Αρχείο για 30 Σεπτεμβρίου, 2008

private.jpg

άνοιξε η συνάδελφος και μαχητική blogger sine με τα παράπονά της.

Η αλήθεια είναι πικρή… Η εγκύκλιος που προέβλεπε τη μείωση ωραρίου συντάχθηκε με στόχο την καλύτερη λειτουργία του εργαστηρίου. Ως συνήθως όμως στην Ελλάδα καταφέρνουμε να αυτοακυρωνόμαστε. Από μερικούς ερμηνεύτηκε ως μπόνους του περιούσιου λαού. Στα εργαστήρια που μπαίνουμε τώρα για την επιμόρφωση δε βλέπω καμία βελτίωση στη συντήρησή τους. Είναι γεμάτα ιούς γιατί κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να ρυθμίσει το αντιβιοτικό να ενημερώνεται ή ακόμη το αντιβιοτικό έχει λήξει και κανένας δεν εγκαθιστά ένα καινούργιο.

Τα προγράμματα δεν ενημερώνονται, τα μηχανάκια έχουν παλιώσει και αγκομαχούν κτλ κτλ.

Η Ε.Ε δεν μας προίκισε με τα δις ευρώ για να φτιάξουμε τα εργαστήρια ώστε να γίνεται ένα μάθημα. Αν ήταν έτσι να ζητήσουμε άλλα τόσα για την αναβάθμιση των κλασικών σπουδών. Απλά όταν τερματίστηκε – κάπως άδοξα – η Οδύσσεια τα εργαστήρια έπεσαν το ένα μετά το άλλο. Και φάνηκε λογικό τότε στο Υπουργείο. Τότε που δεν υπήρχαν εργαστήρια σε κάθε σχολείο, παραχωρήθηκαν στην πληροφορική για να γίνεται το μάθημα αξιοπρεπώς. Δημιουργήθηκε όμως ένα status quo που φρενάρει την οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διδασκαλίας των άλλων ειδικοτήτων. Εργαστήρια πληροφορικής δηλώνει ιδιοκτησία. Πρόκειται για εργαστήρια υπολογιστών.

Γιατί αν συμπλεύσουμε με τους κλειδοκράτορες μπορεί να φυλάξουμε τα κεκτημένα του συμπαθούς κλάδου αλλά πάμε άπατοι. Για ρίξτε μια ματιά στα στατιστικά χρήσης που μας ζητάει η Ε.Ε. για να δει αν πιάσαν τόπο τα λεφτά του γερμανού συνταξιούχου. Νομίζετε ότι ρωτάνε αν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται στα εργαστήρια; Ρωτάνε για τα άλλα αντικείμενα… κι εμείς σφυράμε κλέφτικα.

Ίσως τελικά οι φορητοί είναι μια κάποια λύση…

Comments 2 σχόλια »

  homework1.jpg

Οι κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η βρετανική κυβέρνηση, όσον αφορά τις εργασίες στο σπίτι, προβλέπουν τον περιορισμό της ενασχόλησης των παιδιών με σχολικές εργασίες.

Αρκετά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας αντέδρασαν θετικά στην κατάργηση της προπαρασκευής στο σπίτι. «Τα κρατικά σχολεία ανταγωνίζονται τα ιδιωτικά βάζοντας πολλή δουλειά στο σπίτι στους μαθητές τους. Πιστεύουν ίσως πως αυτό ευχαριστεί τους γονείς. Ασφαλώς και είναι δυνατό να διδαχτούν τα παιδιά να εργάζονται ανεξάρτητα εντός του σχολείου», επισήμανε η Μέρι Μπάουστεντ, γενική γραμματέας της Ένωσης Δασκάλων. Ωστόσο άλλοι καθηγητές πιστεύουν πως ο Μπάρι Ντέι δεν έπρεπε να προχωρήσει τόσο πολύ. «Έρευνες έδειξαν πως η εργασία στο σπίτι δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στους μαθητές. Ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει σχεδιαστεί όπως θα έπρεπε, να βοηθά δηλαδή τους μαθητές να αναπτύξουν αυτονομία στην εκμάθηση».
Οι κανόνες:

Κατευθυντήριες γραμμές της βρετανικής κυβέρνησης για τις εργασίες/προπαρασκευή στο σπίτι ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Ηλικίες 5-7 1 ώρα εβδομαδιαίως Ηλικίες 7-9 1 ώρα εβδομαδιαίως Ηλικίες 9-11 μισή ώρα ημερησίως ΓΥΜΝΑΣΙΟΛΥΚΕΙΟ
Ηλικίες 11-13 45-90 λεπτά ημερησίως Ηλικίες 13-14 1-2 ώρες ημερησίως Ηλικίες 14-16 1-2 ώρες ημερησίως Από 16 και πάνω 3-4 ώρες ημερησίως
Ο ρόλος των γονέων

? ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ συνήθως ωφελούνται από τη βοήθεια των γονέων στις εργασίες τους. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν πως αν οι γονείς αναμειχθούν πολύ, μπορεί αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

? ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ έχει η οριοθέτηση ενός χώρου, αλλά και του χρόνου για τις εργασίες του μαθητή.

? ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ συστήνουν στους γονείς να επικοινωνούν με τους δασκάλους, όταν αντιλαμβάνονται ότι οι εργασίες για το σπίτι επιβαρύνουν τον μαθητή.
Τι λένε οι ειδικοί

? ΕΡΕΥΝΕΣ έδειξαν πως, εντός ορίων, οι σχολικές εργασίες μπορούν να ενισχύσουν τον μαθητή.

? ΕΜΦΑΣΗ δίνεται στον όγκο των εργασιών στο σπίτι. Ειδικοί επισημαίνουν πως δεν θα πρέπει να εξαντλούν τον μαθητή.

? ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ υποστηρίζουν πως όσο προχωρά στις τάξεις ο μαθητής, να αυξάνεται κατά 10 λεπτά ο χρόνος που αφιερώνει στις εργασίες στο σπίτι.

Δηλαδή οι διδάσκοντες συνεννοούνται μεταξύ τους  ώστε αθροιστικά ο χρόνος ενασχόλησης των μαθητών να μην υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο; Εμείς δεν καταφέρνουμε να συντονίσουμε την περίοδο των διαγωνισμάτων που γράφουν δύο την ημέρα…

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων