Οι τρεις Ιεράρχες

THREE_HIERARCHS-web

Οι Τρεις Ιεράρχες

 

Η Γιορτή των τριών Ιεραρχών – Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων

 

Στις 30 του Γενάρη η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, γιατί και οι τρεις Ιεράρχες ήταν μεγάλοι  Δάσκαλοι  και  Πατέρες  της Εκκλησίας.

Οι τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεoλόγoς.

Είχαν και οι τρεις τους πολύ καλές μητέρες που τους βοήθησαν να γίνουν καλοί άνθρωποι και να αγαπήσουν τα γράμματα και το Χριστό.

Σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους. Αγάπησαν το Χριστό και τα Ελληνικά Γράμματα. Βοήθησαν τους φτωχούς και όλους όσους είχαν την ανάγκη τους.

Ο Βασίλειος ίδρυσε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και σχολεία. Για το σπουδαίο του έργο η εκκλησία μας τον ονόμασε Μέγα.

Ο Ιωάννης είχε το χάρισμα να μιλά πολύ όμορφα και γι’ αυτό ονομάστηκε Χρυσόστομος.

Ο Γρηγόριος έπεισε τους ανθρώπους ότι ο Χριστός είναι Θεός γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεολόγος.

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

 Απολυτίκιο Μεγάλου Βασιλείου

           Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.  Οι γονείς του, Εμμέλεια και Βασίλειος, άνθρωποι με πολλή ευσέβεια και πλούτη, φρόντισαν να του δώσουν τις ευκαιρίες για μια μεγάλη μόρφωση την εποχή εκείνη.

          Υπηρέτησε την Εκκλησία στην αρχή ως ιερέας και στη συνέχεια ως επίσκοπος της Καισάρειας.  Με τα φλογερά του κηρύγματα καταπολεμούσε τους αιρετικούς κι έδινε θάρρος στους πιστούς.

          Το 379 μ.Χ., εξαιτίας της πολύχρονης και πολύμοχθης άσκησής του, κλονίστηκε η κατάσταση της υγείας του και την 1η Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή, παραδίδοντάς μας  πλούσιο συγγραφικό έργο. Ανάμεσα στα πολλά συγγράμματά του συγκαταλέγεται και η ακολουθία της θείας Λειτουργίας που τελείται δέκα φορές το χρόνο.     

          Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του την 1η του Γενάρη.

 [%25C2%25A3%25C2%259F1.jpg]

Απολυτίκιο Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

 

       Ο Γρηγόριος γεννήθηκε κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα.

       Αργότερα, χειροτονήθηκε ιερέας και βοηθούσε τον πατέρα του που ήταν επίσκοπος.  Ο Θεός όμως προόριζε γι’ αλλού το Γρηγόριο.  Την εποχή εκείνη η αίρεση του Αρείου είχε εξαπλωθεί  και πολλοί χριστιανοί παρασύρθηκαν από αυτήν.  Στην Κωνσταντινούπολη μόνο ένας ναός, ο ναός της Αγίας Αναστασίας, είχε μείνει για τους ορθόδοξους.

      Σ’ αυτό το ναό ο Γρηγόριος υποστήριξε με τα φλογερά του κηρύγματα πως ο Χριστός δεν είναι κτίσμα του Θεού αλλά ο Υιός και Λόγος του Θεού.  Πολλοί ήταν οι  οπαδοί του Αρείου που μεταστράφηκαν στην ορθή πίστη εξαιτίας των κηρυγμάτων του.

      Πολύ σπουδαίο είναι και το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

     Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 25 του Γενάρη.

[%25C2%25A3%25C2%259F3.jpg]

Απολυτίκιο Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας.  Μητέρα του ήταν η Ανθούσα.  Από πολύ νωρίς έχασε το σύζυγό της κι αφοσιώθηκε με τόση φροντίδα στην ανατροφή του Ιωάννη.  Υπηρέτησε την εκκλησία ως διάκονος και μετά ως ιερέας.  Οι ακροατές του έμεναν καταγοητευμένοι από τους ωραίους λόγους του, γι’ αυτό έλεγαν ότι από το στόμα του”έρρεε χρυσός” κι έτσι τον ονόμασαν Χρυσόστομο.

      Αργότερα έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.  Κυβέρνησε την εκκλησία με πίστη, αγάπη, υπομονή κι αυστηρότητα εκεί που χρειαζόταν.  Πέθανε στο δρόμο της εξορίας σε ηλικία 62 χρονών στις 14 Σεπτεμβρίου.  Πριν πεθάνει ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά λόγια: “Δόξα στο Θεό για όλα”.

     Ο λαός της Κωνσταντινούπολης ποτέ δεν τον ξέχασε.  Μετά από αρκετά χρόνια το λείψανο του μεταφέρθηκε με τιμές στην Κωνσταντινούπολη όπου κι ετάφη.

     Έγραψε πολλά βιβλία ανάμεσα στα οποία και την ακολουθία της θείας Λειτουργίας που τελείται κάθε Κυριακή στην Εκκλησία.

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου και στις 27 Ιανουαρίου.

[%25C2%25A3%25C2%259F2.jpg]

 

 Λόγια των Τριών Ιεραρχών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *