Αρχείο για 8 Σεπτεμβρίου, 2008

Ανάμεσα σε σιωπηλές πλαγιές που σε αφήνουν να αφουγκραστείς τη φωνή της θάλασσας στους βράχους αλλά και την ανάσα του κυπαρισσιού, γίνεσαι αυτόπτης μάρτυρας του μυστικού συναπαντήματος των νερών.
porto-lafia2.jpg

Τώρα,
με το λιωμένο μολύβι του κλήδονα
το λαμπύρισμα του καλοκαιρινού πελάγου,
η γύμνια ολόκληρης της ζωής·
και το πέρασμα και το σταμάτημα και το πλάγιασμα και το τίναγμα
τα χείλια το χαϊδεμένο δέρας,
όλα γυρεύουν να καούν.

Όπως το πεύκο καταμεσήμερα
κυριεμένο απ’ το ρετσίνι
βιάζεται να γεννήσει φλόγα
και δε βαστά πια την παιδωμή –

φώναξε τα παιδιά να μαζέψουν τη στάχτη
και να τη σπείρουν.
Ό,τι πέρασε πέρασε σωστά.

Κι εκείνα ακόμη που δεν πέρασαν
πρέπει να καούν
τούτο το μεσημέρι που καρφώθηκε ο ήλιος
στην καρδιά του εκατόφυλλου ρόδου.

Comments 2 σχόλια »

Βγάλτε τα μπλοκάκια, filofax και τα τοιαύτα. Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2008, ώρα 9 μ.μ. στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» θα γίνει η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της μουσικής της Ελένης Καραΐνδρου για τη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου η “Σκόνη του χρόνου”, καθώς και η πρώτη συναυλία για «Το 10», της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Παίζει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, μουσική διεύθυνση Αλέξανδρος Μυράτ, Χορωδία της ΕΡΤ, διεύθυνση Αντώνης Κοντογεωργίου, τραγούδι Μαρία Φαραντούρη και η Ελένη Καραΐνδρου στο πιάνο. Συμμετέχουν 12 Ελληνες σολίστ, σύνολο λαϊκών οργάνων και κουαρτέτο Jazz.

Η ίδια μας λέει: “Για τη Σκόνη του χρόνου δύο καθοριστικά στοιχεία ενεργοποίησαν μέσα ?ου την έμπνευση ?ου. Η αναζήτηση του χαμένου χρόνου μέσα από τη μορφή της νοσταλγικής ανάμνησης ενός πρώτου χορού κι ενός πρώτου σκιρτήματος και η καταγραφή μιας μαρτυρικής κυνηγημένης ζωής μέσα στον αιώνα που πέρασε.
Δύο βασικά θέματα γεννήθηκαν, το θέμα του χορού και το θέμα της αναζήτησης.
Θέλησα λοιπόν, οι δύο αυτές βραδιές να παντρεύουν αρμονικά το σήμερα ?ε το χτες, τη νοσταλγία ?ε την οδύνη, τη χαρά της ζωής ?ε την αναζήτηση, έτσι ακριβώς όπως τα γέννησε η προσωπική ?ου κατάδυση”.

Εργοβιογραφικό της Καραΐνδρου

Comments 1 σχόλιο »

potato_heart.jpgΒέβαια για κάποια ταξίδια φυτών θα είμαστε αιώνια ευγνώμονες. Το ξέρατε ότι ένα φυτό μπορεί να αλλάξει τον ρού της ιστορίας;  Οι Ισπανοί έφεραν την πατάτα από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη το 1536. Σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς, το φυτό αγνοήθηκε επί 200 χρόνια. Το καλλιεργούσαν μόνο οι χωρικοί ως δικλίδα ασφαλείας κάθε φορά που οι στρατοί των διάφορων κατακτητών λεηλατούσαν τις σοδειές των σιτηρών.

Πρώτη η Πρωσία και στη συνέχεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατάλαβαν στα μέσα του 18ου αιώνα πως η πατάτα μπορούσε να μειώσει το κόστος του πολέμου κι έτσι εξαπλώθηκε η καλλιέργειά της.

Στους «διαφημιστές» της πατάτας συγκαταλέγονται η Μαρία Αντουανέτα και η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Μαρία Τερέζα.

Τον 19ο αιώνα, η πατάτα έγινε της μόδας. Προσφέροντας τα «καύσιμα» για τη βιομηχανική επανάσταση και την οικονομική και στρατιωτική άνοδο της Ευρώπης, η πατάτα άλλαξε τον κόσμο. Τώρα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι αγρότες της Ασίας ταΐζουν έναν αυξανόμενο πληθυσμό με ανεπαρκή γη και τεράστιο εργατικό δυναμικό, βάζοντας σφήνα τις πατάτες ανάμεσα στις σοδειές. Αν αναπτυχθούν οι κατάλληλες ποικιλίες, οι Αφρικανοί μπορούν να κάνουν το ίδιο και έτσι η πατάτα να βοηθήσει στην επιβίωση του πλανήτη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Comments 1 σχόλιο »

fruits
Κοιτώντας τους πάγκους με τα εδώδιμα και αποικιακά, την παράσταση κλέβουν κάποια εξωτικά φρούτα. Σκέφτομαι το ταξίδι που έκαναν αυτά τα φρούτα για να ντεμπουτάρουν στον πάγκο. Τι σπατάλη πόρων. Τυχαίνει την ίδια μέρα να διαβάσω για το κίνημα των locavore. Τίποτα το επαναστατικό. Απλά τρώνε προϊόντα φτιαγμένα μόνο με τοπικά και εποχικά υλικά. Σήμερα σχεδόν όλα τα τρόφιμα διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα (από 2.400 ως 4.800, κατά μέσον όρο) από τον τόπο παραγωγής τους ως το πιάτο του καταναλωτή, με βαριές συνέπειες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η απόσταση αυτή έχει αυξηθεί κατά 25% από το 1980 και δεν παύει να μεγαλώνει. Θυμήθηκα και τον γκουρού που μας απαγόρευε να τρώμε οτιδήποτε εκτός εποχής…

Καλά στην ύπαιθρο, όμως πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει τρώγοντας ό,τι παράγεται σε μια μεγαλούπολη, όπως η Νέα Υόρκη; Η Λίντα Μέρεντιθ εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι τα περίχωρα της Νέας Υόρκης είναι γεμάτα αγροκτήματα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο να προμηθευτεί κρέας, λαχανικά, κρασί… Μέσα στο κέντρο του Μανχάταν υπάρχει μάλιστα ένας μελισσοκόμος, καθώς κι ένας ορνιθοτρόφος στο Μπρονξ. Σε μια αγορά, βρήκε επίσης έναν μικρό παραγωγό ξερών φασολιών- ο οποίος πωλούσε όμως μόνο χονδρικά, έτσι επέστρεψε στο σπίτι της με 45 κιλά φασόλια, τα οποία μοιράστηκε με τους γείτονές της.

Εμείς είμαστε ακόμα πιο τυχεροί. Ευλογημένος τόπος. Εδώ όλα τα καλά…Χτες επιστρέφοντας από την απόδραση του ΣΚ, έβλεπα κατά μήκος της οδού Μαραθώνος φορτωμένους πάγκους με τους θησαυρούς της Αττικής γης…

Διαβάστε για τους locavore στα ΝΕΑ

10 βήματα για να γίνετε locavore

Ο όρος locavore  στη wikipedia

Μία σελίδα locavore

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων