Αρχείο για 19 Σεπτεμβρίου, 2008

lykoi.jpgΤον Γκούναρ Στόλεσεν (1947-), τον Νορβηγό συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων τον γνωρίσαμε το 2006, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά το βιβλίο του «Δικός σου ως το θάνατο».Μπορεί ο Στόλεσεν να χρησιμοποιεί ως όχημα του προβληματισμού του το αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά δεν μένει εκεί, πειραματίζεται με την έκφραση και μας χαρίζει ένα πυκνό κείμενο που δύσκολα θα το αφήσετε από τα χέρια σας. Η γραφή ρέει, οι ποιητικές στιγμές του κορυφώνονται σε ομιχλώδη νορβηγικά τοπία.

Ο κεντρικός ήρωας προβληματίζεται για τις αλλαγές που φέρνει στην πατρίδα του η εκμετάλλευση πετρελαίου. Αλλαγές τις οποίες δεν μπόρεσαν όλοι να ακολουθήσουν. Σημάδια των καιρών ο αλκοολισμός, η μοναξιά, η ανεργία, η διάλυση της οικογένειας, οι νεοαναδυόμενες μορφές φασισμού, το ανηλεές κυνήγι του κέρδους, η ραγδαία οικονομική άνοδος των πολλών χωρίς το ανάλογο ηθικό έρεισμα, το ξεπούλημα των ιδανικών. Αυτά τα μοτίβα θα τα δούμε να επανέρχονται στημονικά στο έργο.

Η κοινωνική του ανάλυση θα ξετυλίξει το κουβάρι της πλοκής. Η ιστορία τοποθετείται στην πόλη του Μπέργκεν το 1981, όπου ο ντετέκτιβ Βέουμ, άνθρωπος μοναχικός, χωρισμένος με ένα παιδί, αναλαμβάνει να εξερευνήσει τη σκοτεινή πλευρά της πόλης.  Μια πυρκαϊά σε ένα εργοστάσιο χρωμάτων τη δεκαετία του ’50 με 15 θύματα, τα αίτια της οποίας δεν εξακριβώθηκαν ποτέ. Ενας δολοφόνος και προδότης από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστός ως «Ποντικοφάρμακο», που η ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.

Η Αργυρώ Μαντόγλου μας πληροφορεί ότι στη σκανδιναβική μυθολογία ο Φένρικ ήταν ένα τέρας με μορφή λύκου. “Φοβούμενοι την προφητεία που προέβλεπε ότι θα έφερνε την καταστροφή του κόσμου, οι θεοί τον αλυσόδεσαν βαθιά κάτω από τη γη, όπου και περιμένει τη συντέλεια του κόσμου για να αντεπιτεθεί. Στο μυθιστόρημα υπάρχει ο υπαινιγμός πως έχει επέλθει μια κάποιου είδους ηθική συντέλεια. Οι λύκοι έχουν ανεβεί στην πόλη, κυκλοφορούν στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και καραδοκούν, συχνά αόρατοι και ασύλληπτοι, αλλά το πέρασμά τους γίνεται αισθητό από τα σημάδια που αφήνουν στα πρόσωπα και στις ψυχές των ανθρώπων”.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ήρωες πολέμου και καταδότες -Βήμα της Κυριακής

Comments 0 σχόλια »

gagged-sm.jpgή απλούστερα διαφάνεια εδώ και τώρα. Τα 4 Δ (ΔΔΔΔ) ευαγγελίζονται την Κοινωνία της Γνώσης.

Ζούμε στην ?εποχή της πληροφορίας?. Τα δεδομένα είναι σε μία σύγχρονη κοινωνία, οικονομία και δημοκρατία ο πιο πολύτιμος πόρος. Ως πολίτες θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα που είναι δικά μας, τα δεδομένα που κατέχει ο (ευρύτερος;) Δημόσιος Τομέας.

Όπως λέει και η Κοινοτική Οδηγία 2003/98/EC:

“Οι πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα είναι ένα σημαντικό πρωτεύον υλικό για προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τη σταδιακή ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών περιεχομένου. Mε την ελεύθερη διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των Δημόσιων Δεδομένων θα έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν αυτές τις δυνατότητες, και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο και δημιουργία θέσεων εργασίας.”

Η κίνηση είναι μία κίνηση πολιτών που φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Αυτά τα δεδομένα είναι τα ΦΕΚ, είναι οι στατιστικές και γεωγραφικές πληροφορίες για τις πυρκαγιές, είναι οι διαγωνισμοί αλλά και οι δαπάνες των υπουργείων, δεδομένα από την δικαστική λειτουργία ή ακόμη και ιστορικά αρχεία, φωτογραφικά αρχεία, οπτικοακουστικό υλικό.

Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να κρίνουμε και να αποφασίζουμε πιο σωστά ως πολίτες. Τα δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να δημιουργούμε ελεύθερα ως δημιουργικοί άνθρωποι. Τα δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε δραστηριότητες από τις οποίες θα προκύψει οικονομική ανάπτυξη.

Η κίνηση ?Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα?, δεν ζητάει απλά να υπάρχουν αυτά τα δεδομένα. Ζητάει να είναι προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή που να επιτρέπει την εύκολη αξιοποίησή τους και επαναχρησιμοποίησή τους καθώς και να διατίθενται κάτω από τέτοιες άδειες χρήσης που θα επιτρέπουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους από τους πολίτες.

Μπορείτε να είστε μέρος της λύσης αν συνυπογράψετε αυτήν την πρωτοβουλία πολιτών, αλλιώς απλά είστε μέρος του προβλήματος…

Επί τη ευκαιρία έχω ζητήσει κάτι στοιχεία από την επιμόρφωση Β΄επιπέδου και το μόνο που έλαβα ήταν ένα e-mail ότι το αίτημα μου προωθείται… Που ακριβώς; στο υπερπέραν;

Comments 1 σχόλιο »

 obama.jpg

Και το έβγαλαν στο διαδίκτυο, όπως και της Σάρας Πέιλιν… Τι του γράφει η Χίλαρυ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο όλα σε κοινή θέα…

Περισσότερα: The Onion

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων