Υστερα από εβδομήντα χρόνια, ο φάκελος με τον αριθμό 1, που αφορά τη σφαγή χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών και διανοουμένων, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Με εντολή του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ η υπηρεσία που διαχειρίζεται τα αρχεία του ρωσικού κράτους δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο σειρά εγγράφων που σχετίζονται με τη σφαγή στο δάσος του Κατίν το 1940 από τη μυστική αστυνομία (ΝΚVD) του Ιωσήφ Στάλιν. Από τα επτά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ξεχωρίζει ένα σημείωμα του αρχηγού του NKVD, Λαβρέντι Μπέρια, το οποίο φέρει την υπογραφή του Στάλιν και προτείνει την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών. Η δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων έχει συμβολική αξία, καθώς η άρση του απορρήτου έγινε το 1992.

Ο Μπόρις Γέλτσιν παρέδωσε φωτοτυπίες από τον φάκελο της υπόθεσης Κατίν στον Πολωνό ομόλογό του την ίδια χρονιά και από τότε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά είχαν μόνο αναλυτές και ιστορικοί. Από την Κοπεγχάγη, ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση, υποστήριξε πως πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από την Ιστορία: «Για τον λόγο αυτό σκέφτηκα πως θα ήταν ωφέλιμο να υπάρξει μια παρουσίαση του συνόλου των γεγονότων στη δημόσια σκηνή. Είναι κάτι που το χρωστάμε στον κόσμο. Η δημοσιοποίηση των αρχείων δεν σημαίνει πως ήταν άγνωστα, απλά αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να δουν ποιος έδωσε τη διαταγή να σκοτώσουν τους Πολωνούς αξιωματικούς. Ολα βρίσκονται μέσα στα έγγραφα, όλες οι υπογραφές, όλα τα πρόσωπα είναι γνωστά».

Η υπόθεση της σφαγής στο δάσος του Κατίν, αλλά και σε άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, δηλητηρίαζε επί δεκαετίες τις σχέσεις Ρωσίας – Πολωνίας. Για πολλά έτη η ΕΣΣΔ επέρριπτε στον γερμανικό στρατό την ευθύνη. Τον Απρίλιο του 1990 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ που την αναγνώρισε. Σχολιάζοντας τη χθεσινή εξέλιξη, Ρώσοι αναλυτές υποστήριζαν πως η εντολή Μεντβέντεφ είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικών σχέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο πριν από λίγες ημέρες παρέστησαν μαζί στην επιμνημόσυνη δέηση στο δάσος του Κατίν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πρόσφατη συντριβή του αεροσκάφους στο Σμόλενσκ, που μετέφερε τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι μαζί με 94 ακόμα επιβάτες, σε επίσκεψη στο Κατίν.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων