Αρχείο για 25 Σεπτεμβρίου, 2008

junk.jpgΗ πώληση μη επιτρεπτών ειδών αποτελεί «κοινό μυστικό» στα περισσότερα σχολεία. Πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία είναι χαμηλής ποιότητας. Προκύπτει όμως και η επιμονή των μαθητών στα ανθυγιεινά προϊόντα, αλλά και η έλλειψη γνώσης για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κατανάλωσή τους.«Είμαστε, αν όχι οι πρώτοι, σίγουρα στην πρώτη πεντάδα στην Ευρώπη όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Περίπου το 30% των εφήβων αγοριών είναι υπέρβαρα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια φτάνει το 20%», περιγράφει ο Ιωάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος, «τα απαγορευμένα» προϊόντα είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά και σε ζάχαρη, τα οποία είναι ναι μεν εξαιρετικά βλαβερά για τα παιδιά, όμως είναι και… νόστιμα. «Ο κανονισμός δεν τηρείται στα κυλικεία, όμως δεν τηρείται και στο σπίτι. Πολλά παιδιά φέρνουν από εκεί τα βλαβερά προϊόντα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα για τη μελλοντική υγεία των παιδιών», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, 22 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά ζουν σήμερα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι το 2010 τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια.

Στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος «θεωρείται ότι απορροφούν το 6% των κρατικών δαπανών που διατίθενται για την υγεία σε ορισμένα κράτη-μέλη».

«Κοινό μυστικό» τα απαγορευμένα σνακ στα σχολεία άρθρο στην Καθημερινή

Comments 1 σχόλιο »

O καθηγητής ελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ Σάιμον Γκόλντχιλ εξηγεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κανείς ξεχνά το παρελθόν, παραπέμποντας στον Κικέρωνα : ”Αν δεν ξέρεις από πού προέρχεσαι, είσαι καταδικασμένος να περάσεις τη ζωή σου ως παιδί” και λέγοντας παιδί ο Κικέρων εννοεί αδύναμος, αδαής, πελαγωμένος. ”Είναι αδύνατο να καταλάβει κάποιος την ανάπτυξη της δυτικής σκέψης, της θρησκείας και του πολιτισμού χωρίς να έρθει σε επαφή με την εμμονή της Δύσης με τον Ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό”.

Σύμφωνα με τον Γκόλντχιλ, διάγουμε μια περίοδο αναβίωσης του ενδιαφέροντος για τον κλασικό κόσμο, παρόλο που δεν είναι σίγουρος για την αιτία. ”Η Ελληνική τραγωδία ζει μια αξιοθαύμαστη αναγέννηση που δύσκολα εξηγείται. Έχουν ανέβει περισσότερες παραγωγές τα τελευταία 50 χρόνια από ό,τι τους 5 προηγούμενους αιώνες. Σχετίζεται με τη δυνατότητα της τραγωδίας να προσπερνά τους λογοκριτές : δηλαδή να φθάνει ηθικά και συναισθηματικά επίπεδα τα οποία δεν κατορθώνουν να φθάσουν έργα που φαίνονται πιο σχετικά. Επίσης γίνονται αναφορές σε μεγάλα ζητήματα φύλου, δύναμης, βίας, εξτρεμισμού – ζητήματα με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί κανείς – και οι τραγωδίες αναφέρονται σε τέτοια ζητήματα με περισσότερη εξυπνάδα και ποιητικότητα από ό,τι πολλά μοντέρνα θεατρικά. Ελπίζω (η αναβίωση) να κρατήσει πολύ”» είπε.

Πηγή: Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων