενα δικά σας, φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια, συνομιλία-chat και συζητήσεις στο Φόρουμ», όπως γράφει στην αρχική του ιστοσελίδα, αφού «δεν είμαστε μονοδιάστατοι».

«Ξεκινήσαμε τον περασμένο Ιούνιο, όταν διαπιστώσαμε πως στα ιστολόγιά μας ασχολούμασταν πάνω-κάτω με τα ίδια θέματα», μας λέει ο Βαγγέλης Κολτσάκης, φυσικός και ένας από τους δύο ιδρυτές του δικτύου «Διδάσκοντας τις φυσικές επιστήμες». Ετσι, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα λειτουργούσε πιο συμμετοχικά: στο site αυτό (scienceteachersnet. ning. com) οποιοσδήποτε συμμετέχων μπορεί να διατυπώσει απορίες παιδαγωγικού ή επιστημονικού χαρακτήρα, να «ανεβάσει» εκπαιδευτικό υλικό ζητώντας τη γνώμη των συναδέλφων του και να χρησιμοποιήσει ό, τι βρίσκεται αναρτημένο εκεί, ώστε να το προσαρμόσει στις ανάγκες της δικής του τάξης.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων