internet-trafic.jpgΤο Διαδίκτυο πάσχει από… υπερπληθυσμό, από φόρτο εργασίας και από την απηρχαιωμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τις ιντερνετικές συνδέσεις σε πολλές χώρες του πλανήτη. Αν οι υπηρεσίες δεν εκσυγχρονιστούν άμεσα, ο παγκόσμιος ιντερνετικός ιστός κινδυνεύει να «σκάσει». Με άλλα λόγια, θα αρχίσει να καταρρέει τμηματικά μέσα στα επόμενα χρόνια λόγω της πίεσης που δέχεται από μια δέσμη απειλών: το βαρύ φορτίο των διακινούμενων πληροφοριών και δεδομένων, τις «επιθέσεις» από χάκερ, την ελλιπή ψηφιοποίηση και, κυρίως, τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των χρηστών του.Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Φόρεστερ (www. forrester.com), οι χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως αναμένεται να φθάσουν ως το 2013 στους 2,2 δισ. από 1,5 δισ. το 2008, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 45%. Το μεγαλύτερο ποσοστό θα αντιστοιχεί στην Ασία (43% από 38% που είναι σήμερα), ενώ στη Βόρεια Αμερική θα αντιστοιχεί μόλις το 13% των χρηστών και στην Ευρώπη το 22% (έναντι 17% και 26% αντίστοιχα το 2008).

Σ ύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου, το 2013 η Κίνα θα αριθμεί 377 εκατ. χρήστες, περισσότερους και από τις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των χρηστών αναμένεται να φθάσει στα 260 εκατ. Η μελέτη εκτιμά πως θα σημειωθεί μια εξίσου σημαντική αύξηση των χρηστών στην Ευρώπη, κυρίως στις χώρες που μέχρι στιγμής έχουν περιορισμένη πρόσβαση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ελλάδα.

Με τα νέα δεδομένα, το Διαδίκτυο, το οποίο σχεδιάστηκε το μακρινό 1972 με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μερικών χιλιάδων ανθρώπων, θα μετατραπεί σε έναν πυκνό, αραχνοειδή ιστό που, σε λίγα χρόνια από σήμερα, θα συνδέει πάνω από 2 δισ. ανθρώπους. Ηδη σχεδόν ο ένας στους τρεις κατοίκους της Γης «σερφάρει» σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση. Αναμένεται να προκληθεί μια διαδικτυακή συμφόρηση εφάμιλλη με την αντίστοιχη κυκλοφοριακή σε ώρες αιχμής. Αυτό συμβαίνει διότι οι ίδιοι εκείνοι άνθρωποι που πριν από 40 χρόνια σχεδίασαν το Ιnternet δεν σκέφτηκαν να μεριμνήσουν για παράγοντες όπως «χωρητικότητα» και η «ασφάλεια», με αποτέλεσμα σήμερα η λειτουργία του Διαδικτύου να απειλείται τόσο από τις περίπου 3 τρισ. σελίδες που είναι διαθέσιμες όσο και από τις απρόσκλητες επιθέσεις των διαφόρων κυβερνοπειρατών.

«Αυτό που καθιστά το Διαδίκτυο τόσο δημοφιλές είναι το πόσο εύκολα μπορεί να συνδεθεί κανείς. Αυτό όμως είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του» τονίζει ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Φίλιξ Γου, εκτιμώντας πως, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις που έγιναν στον κοινωνικό ιστότοπο Τwitter, «δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος προστασίας απέναντι στις επιθέσεις των χάκερ. Το Ιnternet, μαζί με την άνεση, δίνει παράλληλα δύναμη σε όσους θέλουν να προξενήσουν ζημιά σε κάποιον άλλον».

Ε να άλλο πρόβλημα που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα του Διαδικτύου είναι τα λεγόμενα «spam e-mail», όλα εκείνα δηλαδή τα άχρηστα, κυρίως διαφημιστικά μηνύματα που φθάνουν στην ηλεκτρονική μας αλληλογραφία. Σύμφωνα με τον κ. Γου, περίπου το 90%-95% των συνολικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε είναι «spam», επειδή το Διαδίκτυο έχει καταντήσει ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να στείλει, ανώνυμα, οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. «Αν το Διαδίκτυο ήταν «έξυπνο» αρκετά και μπορούσε να προσαρμοστεί και να χειριστεί από μόνο του τα νέα δεδομένα που ενσκήπτουν καθημερινά, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» ισχυρίζεται η μηχανικός Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Κέρεν Μπέργκεν.

Ούτε η διεθνής οικονομική κρίση μπορεί να φρενάρει την ιλιγγιώδη επέκταση του κυβερνοχώρου. «Παρά την ύφεση, ο αριθμός των ανθρώπων,των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που στρέφονται στη χρήση του Διαδικτύου συνεχώς αυξάνεται» παρατηρεί ο αναλυτής Ζία Γουίγκντερ. Αυτή τη στιγμή την πεντάδα των κρατών με τους περισσότερους χρήστες αποτελούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Γερμανία. Το 2013, όμως, όλα δείχνουν ότι τα ηνία θα αναλάβει η Κίνα, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν και την Ινδία να φιγουράρει τρίτη.

To BHMA

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων